Учителя (Петър Дънов) за суровоядството
Една сестра попита: „Учителю, кажете нещо за суровоядството“.
Кое е по-хубаво да ядеш – печена или сурова пиперка? Печената е по-сладка, а суровата е по-здравословна. За онези, които се лекуват, суровоядството е хубаво. Като тръгнеш на път, вземи три-четири моркова, три-четири домата, половин килограм цвекло, ябълки, круши или череши и готово. За здраве почнете да ядете повече сурови храни. Суровите ябълки са по-добри, отколкото печените. Картофите ги сварете и ги яжте с малко сол и пипер. Употребявайте суров праз, сурово зеле. Ряпата, морковите могат да се настържат със зехтин. Но един и същ метод не може да се приложи за мнозина, трябва разнообразие. Хлябът, както го правят сега, няма голяма хранителност, защото праната си е отишла; и като го турят във фурната, пак губи. По-добре е сварено жито, вместо хляб. За известно време, например за една седмица, може да се употребява сурово жито, накиснато във вода, но ще го дъвчите бавно. Плодовете, като се откъснат и като престоят, бързо изгубват от своята сила; значи, яжте ги пресни, най-добре току-що откъснати.
Някой страда от очи, от дробове, от стомах; да употреби сурова храна – един режим на естествена, природна храна, за да види какво влияние оказва. Например за десет дни, сутрин, обед и вечер, по една круша и по една паничка жито. Следващите десет дни, сутрин, обед и вечер, по една възкиселичка ябълка и пак по една паничка жито. През следващите десет дни отново по някой плод, боровинки и тънкокоро грозде с паничка жито. Разнообразна е храната, която Природата е приготвила за човека. Знаете ли колко болести лекува зелето? Яжте прясно зеле и ще се освободите от много болести.
Орехите провокират мозъчната дейност, а ябълките ви правят красиви, твърди Учителят.
Учителят Петър Дънов прави списък с 20 продукта от природата, които според него помагат за различни физически и психически болежки.
1. Магданозът лекува болки и неудобства в стомаха.
2. Тиквата успокоява нервната система преди изпити или важни събития.
3. Вареният зрял боб лекува бъбреци.
4. Лимонът активизира човешката дейност. Носи усещане за сила и енергия.
5. Копривата запазва пигментацията на косата и забавя побеляването й.
6. Ябълката е плодът на красотата, затова Петър Дънов я препоръчва на дамите.
7. Динята е плод, който можете да си хапвате при носталгия, загуба на настроение и желание за активност.
8. Грахта влияе на хубавия и равномерен тен на кожата.
9. Патладжаните навяват самоувереност.
10. Пъпешът е за онез от вас, на които им се налага да проявяват разбиране, търпение и такт.
11. Смокини – естествен строител на имунната система.
12. Прасковите са нежен лечител на стомашни раздразнения.
13. Кайсиите ще ви помогнат при болести на черния дроб и анемия.
14. Цвеклото, особено захарното, помага при проблеми с очите.
15. Орехите са най-силния мозъчен стимулатор.
16. Оризът помага да се съсредоточите. Препоръчва се и при медитация или продължително наблюдение.
17. Черешите носят добро настроение и подобряват кръвообращението.
18. Доматите също влияят благотворно на кръвта.
19. Картофите ви карат да се чувствате удовлетворени.
20. Лещата бори късогледството.
Няма коментари:
Публикуване на коментар