Звездни Цивилизации

сряда, 10 април 2024 г.

 ПРЕСНИТЕ СОКОВЕ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ – НАЙ-ЦЕННАТА ХРАНА



Соковете от пресни плодове, зеленчуци и билки осигуряват всичките клетки и тъкани в организма с аминокиселини, въглехидрати, ферменти, витамини, микроелементи, без които в организма не протича нито един биохимичен и физиологичен процес. Те участват в белтъчния, мастния и въглехидратния обмен, в синтеза на белтъчините в организма, топлообмяната, кръвотворенето, образуването на костите, размножаването и имунологичните реакции.
Учени доказаха връзката и взаимодействието на микроелементите с витамините, ферментите и хормоните.
Ние всеки ден употребяваме варена и консервирана храна, което предизвиква израждането на клетките и тъканите, което води до преждевременно стареене.
Соковете не са концентрирана, но са най-ценната храна и ние трябва да ги употребяваме постоянно, за да запазим здравето и дълголетието си.
Сок от спанак
Сокът от спанак съдържа голямо количество витамини от групата В и минерални вещества – калиеви, калциеви, железни, фосфорни и натриеви соли, голямо количество йод. Той е полезен при малокръвие, укрепва нервната система и помага при хиперсекреция на щитовидната жлеза. Но съдържа голямо количество оксалова киселина, затова е противопоказен при нарушения на водно-солевия обмен, подагра, болести на черния дроб и бъбреците. Пие се по една чаша сок на ден, с една супена лъжица мед, 2-3 пъти на ден преди ядене.
Сокът от глухарче
Може да се употребява през април-юни. Получава се от листата и корените. Съдържа голямо количество калий, калций, натрий, магнезий, желязо и сяра. Между тези микроелементи има оптимално съотношение, което помага в кръвотворенето, подобрява функцията на черния дроб, действа общоукрепващо. Сокът от глухарче се съчетава добре с морковен сок. Приема се по една супена лъжица, смесен с мед, три пъти на ден преди ядене.
Сок от черен бъз
Добре узрелите плодове на бъза се употребяват под формата на сок през септември. Действа общоукрепващо и потогонно, възбужда хормоналните жлези. Сокът от бъз се приема по една чаша с една супена лъжица мед, три пъти на ден.
Сок от жълт кантарион
Сокът от жълт кантарион се употребява през юни-юли от прясното растение. Той е ефективно нервно-възстановително средство; подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се при потиснато състояние на нервна почва и при изтощение след физическо и умствено пренапрежение. Сокът от жълт кантарион се употребява по една супена лъжица, смесен с мед, три пъти на ден преди ядене.
Сок от прясна коприва
Сокът от прясна корпива се употребява през април-май. Той помага на кръвообразуването, стимулира обмяната на веществата, помага в лечението на ревматични заболявания. Приема се по 0,3-0,5 чаши сок, смесен с една супена лъжица мед, три пъти на ден.
Сок от пресен подбел
Сокът от пресен подбел се употребява през май-юни. Получава се от листата. Използва се като отхрачващо и противовъзпалително средство при хронични бронхити, действа омекотяващо при бронхиална астма. Приема се по една супена лъжица, смесен с мед, три пъти на ден преди ядене.
Сок от жиловлек
Сокът от пресен жиловлек се употребява през юни-юли. Получава се от пресните листа. Действа противовъзпалително при катари на дихателните пътища и при понижена киселинност на стомашния сок. Приема се по 1-2 супени лъжици, смесени с мед, три пъти на ден преди ядене. Сокът се разрежда с вода.
Сок от белокочанно зеле
Сокът от зеле съдържа цялата група витамини Аы С, К и U, калиеви, калциеви, фосфорни, манганови и железни соли, ферменти фитонциди. Той е полезен при заболявания на сърцето, бъбреците, нарушения на водно-солевия обмен. Сокът от зеле действа благоприятно на язвените процеси в слизестата обвивка на стомаха, полезен е при хемороиди, болести на дихателната система, далака, черния дроб. Приема се по една чашас една супена лъжица мед, два пъти на ден.
Сок от цвекло
Сок от цвекло
Цвекловият сок е богат на витамините от групите В, С, Р, на калиеви, калциеви, железни, манганови, кобалтови и фосфорни соли. Той помага в лечението на болести на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, срещу затлъстяване, хипертония, исхемична болест на сърцето, запек, при усложнения по времето на климакса, има леко пикочогонно действие. Пие са по половин чаша с една супена лъжица мед, 2-3 пъти на ден преди ядене.
Картофеният сок
Картофеният сок може да се употребява през септември-октомври. Той съдържа минерални соли – основно калий и фосфор, желязо, калций, магнезий, манган, кобалт, йод. Картофеният сок има важна роля за нормализирането на водния обмен и поддържа нормалната работа на сърцето. Той помага при язва на стомаха и дванайсетопръстника, киселини, гадене, намалява киселинността на стомашния сок. Приема се по една чаша с една супена лъжица, по два пъти на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар