Звездни Цивилизации

петък, 29 декември 2017 г.

КАК ДА ОТСТРАНИМ Е220 ОТ СУХИТЕ ПЛОДОВЕСухите плодове, които се продават на пазара, се обработват със серен диоксид - SO2, който е обозначен като консерванта Е220. Той не позволява да се развият микроорганизми, потиска ферментативното потъмняване, придава красив външен вид на сухите плодове и удължава срока им на годност.
Серният диоксид обаче е силно токсично вещество. Различните хора различно реагират на нея. Някои могат да понесат до 4 грама на ден, други след поемане на малко количество от него се оплакват от главоболие, гадене, диария, тежест в стомаха. Често причината за главоболието след употребата на вино е, че то съдържа серен диоксид.

Общите симптоми в организма на човека при отравяне със серен диоксид
Хрема
Кашлица
Хриплив глас
Парене в гърлото
Главоболие
Гадене
При силно отравяне - задух и оток на белия дроб.

Серният диоксид е водоразтворим и затова може да се отстрани от сухите плодове чрез накисване във вода на стайна температура за 30 минути, след това да се измият и отново да се накиснат във вода. След тези процедури Е220 вече не се съдържа в тях и те могат спокойно да се консумират.

Вече не съществуват продукти без химически добавки.
Буквеният код Е - първата буква от думата Европа, е класификационна система, разработена в Европа, въведена за удобство, поради трудността да се произнасят химическите имена. Серията Е100-Е200 са оцветители, Е200-Е300 - консерванти, Е300-Е400 - антиокислители, следват сгъстителите, емулгаторите, пеногасителите, усилвателите на вкуса и аромата.
В магазините почти не се срещат натурални продукти.
Е121 - цитрусовият червен оцветител, и Е123 - се съдържат в газираните напитки, бонбоните, цветния сладолед. Забранени са, защото стимулират образуването на злокачествени тумори.
Е216 и Е217 се съдържат в бонбоните, шоколада с пълнеж, желетата, в пастети, супи и бульони. Забранени от 2005 г.
Е240 - формалдехид, влиза във всички консерви. Забранен, защото стимулира образуването на злокачествени тумори.
Е621 - натриев глутамат - съдържа се в готовите супи, консервите, сосовете, подправките, чипсовете, колбасите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар