ОТ РАННА ВЪЗРАСТ ЗАХРАНВАМЕ ДЕЦАТА СИ С ХИМИЯ
Голяма част от днешните деца се учат лошо, агресивни и раздразнителни са, трудно се съсредоточават. В по-стари времена за такива деца възрастните хора казваха, че в тях са се вселили бесове, а днес диагнозата им е синдром на дефицита на внимание и хиперактивност. Този синдром е по-силно изразен в 2-5% от децата, в лека и умерена форма се среща в над 5%. Момчетата са засегнати повече от момичетата. Болестта се лекува от психолози и психиатри. През 70-те години на ХХ век американският алерголог Бен Фейнхолд предложи лечение на този синдром чрез изключване на някои продукти от менюто на децата - храни със синтетични добавки, на първо място с оцветители. Фейнхолд посочва, че лекарствата и хранителните добавки са идентични. Повечето хранителни добавки действат на мозъка на децата като възбудители и ако те се отстранят, проблемът с хиперактивността може да се реши.
За радост на магнатите от хранителната индустрия през 1982 г. Фейнхолд почина и изследванията в това направление се прекратиха.
През 2004 г. те бяха подновени. Учени от Саутхямския университет в експеримент потвърдиха правотата на Фейнхолд и доказаха, че причината за хиперактивността на децата са шест оцветителя и един консервант; тяхното количество в храните, и по-специално в детските, е огромно – те се съдържат в почти всички бонбони, мармалади и пр. сладкиши в ярки цветове.
Магнатите в хранителната индустрия обаче в един глас обявиха, че още нищо не е доказано, че експериментът не е проведен на правилна основа , че безопасността на оцветителите е еднозначно доказана и пр. Сигурно си спомняте, че същите тези издигнаха и привържениците на ГМО, подсладителите, трансмазнините и пр.
Вероятно резултатите от изследванията в университета в Саутхямптън щяха да бъдат забравени, ако английската Агенция по хранителните стандарти не взе повторните експерименти под свой контрол. Те продължиха три години и беше доказана връзката между оцветителите в храните и хиперактивността при децата. След което агенцията би тревога в целия Европейски съюз и започна да работи активно с производителите на храни, като ги убеди “доброволно-принудително” да се откажат от химията. Тези шест оцветителя не бяха забранени, но всички производители в ЕС бяха принудени да пишат, че те “могат да влияят негативно върху активността и вниманието на децата”. Тези изисквания бяха въведени в много страни, дори в САЩ ситуацията се промени. Там от шестте оцветителя три бяха забранени.
Дойде време и на българския пазар ще бъдат проверени десетките детски дражета, карамели, мармалади, дъвки и др., които буквално бъкат от химически оцветители и други опасни за здравето на децата добавки? Какво прави в момента БАБХ по този въпрос и има ли въобще намерение да се занимава с този наболял проблем?
Някои големи западни фирми вече преминаха на натурални оцветители – куркумин, антоциани, хлорофил, оцветители от цвекло, чушки и пр. Но продължават да използват не по-малко вредните изкуствени ароматизатори.
Списък с опасните синтетични оцветители
Тартразин Е102– жълт, използва се в сладкарските изделия, сладоледа и напитките;
Е104 – жълт, прилага се в сладкарските изделия, сладоледа, напитките, забранен в САЩ.
Е110 – жълт и оранжев, влага се в сладкарските изделия, сладоледа, напитките, сьомгата, скаридите, забранен в САЩ.
Азорубин – Е122 – червен, присъства в сладкарските изделия, сладоледа, напитките, различни десерти, плодови консерви и пр.
Понсо 4R – червен, използва се в сладкарските изделия, сладоледа, напитките, десертите, плодови и рибни консерви и пр., забранен в САЩ.
Е129 – червен – в сладкарски изделия, напитки и пр.
Натриев бензоат Е211 – консервант, използва се в сокове, консерви, рибни продукти, майонеза, маргарин.
В ЕВРОПА НА ВСИЧКИ ОПАКОВКИ С БОНБОНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМА ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН НАДПИС “МОГАТ ДА ВЛИЯЯТ НЕГАТИВНО НА ДЕЦАТА”.
СЪВЕТ КЪМ МАЙКИТЕ: РАЗПЕЧАТАЙТЕ СПИСЪКА С ОПАСНИТЕ ОЦВЕТИТЕЛИ И ВИНАГИ ГО НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ, КОГАТО ПАЗАРУВАТЕ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар