Звездни Цивилизации

неделя, 6 октомври 2019 г.

ЛЕЧЕНИЯТА С ГЛАД И ПОСТИТЕЛакомията е нещо престъпно, но и прекаленото въздържание от храна е престъпно. Ще ядете толкова, колкото ви е потребно. Не съм за това да измъчвате тялото си. Постът е метод за уякване на волята. Пост, който отслабва тялото, отслабва сърцето, отслабва ума, не е на място.

Тялото не бива по никой начин да се изтощава, както са правили постниците. Постът да е умерен, да се премахнат излишните натрупани вещества.

Някои постят, за да си изкупят греховете. С пост грехове не се прощават, нито изкупват; постът е само за усилване.

Ако си болен, три дни няма да ядеш, но може да не ядеш и един месец. Има болести, които не се поддават на никакво лекуване, а се лекуват само с глад. Когато се лекуват с глад, не бива да се тревожиш, ще се влоши състоянието. Тялото на човека трябва да се пречисти, да мине през огън, затова е постът, но когато организмът трябва да поеме храна, Природата ще тури в него един силен подтик за ядене и ще му каже: ще ядеш по-малко, може по-често, но мъничко храна ще вземаш през 4-5 часа. Щом нямаш апетит, тогава Природата ще ти каже: не яж! Всяко нещо трябва да става на времето си.

Ако си болен, ще постиш, то е необходимо за тебе, но ако си здрав, ще ядеш и ще се веселиш, и ще благодариш на Бога за всичко. Постът трябва да се взима в много широк смисъл умствен пост, духовен и физически.

Да не окалваш езика си с нечисти думи, това е пост. Да не окалваш ума си и мозъка си с лоши мисли, това е пост. Да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки това е пост. Предназначението на поста е да не окалваш ума, сърцето, душата и духа си, и тялото си. Има една кал, която се образува от човешките мисли или от чувствата, или от постъпките. Ужасна е тази кал!

Вашият пост, който го правите, никакъв пост не е. Ще постите във всички направления, а не само да не ядете. Постиш ли, това значи да не поемаш храна, или да поемаш само вода, или само жито и вода, ще се молиш, за никого лошо да не мислиш, ще си благ, снизходителен, толерантен, няма да се дразниш от никого, няма да чуваш лоши приказки, ще избягваш това, ще се радваш как хората ядат, само хубави мисли и благородни чувства ще пращаш на другите, ще си миеш често лицето, устата, ръцете, краката, да си свеж и жизнерадостен, че никой отвънка да не разбере, че постиш, пък и ти никому няма да казваш, че постиш.

През време на пост нищо абсолютно няма да ядете и пиете, ще се храните с възвишени мисли и чувства, ще простите всичко на всичките си врагове.

Когато човек забележи в себе си някоя отрицателна черта, лошо чувство или някаква тежест, може да пости няколко дни с цел да се освободи от тези неща.

Щом дяволът ви е вързал, ще постите. Ако не постите, не може да се освободите от въжетата на дявола.

Болестите не са нищо друго, освен нисши същества, които влизат в човека и започват да се размножават за негова сметка. За освобождаването от тези същества, наречени микроби, Христос препоръчва пост и молитва.

Онези болести, които не се поддават на никакво лекуване, като проказа, сифилис и прочее може с 30-35 дневен пост да се пречистят и да не остане нищо от тези болести. Гладът ще развие динамическа сила, така ще се спасите от тях.

Постът не трябва да става всякога. Когато човек иска да се пречисти, или хронически боледува, нападнали са го болести, които с нищо не се церят, един по-дълъг пост може да се приложи за лекуване. Постът спомага да се усили волята, да се усилят чувствата, да се избавите от ненужните вещества и натрупвания. За едно основно пречистване може да се приложи 10-15 дни пост. Даже към тридесетия ден е най-приятно, леко и уравновесено състоянието. Дойдете ли до 40-дневен пост, ще се захраните постепенно с много лека супица, после ще преминете бавно на друга храна, но много лека. При 15-дневен пост болестите едва ли ще минат, но ако човек има вяра и воля и ако пости 30 дни, ще има резултат. Страхливите хич и да не се захващат да постят. Постите ли, трябва да имате воля и вяра.

Болният трябва да яде много малко. Десет-петнадесет дни да пости, ще бъде чудесно. Нека отслабне, нека се изтощи туй вещество, туй натрупване, което има, не му е потребно. Всяка болест е смяна в тялото трябва да се сменят известни застояли неща в организма. Непотребното нека си отиде.

Според мене, болестите се дължат на едни малки животинки, загнездили се в организма на човека, бързо се умножават, ядат и пият за сметка на човека и оставят изверженията си там. Човек дори от вонята им само се разболява. Изпъдете ги навън, да вървят по широкия път, кажете им да си излизат, да не ви тровят, не им давайте да ядат. След като постят 15-20 дни, те няма да се размножават. С пост може много болести да лекувате. Ракът може да се лекува също с пост 40 дни пост. Проказата 40 дни пост абсолютен глад. Като се подложите на 40 дни абсолютен пост, няма да мислите, ще се излекувате ли. Ще се излекувате това да е основната ви мисъл.

Захлъхват ви ушите. Постете пет, шест, десет дни. Ако заглушаването не престане, постете 15 дни и повече, докато мине всичко. Ако изгубите зрението си постете 40 дни, посветени на Любовта и Мъдростта, прекарани в пост и молитва тогава няма недъг в човешкия организъм, който да не се подчини.

Не храни треската. Треската я е страх от глада, затова гладуването е ефикасен начин за лекуване.

Ревматизма може да го лекувате с пълен пост въздържане от храна и лоши мисли; да забравите външния свят; ще се молите да излязат тези духове.

Ревматизмът може да се лекува с глад. Гладът пречиства тялото, порите се отварят, дишането става по-дълбоко. Гладът внася и повече светлина в ума.

Имате ли висока температура, няма да ядете нищо, за да може да излезат всички отрови. Прозорците да са отворени, да влиза чист въздух и светлина, малко ще спите, умът да е буден. Ще се молите.

Най-мъчно се лекуват волевите движения, затова стомахът трябва да се държи в изправност. Съветвам ви да постите, като пиете само гореща вода 2-3 дни. След тези 2-3 дни ще ядете умерено, малко, не давайте на стомаха си мъчносмилаема храна.

За да се освободи от киселините в стомаха си, човек трябва да го промие няколко пъти с топла вода, ако това не помогне, нека пости 2-3 дни. Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини.

Стомашната област има отношение към симпатичната нервна система. Тя не трябва да се натрупва с чужди излишни вещества. Ако стане това, ще си наложите пост до възстановяване нормалното положение.

Ако имате повече материя, отколкото ви е необходимо, ще заболеете, затова гледайте на всяка цена да я понамалите.

Надебеляването е кал, от която трябва на всяка цена да се очистите.

Всеки позатлъстял човек трябва да пости един-два пъти в седмицата.

Голям ти е коремът малко пост е наложително да се прави една ябълка, една круша и една филийка хляб на ден. Така три месеца ще се храниш. Много големият корем е една опасност, но и много хлътналият корем е друга опасност.

Ако коремът е много голям, ще си наложите пост, за да възстановите нормалното си положение.

Някой е пълен, пости за да отслабне, но после пак напълнее. Значи, постът не разрешава въпросите. Постът е да споделиш излишното със своите близки. Ще споделиш не само материалните си блага, но и своите мисли и чувства. На какво се дължи затлъстяването? На егоистичния живот. На какво се дължи изсушаването? На егоистичния живот. Бог наказва човека по два начина: чрез затлъстяване и чрез изсушаване. Щом почнеш да изпълняващ Волята Божия, ще се оправиш, нито дебел, нито сух, а в състояние на една умерена, разумна активност.

Ако не ядеш три дни и не пиеш никак вода, ще отслабнеш.

Един човек, който не може да пости 40 дни, не е още силен, не е господар на тялото си. Силен е онзи, който изобщо по-малко се храни. Имаш ли доста мазнини в тялото, ще постиш и ще се молиш, но трябва да знаеш как да изговаряш думите си. Всяка дума е динамическа сила. И ако една дума я употребиш на място, тя ще извърши много неща.

Чрез постенето човек може да смъкне тлъстините си, но не и да придобие някаква дарба. Постът усилва волята, но дарби не развива, с него човек разбира, че не се умира от глад. Да яде човек много, това е наследено.

Постът служи за обновление на тялото.

Вие, като ученици, трябва да изучавате своя организъм, да знаете как ви се отразяват различните храни. Не знаете ли това, някои същества, които искат да ви спънат, ще ви накарат да ядете несъответна храна за вашия организъм, която стомахът ви няма да смели добре, вследствие на което около нервната система ще се натрупат утайки от полуорганическа материя. Тези утайки ще намалят умствената енергия, необходима за правилното мислене, а неправилното мислене намалява светлината на съзнанието. Мнозина не забелязват този процес в себе си. Обаче, забележи ли някой тази промяна в състоянието си, той веднага трябва да възстанови нарушението в своята нервна система. Като метод за прочистване на нервната система служи постът. Който иска да прочисти своята нервна система, той трябва да пости поне 4 пъти в месеца.

Пълният пост подмладява човека. Ако гладуваш сегиз-тогиз през годината, ще се подмладиш. Подмладяват се клетките.

Задължително човек трябва да пости поне един ден в месеца, да даде почивка на стомаха си.

Дължината на поста ще определяте според разположението. Минат ли 24 часа, яде ли ви се яжте. Не ви ли се яде, постете до 36 часа.

Според мене 24-часов пост съзнателен се равнява на 10 дни механически пост. Някои твърдят, че клетките на тялото се обновяват в продължение на три месеца, според други в продължение на седем години. Аз мисля, че в 24-часов абсолютен пост, без вода и храна, чисти и светли мисли, благородни чувства, молитвени часове, клетките на тялото могат напълно да се обновят, като през време на поста бъдем весели и никакви отрицателни неща не ни занимават и смущават. Числото 24 е добро и хармонично, то съответствува на обръщането на Земята около оста й. Минат ли тези 24 часа, хапнете си нещо мъничко и леко, и благодарете на Бога. Числото 24 ще ви постави в хармония със Земята.

Опитайте да видите колко дни може да постите. Ако пости съзнателно, човек се подмладява и освежава. Днес повечето хора умират от преяждане, отколкото от гладуване.

Подложете се на 10-дневен пост, абсолютен глад и ако издържите този пост с радост значи сте здрави, ако не го издържите, ще се подложите още един път на пост, докато оздравеете. При това няма да се излежавате, а ще работите през цялото време.

При поста се явяват ред реакции това да не ви плаши. Ще имате резултат, ако едновременно се въздържате и от лоши мисли, чувства и постъпки. Такъв пост крие в себе си магическа сила.

По време на поста можеш да пиеш вода и то само гореща, можеш да пиеш сок от портокали в малки количества, а не с чаши, за да подобриш стомаха си. Ще постиш и ще дишаш. От тези, дето постят, излиза от устата им лоша миризма, това е така, защото каналите са пълни с нечистота, затова е наложително отвреме-навреме да се пости.

Когато човек пости, от устата му излиза неприятна миризма. Ще пости дотогава, докато от стомаха не почне да излиза приятна миризма. Устата и стомахът трябва да са чисти.

По-добре е да постите, отколкото да ядете нещо, което не ви е приятно. Ще постите, за да уякчите здравето си и да повишите вибрациите на своя живот.

Отвреме-навреме човек трябва да се подлага доброволно на глад. Гладът усилва организма, има смисъл да се гладува, но не и да се измъчва човек и да прекалява. В нищо да не се прекалява.

В известен момент от живота, когато трябва да усилим нашата воля, да я съединим с Бога, трябва да постим.

Всеки човек, който се удоволства, служи на злото, паденията едно след друго ще последват. След дълъг пост, при отпостването ще се захраните първо с една четвъртинка от едно гроздено зърно, поемате лека и течна храна, докато дойдете до твърда и най-после ще се храните с обикновената си храна, след около две седмици.

Постът се употребява за обновяване на организма. Той е един метод за подмладяване. След поста, колкото се може по-дълго време употребявайте еднообразна храна, която изисква малко сила за храносмилането, за да не се възбужда във вас апетита, за да може да се развиват дробовете, та да можете да приемате повече прана от въздуха и от водата и да изваждате повече сокове от храната, отколкото сега.

Ако живееш Божествен начин, няма да постиш; щом живее по човешки, ще постиш. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ – 34).

Ако ти си определиш пост, без да знаеш защо ти е, той не е полезен. (ООК – ІІ г. - 22 беседа - 21).

Постът трябва да става не всякога, когато човек иска да пречисти своя организъм или има хронически болести, които с нищо не се церят, един дълъг пост можеш да употребиш за лекуване. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. „Жануа – 98” София 1999 г. - 465).

Мнозина постят, измъчват тялото си, без да разбират смисъла на поста. Човек трябва да пости съзнателно. Когато забележи в себе си някоя отрицателна черта, отрицателна мисъл или отрицателно чувство, той може да пости два или три деня, с цел да се освободи от отрицателното в себе си. Обаче, той трябва да избере съответно време за пост. (ДОБРИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ - 37).

Постът е за болни, за грешни хора, а не за здрави и праведни. Само болният човек се лекува чрез пост. Здравият трябва да яде, без да преяжда. Щом преяде, той е нарушил законите на правилното хранене, заради което трябва да пости. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 307).

На болния не давай нищо да яде, ако искаш по-скоро да оздравее. Колкото повече му даваш да яде и колкото повече се грижиш за него, той по-скоро ще умре. Остави болния да гладува, за да се събудиш в него подтик за живот. Така той по-скоро ще оздравее, отколкото, ако яде. Много хора умират от голяма грижа за тях: да ядат повече, да почиват повече. Това ги изтощава повече. Нужно е болните да гладуват, за да си почине организмът им. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 82).

Лекарят е едно разумно същество вътре в тебе. Ти имаш лекарството вътре в себе си. Когато едно животно се разболее, то само се лекува. Кучето, ако има голяма рана, счупен крак, ще пости 7, 8, 9 дни и костта му ще оздравее. Тогава започва малко по малко да яде и се възстановява. Чрез постене по лесно раната заздравява, отколкото, ако се яде. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 241).

Заболееш и преставаш да ядеш. Много естествено. Ще постиш 40 деня, докато оздравееш. Това не е привилегия. Ти си ял, преяждал си и сега ще постиш. Стомахът ти трябва да си почине ... Ще лежиш на леглото две-три месеца, ще постиш. Като гладуваш известно време, ти постепенно омекваш и започваш да си мислиш: Да дам ли Иван под съд за сумата, която ми дължи? - Не, ще затворя тефтера и ще живея за Бога. Но като оздравееш, забравяш решението си и пак отваряш тефтерите. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 7).

Няколко деня нямате апетит за ядене - не яжте, почакайте, докато естествено у вас се събуди желание за ядене. Има животни, които не ядат, когато са неразположени. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ серия -1914 г. - 15).

За да се възстанови вкусът и апетитът при яденето, човек трябва да гладува няколко часа или няколко дни. Ето защо, когато детето се сърди и не иска да яде, майката трябва да го подложи на глад. Тя трябва да го остави гладно 24, 36 или 48 часа, да усети глад и желание да яде. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 122).

Ако много сте яли, започнете да постите. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 224).

Като погладуваш малко, ще изчистиш стомаха си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 184).

Понякога гладът се налага за хигиена на организма. Така човек оценява яденето, така се учи да яде сладко. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 184).

И после, трябва да се спазва времето, трябва да се спазват дните, когато ще се пости ... Ако започнете вашият пост в понеделник, ще имате един резултат, ако го започнете във вторник, ще имате друг резултат, ако е в сряда, четвъртък, петък, събота, неделя - различни резултати. (ООК – ІІ г. - 22 беседа - 21).

Когато човек изгуби смисъла на живота, нека започне да гладува. Като не яде няколко деня, състоянието му ще се подобри и животът му ще се осмисли. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 122).

Ако искате да изпълните всички ваши задължения, да премахнете всички нещастия, постете 5 ÷ 10 ÷ 15 ÷ 20 деня и тогава ще научите и причините на всичко. Но заедно - и сърцето и умът да ви го подскажат. Тогава постете и резултатът ще бъде отличен. Но ако сърцето каже „пости”, а умът „недей”, не започвайте. Някой ще каже: „И без пост може.” В известен момент на живота, когато трябва да усилим нашата воля, да я съединим с волята Божия ... трябва да постим. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия – 1917 г. - 256).

За всички ви определям един ден в месеца за почивка, през който ден няма да ядете. Ще почивате на физическото поле, а ще работите в духовния свят. Този ден ще бъде третият петък от месеца, значи 12 пъти ще си почивате. Постът ще започне от четвъртък на обед в 12 часа и ще свърши в петък на обед 2 часа. Ще ядете малко както в четвъртък, така и в петък. Това е почивка, закон, не е пост. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1921 г. 106).

Онзи, който ще дохожда на нашите екскурзии, не трябва да пости. На екскурзия всички да бъдете сити. (ООК - 22 беседа - 20).

Всеки трябва да пости. - Защо? За да продължи живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар