3D ПРИНТЕРИ ЗА ДОМАШНА ХРАНА
Възможностите на 3D принтера са почти безкрайни. С негова помощ се създават протези, оръжия, превозни средства и други много полезни и технологични обекти. Според повечето филми бъдещето ни е едновременно ужасно и прекрасно. Какво ще видим? И какво ще правим? Какво ще ядем?
3D принтери за домашна храна
Тъй като микровълните са лъчение за много от нас, ние постоянно изобретяваме нови начини за готвене.
Сега, когато светът научи за 3D печат, естествено е тази технология да се използва за готвене и да направи процеса по-лесен или поне по-странен. Според Star Trek 3D принтирането ще бъде единственият начин за готвене след 2000 години.
Наскоро не можехме да си представим съществуването на светещи маратонки с автоматична връзка, като от „Назад в бъдещето“, но днес имаме възможност да опитаме храна от принтера. Вчера се научихме да печатаме на дискове и копирахме частите на тялото си, а сега сме готови да ядем високотехнологична кухня.
Съвременните технологии направиха човешкия живот много по-приятен, удобен и по-лесен. Сега можете да посветите повече време на семейството си, приятно забавление и просто хоби. Можете да отпечатате всяко ястие, най-важното е да изчислите пропорциите и да добавите необходимите съставки. Всъщност това е същият принтер, в който много отпечатани дипломи, само че вместо мастило използва хранителни съставки.
А ресторанти, които готвят само на 3D принтери, вече съществуват! Food Ink се отваря в Лондон. Собствениците са уверени, че технологията помага да се пести храна и да не се произвеждат ненужни ястия. Менюто включва „Летящ хайвер“, „Цветя от живота на Цезар“, „Тайнствени скариди“за 330 долара.
3D печатната храна е едно от най-желаните приложения на 3D принтерите.
Промоционално видео:
В началото на 2012 г. Essential Dynamics обяви първия в света 3D хранителен принтер Imagine Machine. Принтерът се продава през 2012 г. на цена от $ 3000. Второто поколение хранителни 3D принтери вече се предлага на уебсайта на производителя на цена от $ 3795.
Уникална новост - устройството Foodini е истински пробив на пазара на електроника и домакински уреди. 3D принтерът не печата текст или предмети, а истинска храна.
Все още няма аналози на такова устройство в света, така че цената му е много висока. Принтерът е оборудван с Android система и е свързан към WI-FI. Размерът на дисплея е 7 инча. Устройството ви позволява да изтегляте различни рецепти от Интернет и да ги разглеждате.
Принтер, който отпечатва храна, струва около хиляда щатски долара. Интелигентната машина е способна да печата пица, сладкиши и хлебни изделия. Също така е възможно да се отпечатат сложни ястия: например равиоли с различни пълнежи.
Как работи машината? Всички съставки, необходими за готвене, се поставят в специални контейнери, които ще се използват в процеса на отпечатване на храни. Няма да имате нужда от касети като такива. Foodini отпечатва различни ястия, но вие също трябва да участвате в процеса на печат. Сега разработчиците на модела събират средства за пълното производство на такива машини. За да започнете, са необходими около 100 000 долара и почти половината от тази сума вече е събрана.
Каква е основната разлика между Foodini и Imagine Machine
Първият по същество е домакински уред за готвене на храна с помощта на триизмерни технологии, а вторият използва хранителни продукти в дизайна на печатния материал. Съществуват и редица разлики в набора от системи, софтуер и потребителски интерфейс.
Потенциалните купувачи на такова устройство са винаги заети хора, кетъринг компании, ресторанти и сладкарници.Разработчиците са уверени, че техните продукти ще бъдат търсени: сега обикновеният човек ще отдели по-малко лично време за приготвяне на сложни ястия.
Освен това почистването на кухнята след готвене ще отнеме минимум време. Разработването на уникални рецепти се извършва от готвачи, спечелили няколко награди на топ готвач.
Основната идея, която по същество е вдъхновила създателите на хранителния принтер Foodini, е здравословният начин на живот и спазването на принципите на доброто хранене.
Домашната храна, която е направена от естествени продукти, има много по-добър здравен ефект от ежедневния прием за многократна употреба на бързо хранене и полуфабрикати със съмнително качество. Задачата на такъв принтер е да улесни процеса на готвене на ястия като кнедли, пица, калай бисквитки и други подобни. Принтерът ще притисне тестото към движещата се платформа.
Технологията за печат, по която Foodini работи, е FDM, тоест материалите се нанасят на слоеве. Течният материал се поставя в пет капсули, всяка от които може да съдържа различен материал и може да бъде изцедена с различна интензивност и температура. Масата за печат може да се приготви с помощта на миксер или блендер.
След отпечатване ястието се поддава на термична обработка: пицата ще трябва само да бъде поставена във фурната, поръсена с настърган кашкавал или кнедли, които ще трябва само да се хвърлят във вода и да се приготвят. По време на процеса на печат сензорният екран ще ви помогне да разберете, което ще демонстрира изцяло всички възможности на принтера, както и ще предостави рецепти за ястия, които можете да приготвите с помощта на уникална машина.
Шоколадов принтер
Храната се отпечатва на слоеве - печена или охладена. Съвременният печат на храни ви позволява да работите в следните направления: печат със захарен сироп, печат с шоколад, печат на палачинки или сладолед, печат на сирене и тестени изделия. Струва си да се отбележи, че можете да печатате шоколадови бонбони, но ще трябва сами да разтопите шоколада.
Какви са моделите на принтери за храна
Вече на началния етап от производството на принтери могат да бъдат разграничени няколко основни модела.
Digital Chocolatier: Както подсказва името, разтопеният шоколад ще бъде основната съставка в капсулите. Прилича на платформа с въртележка с контейнери. Платформата охлажда слоевете шоколад и образува триизмерно изображение или бонбони.
Наслояването на шоколада се усложнява от факта, че течният горещ шоколад се втвърдява бавно и фигурката трябва да премине през няколко етапа на покриване с разтопена шоколадова маса. Такава кола струва около 3000 британски лири. Технологичното чудо се нарича Chock Edge Creator V1.
Рог на изобилието: отпечатва ястия с много съставки. Платформата може както да охлажда, така и да затопля храната - тоест няма нужда от допълнителна подготовка на печатна храна. Същото важи и за тръбите, през които тече масата.
Digital Fabricator: Поставяте хранителни вещества в екструдера и миксерът ги оформя според рецептата.
Cornell: могат да се използват всякакви течни или полутечни вещества. Основата е кулинарна спринцовка.
ChefJet. Създава сладкиши чрез смесване на прахообразни натурални хранителни оцветители, алкохол и вода. Принтерите от този тип ще бъдат отлични помощници за професионални пекари, сладкари и тези, които често работят с форми и надписи, направени от различни видове шоколад. За да улеснят работата със сложен апарат, създателите са изградили там The Digital Cookbook. Такава машина ще може да печата шоколадови сладки с вкус и мирис на ванилия, мента, ябълка или череша. Началната цена на такъв принтер е около 5 хиляди долара.
Преработеният ChefJet Pro създава цветни сладки с комбинация от вкусове. Цената на устройството е 10 хиляди долара. Приложенията работят както на Android, така и на iOS системи. Потребителят избира рецепта на сензорния панел и принтерът ще подскаже кои смачкани съставки да зареди и в коя капсула. Спецификации на хранителния принтер: Размери на площта за печат: 25,0 см Ш х 16,5 см Д х 12,0 см V. Тегло: малко над 10 килограма. Сензорен панел: 7 инча с OC Android. Поддръжка на интернет връзка: Wi-Fi модул. Въртяща се стъклена платформа: диаметър 26 см. Капсули: 5 капсули с различен пълнеж могат да бъдат едновременно в принтера. Принтерът използва само една капсула наведнъж. Капсулата се сменя автоматично. Материалът, от който е направена капсулата, е по избор на потребителя.Може да бъде стомана или безопасна и устойчива на висока температура пластмаса. Капацитетът на капсулата е малко над сто милиграма. Общият капацитет на 5 капсули е 615 ml.
Британците са разработили такова устройство, което печата малини за закуска за деца. продуктът се формира по-бързо и лесно.
Печатните малини приличат малко на червен хайвер. Здравословната закуска наистина има вкус на малинов мармалад и мирише точно на това зрънце. С помощта на естествени хранителни оцветители можете да промените цвета и вкуса на готовия продукт. Създателите признават, че в процеса на тестване на устройството веднъж са получили квадратно синьо зрънце, което е имало вкуса и мириса на банан.
Целта на разработчиците е да разширят границите на човешкото докосване. Принтерът е като машина за репликатор, която се появява многократно в една от популярните телевизионни сериали. Също така екип от учени, участващи в разработването на устройства за приготвяне на здравословна храна, се борят с проблема за появата на рак и диабет.
Като част от проекта екип от учени работи върху анализ на диетата на обикновения гражданин и търси начини да направи храната и процеса на готвене възможно най-полезни и опростени. Учените са уверени, че на всеки от нас поотделно липсват хранителни вещества и микроелементи. За всеки човек ще бъде разработено „хранително досие“.
Перспективата е много обнадеждаваща - компанията планира да създаде скенер, който ще анализира общото състояние на организма и ще предложи кои храни е най-добре да включите в диетата. Микровълновите фурни, познати на всички нас, постепенно, точно пред очите ни, се превръщат в минало.
Barilla, която произвежда италиански тестени изделия с най-високо качество, наскоро обяви, че планира да оборудва веригата си от ресторанти с 3D принтер през следващите няколко години.
Каква е същността на иновацията? Гост, посетител на заведението прави поръчка и храната се приготвя буквално в рамките на няколко минути.
Проектът ще бъде изготвен в сътрудничество с TNO Айндховен. Kjeld Van Bommel, куратор на проект за TNO, потвърди, че те работят с Barilla от две години по тази идея.
Няколко принтера вече са започнали работа в заведенията за обществено хранене, сега се работи за подобряване на вкуса на произведената паста и техническите характеристики на устройството.
Barilla е един от водещите световни производители на тестени изделия. Използвайки технологии за 3D печат в техния производствен процес, те станаха още по-популярни и са абсолютно уверени, че 3D печатът скоро ще се превърне в масово масово явление.
Основното в такива технологични процеси е високата скорост на готвене. Несъмненото предимство на такъв печат на храни е, че на пастата може да се придаде абсолютно всякаква форма - най-широкото поле за творчество отваря Ван Бомел, един от директните ръководители на проекти, казва: „Съвременните технологии значително разшириха възможностите на дизайнерското изкуство и въплътиха най-смелите индивидуални желания на клиента . " Така че човек може да зарадва любим човек, като поръча тестени изделия под формата на букет от рози в ресторант.
В момента такива модели като "Rosa Pasta", чийто автор е френският дизайнер Лори Тупен, са спечелили особена популярност. Пастата се прави под формата на цвете, което се отваря по време на процеса на готвене. Данило Спига и Луис Фрагуардо са разработили концепцията на Vortipa, която прилича на тарталетка. "Lune" е изобретен от италианеца Alessandro Carbine. В този случай кратерите ще трябва да се напълнят с традиционния доматен сос.
Вече се създават части за различни механизми, мостове и дори цели къщи, използващи технологии за 3D печат. Но изглежда, че технологията има много по-голям потенциал и би могла да се използва в хранителната индустрия. Поне за това мислят учените от Еврейския университет в Йерусалим, които създадоха първия 3D принтер за храна, способен да печата храна.
Според изобретателите Одеда Шосейов и Идо Браславски процесът на изработване на такива принтери не е толкова сложен и може да отнеме не повече от 5 години, за да навлезе на масовия пазар. Техният 3D принтер за храни използва наноцелулоза, протеини, мазнини и въглехидрати като суровини. Сега принтерът може да печата само тесто, но изследователите казват, че техният принтер може да направи повече.
Учените са изследвали наноцелулозата в продължение на няколко години и са стигнали до извода, че ензимите на храносмилателния тракт спокойно смилат това вещество, а самата наноцелулоза не предизвиква странични реакции. В бъдеще експертите ще смесват наноцелулозата не само с хранителни вещества, но и с витамини, микроелементи и антиоксиданти. Наноцелулозата свързва съставките под въздействието на температурата от лазера на принтера. В този случай лазерната обработка ви позволява да придадете на отпечатаното ястие по-„традиционен“вид.
Според самите изобретатели тяхното развитие е доста обещаващо. В допълнение към използването му в готвенето, той ще помогне на тези, които се придържат към строга диета - диабетици, вегетарианци, професионални спортисти, страдащи от алергии и така нататък. По принцип всички, на които наличието на определени вещества в храната може да навреди на здравето им.
По време на конференцията Experimental Biology 2018 южнокорейските учени представиха много необичайна разработка, която в бъдеще твърди, че е неразделна част от домакинското оборудване на апартамент.
Технологиите за 3D печат или вече са заели определени ниши, или ще ги заемат през следващите години. За технологията има много приложения - от изграждането на космически станции и лунни бази, до отпечатването на човешки органи, но развитието на група учени от Южна Корея е малко по-светско. Става въпрос за храна за 3D печат.
Устройството е в състояние да възпроизвежда физическите свойства на хранителните продукти и най-важното - тяхната текстура в наномащаб. За да работи, принтерът използва прахообразни съставки, получени чрез смилане на хранителни вещества, предимно протеини и въглехидрати, при температура от -100 градуса по Целзий. Тогава полученият прах под въздействието на вода, високо налягане и температура се превръща в порест филм.
Трудно е да се надценят предимствата на устройството. Първо, тя ви позволява да отпечатвате храна, като вземете предвид индивидуалните предпочитания, включително като вземете предвид характеристиките на метаболизма на конкретен човек. Според учените устройството ви позволява да регулирате дори скоростта на храносмилането, което означава способността да създавате най-здравословната храна. На второ място, устройството ще намали сериозно разходите за доставка на храна, както и тяхното съхранение, което може да реши проблема с глада за много хора, особено като се имат предвид прогнозите на учените, които прогнозират нарастването на населението на света до 10 милиарда души през 2050 година.
Няма коментари:
Публикуване на коментар