Звездни Цивилизации

вторник, 27 април 2021 г.

 ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЕЛЕКСИР НАРЕЧЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ


Зеленият чай е всепризнатият здравословен елексир, смятан от мнозина за напитката, която удължава живота. Днес учените имат безспорни доказателства за полезните свойства на зеления чай и потвърждават откритията на древните китайци.


Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура.


Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчева терапия, е желателно заленият чай да се включи в ежедневната диета. Чаят действа потогонно и диуретично, понижава температурата, засилва белодробната вентилация, подобрява храносмилането, облекчава болките при възпалено гърло. Той е важен в борбата с остеопорозата, помага за редуциране на теглото, като ускорява изгарянето на мазнините. Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чай възстановява цялостно имунната система.


Има ли друга храна или напитка, на която да се приписват толкова ползи от използването й? 


Шестнадесет ползи от този чай – накратко:


    Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.

    Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.

    Предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

    Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.

    Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.

    Предпазва от рак и злокачествен тумор. Помага срещу образуване на ракови клетки в организма. Засилва имунните функции на организма и действа благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.

    Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.

    Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.

    Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Предотвратява образуването на тромби в кръвта. Тромбозата, както вероятно знаете, е водеща причина за сърдечни удари и инсулти.

    Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.

    Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.

    Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.

    Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.

    Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.

    Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

    Отварата от зелен чай се използва и като козметично средство – компресите с прецедена запарка определено премахват торбичките и тъмните кръгове под очите


КАКВО ПРАВИ ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ ТОЛКОВА СПЕЦИАЛЕН?

Тайната на зеления чай се крие във факта, че е богат на полифеноли – мощен оксидант. Освен превантивното действие срещу рака, е доказано, че съставките на зеления чай убиват раковите клетки, без да навредят на здрави клетки или да нарушат здравето по някакъв начин. Благодарение на високите стойности на полифеноли съдържащите се в зеленият чай, той може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.


Тъй като има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Чаят има антивирусни, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Зеленият чай е един от най-мощните антиоксиданти. Това е само една малка част от причините, поради които лично аз консумирам между 4-5 зелени чая в деня. Ето още аргументи за целта.


Зеленият чай съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант.  За сравнение –  в тази напитка има четири пъти повече  витамин С, отколкото в портокалите, например. Активността на витамина е усилена от един друг витамин – Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция.  Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване на стените на капилярите, действие, особено важно  при по-възрастните хора. Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на човешкия организъм. Затова, както вече казахме, мнозина смятат, че зеленият чай удължава живота на човека. При всички случаи обаче, редовното пиене на зелен чай, съчетано с усилията да се води хармоничен живот, ще ви помогне да боледувате много по-рядко и да се чувствате жизнени и здрави. Зеленият чай – тогава, когато го консумирате разумно,  поддържа тонуса, помага при преумора, при продължителна работа, изостря ума.


 Количеството на кофеин в зеления чай е 35 милиграма, докато в кафето-еспресо  той е 110 милиграма. Нес кафе съдържа 66 милиграма кофеин, а черният чай – 45 милиграма кофеин. Поради тази причина зеленият чай е предпочитан  за ободряване, но без да се прекалява с употребата му. Зеленият чай помага срещу образуването на ракови клетки в организма, твърдят учените, изследващи свойствата на напитката. В последните години мнозина от изследователите съсредоточават усилия  и представят доказателства за благотворното влияние на напитката в тази посока.  Зеленият чай е благотворен за бременни жени поради съдържащия се в него цинк.    Зеленият чай поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества.  Зеленият чай има много добро прочистващо действие – пречиства кръвта и кръвоносните съдове. Лекарите го препоръчват на пушачи, той като помага за по-бързото изхвърляне на вредните вещества при продължително тютюнопушене. Всъщност, зеленият чай подпомага като цяло изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло – едно безценно свойство, от което можем да се възползваме днес, в съвременната замърсена околна среда. 

Той се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.


Редовното пиене на зелен чай, разбира се, съчетано с намерението и усилията ви да водите хармоничен живот, ще доведе до по-рядко боледуване, пък кой знае – може дори да удължи живота ви.


00030095


ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ – ОТСЛАБНЕТЕ ЗДРАВОСЛОВНО


Има една стара китайска поговорка, която гласи: “По-добре стойте три дена без храна, отколкото един ден без чай”


Зеленият чай влияе благоприятно върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на  специфичния хормон норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калориите в човешкия организъм и естествено подпомага процеса на отслабване. Затова зеленият чай е предпочитаната напитка за тези, които са решили да преборят излишните килограми – действа благотворно,  няма изкуствено действие, не влияе значително на кръвното налягане.


ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПИЕ С ЛИМОН


ЗЕЛЕН-ЧАЙ-С-ЛИМОН34-510x420


Аскорбиновата киселина (витамин С) в лимона повишава антиоксидантните свойства на зеления чай и количеството на полезните вещества – катехини, което позволява на напитката ефективно да намалява риска от развитието на рак, сърдечен пристъп и удар. Сокът на цитрусовите плодове и витамин С увеличават 5 пъти нивото на катехините в чая, а нивото на най-активните катехини се увеличава от 6 до 13 пъти.


Освен това сокът на цитрусовите плодове и витамин С могат да взаимодействат с органичните вещества в чая, което способства за предотвратяването на деградацията на клетките в червата.


Този антиокислителен състав е мощно средство и в борбата с различни заболявания и затова специалистите съветват за по-добрата здравословна защита в чашата със зелен чай да се добавя малко портокалов сок, лимон или аскорбинова киселина.


КАКВО Е ОПТИМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО, КОЕТО МОЖЕМ ДА КОНСУМИРАМЕ БЕЗ ДА ПРЕКАЛИМ?


Зависи кого ще слушате. Китайците практикуващи хомеопатия препоръчват 10 чашки дневно. За такова количество се говори и при профилактиката на раковите заболявания. Други медицински проучвания съветват дневната доза да е 2-3 чашки. Трети приемат една усреднена стойност – дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки.

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряща вода. Високата температура първо ще унищожи витамините и второ ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие – забравете за захарта и млякото.


Зеленият чай също така е добре да се консумира изсушен, на листа (видовете са много и с най-странни имена). Още по-добре е ако намерите т.нар. “бял чай” (още по-силен антиоксидант е). Залива се с вода, около 75 градуса, за да се избегне горчивия вкус, за около 3 мин. Не се добавят подсладители, нито мляко или сметана. Добре е ако намерите добър вносител (Китай, Турция, Япония ), за да сте сигурни в доброто качество на продукта.


Пиенето на зелен чай е един здравословен ритуал, който ще ви откъсне от ежедневните ви проблеми!


Количество кофеин в различните напитки:


еспресо – 110мг


нес кафе – 66мг


черен чай – 45 мг


ЗЕЛЕН ЧАЙ – 35 мг


Зеленият чай е една от най-разпространените напитки срещу махмурлук в Япония, понеже азиатците нямат ензим в черния дроб, който разгражда алкохола. Затова след пийване на повечко саке имат спешна нужда от средство за изтрезняване.


Зеленият чай помага и на храносмилането, подобрява апетита, ускорява преработката на мазнините. Той унищожава микробите, прочиства организма от токсини, стимулира главния мозък и ободрява.


Има диуретично действие, премахва лошия дъх в устата и утолява жаждата. Намалява вредното действие на радиоактивността.


През Втората световна война след атомния взрив в Хирошима се установило, че сред хората, които имали навика да пият редовно чай, пораженията били по-малки. В Китай сега пиенето на чай е задължително в учрежденията, които работят с радиоактивни вещества.


Зеленият чай, използван в чаената церемония, се произвежда само в Япония и 100 г струват 60 долара. Той се бере рано сутрин преди изгрев слънце от млади момичета, за да не смачкват листенцата с нежните си пръсти.


При откъсването е важно жилките на листата да останат на стъблото. Разликата между черния и зеления чай е в това, че след изсушаването първият ферментира. Японският чай е доказан антиоксидант.


Съдържа катехини, които улавят свободните радикали, причинители на рака. Чаят е добър за баланс на кръвното, диабет и проблеми с очите. Той е чудесен заместител на кафето, защото съдържа 10 пъти по-малко кофеин.


10 ползи за здравето от зеления чай



Чаят е най-широко консумираната напитка в света, на второ място след водата. Чаените листа могат да бъдат класифицирани в различни форми, но категоричният победител винаги ще бъде зеленият чай поради богатия му състав и огромните ползи. В чашата зелен чай има много повече от неговия мек вкус, характерна горчивина и стимулиращ ефект.


Произходът на зеления чай може да се проследи до корените му в китайската провинция Юнан, където живеят около 260 вида чай. За разлика от Запада, думата „чай“ в Китай се отнася конкретно до зеления чай.


Според популярен мит, откриването на чая като напитка е документирано около 2737 г. пр. Н. Е. По време на управлението на Шенън, тогавашния император на Китай, когато няколко чаени листа от близкото дърво на Camellia sinensis попаднали в чашата му с преварена вода и му придаде тъмен цвят и освежаващ вкус.


Някои легенди около 500 г. пр. Н. Е. Акредитират откриването на чая на будистите, пътуващи между Индия и Китай. Те разпространяват ритуала на чая като заместител на алкохола и скоро чаените церемонии се превръщат в духовна и социална практика в Китай.


Обработка на зеления чай


Зеленият чай се приготвя от листата на растението Camellia sinensis, същото растение, което ни дава естествените вкусове на черния и улун (вулонг) чай. Значителната разлика в хранителния профил на зеления чай се дължи на разликата в преработката.


За разлика от метода на ферментация на листата от черен чай, зеленият чай се обработва чрез метод на сушене с пара, който запазва антиоксидантното си съдържание. Нивото на антиоксиданти се определя от качеството на чая, начина на приготвяне и времето на приготвяне. Антиоксидантният профил е по-висок при сухите листа, отколкото при варените.


Чаените листа се събират, загряват се с пара или тиган и се изсушават, за да се предотврати окисляването на листата. Този метод е причината зад набора от изключително полезни хранителни вещества и ползи за здравето, с който зеленият чай може да се похвали. [1]


Въпреки че всички чайове съдържат антиоксиданти, зеленият чай го съдържа най-много под формата на катехини. След като оставите чаените листа потопени във врящата вода, биоактивните съединения се дифузират и резултатът е напитка, излята с антиоксиданти.


Хранително съдържание на зеления чай


Зеленият чай съдържа много биоактивни съединения, които допринасят за огромните ползи за здравето върху човешкото тяло.


Зеленият чай е съставен от множество биохимични съединения, включително полифеноли, кофеин, алкалоиди и витамини от група В. Стимулиращият ефект на зеления чай се приписва на кофеина, теобромина и теофилина.


Зеленият чай съдържа също L-теанин, аминокиселина, за която е известно, че има успокояващ ефект върху нервната система.


Известно е с високата си концентрация на мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, зеленият чай прави чудеса срещу окислителните щети.


Полифенолите в зеления чай включват катехин, епикатехин, епикатехин галат (ЕКГ), епигалокатехин галат (EGCG) и различни проантоцианидини, които допринасят главно за ползите за здравето от зеления чай. Антиоксидантното действие намалява образуването на свободни радикали в организма, за които е известно, че причиняват увреждания на клетъчно ниво.


Хранителна стойност на сварения зелен чай при 100 грама:

Вода g 99.93

Кофеин mg 12

Енергия kcal 1

Протеин g 0.22

Ниацин mg 0.030

Желязо, Fe mg 0.02

Магнезий, Mg mg 1

Калий, К mg 8

Натрий, Na mg 1

Рибофлавин mg 0.058

Приготвяне на зелен чай - стандартният начин


Кипнете вода във вашия чайник. Не преварявайте водата. Идеалната температура е между 70°C и 80°C. Това гарантира, че биоактивните съставки в листата на зеления чай остават непокътнати.

Извадете го от огъня.

Поставете чаените си листа или торбичка за чай в чайника.

Оставете го да се накисне за около 1–3 минути. В този момент можете да добавите всякакви пресни билки във вашия чай, за да обогатите вкуса.

След като се свари, равномерно изливайте малко количество чай във всяка чаша, за да разпределите равномерно хранителната сила на чая. Добавете няколко капки лимонов сок или мед, ако желаете.

Ползи за здравето от зеления чай


Ползите за здравето от зеления чай до голяма степен произтичат от шепа антиоксиданти, по-специално флавоноидите. Тези антиоксиданти са необходими за защита на телесните клетки от свободните радикали.

По-долу са посочени някои от ползите за здравето, които предлага зеленият чай.


1. Помага за поддържане на телесното тегло


Тези, които се опитват да отслабнат, могат да консумират зелен чай.


Проучванията, базирани на животни, показват, че зеленият чай контролира повишаването на холестерола в кръвта и увеличаването на мастната маса при затлъстели гризачи, предизвикани от диета с високо съдържание на мазнини. Някои, но не всички, проучвания при хора също предполагат, че зеленият чай може да има благоприятна роля при отслабването.


Проучване подкрепя незначителното, но синергично въздействие на катехините и EGCG-кофеиновата смес върху телесното тегло, като се вземат предвид параметрите за управление на теглото и загубата на тегло. Предполага се, че ефектът на катехините може да бъде повлиян от модериращите фактори на обичайния прием на кофеин и етническата принадлежност.

Това предполага, че EGCG в зеления чай може да е от полза за загубата на тегло, но количеството, необходимо за някаква полза, не е ясно разбрано. Трябва също да се отбележи, че само добавянето на зелен чай към вашата диета няма да е достатъчно, за да отслабнете значително; приемът на храна и упражненията също трябва да бъдат разгледани.


2. Намалява нивата на холестерола


Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт при мъжете и жените в САЩ, а и не само. Силно е необходимо да се намалят рисковете от сърдечни заболявания. Високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта са важни рискови фактори за сърдечни заболявания.


Окисляването на холестерол с ниска плътност (LDL) може да доведе до образуване на плака в артериите, което е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Зеленият чай, поради своите антиоксидантни свойства, предотвратява окисляването на LDL.


Проучванията показват, че консумацията на зелен чай може да намали нивата на общия кръвен холестерол и лошия холестерол (LDL).


3. Укрепва здравето на мозъка


Нашите мозъци се нуждаят от здрава система на кръвоносните съдове, за да функционират ефективно.


Проучване потвърди ефекта на зеления чай върху мозъка. Редовното пиене на зелен чай е оказало положително въздействие върху дейността на работната и паметта на мозъка.[2]


Зеленият чай съдържа биоактивни съединения, включително EGCG, които са свързани със защитен ефект върху невроните и намален риск от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, двете най-често срещани невродегенеративни заболявания.


Прегледът показва, че ефектът на зеления чай върху здравето на мозъка не е само от едно съединение в зеления чай, а от комбинираното влияние на всички компоненти.


4. Довежда до понижаване в нивата на кръвната захар


Доказано е, че зеленият чай повишава инсулиновата чувствителност. Консумацията на зелен чай, както и общият прием на кофеин, са свързани с намален риск от диабет тип 2.


Дългосрочният прием на зелен чай е свързан с по-ниски нива на кръвната захар на гладно в проучване, проведено върху възрастни хора от крайбрежието на средиземно море.

Някои проучвания показват, че ежедневната консумация на зелен чай може да помогне за контролиране на диабет тип 2. Доказано е обаче, че хроничният прием на зелен чай води и до възможно увреждане на черния дроб.


Начинът, по който зеленият чай влияе върху човешкото здраве за риск от диабет, все още се нуждае от повече изследвания.


5. Подобрява здравето в устната кохина


Консумацията на зелен чай е свързана с подобряване на здравето на зъбите и по-малък риск от кариес. Съдържанието на полифеноли, антиоксиданти и естествен флуорид в зеления чай може ефективно да убие бактериите, които причиняват лош дъх, кариес, кариес и различни заболявания на венците.


Изследване подкрепя антибактериалната активност на зеления чай в устната кухина при намаляване на гореспоменатите орални страдания. Антиоксидантната активност на зеления чай също е свързана с намален риск от рак на устната кухина.


За да се възползвате от оралните ползи от зеления чай, избягвайте да добавяте захар, мед или други подсладители към чая.


6. Помага в борбата срещу стареенето

Зеленият чай е добре известен със своето антиоксидантно съдържание, особено полифеноли. Антиоксидантното действие на зеления чай може да помогне за защитата на кожата от атаката на вредните свободни радикали. Изследванията на мишки са показали, че екстрактът от зелен чай притежава свойства против бръчки и забавя стареенето на колагена.


Освен това се смята, че високите нива на олигомерни проантоцианидини в зеления чай помагат за забавяне на преждевременното стареене, ако се приемат вътрешно.


Локалното приложение на зеления чай е свързано с превенция срещу щети, причинени от UV лъчи.


Проучване от 2006 г. установи, че локалното приложение и пероралното поглъщане на зелен чай показват защита на кожните клетки от фотостареене, но количеството не се счита за значително.


7. Понижава кръвното налягане


Смята се, че редовната консумация на зелен чай помага да се намали рискът от високо кръвно налягане. Помага за поддържане на кръвното налягане, като потиска ангиотензин, хормон, който причинява високо кръвно налягане.


Изследване, публикувано в Journal of Hypertension, потвърждава ефектите от краткосрочното лечение със зелен чай при хипертоничен модел плъх. Изследването наблюдава подобрена сърдечно-съдова функция, вероятно поради високото съдържание на антиоксиданти в зеления чай.


8. Предотвратява косопада


Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на загубата на коса и също могат да насърчат възстановяването на косата. Катехините в зеления чай помагат да се блокира DHT, който е критичният фактор за косопад, а EGCG насърчава растежа на косата, като стимулира космените клетки.


В проучване, проведено върху група експериментални мишки, ефектите на зеления чай върху растежа на косата се наблюдават в продължение на 6 месеца. Изследователите установяват, че 33% от мишките от експерименталната група, които са получили полифенолен екстракт в питейната си вода, са имали значително възстановяване на космите, докато мишките от контролната група, които са получавали редовна вода, не са показали растеж на космите.

Количеството зелен чай, необходимо за предотвратяване на косопад, не е ясно известно. Започнете с консумацията на няколко чаши зелен чай на ден.


Можете също така да изплакнете мократа си коса с хладен, прясно сварен зелен чай, последван от изплакване с обикновена вода след 10 минути. Правете това няколко пъти седмично в продължение на поне няколко месеца. Това може също да помогне за намаляване на проблеми като пърхот и сух скалп.


9. Намалява риска от рак


Свободните радикали се промъкват във вашата система и предизвикват хаос върху нейната нормална физиология. Известно е, че ракът се причинява от окислително увреждане, предизвикано от свободните радикали. Това увреждане може да бъде ограничено от антиоксидантите, намалявайки риска от рак.


Съобщава се, че противораковите ефекти на множеството антиоксиданти в зеления чай намаляват риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата, дебелото черво, панкреаса, хранопровода, пикочния мехур, белия дроб и стомаха.


Пиенето на до 4 чаши зелен чай на ден може да осигури антиоксиданти за борба с раковите образувания. Въпреки това, точното количество зелен чай, необходимо за намаляване на риска от рак, не е известно, тъй като има много фактори, влияещи на такива рискове.


10. Поддържа здравето на костите

Високото съдържание на флуор в зеления чай помага да се поддържа здравината на костите. Редовната консумация на зелен чай е свързана с по-нисък риск от фрактури в резултат на остеопороза.

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на зеления чай са свързани с предотвратяване на загуба на костна плътност, потискане на костните фрактури и подчертаване на активността на костните клетки.


Пийте зелен чай всеки ден, за да запазите костната си плътност.

Имайки предвид, че зеленият чай може да намали усвояването на калций, друго хранително вещество за изграждане на костите, включва богати на калций храни и напитки във вашата диета.

Предпазни мерки и рискове свързани със зеления чай


Популярността на зеления чай продължава да расте в световен мащаб. Безразборната употреба на зелен чай се дължи на огромния шум за неговите ползи за здравето.


Зеленият чай се счита за безопасна и полезна напитка, когато се консумира умерено, но в някои случаи може да се наложи предпазливост. Страничните ефекти, свързани с прекомерната консумация на зелен чай, са както следва.


Зеленият чай може да причини разстроен стомах и дори запек в някои случаи. Съобщава се, че екстрактите от зелен чай са свързани с проблеми с черния дроб и бъбреците в редки случаи.

Типична чаша зелен чай може да осигури някъде между 30 mg и 50 mg кофеин. За повечето възрастни до 400 mg кофеин се считат за безопасни на ден. Консумирането на излишни количества зелен чай или в комбинация с други източници на кофеин може да доведе до неблагоприятни ефекти. Имайте предвид обаче, че чувствителността към кофеина варира индивидуално.

Пероралните добавки от екстракт от зелен чай могат да бъдат свързани с увреждане на черния дроб при възрастни, особено във високи дози. Екстрактът от зелен чай трябва да бъде строго забранено за деца под 18-годишна възраст, както се препоръчва от експерти. Преди да вземете някаква добавка, консултирайте се с Вашия лекар.

Бременни или кърмещи жени може да се наложи да ограничат ежедневната си консумация на зелен чай. Общите препоръки за прием на кофеин по време на бременност са 200 mg или по-малко. Излишният прием на кофеин е свързан с повишен риск от спонтанен аборт и вродени дефекти, свързани с дефицита на фолиева киселина. При кърмещи жени кофеинът се предава в майчиното им мляко и може да има пряко отражение върху кърмачето.

Излишният прием на зелен чай може да влоши симптомите, свързани с тревожност, анемия, диария и синдром на раздразнените черва.

Може да се наложи да избягвате да пиете зелен чай, ако имате нарушение на кървенето.

Добавките от екстракт от зелен чай са свързани с увреждане на черния дроб в редки случаи и често влошават съществуващо увреждане на черния дроб. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да обмислите приема на добавка от зелен чай. Проверявайте симптомите на чернодробно увреждане като тъмна урина, пожълтяване на кожата и коремна болка.

Зеленият чай намалява усвояването на калций и желязо. Ако приемате калциеви или железни добавки, не консумирайте зелен чай с тях за оптимално усвояване.

В заключение


Множеството ползи за здравето, които предлага зеленият чай, са поразителни. Зеленият чай съдържа поредици от антиоксиданти, включително катехини, които допринасят за повечето от ползите за здравето.



Управление на теглото, контрол на кръвната захар, здрава кожа и дори здрави мозъчни функции са само част от ползите за здравето, свързани със зеления чай. За да спечелите ползите от него, без да се поддавате на страничните ефекти, зеленият чай трябва да се консумира умерено и да не се счита за магически лек за всяко здравословно състояние.


И така, започнете деня си с чаша зелен чай в подкрепа на доброто здраве.


източник - https://proteinbarandshop.com/10-polzi-za-zdraveto-ot-zelenia-chay-i-koga-da-go-izbyagvate/

Няма коментари:

Публикуване на коментар