Звездни Цивилизации

събота, 27 април 2024 г.

 РЕЗЕНЕТО НОРМАЛИЗИРА ФУНКЦИИТЕ НА ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА (ПАНКРЕАСА)



Полезните свойства на резенето привлекли вниманието на човека още в древността. В античната митология това растение символизирало успеха и победата. Днес лечебните му свойства са признати от традиционната и алтернативната медицина.

Резенето е многогодишно растение от семейството на целината. Външно прилича на копър, на вкус и аромат е близо до анасона, но има по-сладък и приятен вкус. Срещат се два вида резене – обикновено и зеленчуково. Зеленчуковото резене има месесто стъбло. Коренът му е вретенообразен. Листата му са дълги, нишковидни, плодът му – продълговати семенца.

Резенето цъфти през юли-август, дава плодове през септември. Отглежда се освен като подправка и като лечебно растение.

Лечебните му свойства били познати на Хипократ, Диоскорид, Плиний и Авицена.

Семето на резенето съдържа калций, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, хром и алуминий. 

Препаратите от резенето имат спазмолитично действие, повишават секреторната активност на храносмилателните жлези и помагат на храносмилането, действат като слабо пикочогонно и отхрачващо средство.

Лекарствените средства от резене се препоръчват при болести на стомашно-чревния тракт, които са съпроводени със спазми, метеоризъм, болки в червата (спастични колити и чревни колики); резерето е полезно при жлъчно- и бъбречнокаменна болест, бронхити, коклюш, оскъдна менструация и полова слабост. При гъбични заболявания вътрешно се употребява настойка  от семената и се правят външни промивки на поразените от гъбичките участъци. Семето на резенето влиза в много билкови смеси за разхлабване и успокояване на нервите. 

Резенето има отхрачващо и дезинфикциращо действие. В народната медицина се препоръчва при конюнктивити и гнойни заболявания на кожата да правят промивки с отвара от семената. Тя е полезна също при метеоризъм, болки в стомаха, кашлица, безсъние и за стимулиране образуването на мляко у кърмещи майки.

Семената на резенето са добро средство срещу простуда.

В индийската  медицина те се използват като стимулиращо, а корените като слабително средство.

Ефирното масло от резене очиства великолепно организма от шлаки и токсини, особено при хора, прекалили с храна и алкохол. То има пикочогонно и меко слабително действие. Маслото въздейства върху храносмилателната система, премахва запека, метеоризма и гаденето.

По времето на климакса резенето стимулира изработването на собствен естроген в човешкия организъм.

Маслото от резене защитава черния дроб от токсично увреждане, повишава апетита, секрецията на храносмилателните и бронхиалните жлези, действа благотворно на кожата.

Рецепта при метеоризъм и за стимулиране на храносмилането

Резенето се счуква на кашица и сутринта, през деня и вечерта по половин чаена лъжичка от нея се залива с една чаша гореща вода, подслажда се и се изпива.

Пресните листа на резенето се добавят в салати и задушени рибни и месни ястия. Семената се добавят в супи и маринати. Сосът от резене се съчетава с охладена риба. Резенето е много популярно във френската и италианската кухня.

Растението успокоява нервната система, затова се препоръчва при нервни разстройства, депресии и като добро средство срещу стрес.

То е ефективно ранозаздравяващо и противовъзпалително средство.

Като силен антиоксидант резенето поддържа младостта на кожата и предпазва от преждевременно стареене.

Разширява кръвоносните съдове.

Намалява лошия холестерин в кръвта.

Резенето е забележително противовирусно средство, затова се препоръчва да се употребява по времето на есенните и пролетните вирусни инфекции.

То е проверено бактерицидно средство.

Използва се в лечението на белодробна туберкулоза, хепатити, бронхиална астма, бронхит.

Препоръчва се в лечението на стоматити, фарингит, възпалителни процеси в бъбреците.

Препоръчва се в лечението на мигрена.

Резенето има силно пикочогонно действие, помага да се изведе излишната течност от организма.

Растението влияе стимулиращо върху ендокринната система, влияе благоприятно на обмяната на веществата.

Очиства организма от токсини.

Намалява чувството на глад, поради което се препоръчва в диетичното хранене.

Помага на организма да усвои по-добре мазнините, белтъчините и захарта.

Нормализира функцията на задстомашната жлеза.

От семената и листата на резенето се приготвят настойки, отвари, ефирни масла, крем за тяло и тонизиращи лосиони за лице.

Резерето е богато на витамините С, А, В6, В1, В2, на минералните вещества – калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, цинк, мед.

Резенето не съдържа ГМО и канцерогенни вещества.

Няма коментари:

Публикуване на коментар