Звездни Цивилизации

четвъртък, 20 март 2025 г.

 ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ХРАНИТЕ УБИЙЦИ


Ако прекалявате с употребата на някои храни, можете да се разболеете от рак. Американският диетолог Джаред Кох направи списък с най-опасните за здравето на хората храни.

1. Консервираните храни и напитки в метални кутии. Според Кох най-вредни са консервираните домати, тъй като те съдържат вредния за здравето бисфенол А, а съдържащата се в тях киселина влиза в реакция с метала и увеличава концентрацията на бисфенола. Бисфенолът се използва за производството на бутилки за вода, контейнери за опаковане на продукти и компакт-дискове.

2. Широкорекламираните по българските електронни медии кренвирши, колбаси, пушени храни, бекон и други месни полуфабрикати стоят на второ място по вредност. Кох предупреждава, че те съдържат огромно количество хормони, нитрати и други отровни добавки. Вредата на саламите зависи пряко от вложените в тях добавки.

Препоръката на диетолога е – отминавайте щандовете за колбаси в магазините!

Производителите увеличават количеството на каймата два пъти, като влагат в нея карагенан – Е-407, официално разрешена добавка сгъстител. Въпреки че карагенанът е разрешен, учени отдавна го свързват с рака. Това вещество съдържа етиленов оксид, което може да предизвика образуването на етиленови хлорхидрини, които са силно канцерогенни и  могат да предизвикат язви и рак. В малки дози карегананът не е вреден. В кренвиршите и колбасите производителите влагат още пирофосфати, натриеви нитрити и калий. Тези вещества придават натурален вкус на полуфабрикатите, но са вредни за здравето.

3. Джерад Кох поставя на трето място по вредност маргарините, които също широко се рекламират в българските медии. Те съдържат транс-мазнини, които увреждат кръвоносните съдове и могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания. Неотдавна британски лекари проведоха изследване, което показа, че употребата на маргарини предизвиква увеличение на нивото на “лошия” холестерин в кръвта. Високите нива на “лошия” холестерин водят до образуването на атеросклеротични плаки и риск за инсулти. Освен това маргарините отслабват имунитета и влошават качеството на мъжката сперма.

4. Небезвредно се оказа и рафинираното растително масло. В него съотношението между Омега-6 и Омега-3 мастни киселини е 15:1, а нормата е 1:1, което може да предизвика възпалителни процеси в организма. От рафинираните масла са отстранени много полезни вещества – натурални витамини и полезни аминокиселини, затова те се превръщат в биологично неактивни и не са ценни за организма.

Пържените в рафинирано масло продукти също са потенциални канцерогени. Кафявата коричка на пържените картофи съдържа небезизвестния акриламид, който има канцерогенни свойства и може да разруши ДНК на човека. Повече акриламид се образува, ако рафинираното масло се използва многократно във фритюрник, както се случва в заведенията за бързо хранене.

5. На пето място по вредност диетологът посочва соевите продукти и изкуствените подсладители. Въпреки някои полезни свойства, соята увеличава риска от Алцхаймер и други умствени нарушения. Ако соята се употребява редовно, стареенето на организма се ускорява. Особено е вредна ГМ-соя; изследвания в последно време еднозначно посочват нейния канцерогенен характер. Изкуствените подсладители също имат канцерогенни свойства и водят до затлъстяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар