Звездни Цивилизации

вторник, 25 март 2025 г.

 СПРЕТЕ РЕКЛАМИТЕ НА КРЕНВИРШИ, ОСОБЕНО С УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА!



Кренвиршите и другите салами, особено „тип народен”, са обявени за едни от най-вредните храни. Те съдържат изключително опасни за здравето химикали; днес е невъзможно да се купят  колбаси, които да съдържат месо.

Вместо месо в тях се влагат продуктите на генномодифицираната соя.

Едва ли има човек, който да не знае от какво „месо” се произвеждат колбасите и кренвиршите и колко са „полезни” от гледна точка на здравето.

Колбасите са натъпкани с  костно брашно, което се използва за храна на животните и се получава от  смилането на кожи и кости.  В сивкавата кашица, която производителите използват за кренвирши и други колбаси, се съдържат и отпадъци от месното производство.

За да се получи по-сочен и евтин продукт, в колбасарската кайма се добавят мастни емулсии, които могат да бъдат животински – получени от кожа или кости на животни, или растителни – например палмови.

Тъй като получената маса е светла и рехава, за да получи изделието гъвкава структура и червен „месен” цвят, в него се добавят стабилизатори и оцветители. За стабилизатори се използват нишесте и желатин. Но днес има по-модерни добавки –хидроколоидите, които са десетки пъти по-силни  от желатина свързващи водата и колбасарската кайма. Наличието на вода в продукта е важен принцип за производителя на колбаси. Познайте защо.

Хидроколоидите се произвеждат от водорасли, растителни пектини и целулоза. За да си представите как изглеждат, си спомнете разтвора на лепило от тапети.

За оцветители се използват карминът или кошенилът – Е120.

В безцветната подобна на лепило желатиново-целулозна маса добавят и нитрити за обезаразяване и удължаване срока на годност – натриевите  нитрити Е250 и Е2512, и калиевия нитрит – Е252 (съдържат се и в евтините и в скъпите кренвирши). Нитритите се натрупват в организма и в голямо количество стават опасни.

Следващият стадий е придаването на колбасен  вкус; тук на помощ идват не само весдесъщият мононатриев глутамат, черният пипер и още една технология.

Изследвания доказват, че кренвиршите могат да съдържат златистия стафилокок, чревната пръчица и други микроорганизми, които предизвикват опасни болести (например хранителна токсикоинфекция), заради неспазването на санитарните норми при производството им.

Всеки десети кренвирш съдържа вируса на хепатит Е

Според експерти от Великобритания всеки десети кренвирш може да съдържа смъртоносния вирус на хепатит Е; всеки 50-и заразен ще почине от тази болест, а сред бременните смъртността е 20%.

Този извод е направен в отчет на английското министерство на околната среда, продоволствието и селското стопанство. Тази рядка форма на хепатит Е напоследък се среща все по-често.

През 2012 г. са диагностицирани 657 нови случаи на заболели от хепатит Е, което е с 40% повече от 2011 г. За някои категории хора този вирус е смъртоносен.

След прочетеното ще си купите ли кренвирши?

Може ли да бъде оправдана причината за шумната им реклама? Дали не е време БАБХ да започне масово да глобява производители и медии за подвеждаща реклама?

Няма коментари:

Публикуване на коментар