Защо човек използва сол? Версията, за която учебниците не говорят
Ако се опитаме да намерим отговор на въпроса „Защо хората използват готварска сол, добавят сол към храната?“, тогава в повечето случаи ще намерим отговорите, че използваме натриев хлорид поради следните причини:
1. Поддържане на баланса на течностите в организма. Солта помага за регулиране на водно-солевия баланс, който е важен за правилното функциониране на клетките и органите.
2. Функциониране на нервната система. Натрият в солта е от съществено значение за предаването на нервните импулси, което позволява на мускулите да се свиват и на мозъка да обработва информация.
3. Храносмилане. Солта е част от стомашния сок (солна киселина), който помага за смилането на храната.
Тези. Оказва се, че човешкото тяло получава малко натриев хлорид от храната, който е необходим за човешкото тяло; Ами другите бозайници? Хищниците и тревопасните не осоляват храната си. Въпреки че инстинктите им са по-добре развити и биха почувствали нуждата от сол по-силно.
Оказва се, че метаболитните процеси в човешкото тяло са несъвършени, въпреки че, както смята биологията, той е венецът на еволюцията и царят на животинския свят.
4. Подобряване на вкуса на храната. Солта подобрява усещането за вкус, което прави храната по-приятна.
И ако изкуствено подобряваме вкуса на храната, тогава се оказва, че ядем храна, която не е естествена за нас. Не солим плодовете, но обикновено са сладки. Обичайно е да се солят зеленчуци, зърнени храни и всичко, което е термично обработено. Повечето хора не могат да ядат несолено месо. Просто е отвратително.
5. Източник на микроелементи. В допълнение към натрия, солта може да съдържа други важни микроелементи, като йод (в йодираната сол), който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза.
Защо йодът е толкова необходим за щитовидната жлеза на човека? Влияе ли на други бозайници? Защо ни липсва йод от другите храни и защо трябва да се йодира готварската сол?
Те също така пишат, че въпреки необходимостта от натриев хлорид, прекомерната консумация на сол може да доведе до негативни последици, като повишено кръвно налягане, риск от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с бъбреците. Ето защо е важно да се спазва умереността.
Препоръчителният дневен прием на сол за възрастен е около 5 грама (около една чаена лъжичка).
Защо тялото ни се нуждае от натриев хлорид, а не от калий или калций? Може би биохимията знае отговорите на тези детски, филистерски въпроси.
Кръвта е солена, потта също е солена. По някаква причина хората постоянно губят сол чрез потта. А запасите от сол в организма трябва постоянно да се попълват. Порочен кръг. Може би за предотвратяване на развитието на гъбички и бактерии по кожата.
Учените смятат, че солният състав на кръвта е вид ехо от онези древни епохи, когато едноклетъчните организми току-що се появяват в солената вода на океаните. И тази вода беше запазена в рамките на биологичните системи и фиксирана на генетично ниво. Оптималната соленост на човешката кръв е приблизително 1% (по-точно 0,89%). Солеността на световните океани сега е 3 пъти по-висока. Нещо не върви.
Оказва се, че с животните се случва същото, както и с хората: те също страдат от липса на сол. И не винаги знаят къде да го вземат.
Почти всички тревопасни животни и птици изпитват същия недостиг на сол. В селското стопанство се произвеждат специални солни добавки за добитъка. Солта е включена в диетата на коне, зайци, морски свинчета и дори папагали. В естествената си среда дивите свине и лосовете намират и консумират солени примамки на ловците. В търсене на сол те ближат камъни и копаят земята, където се намери.
Има нещо нередно в планетарен мащаб със солта при животните. Нека да разгледаме причините в биохимията.
Оказва се, че вътреклетъчната среда по отношение на минерален състав, а именно нивото на соленост, се различава значително от околната извънклетъчна течност. Тази разлика е забележима: в кръвната плазма преобладават натриевите йони (+Na) с ниско съдържание на калиеви йони (+K). Докато вътре в клетката се наблюдава обратната картина - висока концентрация на калий и относително малко количество натрий.
И този факт предполага, че клетките функционират като осмотични мембранни помпи. Това може да се сравни със следния процес.
Ако контейнерът е разделен на две секции с мембрана с много малки пори, едната от които съдържа солен разтвор, а другата - обикновена вода, след време ще се получи интересен феномен. Течността в секцията със солена вода увеличава обема си, докато в частта с прясна вода нивото й намалява със същия обем. Това е подобно на процеса на изпомпване на вода от източник на прясна вода към източник на солена вода с помощта на помпа.
Това се случва, защото водата има тенденция да достигне равновесна концентрация. Солната стерилизация на продуктите също се основава на това явление. Когато концентрацията на сол в саламура е висока, това води до унищожаване на бактериите от осмотичното налягане при изпомпване на течност от телата им. Те се свиват, дехидратират и умират.
В тялото солната помпа работи приблизително така: ако междуклетъчната течност намали концентрацията на сол и стане по-свежа, тогава определена част от течността се изпомпва в клетката, за да я обезсоли и да изравни разликата. Налягането вътре в клетката се повишава. Сякаш се надува. И това се случва, докато не настъпи равновесие на концентрациите.
Ако междуклетъчната течност в тялото на животното се насити със солни йони (стане по-солена), помпата се включва в обратна посока и част от течността се изпомпва от клетката. Вътрешното налягане на клетката пада и тя сякаш се изпуска.
Този осмотичен процес е свързан и с атмосферното налягане. Колкото по-ниско е налягането на въздуха в атмосферата, толкова повече сол трябва да консумирате, така че метаболитните процеси между клетките и междуклетъчната течност да работят стабилно.
Теоретично, ако увеличите налягането в барокамерата и човек остане там дълго време, той ще може да мине без такова количество сол (5 грама на ден).
На този фон призивите за намаляване на консумацията на сол изглеждат странни. Може би не само солта е виновна за високото кръвно, има и други причини, те трябва да се изследват отделно. Например хронична дехидратация на тялото.
Не повярвах, когато прочетох, че осмотичното налягане на човешката кръвна плазма обикновено е около 7,5–8,1 атмосфери или 290–310 mosm/l (милиосмол на литър). Представете си, че атмосферното налягане ще стане 8 пъти по-високо и тогава солната осмотична помпа ще трябва да работи при по-ниска концентрация на сол в междуклетъчната течност; няма да има нужда да се консумира толкова много сол.
Вече бях чел някъде за значението на 8 атмосфери в древността. Изглежда, че такова налягане е открито във въздушни мехурчета в кехлибар. Оказва се, че в миналото животните са живели под такова високо налягане. А телата ни са предназначени точно за такова атмосферно налягане. Ние не сме адаптирани към живот при ниско атмосферно налягане.
Случи се нещо, което доведе до значително спадане на налягането. И фауната все още не се е адаптирала; цялото животинско царство трябва да консумира сол, за да нормализира метаболитните процеси през клетъчните мембрани. А в миналото метаболитните процеси в организмите са били по-интензивни и животните са нараствали до гигантски размери. Пример са огромните динозаври.
От тази гледна точка са интересни солните бунтове от началото на 17 век, когато солта става основен атрибут за оцеляване. До този век това не се спазваше. Може би нещо се е случило с атмосферата в исторически времена. Различната география на древните карти може косвено да потвърди тази версия.
Тази версия изглежда логична, остава да разберем какво се е случило, че земната атмосфера е загубила налягане. Имам предчувствие, че се е разширил бързо, обемът, зает от въздуха, се е увеличил и налягането на въздуха в този обем е спаднало. Бързото намаляване на налягането доведе до охлаждане на атмосферата до критична температура. Възможно е това да се е случило повече от веднъж и процесът да е бил цикличен. По време на последното разширяване и охлаждане настъпва ледников период със замръзване на мамутската фауна.
Тази версия на разширяването на атмосферата беше разгледана в статията:
В него той предостави прости изчисления, показващи, че древното атмосферно налягане е било поне 1,76 пъти по-високо от съвременното. Това е само след последното разширение.
Изводът е следният: консумацията на сол от животните и хората е необходимост при съвременни условия на атмосферно налягане, за да се осигури нормален метаболизъм през клетъчните мембрани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар