НАТРИЕВИЯТ ГЛУТАМАТ – ТИХИЯТ УБИЕЦ
В книгата си „Бавното отравяне на Америка” Джон Ърб посочва, че Е621 може да предизвика диабет, мигрена, затлъстяване, аутизъм, Алцхаймер и още цял списък с болести.
Джон Ърб работил като лаборант в Университета Ватерло в Онтарио, Канада. В книгата си той прави откритието, че препаратите за отслабване всъщност водят до затлъстяване.
Ърб наблюдавал как под влияние на химическите добавки за отслабване опитните мишки стават все по-дебели, макар че от тези породи няма тлъсти видове. При раждането изследователите им инжектирали MSG – натриев глутамат. MSG увеличавал три пъти нивото на инсулина в кръвта на опитните гризачи, което водело до затлъстяването им. Същото важи и за хората. Лаборантите ласкаво наричали мишките «MSG-Treated Rats» - „обработени с натриев глутамат”. Ърб бил шокиран. В дома си проверил всички продукти и открил, че всички съдържат натриев глутамат.
Освен с абревиатурата MSG (Monosodium Glutamate) натриевият глутамат се среща и като «Hydrolyzed Vegetable Protein». Той може да е маскиран и зад изразите «Accent», «Аginomoto» или «Natural Meat Tenderizer».
В книгата си „Бавното отравяне на Америка” Ърб посочва веригите заведения, които предлагат на потребителите стоки с високо съдържание на натриев глутамат - Burger King, McDonald’s, Wendy’s, Taco Bell, TGIF, Chili’s, Applebee’s, Denny’s. Но Kentucky Fried Chicken е най-лошият избор: в нейните храни натриевият глутамат е навсякъде!
Според Джон Ърб производителите влагат MSG в храните, за да може потребителят да развие зависимост към тях и постоянно да ги купува. Оттам компаниите гонят големите печалби, които са за сметка на увреденото здраве на потребителите.
Ето защо затлъстяването в Америка, пък и в България, вече е национален проблем!
FDA е най-старият орган за обществено здраве в САЩ, но не е установил никакви ограничения в използването на натриевия глутамат. Дори неговите чиновници се опитват да ни уверят колко е безопасен. Но изследвания на тази тема от 1978 г. сочат, че ако на кърмачето се инжектира в хипоталамуса натриев глутамат, жлезата се уврежда и по-късно развива затлъстяване.
Повече от 30 години и медици, и производители на хранителни продукти знаят колко е пагубно влиянието на натриевия глутамат върху организма, но продължават да го налагат в хранителната индустрия.
В книгата си Джон Ърб посочва, че MSG предизвиква диабет, мигрена, аутизъм, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер...
Няма коментари:
Публикуване на коментар