Как се прави рафинирано слънчогледово олио, превръщайки го в един вид пластмаса. Трябва да го знаете!
Как се прави рафинирано слънчогледово масло, превръщайки го в един вид пластмаса. Трябва да го знаете!
От колко време си на тъмно?
Днес за убийствен продукт, който се рекламира активно и е почти универсално използван. За нашето тяло този продукт няма почти никаква разлика в молекулярния състав от PLASTIC .
Говорим за рафинирано масло. Безчувствен. Само фактите .
Метод на приготвяне:
1. Екстракция. Сега никой не изцежда семето . Суровината се пълни с екстрагент-разтворител , например хексан . Уикипедия, за да ви помогне. Дори няма да ви плаша с токсичността на този разтворител-лекарство . Страхувай се от себе си. Въпреки всички изпарения, хексанът остава в маслото .
2. Рафиниране. От какво се пречистват? От всички хранителни вещества, за които има смисъл да се отглеждат семена за масло: лецитин, хлорофил, витамин Е и минерали .
3. Почистване. Излагане на алкален разтвор - сода каустик .
4. Обезцветяване. Диатомична пръст. Или с водна пара под вакуум .
5. Филтрация. Тук маслото губи каротин и други остатъци от хранителни вещества .
6. Дезодориране. Дезодорирането се извършва във вакуум с жива пара. Процесът продължава 45 минути, температурата на изхода на маслото е +230 ° С. Демаргаризиране .
И сега се бутилира и се нарича масло 128552;
Дори няма да говоря за триковете на рекламодателите и търговците, които ви позволяват да продавате това на населението.
РАФИНИРАНОТО МАСЛО В МОЛЕКУЛАРНА СТРУКТУРА ПОЧТИ ПОчти НЕ СЕ РАЗЛИЧА ОТ ПЛАСТМАСАТА! В процеса на такова „почистване“ настъпва разбиването и усукването на молекулите на мастните киселини, което води до създаването на молекули - изроди - транс изомери на мастни киселини, или - транс мазнини .
Рафинираните масла съдържат до 25% транс-мазнини! Тези вещества не съществуват в природата! Следователно тялото не знае как да се справи с тях и не може да ги изведе навън . С течение на годините, те се натрупват и да се създаде големи проблеми на собственика на тялото: транс-мазнини са изключително токсични и да генерират сериозни последици - стрес, атеросклероза, исхемия, заболявания на сърцето, рак, хормонални смущения (например - затлъстяване) и др ...
И тогава казваме - болестите се подмладиха . Просто е.
Ще добавя малко за хората, които честно са объркани с рекламата и ще кажа „не ми харесва миризмата“. Това е страшно. Това е като ... от филми за техногенно бъдеще, където ароматът на трева се нарича смрад, миризмата на дъжд е плесен, а слънчевата светлина е нестабилно вредно осветление.
Има изход! Опитайте се да използвате само сурово пресовани масла . По-добре е да ги закупите от малки частни сладкарници, от познати фермери и занаятчии. Такова масло струва малко повече, но не забравяйте, че в противен случай ще спестите на здравето си! Освен това, като направите това, ще подкрепите отговорни, добросъвестни хора, а не егоистични гигантски производители.
Що се отнася до въпроса за миризмата, изберете най-приятните масла за дресинг и пържене. В крайна сметка не само слънчогледовото масло е живо! Можете лесно да намерите ленено семе, рапица, камелина, царевица, маслина, кокос (да не се бърка с вредното палмово масло!), Сусам, горчично масло в продажба. Експериментирайте с тях и ще откриете нов вкус на ястията, с които сте свикнали.
Много е лесно да управлявате обществото чрез храна. Вкусните зависимости правят човека слаб и зависим. Контролът върху основните продукти, без преувеличение, дава контрол върху идеологията на обществото
Добиване на рафинирано олио – отровата
Първият процес се състои в извличане на мазнината от слънчогледа. Това се осъществява в т. нар. маслобойни. Стандартният начин на пресоване обаче не предпазва олиото от светлината и кислорода. Поради това то гранясва още в завода. Губят се фосфолипидите (в т.ч. и лецитинът), желязото, медта, калцият и магнезият. Следва рафиниране на бъдещото олио. При него се използва сода каустик (натриева основа). Тя се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. При този процес се получава сапун. И тук се губят много минерали и фосфолипиди от олиото.
После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110 С) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето. Накрая се пристъпва към обезмирисване: При него се отделят ароматните масла и останалите мастни киселини. Това става при температура 240-270 С в продължение на 30-60 минути. Като краен резултат се получава едно безвкусно рафинирано олио, вредно, без мирис, лишено от естествените си витамини и минерали, силно повредено от високата температура. Освен това, при високите температури, ненаситените мастни киселини в олиото добиват мутагенни и канцерогенни свойства.
Добиване на нерафинирано олио
Знаете ли, че най-опасното масло за пържене е ... слънчогледовото! 🌻 Именно от него, когато се нагрява над 180 градуса, се отделя най-голямото количество токсични компоненти ! "Ако постоянно пържите с него, тогава може да започне развитието на различни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, артрит и деменция." Това ми каза професорът от университета в Де Монфор, Мартин Грувелд, когото интервюирах по Skype. Той проведе проучване на няколко вида масла и установи кои от тези за пържене са опасни за здравето и кои масла са най-подходящи за горещи тигани.
При производството на нерафинирано олио от всякакъв вид се използват качествени суровини, тъй като след това няма обезмирисяване и всяко едно олио /масло/, притежава специфичния вкус на суровината, от която се добива.
Семената или ядките се пресоват посредством шнекова преса. Маслото се оттича през радиалните отвори на пресата в приемник, при което температурата му достига до 45-50 С максимум. Маслото се темперира в приемника до стайна температура, като през това време на дъното на съда се утаяват преминалите през отворите на пресата твърди частици. Темперираното и избистрено натурално масло се подава за филтруване във филтър преса. Получава се съответното масло, готово за консумация, без използване на химикали и загряване. Това е едно пълноценно масло, в което са запазени полезните витамини, минерали и есенциалните мастни киселини.
Но се оказва, че и студено-пресованите масла предизвикват свиване на артериите и сърдечно-съдови заболявания.
Повече за вредата от зехтина прочетете тук
А тук може да разберете защо като цяло мазнината е вредна, независимо дали е студено-пресована и от растителен произход.
Няма коментари:
Публикуване на коментар