15 ПРОДУКТА, КОИТО АКТИВИЗИРАТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Каква е ролята на тирозина във функционирането на жлезата
Всяка аминокиселина има свои собствени, уникални и много важни задачи. Тирозинът осигурява продуктивността на мозъка, концентрирането на вниманието и скоростта на метаболизма.
Тирозинът е аминокиселина, която е предшественик на невромедиаторите – адреналин, норадреналин и допамин. Той помага на организма да изработи определени химически вещества, които отговарят за активността на щитовидната жлеза, за нивото на енергията, настроението, когнитивните функции.
Ако в организма постъпва достатъчно тирозин, ние сме бодри и стресоустойчиви, изпълняваме сложни и интересни задачи, бързо прогресираме в тренировките.
Ако тирозинът не достига, усещаме вялост, мъгла в главата, лоша работа на щитовидната жлеза, което означава забавяне на метаболизма. Затова не бива да се отказваме от животинските белтъчини в менюто.
От какво зависи функцията на тирозина в организма?
Нивото на тирозина зависи от това дали, продуктите, които употребяваме, са богати на белтъчини и сложни въглехидрати.
Сложните въглехидрати създават чувството на спокойствие и отпуснатост, благодарение на факта, че стимулират изработването на триптофан.
Белтъчните продукти активизират тирозина, в резултат на което имаме висока концентрация, бдителност, добра памет, производителност в работата и физическото натоварване.
Тирозинът е заменима аминокиселина, която се синтезира от незаменимата аминокиселина – фенилаланина.
Основните ефекти на тирозина са: борба с умората, лошото настроение, мъглата в главата и дори с наднорменото тегло.
За да се синтезират от тирозина допамин и норадреналин, са нужни още витамини от групата В, особено фолиева киселина, мед и магнезий. Затова трябва да следим тези съединения да присъстват в менюто.
Тирозинът: защитава от стрес (от него зависи изработването на невротрансмитери в мозъка), повишава енергията и продуктивността в мозъка, регулира теглото, поддържа активността на щитовидната жлеза.
Не е случаен фактът, че тирозинът, дори по името става ясно, че е предшественик на тироксина – хормона на щитовидната жлеза, който отговаря пряко за обмяната на веществата.
Кои са източниците на тирозин
1. Твърдите видове кашкавали;
2. Червеното месо;
3. Изварата;
4. Яйцата;
5. Сусамовото брашно;
6. Риба – сьомга, херинга, скумрия, палтус;
7. Субпродукти – черен дроб – говежди и птичи, бъбреци;
8. Птиче месо – пуешко, пилешко, гъше, патешко;
9. Ядки, особено бадеми;
10. Бобови храни;
11. Фъстъци;
12. Слънчогледови семки;
13. Авокадо;
14. Пълномаслено мляко;
15. Киноа, овесени ядки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар