Звездни Цивилизации

вторник, 2 март 2021 г.

 Хранителните емулгатори засягат мозъка

   




Хранителните емулгатори влияят на мозъка и човешкото поведение, причинявайки тревожност и депресия

Повечето хранителни емулгатори влияят върху психичното здраве и причиняват поведенчески разстройства при хората. Емулгаторите водят до хронично чревно възпаление, затлъстяване и промени в състава на чревната флора ...

 


Хранителни емулгатори: рискове за здравето


От Джозеф Меркола


Когато ядете преработени храни, вие сте не само изложени на нездравословни съставки като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и синтетични мазнини, но и на добавки, използвани за създаване на еднородни, стабилни храни. Проучванията показват, че емулгаторите, включително карбоксиметил целулоза (CMC) и полисорбат 80 (P80), могат да доведат до възпаление, тревожност и депресия при тези, които ги консумират.


Ако някога сте правили дресинг за салата или майонеза сами, вероятно знаете, че съставките естествено се разслояват, тъй като маслото и водата не се смесват. Въпреки това, закупените в магазина превръзки за салати и майонезата остават последователни.


Това се дължи на емулгатори, които смесват несмесващи се съставки, като същевременно намаляват лепкавостта, контролират кристализацията и предотвратяват разслояването.


Техните предимства за хранителната индустрия са очевидни, но в тялото ви те могат да предизвикат хаос сред микробите в червата, което води до метаболитни нарушения и дори негативно въздействие върху мозъка.

Хранителните емулгатори могат да повлияят на мозъка и поведението


Предишни проучвания показват, че добавянето на хранителни емулгатори CMC и P80 към диетата води до неспецифично възпаление, затлъстяване и метаболитни нарушения при мишки, като същевременно нарушава чревната флора.


Тъй като червата и мозъкът комуникират през оста на червата и мозъка, промяната в състава на микробите в червата може да допринесе за безпокойство, поради което изследователите предполагат, че емулгаторите влияят на психичното здраве и причиняват поведенчески разстройства . Всъщност проучване върху мишки потвърди, че излагането на емулгатори води до хронично чревно възпаление, затлъстяване и променена чревна флора.


„Важно е да се отбележи, че излагането на емулгатори променя тревожното поведение при мъжете и го прави по-малко социално при жените. В допълнение, експресията на невропептидите, участващи в модулирането на храненето, беше променена, както и поведението, свързано със социалността и безпокойството “, пишат изследователите в„ Научни доклади “.


Накратко, тези често срещани хранителни добавки са довели до промени в микробиотата, физиологията и поведението на мишките и е възможно подобни ефекти да се появят и при хората. Авторите на изследването заключават:


„[N] нашите данни подкрепят общото схващане, че някои случаи на поведенчески разстройства може да са резултат от съвременни химически стресори и по-точно синтетичните хранителни емулгатори могат да бъдат един от тях.“


Хранителните емулгатори могат да повлияят негативно на червата, което води до метаболитни нарушения


До 2015 г. вече беше установено, че ниските концентрации на емулгатори (CMC и P80) предизвикват неспецифично възпаление, затлъстяване и метаболитен синдром при мишки. Това може да се дължи на детергентоподобния характер на химикалите, които нарушават взаимодействията между лигавичните структури, които покриват чревната повърхност и бактериите.


Слузната бариера разделя чревните бактерии и епителните клетки, покриващи червата, но разкъсването може да доведе до чревни възпаления и свързани заболявания. Изследователите дори предполагат, че емулгаторите могат да увеличат честотата на възпалителни заболявания на червата (IBD), автоимунно състояние, при което стомашно-чревният тракт се възпалява.


Това включва както болестта на Crohn, така и улцерозен колит. Емулгаторите причиняват хроничен колит при мишки с вече компрометирана имунна система, а при здрави мишки водят до леко чревно възпаление и последваща метаболитна дисфункция, което води до затлъстяване, хипергликемия и инсулинова резистентност .


Количеството консумирани емулгатори е подобно на това, на което е изложен обикновеният човек, ако яде много преработени храни, което предполага, че тези добавки всъщност могат да повлияят на здравето на много американци.


По-нататъшни проучвания също така установяват, че излагането на CMC и P80 променя структурата и транспортните свойства на чревната слуз, което може да повлияе на взаимодействието между съдържанието на чревния лумен, микробите и подлежащата тъкан, насърчавайки възпалението.


Емулгаторите могат също да променят функционалните характеристики на чревната микрофлора, например, да повишат експресията на флагелин (протеин), което от своя страна увеличава способността на бактериите да проникнат през лигавичната бариера.


Карагенанът, друг популярен емулгатор, е свързан със рисковете за здравето


Карагенанът, емулгатор, получен от червени водорасли, също често се добавя като сгъстител в преработените храни. Това е друга хранителна добавка , за която трябва да знаете, като CMC и P80, тъй като тя е свързана с възпаление и други рискове за здравето.


Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира разградения карагенан като възможен канцероген за човека. Лекува се с киселина вместо с алкали (като храна) и причинява толкова силно възпаление, че се използва за тази цел в лабораторни изследвания върху животни, за да се тества ефективността на противовъзпалителните лекарства.


Въпреки че диетичният карагенан е отделен продукт, съществува опасение, че стомашната киселина може да превърне диетичния карагенан в потенциално канцерогенен разпад, след като бъде погълнат.


В допълнение, излагането на дори неразграден (т.е. диетичен) карагенан е свързано с повишена честота на чревни язви и потенциално рак. Доклад от 2016 г. на Института на рог на изобилието идентифицира допълнителни рискове за здравето на карагенана и много проучвания пораждат сериозни опасения относно неговите възпалителни свойства.


Защо възпалителните емулгатори могат да насърчат депресията


Емулгаторите причиняват хронично неспецифично възпаление в тялото, с което депресията е тясно свързана. Повишените биомаркери на възпалението не само се срещат често при хора с депресия, но е доказано, че стимулирането на възпалението причинява симптоми на депресия.


Смята се, че възпалителните цитокини в тялото взаимодействат с няколко пътища, участващи в депресията, включително функцията на невроендокринната система и регулирането на настроението. „Депресията и възпалението се хранят един с друг“, пишат изследователите в Американския вестник по психиатрия, добавяйки, че в случай на възпаление „депресията харесва пламъка и се радва на топлината“.


„Възпалението играе ключова роля в патогенезата на депресията за подклас от хора с депресия и също така увеличава цитокиновия отговор на стресори и патогени, които са редки“, казаха те. Едуард Болмор, ръководител на психиатрията в университета в Кеймбридж, изчислява, че около една трета от пациентите с депресия са засегнати от възпаление.


Болмор е автор на „Възпален ум: Радикално нов подход към депресията“, който изследва значението на възпалението в развитието на депресия.


Той каза пред CBS News: „Отдавна знаем, че има връзка. Възпалението и депресията вървят ръка за ръка. Ако имате например артрит, псориазис, възпалително заболяване на червата и това са всички възпалителни заболявания, рискът от депресия ще бъде значително по-висок. Новото разбиране е, че тази връзка може да бъде причинно-следствена. Това не е просто съвпадение. "


При възпаление се активират микроглиални мозъчни клетки. Когато това се случи, ензимът, индолеамин 2,3-диоксигеназа (IDO), пренасочва триптофана от производството на серотонин и мелатонин към производството на агонист на NMDA (производно на аминокиселина), наречен хинолинова киселина, който може да предизвика безпокойство и възбуда.


Днес в света има много източници на възпаление, от диета и замърсяване до емоционален стрес, а емулгаторите в преработените храни вероятно ще влошат този проблем.


Ако страдате от депресия, трябва да предприемете стъпки за намаляване на възпалението в тялото си, като започнете с избягване на преработени храни, често срещан източник на излагане на емулгатори и други възпалителни агенти.


Какви са емулгаторите?


В допълнение към карбоксиметил целулозата, полисорбат 80 и карагенан, подобни емулгатори са лецитинът и ксантановата смола. Моно- и диглицеридите на мастни киселини, стеароил лактилати, захарозни естери и полиглицерол полирицинолеат също са често срещани емулгатори, използвани в преработените храни за:


Подобрете външния вид на храните, като ги предпазвате от разслояване или други признаци на нестабилност

Срок на годност

Подобрения във вкуса, цвета, миризмата и консистенцията

Капсулиране с неприятна миризма

Произвеждайте храни с ниско съдържание на мазнини, които имат същата консистенция като пълните мазнини

Ако консумирате преработени храни, вероятно консумирате емулгатори, но те най-често се намират в следните храни:


Сладкиши, включително хляб, бисквити и сладкиши

Мазни намазки като маргарин, фъстъчено масло и сладкарска мазнина

Сладолед и други млечни десерти

Вегетариански бургери и банички за хамбургери

Дресинг за салата и майонеза

Сладкиши, включително карамел, ириски, гуми, шоколадови бонбони и твърди бонбони

Напитки, включително сода, вина и кремообразни ликьори

Мляко без млечни продукти

Притесненията относно емулгаторите стават все по-оправдани, тъй като никой не знае истинското количество, което човек консумира средно. Много емулгатори се използват заедно с други видове емулгатори и те могат да имат синергични или по-мощни ефекти върху здравето, когато се консумират по този начин.


В допълнение, някои добавки, включително CMC и карагенан, не се метаболизират, което означава, че те могат потенциално да засегнат целия стомашно-чревен тракт. Въпреки че са проведени много проучвания върху животни за изследване на безопасността (или липсата на такава) на емулгаторите, малко е известно със сигурност за тяхната потенциална токсичност.


„Повечето емулгатори и сгъстители имат неопределено ниво на токсичност, тъй като най-високата доза, необходима за постигане на неблагоприятни ефекти, е много по-висока от тази, която би могла да се консумира разумно при експериментални животни“, според проучване в Алиментарна фармакология и терапия

Как да избягвате емулгатори във вашата диета


За да избегнете емулгатори в преработените храни, прочетете етикетите и потърсете следните добавки:


Карбоксиметил целулоза

Полисорбат 80

Карагенан

Лецитин

Ксантанова смола

Моно- и диглицериди на мастни киселини

Стеароил лактилати

Естери на захарозата

Полиглицерол полирицинолеат

Важно е обаче да се разбере, че продуктите могат да съдържат емулгатори, които не са изброени на етикета, ако съставляват по-малко от 5 процента от крайния продукт и не осигуряват „обработваща функция“.


"Пример за това са ... цитрусови газирани напитки , които използват стабилизатори като тегловен агент", обясниха изследователите. „Всъщност много цитрусови безалкохолни напитки не съдържат добавки стабилизатори в списъците на съставките, но вкусът остава стабилен и равномерно разпределен в бутилката.“


Дори изборът на органични храни не е гаранция, че избягвате емулгаторите. Органични органи за наблюдение като Института на рога на изобилието призоваха карагенанът да бъде премахнат от списъка на одобрените органични съставки в САЩ .


През декември 2016 г. Националният съвет за органични стандарти (NOSB) и Експертният консултативен съвет на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) гласуваха да направят точно това. След изслушване на показания за потенциалните рискове за здравето, както и за наличието на алтернативи, NOSB гласува за премахване на карагенана от списъка с органични съставки.


През април 2018 г. обаче USDA отмени съвета на NOSB и повторно одобри карагенана за използване в органични храни. Институтът на рог на изобилието също е създал наръчник за покупка, за да ви помогне да избегнете органични карагенанови продукти, за да ви помогне да направите правилния избор. За да избегнете тези добавки във вашата храна, най-добре четете внимателно етикетите и избирайте възможно най-често цели, непреработени храни.


Емулгатор Полисорбат 80 се използва не само в хранителната промишленост, но и в хигиенни продукти, козметика, пасти за зъби, фармацевтични продукти, включително ваксини . Интересен момент: във фармакологията Полисорбат-80 се използва, за да помогне на определени лекарства или химиотерапевтични средства да преодолеят кръвно-мозъчната бариера. Поради тази причина използването на полисорбат-80 в комбинация с други активни съставки на ваксината (някои от които са невротоксини) е от голямо безпокойство, тъй като те могат да навлязат в мозъка и да причинят мозъчно увреждане. За повече подробности вижте материалите по-долу.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар