Звездни Цивилизации

понеделник, 11 април 2016 г.

Лечебно хранене

адаптирано от Учителя Петър Дънов



Всеки плод или зеленчук, освен хранителността и полезните вещества, внася свой съответен елемент за култивиране на определени качества в човека, тъй като природата е вложила в него сили, които поддържат живота.
Следва кратко описание на полезните качества на някои от основните плодове и зеленчуци.
1. Бобът помага на бъбреците. Първата вода, която подлежи на изхвърляне, е лечебна за болни с бъбречни смущения. Бобът и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото.
2. Грахът е полезен за кожата.
3. Доматите са предпазно средство против унищожаване на всякакви витамини. Чушките и доматите са много богати на витамини, но с доматите не бива да се прекалява.
4. Зелето (прясно) помага на стомаха и червата. Сокът от прясно зеле е много полезен при гастрит, колит, язва и изобщо стомашно-чревни смущения.
5. Лещата засилва зрението. Тя е много калорична, има равна калоричност с месото.
6. Магданозът е полезен за сърцето.
7. Морковите съдържат много витамини и са полезни при лечение на много заболявания, а също така се употребяват и като профилактично средство. Действат противовъзпалително и успокоително. Полезни са за стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето. С тях не бива да се прекалява.
8. Ряпата (сокът от ряпа) е полезна за жлъчката.
9. Празът е зимна храна. Най-витаминозни са зелените му външни листа. Суров се препоръчва против хрема.
10. Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане.
11. Ечемикът е полезен за изтощени след дълго боледуване организми. При здрав организъм от него се пълнее.
12. Житото възпитава чувство на жертвеност. То е емблемата на живота и пътя на човешката душа.
13. Ръжта е източник на витамини и прави човека устойчив. Регулира червата и е средство против запек.
14. Просото прави човека смирен. Бозата от просо е полезна за майки кърмачки.
15. Дините дават бодрост и добро разположение на духа. Пречистват бъбреците и жлъчката.
16. Кайсиите са полезни за сърцето. Обновяват целия организъм.
17. Крушите дават мозъчна енергия. Те са символ на мъдростта.
18. Лимоните са богати на витамин C. Използват се за засилване на имунната система, като лечебно средство за сърцето, както и при склероза. Лимоните са чиста храна и не оставят утайки в организма. Лимоните са предпазно средство против унищожаване на всякакви витамини.
19. Мандарините и портокалите съдържат много витамини, превъзхождат дори лимоните. Помагат за самообладанието и доброто настроение. Полезни са за кръвта.
20. Прасковите намаляват кръвното налягане.
21. Сливите са символ на истината. Яденето на сливи помага за духовното издигане на човека. Полезни са за стомаха.
22. Черешите дават жизнерадост и веселие, повишават чувството на надежда, действат на сърцето и кръвта.
23. Ябълките успокояват нервите. Те внасят мекота и възпитават чувствата. Символ са на любовта.
24. Ягодите и малините пречистват кръвта и укрепват нервната система. Препоръчват се при ревматични смущения.
25. Бадемите са полезни за сърцето.
26. Орехите са много богати на витамини, укрепват нервната система и действат успокоително. Трябва да се ядат минимум по 100 ореха на година, но не трябва да се прекалява.
27. Семената от дюля са полезни при кашлица. Отварата от тях спира кашлицата и премахва раздразнението на трахеята.
28. Тиквените семки съдържат всички елементи, нужни за израстването на организма. Полезни са за подрастващи.

С всяко отрицателно чувство и мисъл човек внася отрова в организма си, която съкращава живота и понижава цялото му съществуване. Човекът обаче разполага с възможности да се справи с всички болести, ако знае как да се свърже с живите сили на природата.
"Любовта е най-съвършената хигиена! Вложи Любовта като основа на живота си и тя ще те научи как правилно да се храниш, как правилно да живееш."

Няма коментари:

Публикуване на коментар