Звездни Цивилизации

сряда, 26 февруари 2025 г.

 4 ПОДПРАВКИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ БАКТЕРИИТЕ И ЗАЩИТАВАТ КЛЕТКИТЕ



"Ние днес знаем, че подправките действат като мощни антибиотици, средства за разреждане на кръвта, противоракови агенти, противовъзпалителни фактори, регулатори на инсулина и антиоксиданти... - казва физиологът Хари Х. Прайс, доктор по философия от медицинския център в Джорджатаунския университет и един от водещите изследователи в тази област. - Билките и подправките, които редовно добавяме в храната в малки дози, са уникални стимулатори на здравето..."

Великолепната четворка от подправки

Против възпаления - джинджифил

Възпалението е предположителна причина за болести на сърцето, за инсулт, рак, Алцхаймер и артрит. Активните вещества гингероли, които се съдържат в него, намаляват болката при животни и действат като инхибитори и като противоартритни препарати. Подобно на аспирина гингеролите разреждат кръвта, което е полезно при болести на сърцето.Учени от университета в Маями провели експеримент с болни от остеоартрит на коляното, които приемали по 255 мг екстракт от джинджифил два пъти на ден в продължение на шест седмици; болките в коленете им силно намалели в сравнение с онези, които не получили джинджифиловия екстракт.

Против микроби - орегано

"Ореганото от древни времена се използвало за борба с инфекциите..." - казва д-р Прайс. Той открил, че маслото от орегано е ефективно като антибиотика ванкомицин при лечението на стафилококови инфекции у мишки. Освен това то унищожава гъбичните инфекции.

Смес от масла от орегано, кимион и тиквено семе намалявала кръвното налягане и нормализирала нивата на кръвната захар и чувствителността към инсулина при гризачи, болни от диабет.

В изследвания, проведени в щата Тексас, маслото от орегано убивало паразитите в човешкия организъм.

Д-р Прайс прави извода, че ако хората получават орегано в малки количества, могат да получат допълнителна противопаразитарна и антидиабетна защита, макар че са нужни още изследвания, за да се докаже тази теза.

Куркума - против рак

Куркумата съдържа мощния антиоксидант куркумин. Последни изследвания показват, че той потиска развитието на рак. При опити било доказано, че той унищожава до 80% от рака на простатата. Същото се случва и с клетките на рака на дебелото черва и рака на белия дроб. Изследователите предполагат, че куркуминът блокира активирането на гените, които предизвикват рак.

Допълнителен ефект на куркумата - за сметка на намаляването на възпалителната активност, куркуминът намалява отока на ставите и прогресиращото увреждане на главния мозък при животни. В изследвания, проведени в Калифорнийския университет, добавянето на малки дози куркумин в храната на мишки, болни от Алцхаймер намалило броя на плаките в мозъка на мишките с 50%.

Канела - против диабет

Добавянето на канела, особено в сладки ястия, помага да се контролира кръвната захар, посочва ученият Ричард Андерсон от Департамента по селско стопанство в САЩ. Отдавна е известно, че канелата намалява кръвната захап и повишава чувствителността към инсулина. Неотдавна беше изолиран активният компонент в канелата - метилхидроксихалкон, или МГХП, който в епруветка ускорил преработването на кръвната захара 20 пъти!

Карамфилът и дафиновият лист имат същите свойства, само че са по-слаби.

Най-силните убийци на 30 вида бактерии с мощни антибиотични свойства

По данни на Корнейлския университет се оказали лукът, чесънът, майоранът, кимионът, естрагонът, карамфилът, дафиновият лист и чилито.

Най-силните антиоксиданти

Начело на списъка е естрагонът, кимионът, салвията, розмаринът, шафранът, куркумата, мускатовият орех, джинджифилът, кардамонът, кориандърът, босилекът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар