„ПРЕЧИСТВАНЕ НА КРЪВТА И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ“
Храни за здрава кръв
Кръвта доставя на клетките животворния кислород, отнася шлаките и въглеродния диоксид, в нея живеят защитниците на нашия имунитет. Нашето самочувствие пряко зависи от здравето на кръвта, а върху нейното качество влияят начинът на живот и храненето.
Кръвните клетки постоянно се обновяват; организмът постоянно изгражда нови клетки от хранителните вещества, които му доставяме с храната. Той разпада изяденото от нас на по-прости елементи; от необходимите произвежда клетки, от ненужните се избавя. Това е идеалният случай.
В реалността на нашия организъм често му е трудно да разпадне продуктите до елементарни съставки и в системите настъпва срив. Например, когато храната не е сдъвкана добре, трудно се усвояват въглехидратите, а много продукти, особено богати на захари в печивата, приготвени от рафинирано брашно и мазнини, съдържат повече продукти на разпада, отколкото полезни вещества. Така кръвта не храни достатъчно органите и тъканите, а шлаките се натрупват в мастния слой или на стените на съдовете.
Когато в организма не достигат течности, кръвта се сгъстява и трудно се движи в съдовете, така клетките гладуват. Човек усеща сънливост, бързо се уморява, настъпват сривове в паметта му. Минимумът е осем чаши вода на ден, повече растителна храна, която задържа течността в организма. Затова е правилно трапезата да започва със салата от пресни зеленчуци. Плодовете и зеленчуците е добре да се приемат между храненията, а не за десерт. Така ще се преработят по-добре и ще дадат повече полза за кръвта и за организма като цяло.
Кои храни разреждат кръвта
Сьомга, смокини, чесън, лимон, портокали, маслини, кестени, цвекло, нар, джинджифил.
Кои храни и напитки сгъстяват кръвта
Алкохол, захар, елда, глог, мазни видове месо, консерви, пушени храни, газирани напитки, банани, картофи.
Петте най-полезни за здравето на кръвта продукти
1. Грозде. Особено е полезно при анемия и при хронична умора. То съдържа фолиева киселина, без която не се усвояват ценното за еритроцитите желязо, витамин С, витамините от групата В, органичните киселини и много въглехидрати. До един килограм грозде може да се изяжда на ден. Но то не се препоръчва при диабет и язва на стомаха.
2. Моркови. Те извеждат токсините от клетките, активизират процесите на вътрешноклетъчното възстановяване и повишават количеството антиоксиданти в кръвта и предпазват от онкологични заболявания. Удивителен факт – антиоксиданти се образуват при термичната обработка на морковите. Но с тях не бива да се прекалява, за да не се затрудни черният дроб със съдържащия се в тях каротин.
3. Ябълки. Те съдържат всички витамини и микроелементи, които са важни за здрава кръв. Помагат да се усвои желязото от други източници. Ябълките съдържат калций, който е нужен за нормално съсирване на кръвта. Те са богати на пектини – полизахариди, които снижават нивото на лошия холестерин в кръвта.
4. Цвекло. То съдържа витамини от групата В, желязо, фолиева киселина и неслучайно го наричат кръвотворен кореноплод. Цвеклото нормализира кръвообращението, укрепва стените на съдовете, предпазва от склеротични явления. 3-4 пъти на ден може да се изпива по половин чаша цвеклов сок, смесен с мед. Така може да се излекува железодефицитна анемия.
5. Пилешки черен дроб. Той е богат на вещества, които се усвояват добре от организма. Пилешкият дроб подобрява съсирваемостта на кръвта и не позволява да се образуват тромби, за сметка на съдържащите се в него хепарин и калций; благодарение на фолиевата киселина и желязото помага срещу анемия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар