Звездни Цивилизации

сряда, 6 септември 2017 г.

 Кренвиршите са изключително вредни и опасни



Много от нас го хапват всеки ден за закуска – вкусният кренвирш . Но малцина съзнават, че кренвиршите са изключително вредни . Защо? Сега ще ви кажем:

На първо място възниква въпросът, какво е кренвиршът. Това е колбасен продукт , който се прави от мляно варено месо или заместители

Защо кренвиршите са вредни

Ако са  традиционни кренвирши от месо , най-често те са направени от пилешко, телешко и свинско месо. Само че често в състава попада не само месо (по същата причина е по-добре да не купуваме готова кайма  в супермаркетите), но също и други, по-малко апетитни части от трупа на животното (кожата, ноктите и пр). Мощните индустриални месомелачки  могат да смелят всичко.

По-евтините кренвирши със  заместители на месото са още по-опасни. За да се получи желаният вкус, към тях се добавят нишесте, соя, натриев глутамат и други недотам хубави съставки. Въпреки, че производителите на скъпата стока също „съгрешават“ и добавят тези съставки в продуктите си.

Апетитния  цвят на колбасите  и кренвиршите придава боя, направена от крилата на насекоми, варени в калцинирана сода или амоняк . За тези добавки знаем. Но представете си колко още компоненти има, които не са посочени на опаковката.



Последните проучвания показват, че обработените колбаси увеличават  риска от рак на черния дроб  с 67% при по-честата им употреба.

Опасни нитрати и нитрити , които се използват в някои месокомбинати, са една от причините за рак на стомаха , панкреаса, бъбреците и червата. Също така, един лошокачествен кренвирш на ден увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 21%, според експерти на Световната здравна организация .

Как да се реши този проблем? Ако можете, пригответе си наденички и колбаси у дома – тогава ще знаете със сигурност, че са качествени!


Няма коментари:

Публикуване на коментар