Звездни Цивилизации

петък, 24 ноември 2023 г.

 Отровна ли е дъвката?



Много голяма част от това, което хранително-вкусовата промишленост произвежда, не е безопасно за човешкото здраве. Тези продукти не се произвеждат в полза на потребителите, а за изгодна продажба, т.е. за печалба...

 


Дъвка: най-токсичният продукт в магазина?


Автор – Даниил Перов


Наскоро авторът на тази статия интервюира около 30 жени на възраст около 40 години. Въпросът беше: „Носят ли дъвки?“ 27 от тях извадиха своите опаковки дъвки, а някои дори успяха да обяснят защо обичат този или онзи вкус или марка.


Статистиката на това проучване не характеризира абсолютно всички жени, но 90% от тях дъвчат дъвка ежедневно, много използват повече от една дъвка на ден. Когато мислим за многото химикали, с които хората влизат в контакт всеки ден, може да е интересно да разберете списъка на съставките в дъвката и, което е по-важно, дали те са съвместими с вашето здраве.


Колко често хората обръщат внимание на списъка на съставките на опаковка дъвка? И ако го правят, запознати ли са с тези вещества? Възможно ли е една кутия дъвки да е по-канцерогенна от кутия цигари? Както ще видите по-късно, дъвката съдържа едни от най-токсичните вещества , които могат да проникнат в тялото и буквално да доведат до най-опасните болести в света.


Ето списък на компонентите на дъвките, произведени от няколко от най-популярните марки:


Сорбитол, Ксилитол, Манитол, Малтитол.

Дъвчаща основа.

Глицерол.

Естествени и изкуствени аромати.

Хидрогенирано кокосово масло и нишесте.

Аспартам – Ацесулфам.

Соев лецитин.

Багрила (титанов диоксид).

Технически йонол.

Ябълчена и лимонена киселини.

Съставка №1 – дъвчаща основа


Опитайте се да си представите, че някой идва при вас и ви пита: „Искате ли да дъвчете парче автомобилна гума или пластмаса?“ Със сигурност ще откажете учтиво и ще препоръчате този човек да бъде прегледан от специалист. Но основата за дъвчене е смес от еластомери, пластификатори, пълнители и смоли. Някои от другите съставки, които влизат в тази смес, са поливинил ацетат, който често се нарича "лепило за дърво" или просто "PVA лепило " . Парафинът е друга съставка, която е страничен продукт от рафинирането на петрол. Безопасно ли е да дъвчете пластмаса , масло и гума ? Когато дъвчете дъвка, тези вещества лесно намират път в тялото ви.


Съставка №2 – аспартам


Споровете около това вещество продължават. Това е едно от най-токсичните вещества , които могат да попаднат в тялото. Корупцията и подкупите следват търговската употреба на този химикал на километър. Аспартамът се свързва с някои от най-тежките мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и амиотрофичната латерална склероза. Смята се и за важна причина за заболявания като диабет, множествена склероза, астма, затлъстяване и много други. Сега аспартамът е съставка в много диетични продукти, въпреки способността му да причинява затлъстяване в дългосрочен план поради високата си киселинност. Това е екситотоксин , който предизвиква повишена възбудимост на невроните (клетки на нервната система; – бел. mixednews.ru) и тяхната последваща смърт.


Съставка #3 – Хидрогенирано кокосово масло и нишесте


Хидрогенирането е химичен процес, който добавя водород към въглерод с двойна връзка. Това се прави, за да се удължи срокът на годност на продукта, като се превърне маслото в субстанция, напомняща повече на пластмаса. Този процес също създава трансмазнини, които са много нездравословни.


Съставка № 4 – багрило титанов диоксид


Титановият диоксид е наночастица, която е обичаен компонент на слънцезащитни продукти и други здравословни продукти, включително синтетични хранителни добавки. Нови изследвания водят до спекулации относно канцерогенните свойства на това вещество. Хората са привлечени от цветни неща.


Съставки № 5 – Сорбитол, Ксилитол, Манитол, Малтитол


Това са алкохоли, направени от захар, но химически променени толкова, че се считат за несъдържащи захар. Като правило, продукт, чиято структура е променена, за да стане „по-добра“, не става по-здравословна поради това. Някои дори твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират напълняването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария. Захарният алкохол по-добър ли е от захарта?


Дъвка и храносмилане


Всеки път, когато дъвчете дъвка, мозъкът ви се подвежда да мисли, че ядете храна. Следователно, той изпраща сигнали до стомаха, панкреаса и други храносмилателни органи да се подготвят за „храна“. Вашите слюнчени жлези и панкреас започват да произвеждат ензимите, необходими за смилането на храната. Постоянното освобождаване на ензими води до факта, че този процес се забавя. Какво пречи на тялото да абсорбира храната, когато всъщност ядете.


Алтернативен освежител за дъх


Добра алтернатива на дъвката е бутилка ментово масло. Една капка е достатъчна, за да освежите дъха си. Има и други органични масла, които помагат за това.


Няма нищо хубаво в дъвченето на дъвка. Това пълно с химикали вещество няма нищо общо със здравето на зъбите или тялото като цяло. Не вярвайте на бляскави реклами.Всичките пет компонента, обсъдени по-горе, водят до разстройства и заболявания . Не трябва да поемате такъв риск само в името на свежия дъх. Може би в бъдеще ще се окаже, че дъвката е толкова вредна, колкото и цигарите .


Източник


Дъвка


Дъвка Trident без захар с вкус на мента. Опаковката съдържа предупреждение: „Употребата на продукта в големи количества може да предизвика слабителен ефект. Съдържа фениланин . "


съставки


Сорбитол

манитол

ксилитол,

гома база (с антиоксидант: E321),

стабилизатор: E 422,

аромати,

емулгент E322,

ацесулфамо К,

аспартамо,

стабилизиращ: E 472a.

Фенилаланинът е незаменима аминокиселина. Фенилаланинът функционира като градивен елемент на протеини, играе важна роля в синтеза на протеини като инсулин, папин и меланин, а също така насърчава екскрецията на метаболитни продукти от бъбреците и черния дроб. Помага за подобряване на секреторната функция на панкреаса и черния дроб. Фенилаланинът е свързан с функцията на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези и участва в образуването на тироксин, основният хормон на щитовидната жлеза. Този хормон регулира скоростта на метаболизма, например ускорява "изгарянето" на наличните в излишък хранителни вещества. В тялото фенилаланинът може да се превърне в друга аминокиселина - тирозин , от която се синтезират два основни невротрансмитера: допамин и норепинефрин. Следователно тази аминокиселина влияе на настроението, намалява болката, подобрява паметта и способността за учене и повишава либидото. Фенилаланинът произвежда фенилетиламин, който е отговорен за чувството на влюбване. Чрез синтеза на адреналин, фенилаланинът стимулира производството на холецистокинин и по този начин действа като активатор на апетита. Помага за възстановяване на нормалната пигментация на кожата. Фенилаланинът осигурява бързо усещане за бдителност и яснота на мисленето.


Сорбитол (Sorbitol (E 420)) – съдържа се в ябълки, кайсии и други плодове, но най-вече в офика. Обикновената захар е 3 пъти по-сладка. Този естествен подсладител е поливалентен алкохол с приятен сладък вкус. Тъй като не е въглехидрат, може да се използва в диабетна диета без никаква опасност. Добавя се и в сокове и безалкохолни напитки като консервант. Не толкова отдавна сорбитолът се „издигна“: „Научният комитет на експертите по хранителни добавки на Европейската общност“ му присъди статута на хранителен продукт. Това означава, че използването му е силно насърчавано и приветствано.


Професионалисти . Сорбитолът е добро холеретично средство. Последните проучвания показват, че помага на тялото да намали консумацията на витамини B1, B6 и биотин, а също така спомага за подобряване на чревната микрофлора, която синтезира тези витамини. И тъй като този сладък алкохол е в състояние да извлече влага от въздуха, храната, базирана на него, остава свежа за дълго време.



минуси . Има 53% повече калории от захарта, така че не е подходящ за тези, които са на диета. В големи количества може да предизвика странични ефекти: подуване на корема, гадене, стомашно разстройство.


Безопасна доза. Не повече от 30-40 г на ден.


Манитол (Mannitol (E421)) – намира се в морски водорасли и гъби. Използва се като суровина при производството на повърхностно активни вещества, а също и като компонент в производството на козметика.

Ксилитол (xylitol (E 967)) - получава се от царевични кочани и люспи от семена на памук. Енергийната стойност и сладостта са почти същите като тези на обикновената захар, но за разлика от последната, ксилитолът подобрява състоянието на зъбите и затова се включва в някои пасти за зъби и дъвки.


Професионалисти . Предотвратява развитието на кариес, а също така повишава секрецията на стомашен сок и има холеретичен ефект. Ксилитолът бавно прониква в тъканите и не влияе на нивата на кръвната захар.


минуси . В големи дози това вещество се превръща в слабително.


Безопасна доза. Не повече от 40-50 г на ден.


Goma base (con antioxidante: E321) е основа за дъвчене, която се състои от сок от дърво Sapodilla, роден в Централна Америка, или смола от някои иглолистни дървета. В последния случай смолата е специално обработена, за да стане мека.


E321 – бутилокситолуен (ди(трет-бутил)хидрокситолуен) е антиоксидант, използван в хранително-вкусовата промишленост за забавяне на окисляването на топени животински мазнини, осолен бекон и дъвки. Може да има токсичен ефект върху човешкото тяло, което води до насърчаване на канцерогенезата.


Стабилизиран: E 422 – модифицирано нишесте. Подобрител на консистенцията.


Аромати (вкусове) - не е написано точно кои. В този случай най-вероятно мента.


Emulgente E322 (лецитини) е група от сложни липиди, които са част от клетъчните мембрани. Особено много лецитини има в нервната тъкан. Те се използват широко в производството на шоколад, шоколадови бонбони, дъвки и маргарин. Емулгаторите спомагат за създаването на еднаква консистенция на хранителни продукти, както течни (предотвратяват утаяването на суспендирани частици), така и твърди (които са били в течно състояние по време на производствения процес).


Ацесулфам К (ацесулфам калий (Е 950, известен още като Sweet One)). 200 пъти по-сладък от захарозата. Подобно на захарина, цикламата и аспартама, той не се усвоява от организма и бързо се елиминира. В безалкохолните напитки, особено в чужбина, широко се използва смес от калиев ацесулфам и аспартам.


Професионалисти . Съхранява се дълго време, не предизвиква алергични реакции и е нискокалоричен.


минуси . Съдържа метилов естер, който уврежда функционирането на сърдечно-съдовата система, и аспарагинова киселина - има стимулиращ ефект върху нервната система и с времето може да предизвика пристрастяване. Ацесулфамът е слабо разтворим. Продуктите, съдържащи този подсладител, не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.


Безопасна доза. Не повече от 1 g на ден.


Aspartamo (аспартам) е подсладител за диабетици, състоящ се от две аминокиселини (дипептид) - аспарагин и фениланин. Препоръчва се и на хора, които контролират теглото си.


Стабилизиран: E 472a – естери на глицерол и оцетна и мастна киселина. Емулгаторите се добавят към хранителни продукти за създаване и стабилизиране на емулсии и други хранителни дисперсни системи. При производството на шоколад, шоколадови глазури и др. добавянето на емулгатор намалява вискозитета на шоколадовите маси и подобрява течливостта им, като влияе върху кристализацията на какаовото масло. Добавянето на емулгатори към мляко на прах, сметана на прах, супи и др. Ви позволява да намалите размера на мастните топчета и тяхното разпределение, което улеснява и ускорява разреждането на сухи продукти във вода. Емулгаторите се използват за разпространение на неразтворими във вода аромати, етерични масла и екстракти от подправки в напитки и хранителни продукти.


Съставът на дъвки от различни компании е приблизително еднакъв. Например дъвка Orbit без захар , с вкус на мента, също съдържа фенилаламин, подсладители (сорбитол, манитол, аспартамо, ацесулфамо К), дъвкателна основа (гома база) и овкусители (аромати). Освен това Orbit допълнително съдържа следните компоненти:


1) Изомалтитол – подсладител.

2) Glicerina (глицерин) – овлажнител.


3) Гома арабика (арабска гума) – сгъстител. Разтворимата гума, наричана още акациева гума, се извлича от определени видове акациеви дървета, произхождащи от Африка, Индия и Австралия. Водният разтвор на гума арабика има адхезивни свойства. При варене се образуват прости захари. Най-висококачествената гума арабика е бяла или безцветна и полупрозрачна. Това вещество се използва в производството на мастило и сладкарски изделия, боядисване на текстил, керамика, обработка на кожа, болкоуспокояващи и лекарства.


4) E171 – багрило. Титанов диоксид.


5) E903 – карнаубски восък. Получава се от вид палмово дърво, растящо в Африка.


6) Е320 – бутилоксианизол (ди(терт-бутил) хидроксианизол) – антиоксидант, използван в хранително-вкусовата промишленост за забавяне на окисляването на топени животински мазнини, солен бекон и дъвки.


Той може да има токсичен ефект върху човешкото тяло, поради което е необходимо неговото хигиенно регулиране.


Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар