КОПЪРЪТ ПОМАГА В ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОФИЛАКТИКАТА НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ И ПИКОЧНО-ПОЛОВАТА СИСТЕМА
Като подправка копърът традиционно се използва в славянските страни, най-вече източните.
Ароматната подправка се изучава от учени в целия свят. Много изследвания показват, че копърът нормализира храносмилането и помага при диабет.
Той съдържа богат набор от витамини и минерали: С, В3, В5, В2, В6, В9, А, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, аминокиселини и др. По съдържание на витамин С копърът е над цитрусите.
В лечебната литература копърът е известен като богат източник на флавоноиди, фенолни съединения, сапонини, гликозиди и терпени.
Семената на копъра съдържат 15-20% масло, което включва олеинова, линолева, палмитинова и други киселини. Съдържат и етерични масла.
Традиционно копърът се използва в лечението и профилактиката на болести на храносмилателните органи, за отстраняване на проблеми с дишането, за активизиране на лактацията и намаляване нивата на холестерина и кръвната захар.
В последно време за копъра се говори като за противораково, противовъзпалително и противомикробно средство, което нормализира работата на стомаха чрез отстраняване на раздразнението и дискомфорта.
Водно-спиртов екстракт от копър се използва при епилепсия.
Естрогенните свойства позволяват на копъра да се използва при нарушаване на менструалния цикъл.
Антибактериалните му свойства се използват в лечението на редица болести – от пневмония до менингит.
Има изследвания, които показват, че копърът може да намали диабетичните усложнения.
Предполага се, че препарати с копър потискат всмукването на холестерина в червата, свързват се с жлъчните киселини и водят до засилено производство на жлъчни киселини.
Съществуват трудове, които разглеждат възможността да се използват концентрати от копър за профилактика на Алцхаймер.
Копърът влиза в народни рецепти за лечение на болести на черния дроб и далака, задух, пикочните пътища и др.
В народната медицина отвари от копър се използват за лечение на бъбреците, червата, пикочния мехур.
Отвара от копър за лечение на цистит
Две чаени лъжички семена се заливат с 250 мл вода и се варят 20 минути на бавен огън. Отварата се употребява пет пъти на ден, в течение на една седмица.
Настойка с копър при хипертония
Една чаена лъжичка семена се заливат с 300 мл вода; сместа престоява 3-4 часа. Настойката се употребява по няколко пъти на ден.
В древността смятали, че на ден не бива да се употребяват повече от 25 грама копър. Той може да нанесе вреда на пикочния мехур, бъбреците и мозъка. Мъжете не бива да употребяват семена от копър, за да не се увреди репродуктивната им функция.
Официалната медицина не препоръчва копър на хора с ниско кръвно налягане, пикочнокаменна болест и обострени хронични болести на пикочните пътища.
Няма коментари:
Публикуване на коментар