Звездни Цивилизации

четвъртък, 21 декември 2017 г.

Заблудата и глупостта наречена -  "позитивно мислене
Всичко е толкова прекрасно, света е невероятно място и силата на позитивното мислене може да промени всичко. Силата е във ВАС! Можете да промените живота си за 1 ден с положително мислене, трябват Ви само две неща:
Да мислите положително
Да имате достатъчно ниско IQ за да вярвате в това!
До тук!

Драги ми читатели. Колкото и да не ми се иска да ви размажа розовите очила, ще се наложи да го сторя. Знам, че има хора които искат да знаят истината пред това да са щастливи. Двете НЕ вървят ръка за ръка и никога не са вървели. Ако сте от тези хора, които предпочитат свободата на всяка цена, останете с мен, ако пък си харесвате розовите очилца и Ви отиват - Facbook.com - това е Вашето място.

Когато някакво обществено явление набира голяма скорост и става популярно, то има една причина. Винаги. -Някой налива много пари, защото има интерес. Няма, повтарям НЯМА как някаква идея да стигне толкова бързо навсякъде по света за толкова кратко време, ако истинските ни господари не позволят. Говоря за "new age"пропагандата за позитивното мислене. Една от най-мазните лъжи съществували някога.
Първо New Age движението няма нищо "new" в себе си. Това си е старата песен, на нов глас. Всъщност "ню ейдж" е смесица от сатанизъм, монистичният пантеизъм, гностицизмът, синкретизмът, очакването на „еволюционен скок” и реинкарнацията и други богохулни секти, направления и религии. Ню ейдж е нов колкото света. Идеите които проповядва изглеждат захаросани и добронамерени, но един по-дълбок преглед показва точно обратното. Основно достижение на “Ню ейдж” може  да се счита това, че тези идеи, които в продължение на векове са принадлежали на езотеричното, тоест на тайните общества, са превърнати от него в екзотерични, т. е – открити за широко разпространение. Обещавайки издигане на човека до божественото състояние с помощта на собствените му сили, “Ню ейдж” извежда на преден план  егоизма и идеята за личен успех, което напълно се вписва в ценностите на съвременната култура с нейния потребителски морал, сакрализация на свободата, индивидуализма и заедно с това – жажда за свръхестественото и мода на “духовността”.
Ок, няма лошо в постигането на личен успех, но колко от вашите познати са стигнали такъв чрез самовтълпяване на "всичко е наред, всичко е розово..."? Някой? Един поне? Всъщност драги приятели, повечето хора които попадат на това течение са дълбоко депресирани и отчаяни хора, които н виждат изход и се хващат за последната сламка и след като вече са обяснявали на всичките си познати и приятели, как положителното мислене е решението, живели са с маска дълго време пред тях /нали трябва да сме убедителни, че помага/ и сега няма как изведнъж, като видят че не работи, да кажат- ами аз не бях прав. Май не работи...
Няма как да стане така, защото по този начин биха наранили егото си и то доста сериозно. Особено след като са свикнали да го помпат с ню ейдж помиите, нали казахме че проповядва егоизъм! Разбирате ли колко перфектен капан се поучава?
От друга стана, нека помислим реално. Имаме един свят, който е както добър, така и лош. Има както добри, така и лоши хора, смесването на двете полярности създава реалността. Тя е такава каквато е и няма нужда да я променяме. Не може да мразите лъвовете, че ядат антилопи или направо да казвате че ги няма. Точно това прави позитивното мислене, ако го следваме, трябва направо да се правим, че лъвове няма! От най-древни времена, хората са стигнали до нещо гениално - Ин и Ян!
Без да преувеличавам, мога да твърдя, че този символ съдържа в себе си цялата истина! Вижте колко е гениално и красиво - илюстрира света на всички възможни нива, а е толкова просто. Всяко нещо на света може да бъде класифицирано като добро или зло, като мъжко или женско, твърдо или меко. Типични мъжки аспекти и проявления на Ин и Ян са:
   
            Ин:                                                                              Ян:
   Женско начало                                                            Мъжко начало
         Меко                                                                            Твърдо
         Небе                                                                              Земя
        Долу                                                                               Горе
        Вътре                                                                             Вън
    Приемане                                                                      Отдаване
Това не значи обаче, че небето няма и Ян в себе си. Както в черното поле има бяло кръгче и обратното, така и във всяко зло има добро и във всяко добро има зло. Въпрос на гледна точка е. Въпреки, че мъжете и мъжественоста са проявление на Ян, то това не значи че нямат и Ин аспекти. Мъжете също съчувстват, искат да бъдат обичани, жените пък понякога отдават любов /например на децата си/. Нищо не е абсолютно Ин или Ян => нищо не е само добро или зло, положително или отрицателно. Как тогава ню ейдж решава да затрие половината от Сътворението, половината битие, само и само, защото според някого е "негативно"! Я се опитайте да махнете минуса на някоя батерия, оставете само плюса и я сложете в дистанционото, дали ще работи? Я махнете северния полюс на магнита, ще можете ли? Така е и с живота, горчиво и сладко може съдбата да ти предложи. Я пресечете улицата като се огледате само от единия край, защото другия не Ви харесва, дали ще стане. Разбирате ли колко е измамна концепцията с положителното мислене?
Друг сценарий, представете си, че има някой зъл тиранин, който иска да контролира света. Представете си, че хората знаят, дали ще позволят-  не! Сега си представете, че по някаква причина, всички негатични неща, като войни, болести, глад, мизерия, отнемане на свободите и други, просто хората нарочно не искат да ги видят. Ако се върнем на аналогията с антилопата и лъва, все едно антилопите да се правят, че лъвовете ги няма, щото не им харесват....
Ами дайте и ние като антилопите, да се правим че всичко е наред, да видим до къде ще стигнем. И не ме разбирайте погрешно, не казвам, че трябва да мислим негативно или песимистично, а РЕАЛНО. Как може някой да вземе адекватно решение, ако захвърля половината факти- ами не може! Как може да оправите живота си, ако просто се правите, че някои неща ги няма?- Ами пак не можете, дори ще стане по-зле. Мисленето е страхотно нещо, правете го, адекватните решения на проблемите изискват много добре са се познава ситуацията и точното положение, няма как да живеете в някаква розова мъгла и да шофирате през живота си. Даже по-зле- отдавате личната си енергия на външни сили.
Като казахме външни сили, мисля че е време да разгледаме и един филм - най-популярният new age, positive thinking, self-programming филм съществувал някога - THE SECRET!

Ако все още не сте го гледали-  гледайте го, интересен е, въпреки че е смесица от манипулации и лъжи. Както по-рано съм обяснявал, Hollywood много обичат да правят филмите си като сандвич - 2 части лъжи и малко истина. Това е с цел да е по-достоверно, по-лесно за вярване, по-близко до хората и т.н. Идеята е, че в подобен род продукции като The secret, Zeitgeist, Esoteric Agenda, има много верни неща, много истини, но лъжите са много повече или много по големи. Дето се казва, може сто истини да има и една малка лъжа, която да промени всичко. В случая с тези филми е, че казват някаква голяма истина, но интенцията, намерението, целта, похватите са лъжливи. Да, вярно е, че позитивното мислене може да подобри здравето, но не чрез игнориране на негативното, а обатното- чрез приемане на негативното, прошка и позитивна интенция!
Специално The secret е нищо повече от херметизъм и окултизъм. Нищо ново под слънцето драги ми. Херметизма е по-древен от пирамидите. Баща на херметизма е Тот Трисмагист или по-познат като Хермес от гръцката митология. Тот е бил реален човек, живял ...къде ли не. Факт е, че точно хрметизма /премесен с Кабала/ е в основата на вярванията на масоните, розенкройцерите и още много други окултни сексти. Сега да помислим, кой финансира Hollywood и цялата музикална и филмова индустрия - по-горе споменатите масони, илюминати и компания. Кой разбира от херметизъм - пак те! Хмм... само аз ли долавям връзка между Hollywood и Херметизма? Ами връзката е The secret! Дори самото име е с окултен привкус. Тайната. Тайните общества пазят тайни. Окултистите пазят тайни. Окултизъм (от латински occultus - „скрит, покрит“).
Да се върнем на херметизма във филма. Ако сте го гледали знаете какво проповядват- законите на вселената - еднаквото привлича еднаквото. Като мислите положително, то цялата вселена вибрира и Ви изпраща това за кото си мислите, защото каквото Ви е в главата се материализира. Интересно съвпадение, защото в херметизма има 7 принципа, един от който е:
ПРИНЦИПЪТ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО:
"Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе." Кибалион
Този Принцип олицетворява истината, че винаги съществува Съответствие между законите и явленията от различните нива на Съществуването и Живота. Старата Херметична аксиома, изложена в тези думи, е: "Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе. " Схващането на този Принцип дава на индивида средствата за решаване на множество неясни парадокси и скрити тайни на Природата. Съществуват нива, които са извън възможностите на нашето разбиране, но когато приложим Принципа на съответствието към тях, сме в състояние да разберем много от това, което иначе би било неразбираемо за нас. Този Принцип има универсално приложение и проявление на различните нива на материалния, менталния и духовния свят - той е Универсален закон. Древните херметици разглеждат този Принцип като един от най-важните мисловни инструменти, чрез който човек е в състояние да надзърне зад преградите, скриващи от погледа Непознатото. Използването му позволява дори да се отмести Булото на Изида до степен, че да може да се хвърли поглед към лицето на богинята. Точно както познаването на принципите на геометрията позволява на човека да измери отдалечените звезди и техните движения, докато се намира в своята обсерватория, така познаването на Принципа на съответствието позволява на Човека да прави разумни заключения от Известното към Неизвестното. Изучавайки монадата, той разбира архангела.
 Или, като мислите за нещо /ментално ниво- горе/, то се материализира /на физическо ниво- долу/. Ок, до тук добре, това е така. Наистина, мислите са по-силни от всички ядрени глави на "Злата империя" a.k.a САЩ, но филмченцето Ви кара да си мислите за пари, коли, къщи, луксозни почивки и други подобни неща. Това ли е целта на създателя, да имате пари, коли, жени? Нужно ли е да се обясняваме, че това е сатанизъм, че целта на живота Ви е несравнимо по-голяма от задоволяване на егото и най-низките страсти. Ако идеите са Ви такива, което ме съмнява щом четете още, то може да спрете тук.
Нека видим кой във филма се явява вселената и изпълнява желанията!

А стига бе- Джин. Трябваше от там да започна!
Ислямската традиция ги представя като разумни същества с огнена или водна природа, можещи да приемат всякаква форма. Създадени са от Аллах от бездимен огън. Те могат да изпълняват всякакви желания. Някои от тях вярват в Мохамед, но като цяло джиновете се свързват с дявола (Иблис). В средновековната мюсюлманска богословска литература има много съчинения, посветени на тези духове. Мюсюлманският средновековен окултизъм се занимава и с проблема за подчиняването на джиновете на човешката воля. - Уикипедия
Джин, направо да ни научат как да правим жертвопринушения на дявола или направо сайт, където може да си продадете душата, може да добавят секция в Ebay и Amazon!

Обобщено виждаме как New Age пропагандата се опитва да размити мозъците и вярата на хората, чрез филми, които проповядват окултни идеи, рекламират дявола и др. Целите- това е повод за друг много дълъг разговор и друга статия, която скоро смятам да напиша.

Искам да завърша с въпроси. Искате ли да знаете истината? Истината не е ли това каквото е, без значение дали е позитивно или негативно? Можете ли да знаете истината, като си затваряте очите за 50% от света и гледате само хубавата част?
Отговора им отново обезсмисля писането на цяла статия...

Update 29.11.2014
Д-р Пламен Димитров е председател на УС на Дружеството на психолозите в България от 2001 г. Практикуващ психолог с почти 30-годишен професионален опит. Работи в областта на екзистенциалния анализ, груповата динамика, организационното развитие и социалната промяна.
Интересува се от механизмите, по които хората формират симптомите, каращи ги да страдат. Още през 80-те г. на XX век започва да се занимава със защитните механизми, чрез които успешно се самозаблуждаваме. Един от тях е позитивното мислене, което през последните години се превърна в цялостна концепция и стратегия за живот.
- Д-р Димитров, с приключването на истерията около края на света започна да набира скорост идеята за новата епоха, за новото начало, свързано с позитивно мислене и духовно прераждане. Хубаво ли е това и какво всъщност означава?
- Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания и манипулира хората. Това е цял индустриален комплекс, бизнес за милиарди в световен мащаб, който се развива с подкрепата на политически, финансови и други кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението.
- Развита ли е тази индустрия у нас?
- Много мощно. Непрекъснато отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да вземат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират. Пример за такова манипулиране е обучението на фирмените служители.
Вместо да им се предлагат научно обосновани и проверени факти, те масово се водят по семинари, които се базират върху постулати и виждания на някоя известна личност, понякога от световна величина, която често се оказва човек, много богат, произвел хиляди книги, направил много пари от това да окуражава масовото самозаблуждаване на хората, нуждаещи се от фантазията за контрол вместо от дълбочината и разбирането за същината на нещата. Книжарниците ни са пълни със self-help литература, която заимства избирателно неща от научните изследвания, но всъщност единствената й цел е да се продава повече.
Да не говорим за злоупотребите с онкоболни и други страдащи, на които съвременната медицина не може да помогне. Те най-редовно са съветвани, че ако мислят позитивно, ще се разминат с фаталния край. Повярвалите на тези ритуали и практики избирателно подчиняват мисленето си само на този позитивен уклон. Но дори да имат промени в самочувствието, невинаги могат да се похвалят със същинско подобрение в резултатите. Доколкото има ефект, със сигурност той не се дължи на участието им в такива програми, а на по-добрата медицинска намеса, когато е достъпна и възможна.
Това прониква и във фантазиите на политиците,  в начина, по който мислят голяма част от хората, които предизвикаха световната криза. Жертви на това позитивно мислене са всички тези банкери, които създадоха механизмите на тази романтична, но инфантилна идеология. То е в основата и на безкритичната позиция на онези, които трябва да променят нещата, за да се излезе от кризата. България е периферен участък, в който тези течения навлязоха със закъснение и с много вторични дефекти. В световен мащаб тази квазирелигия се разпространява отдавна и причинява повече беди, отколкото ползи.
- Кое всъщност прави позитивното мислене опасно?
- Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Освен това, когато не успее да промени живота си с позитивни мисли, човек изпитва вина, че не практикува достатъчно упорито и не спазва ритуалите, популяризирани от съответния гуру. Така той се инфантилизира и започва да търси причините за неблагополучията си не в реалната действителност, не в сложните взаимовръзки, а в начина си на действие и собственото си мислене.
Такива хора стават лесни за управление, за контрол и манипулация, което е много удобно на корпорациите например, които разчитат така рекламните им послания по-лесно да достигнат до потребителите. Това е нужно и на правителствата, и на финансовата олигархия, на всички тези големи контролиращи господари на света, които имат нужда от това хората да са оптимистични и в същото време зависими.
- Това значи ли, че отричате въобще стремежа на човека към щастие?
- Научните изследвания са категорични, че когато хората са тласкани да се стремят към щастие, те по-често се чувстват нещастни. Предписвайки поредния ритуал, който ги насочва към щастливо мислене, този вид възгледи и идеологии тласкат към едно самообвинително изследване, което ги прави по-скоро зависими, отколкото отговорни за действията и преживяванията си.
Този тип едностранчиво мислене изкривява способността ни за самокритичност, за автентичност, пречи ни да се справяме зряло със собствените си недостатъци и с неизбежните тежки житейски ситуации. С избирателната форма на мислене, а така е във всичките школи, свързани с позитивното мислене на новата епоха, се извършва един невротизиращ процес. Това е невротична компенсаторна самозащита и бягство от действителността, която ги прави по-болни и нещастни, отколкото биха били, ако са в по-цялостен контакт с действителността и чувствата си. Това е индуцирана масова невроза, която е много добра, защото е нужна на някого.
- Доколко са напреднали тези процеси у нас?
- Вижте телевизиите – много повече време се отделя на шоута, програми, които дават поредното предписание за щастие и съветват как да живеем правилно, отколкото програми, с които фактите се проучват в дълбочина. Проникването е много съществено. То е част от медийната фантазия, че има контрол върху обществените процеси. Това се прокрадва и във фантазиите на хората, които вземат решения на корпоративно, на фирмено, на политическо ниво. Дават ни се обещания за светлото бъдеще, градят се невероятни планове, които не стъпват на никакъв критичен анализ на действителните факти и ресурси. Ето, няколко пъти нашият вицепремиер отричаше, че кризата продължава. Изобщо у нас все повече липсва задълбочен анализ на действителността.
- Анализи има, но въпросът е доколко към тях има интерес. Не смятате ли, че и на самите нас все по-често ни се слуша как по-лесно можем да заживеем по-добре?
- И това го има и е част от големия проблем на културата не само у нас. Става дума за съществуването в един свят на пожелателно мислене, който има за цел да самообслужва невротичната ни самозаблуда, че нещата не са такива, каквито са, а такива, каквито ни се иска да бъдат. Според някои от новите модерни практики, ако си повтаряш целите, ако визуализираш представата за това колко богат ще станеш, колко щастлив и здрав си, то само по себе си ще се случи. Това вече е влязло в арсенала и на нашите политици, които, без да осъзнават, са станали проповедници на този тип фантастично инфантилно мислене. Все по-малко или по-селективно се използва науката, за да се вземат решения по важни обществени въпроси.
- Не е ли все пак позитивното мислене начин за приобщаване на хората към обществото, не провокира ли емпатия?
- Точно обратното е. Тласка хората към краен индивидуализъм, към затваряне, себефокусиране и тотална изолация. Колкото повече внушавате на хората, че чрез положително мислене могат да постигнат лично здраве и богатство, толкова по-малко социално ангажирани и по-безразлични стават те към чувствата и преживяванията на другите. Този тип позитивно мислене води само до болест и до невроза, до социални проблеми и влошаване на качеството на отношенията между хората.
- Как да намерим златната среда, за да не бъдем нито инфантилни болни позитивисти, нито мрачни депресари песимисти?
- Нужен е цялостен зрял подход към света и себе си.
Опората е във връзката между вътрешната и външната реалност. Човек трябва добре да си дава сметка за това, което преживява и чувства. А то не е само положително. Има неща, които ядосват, които плашат, които водят до фрустрация и невъзможност за действие. Заедно с това има неща, които вдъхват оптимизъм, надежда, радват. Когато човек е в контакт с вътрешната си реалност, когато знае повече за сенчестите си страни – наясно е например с това, че изпитва гняв или това, че болката му не може да бъде потушена от илюзорни представи, става и по-чувствителен и по-възприемчив за действителността около него. Това прави хората екзистенциално отговорни и им позволява да организират битието си по смислен начин. Смисълът, базиран на връзката с действителността, е това, което ни прави истински и способни да се движим напред.

България е пълна с позитивно мислещи, прости, заблудени, витаещи из облаците индивиди. Погледнете само  кастингите за различните риалити формати. Оптимист до оптимиста, мила моя майно льо, дебил до дебила,  сите позитивно мислещи, отдалечени от реалността, изгубили реална представа за себе си и възможностите си. Да са само те, ще кажа криза е, няма пари и са пуснали лудите на свобода, но не са само те. Хиляди позитивно мислещи пускат ли, пускат есемеси, позитивно надявайки се да спечелят наградата от поредната телефонна игра за позитивни дебили или подкрепяйки позитивно друг позитивен дебил, излязъл на сцената. Всъщност с вашите позитивни есемеси вие подкрепяте една по-реалистично и лукаво мислеща част от обществото, но това е друга тема.

Но армията на  позитивно мислещите не се изчерпва, има и още кадри на позитивната мисъл. Например тези с дългосрочно позитивно мислене, взели дългосрочен ипотечен кредит или пък такива с необуздан позитивизъм, горди собственици на позитивни кредитни карти. О боже, колко позитивизъм има на този свят, боже! Има и позитивисти от типа 6 от 49, те са от  по-старата генерация позитивно мислещи и не са толкова опасни за себе си. Някои от тях обаче се превръщат в хазартни позитивисти, залагайки позитивно всичко което притежават, докато накрая свършат позитивно – я с куршум в главата, я в затвора за дългове, – но все още мислещи позитивно. Има и една част тихи, позитивно мислещи трудови хора, вярващи че нещата НЯКАК СИ ще се оправят. Няма да е все ТАКА. И мислят така позитивно до края на изпълнения си с позитивно мислене живот. Но май си остават само с мисленето.

Интересни са и изборните позитивисти, те влагат много позитивно мислене при всеки нови избори, предавайки своята позитивна енергия на новите политически позитивно настроени лидери. Единствените ползи обаче от цялото това предизборно позитивно мислене май си остават за избраните политици.

Драги, скъпи позитивно мислещи сънародници, спрете с този позитивизъм, че ме избива на негативизъм. Погледнете реално на нещата и разберете, че нищо няма да се промени просто от само себе си, ей така, а трябва да вложите лични усилия, и мисъл, и идеи. Вашето позитивно мислене ви прави по-податливи на манипулация и политически внушения. Разберете, шансътда станете богат или просто да водите един нормален живот е нулев или близък до нулата, докато разчитате само на положителното си мислене. Отърсете се от позитивизма и се сблъскайте с реалността. Гаранция че ще успеете да я преборите няма, но все пак шансът е по-голям.

Казвали ли са ви някога: „Мисли позитивно и проблемите ти ще изчезнат“?
Или пък: „За да постигнеш целите в живота си, всичко което трябва да направиш е да визуализираш положително тези цели“.
Тази философия е популярна от десетилетия, но помага ли ни наистина да живеем по-смислен и пълноценен живот?
Всъщност, според духовния гуру Ошо това е може би една от най-големите „Философии на глупостта“.
Защо „позитивното мислене“ няма да ви помогне?
Когато е попитан какво мисли за философията за „позитивното мислене“, Ошо казва, че според него това носи повече вреда, отколкото полза. Защо? Защото по този начин се откъсваме от реалността и не сме честни към самите себе си.
Ето какво споделя Ошо на тази тема:

„Философията на позитивното мислене означава да бъдеш нечестен, за мамиш самия себе си. Това означава да видиш нещо и да отричаш това, което си видял. Да мамиш не само себе си, но и другите.“
„Положителното мислене е само една философия на глупостта. Дейл Карнеги, Наполеон Хил и християнският свещеник Винсънт Пайл, всички тези хора изпълват ума на хората с тази абсурдна идея за положителната философия.
Книгата „Как да спечелим приятели и влияем на другите“ на Дейл Карнеги има милионен тираж, почти толкова голям, колкото на Библията. Никоя друга книга не е успяла да достигне такава голяма популярност. Тази книга е създала един определен вид идеология, която след това породи много други книги от подобен род. Аз обаче се отвращавам от това.
.....Дейл Карнеги започна цялото това учение на положителната философия и положително мислене: Не виждаме отрицателното, не виждаме тъмната страна! Като не виждате нещо обаче, мислите ли, че то изчезва? Просто се заблуждавате. Не можете да промените реалността. Винаги ще има нощ. Може да си мислите за това как 24 часа в денонощието ще има светлина, но това не означава, че нощта няма да измести деня.
Негативното има такава част от живота ни, както и позитивното. Те се балансират помежду си.“
Ошо изказва своите мисли и относно добилата огромна популярност книга - „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил:
„Относно Наполеон Хил, спомням си, че той беше беден човек. Това е достатъчно доказателство, за да се опровергае цялата му философия. Той стана богат, след като започна да продава книгата си „Мисли и забогатявай“.

Не положителното мислене го направи богат, а глупците по целия свят, които купуваха книгата му. В началото, когато промотираше книга си Наполеон Хил казваше: „Това не е само книга, а сигурен метод за успех.“
Веднъж Хенри Форд дошъл с новата си кола до една книжарница, в която Наполеон Хил промотирал своята книга. Хенри Форд погледнал мъжа и попитал: „Вие ли сте написали тази книга?“
Наполеон Хил гордо отговорил: „Да аз съм писателя на книгата“. Той наистина имал основание да се гордее, защото книгата била произведение на изкуството, а да създадеш произведение на изкуството от глупости е истинско майсторство.
Хенри Форд без да докосва книгата му задал още един въпрос: „Как дойдохте до тук, с ваша собствена кола или с автобуса?“
Наполеон Хил не разбрал какво има в предвид и отговорил: „Дойдох с автобуса разбира се.“
Тогава Хенри Форд му казал: „Погледни отвън. Това е моята лична кола, а аз съм Хенри Форд. Вие мамите хората. Та вие дори нямата лична кола, а сте написали книга озаглавена „Мисли и забогатявай“. Аз станах богат, без да мисля, затова ти мисли и забогатявай, а когато забогатееш ела при мен. Това ще бъде доказателството, а не книгата.
Наполеон Хил никога не събрал смелостта да се срещне отново с Хенри Форд, въпреки че забогатял доста през следващите няколко години. В сравнение с Хенри Форд обаче, той винаги ще си остане беден човек. Логиката на Хенри Форд е била повече от ясна, той просто не вярвал във философията на позитивното мислене.“
Половинчатата истина е опасна
Ошо казва, че принуждавайки се да мислим позитивно през цялото време ние отричаме реалността на нашия живот, а това няма как да не се върне обратно като бумеранг.
„Питате ме дали съм срещу позитивната философия. Да, защото съм против и негативната философия. Трябва да съм против двете, защото и двете отразяват само половината от истината и се опитват да пренебрегнат другата половина.
Помнете, че половината истина е далеч по-опасна от цялата лъжа, защото рано или късно ще откриете цялата лъжа. Лъжата е като дворец от карти, малък бриз и целия дворец изчезва.
Половината истина е по-опасна. Може никога да не откриете другата половина и да си мислите, че това е цялата истина. Затова истинския проблем не е цялата лъжа, истинския проблем е полуистината, която се преструва, че е цялата истина. Точно това правят тези хора – продават на наивниците полуистини.“
Отрицателните мисли в съзнанието ви трябва да бъдат освободени, а не задържани.
Ошо ни разкрива, колко е вредно да потискаме отрицателните емоции:
„Негативните мисли трябва да бъдат освободени, а не да бъдат потискани с положителни мисли. Трябва да създадете съзнание, което не е нито положително, нито отрицателно. Това е чистото съзнание. В това чисто съзнание вие ще имате най-естествен и блажен живот...
Не харесвате даден човек, не харесвате много неща, не харесвате себе си, не ви харесва ситуацията в която се намирате. Всичко това се трупа в подсъзнанието, а накрая някой лицемер ви казва - „Обичам всички, любовта е ключа към Блаженството“. Но вие не виждате никакво блаженство в живота на този човек. Той държи целия ад в себе си.
Той може да заблуди другите и ако ги заблуждава достатъчно дълго може да заблуди дори себе си. Това е един пропилян живот, което е изключително ценно, защото не можете да го върнете обратно.
Позитивното мислене е просто философия на лицемерието. То ви учи, че когато ви се плаче трябва да пеете. Можете за момента да потиснете сълзите си, но те ще се появят отново в даден момент и в дадена ситуация. Не можете вечно да потискате чувствата си. Всичко си има граници. Затова песничката, която си припявате, за да прикриете сълзите е абсолютно безсмислена, защото не идва директно от сърцето ви.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар