Мазнини, нитрити, соя и подобрители на вкуса. Коя наденица е най-вредна и защо?
Диетолозите и гастроентеролозите постоянно казват, че наденицата е много вреден продукт, който е най-добре да се избягва. Но в магазините има много видове колбаси. Защо точно са лоши и кое е най-вредното? Нека поговорим с експертите.
Основата е мазнина
Често си мислим, че колбасите и кренвиршите могат да заменят месото за нас, защото са направени от него, така че могат да се използват като протеинов компонент на диетата. Това не е съвсем вярно. Дори висококачествените колбаси, направени по държавни стандарти, съдържат много мазнини. „Средно варените колбаси съдържат 20-23% мазнини, докато пушените колбаси могат да съдържат до 50%“, предупреждава Николай Дубинин, хигиенист-епидемиолог. – Дори диетичният колбас съдържа 13% мазнини. Отбелязвам, че мазнината в докторската наденица (22 грама на 100 г продукт) е „прикрита“ чрез изключително смилане на каймата (месо и мазнина) до почти желеобразна консистенция.“
Но не всички производители използват само натурални продукти за колбаси. „В наденицата, която се произвежда в момента, за да се спестят пари, месният протеин се заменя със соя, животинската мазнина с растително масло, багрилата се използват за добавяне на цвят“, казва токсикологът, доктор на медицинските науки Михаил Кутушов, „Това е трудно се намират предимства в колбаса пред месото. Количеството му в него рядко достига поне 40%. Като правило, това е нискокачествено месо, карантия, смлян хрущял, а всички останали съставки са соя, нишесте, желатин, хранителни добавки , подобрители на вкуса, оцветители и др. Ксенобиотици.
Нитрити, натрий, соя
Освен че колбасът е обработено месо с много ниско качество и много мазнини, той съдържа и много добавки, които подобряват вкуса. И, разбира се, много сол. „Наденицата съдържа голямо количество сол, багрила и соя, което не ни позволява да препоръчаме включването на наденица в диетата“, казва Олга Аришева, кандидат на медицинските науки, гастроентеролог-хепатолог в болницата на името на. Виноградова.
Компонентите, които подобряват вкуса, не са никак безобидни. Те не само стимулират апетита и правят наденицата по-вкусна. „Нитритите и нитратите носят огромна вреда“, обяснява диетологът Татяна Елисеева. – Химическите съединения се съдържат естествено в червеното месо и се добавят към каймата като консерванти. Тези компоненти, мазнините и солта, превръщат деликатесното месо в бомба със закъснител за организма: вредят на всички, независимо от пол, възраст или здравословно състояние.
В допълнение към химическите подобрители на вкуса, производителите добавят към колбасите заместители на растително месо, като соя и други бобови растения; използват се също нишестета, брашно, черупки от яйца , костно брашно и галета. „Сертификатът GOST забранява добавянето на нишестени съставки, соев протеин, гъби, сирене и екзотични подправки към колбаси. Съдържанието на растителни съставки е строго ограничено“, обяснява Татяна Елисеева. Но надписът „TU“ върху опаковката показва съответствие с техническите условия. Всеки производител има свои собствени и не са предназначени за запазване на вашето здраве .
Защо наденицата е опасна?
„Нитритите, които се съдържат в колбаса, могат да причинят рак, ако се консумират редовно“, предупреждава Михаил Кутушов, „а фосфатите пречат на усвояването на калция. Всичко това води до остеопороза или рахит.”
Диетолозите са категорично против яденето на колбаси, тъй като те увеличават риска от хронични заболявания на белите дробове, сърцето и стомаха. Изследванията показват, че любителите на преработено месо са по-склонни да страдат от високо кръвно налягане, сърдечни и стомашни заболявания и хронична обструктивна белодробна болест .
„Редовната консумация на колбаси увеличава риска от рак на стомаха и червата“, казва Татяна Елисеева. – Нитритите и свързаните с тях съединения могат да бъдат намерени в зеленчуците и осигуряват ползи. Въпреки това, не всички нитрити са създадени еднакви и тези, открити в преработените меса, са свързани с рак на червата. Вредата се увеличава, ако колбасите се пържат допълнително в тиган или скара.
Колбасите също могат да причинят рак на гърдата и простатата. Когато месото се пържи на силен огън, в колбасите се образуват хетероциклични амини (HCA). Проучванията показват, че те водят до развитие на злокачествени тумори на простатата и гърдата.
„Колбасите имат отрицателен ефект върху бъбреците и сърцето“, оплаква се Татяна Елисеева. – Производителите използват сол за подобряване на вкуса и като консервант. Поради това продуктът е опасен за хора с урологични заболявания, уврежда бъбреците и сърцето, води до хипертония и сърдечни патологии.
Колко можете да ядете
Разбира се, не е нужно напълно да се отказвате от колбасите, защото това е вкусен и много удобен продукт. Но трябва да го използвате внимателно. „Във всеки случай е необходимо да се помни, че наденицата е деликатес, деликатес. Не трябва да го консумирате в големи количества, оптимално 50 грама на ден“, казва Олга Аришева.
Кой не трябва да яде наденица?
Някои хора, които вече имат хронични заболявания, ще трябва да се откажат от колбасите или много да ги ограничат в диетата си.
„Хората с гастрит, хранителни алергии и стомашно-чревни проблеми трябва да избягват да ядат колбаси. Хората, които страдат от отоци и бъбречна недостатъчност, трябва да бъдат много внимателни“, предупреждава Олга Аристова.
Деца под три години и хора със сърдечни патологии , подагра, панкреатит, холецистит, възпаление на стомашната лигавица, уролитиаза, нефрит, хипертония категорично не трябва да консумират колбаси “, добавя колегата Татяна Елисеева.
Най-вредният вид
Лекарите са единодушни: няма здравословна наденица, препоръчана за здравословна диета. Но има колбаси, които причиняват най-голяма вреда на здравето.
„Най-безопасният е вареният колбас“, казва Олга Аришева, „а най-вредният е полупушеният. Това се дължи на начина на приготвяне: първо се вари, след това се пържи и след това се пуши, не се говори за никакви ползи, но количеството на канцерогените се увеличава поради пушенето.
Михаил Кутушов смята пушените сортове за най-опасни за здравето . Те съдържат продукти от горене и радиолиза, получени при пушенето.
Татяна Елисеева също е съгласна с колегите си: „Сурово пушени, полупушени, варено-пушени колбаси могат да съдържат повече от 50% мазнини. Освен това съдържат много натрий, подправки и канцерогени – провокатори на рак.” Също така, според експерта, чернодробната наденица е много вреден продукт: „Преди това се правеше от черен дроб, но сега се състои от различни вторични продукти, сгъстители, свинска мас и консерванти. Не е изненадващо, че провокира обостряне на хронични заболявания.
Източници на информация:
5. Преработено месо и колоректален рак: преглед на епидемиологични и експериментални доказателства
9. Проспективно проучване на месо и месни мутагени и риск от рак на простатата
10. Екскреция на натрий и калий в урината и риск от сърдечно-съдови инциденти
Няма коментари:
Публикуване на коментар