Звездни Цивилизации

вторник, 19 декември 2017 г.

С КАКВО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ХРАНИ ОЦВЕТЯВАТ КОЛБАСИТЕВреден ли е натриевият нитрит

Днес няма човек, който да не знае на какво се дължи апетитният розов цвят на салами, наденици и кренвирши. Този цвят е благодарение на натриевия нитрит. Каква е вредата от него и може ли да се превърне в канцероген?
Натриевият нитрит е сол на азотистата киселина, известна като Е 250. Тя се добавя в колбасите, с цел консервация, за да се предпази човекът от анаеробните микроорганизми, особено от причинителя на ботулизма - тежкото инфекционно заболяване, което може да доведе до летален изход. Освен като консервант натриевият нитрит се употребява и за да придаде на продукта определен цвят.
В домашните колбаси не се влага натриев нитрит, но срокът им на годност е по-малък.
Ако в колбасите не се добавят консерванти, човек може да се зарази с какво ли не - от глисти до опасни микроби.
При пърженето на колбасите се образуват нитрозамини, които при определени условия се превръщат в канцерогени в организма на човека. Ако човек е здрав, организмът му включва защитните механизми и обезврежда тези канцерогени.
Освен при пърженето нитрозамини се образуват и при пушенето на храните.
Световната здравна организация препоръчва 0, 6 мг натриев нитрит на един килограм тегло. Ако човек тежи 70 кг, не бива да поема на ден повече от 42 мг натриев нитрит.
За деца до три години натриевият нитрит е забранен. Т.е. на тях не бива да им се дават салами и кренвирши, пушени меса и риби.
Специалисти по храненето твърдят, че натриевият нитрит се извежда от организма постоянно. Тъй като той е водоразтворим, това означава, че не се натрупва в организма. В него се натрупват мастноразтворимите мещества.
В много изследвания натриевият нитрит е признат за отровно вещество, с висока токсичност и канцерогенност. При предозирането му настъпват сериозни отравяния, които могат да доведат и до летален изход.
Употребата на натриевия нитрит може да провокира снижаване на тонуса на мускулите и силно понижаване на кръвното налягане. При изследвания е открито образуването на канцерогена N-нитрозамин в реакциите на веществото с аминокиселини при нагряването им, което означава вероятност от образуването на ракови образувания, когато се употребяват продукти, преминали топлинна обработка при наличието на натриев нитрит.
Последни изследвания откриха връзката между употребата на продукти с натриев нитрит и рака на червата. Открита е и връзка между честата употреба на месо със съдържание на нитрити и хроничната обструктивна болест на белия дроб.
Розовият цят на цялата месна и колбасна продукция се дължи на Е250.
Добре е да се спазва мярката. Не бива всеки ден да употребяваме колбаси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар