Звездни Цивилизации

сряда, 24 април 2024 г.

 15 ПРОДУКТА, КОИТО АКТИВИЗИРАТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА



Каква е ролята на тирозина във функционирането на жлезата

Всяка аминокиселина има свои собствени, уникални и много важни задачи. Тирозинът осигурява продуктивността на мозъка, концентрирането на вниманието и скоростта на метаболизма.

Тирозинът е аминокиселина, която е предшественик на невромедиаторите – адреналин, норадреналин и допамин. Той помага на организма да изработи определени химически вещества, които отговарят за активността на щитовидната жлеза, за нивото на енергията, настроението, когнитивните функции.

Ако в организма постъпва достатъчно тирозин, ние сме бодри и стресоустойчиви, изпълняваме сложни и интересни задачи, бързо прогресираме в тренировките.

Ако тирозинът не достига, усещаме вялост, мъгла в главата, лоша работа на щитовидната жлеза, което означава забавяне на метаболизма. Затова не бива да се отказваме от животинските белтъчини в менюто.

От какво зависи функцията на тирозина в организма?

Нивото на тирозина зависи от това дали, продуктите, които употребяваме, са богати на белтъчини и сложни въглехидрати.

Сложните въглехидрати създават чувството на спокойствие и отпуснатост, благодарение на факта, че стимулират изработването на триптофан.

Белтъчните продукти активизират тирозина, в резултат на което имаме висока концентрация, бдителност, добра памет, производителност в работата и физическото натоварване.

Тирозинът е заменима аминокиселина, която се синтезира от незаменимата аминокиселина  – фенилаланина. 

Основните ефекти на тирозина са: борба с умората, лошото настроение, мъглата в главата и дори с наднорменото тегло.

За да се синтезират от тирозина допамин и норадреналин, са нужни още витамини от групата В, особено фолиева киселина, мед и магнезий. Затова трябва да следим тези съединения да присъстват в менюто.

 Тирозинът: защитава от стрес (от него зависи изработването на невротрансмитери в мозъка), повишава енергията и продуктивността в мозъка, регулира теглото, поддържа активността на щитовидната жлеза. 

Не е случаен фактът, че тирозинът, дори по името става ясно, че е предшественик на тироксина – хормона на щитовидната жлеза, който отговаря пряко за обмяната на веществата.

Кои са източниците на тирозин

1. Твърдите видове кашкавали;

2. Червеното месо;

3. Изварата;

4. Яйцата;

5. Сусамовото брашно;

6. Риба – сьомга, херинга, скумрия, палтус;

7. Субпродукти – черен дроб – говежди и птичи, бъбреци;

8. Птиче месо – пуешко, пилешко, гъше, патешко;

9. Ядки, особено бадеми;

10. Бобови храни;

11. Фъстъци;

12. Слънчогледови семки;

13. Авокадо;

14. Пълномаслено мляко;

15. Киноа, овесени ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар