Звездни Цивилизации

неделя, 5 януари 2025 г.

 10 ПРОДУКТА, КОИТО ЩЕ ПОВИШАТ ХЕМОГЛОБИНА НИ ПРЕЗ ЗИМАТА



Недостигът на желязо може да доведе до сериозни болести

Сънливост, депресия, световъртеж, слабост в тялото… Често наблюдаваме тези симптоми в организма си през зимата. Те възникват поради недостиг на желязо в кръвта.

Хемоглобинът е специален желязосъдържащ белтък в кръвта и ако през зимата не достига, може да понижи нашия имунитет, да предизвика слабост, намалено внимание и работоспособност, да увеличи риска от инфекции на горните дихателни пътища с усложнения. Тези симптоми могат да доведат до хепатит, болести на кръвта, анемия, туберкулоза и др.

Показателите на хемоглобина при мъжете – от 120 грама на литър до 160 грама на литър кръв. За жените – от 114 грама за литър до 150 грама за литър кръв.

Кои са десетте най-полезни продукта, които могат да повишат нашия хемоглобин

1. Тахан халва. Тя е произведена от смлени зърна сусам и слънчогледови семки, които освен на желязо са богати и на витамините Е, В, на минералите фосфор, цинк и калций.

2. Месо. Белтъчините от животински произход помагат да се нормализират кръвните клетки. За да се поддържа нормално ниво на хемоглобина, на ден са нужни 50 грама месо, а за да се повиши – около 100 грама на ден.

3. Сушени гъби. 100 грама гъби съдържат около 30 мг желязо.

4. Морски продукти – скариди, миди, калмари, хайвер.

5. Пшенични трици. Те съдържат около 15 милиграма желязо на 100 грама продукт, освен това – и витамините от групата В, които участват в синтеза на хемоглобина.

6. Морско зеле. То съдържа желязо, което предпазва от анемия и активизира процеса на кръвотворенето.

7. Цвекло. Особено е ефективен цвекловият сок. Той трябва да се употребява редовно.

8. Нар – той е уникален плод, богат на много витамини и минерали. Сокът се пие в малки количества.

9. Витаминна смес от сухи плодове и ядки. Стафиди, сини сливи, сухи кайсии и орехи се смесват в равни количества и се смилат в блендер. Изяждат се по шест супени лъжици на ден.

10. Морковен сок. Пресният морковен сок ефективно повишава хемоглобина. Полезната доза е 300-400 мл на ден. Той може да се смеси с цвеклов сок в еднакви пропорции и мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар