Служител на Magnit демонстрира как пилетата се напомпват с химикали
Вероятно сте чували, че много производители изпомпват труповете на бройлери с различни химикали, за да тежат повече, да изглеждат по-добре и като цяло да бъдат търсени. Служител на Magnit показа на всички как се случва това.
Авторът на снимките си намерил работа в една от веригите магазини като грил готвач. Всичко беше наред почти година, докато не донесоха това устройство в сервиза:
Това е ръчен инжектор за месо и пиле IR-1
Технологът обясни, че това е нова технология на производство. „Имаме нова производствена технология, сега изпомпваме пиле/месо“, каза той.
Напомпайте птицата с това:
Обърнете внимание на състава. Това вещество съдържа стабилизатор E452, който се използва в бои и препарати и много други неща. Според регистъра на Роспотребнадзор този прах се използва като сгъстител, стабилизатор под формата на саламура за екструдиране, масажиране при производството на колбаси от шунка, деликатеси, полуготови месни продукти и пилешко месо. Съдържа токсични елементи (mg/kg, не повече): олово 2,0, арсен 3,0, кадмий 1,0, живак 1,0.
Този прах се смесва в съотношение 45g прах/40g сол/300g вода.
Ето как се получава гелът:
След като гелът е готов, те трябва да изпомпват пилето през специална спринцовка.
Пиле преди изпомпване:
Тънко, обикновено пиле. Гелът се инжектира в мускулите и така придава обем на трупа.
А ето и пилето след изпомпване:
Пълен труп, който по дефиниция не може да съществува в природата. След изпомпване пилето се маринова в подправките и олиото и се слага на скара.
Надуйте пилето със специална спринцовка, за да увеличите теглото:
Във фурната изглежда така:
Гелът се превръща в нещо като силикон и донякъде прилича на пилешка мазнина.
Това прозрачно желе не е пилешки сок, а същият гел, който беше изпомпван в трупа.
След като пилето е готово, то се изпраща за продажба.
Как да различим надут труп от ненапомпан?
Замразено пиле - 99% напомпано. При охладеното пиле признаците за напомпване включват: твърде дебели крилца и бутчета. Ако филето от гърди е по-дебело от един пръст, то също почти сигурно е пълно с химикали. Друга особеност са пробиви. Обърнете внимание на кожата на пилето. Ако пилето е нарязано, в него ще има дупки.
Сега нека да разгледаме пътя на пилето от яйцето до вашата маса
Птицеферма
На едно пиле в птицеферма са необходими 45 дни , за да порасне , докато в естествената му среда ще са необходими около шест месеца , за да достигне размера на възрастен екземпляр. Усещате ли разликата? Четири месеца и половина.
Защо пилето във фабрика расте толкова бързо? Просто е. Хормони на растежа.
"Пилетата се инжектират с антибиотици, те се хранят много (включително хормони на растежа), но въпреки това не могат да наддадат толкова много тегло. Когато едно пиле е с поднормено тегло, те (бройлерите) получават интензивни хормони. Когато пилетата бъдат умъртвени, те имат вискозна маса вместо черен дроб.Тоест черният дроб е напълно убит ”, каза един от работещите в птицефермата у нас.
Освен хормони, на пилетата се инжектират и антибиотици, за да не боледуват. При консумация на такова месо човешкият организъм свиква с антибиотиците и имунната му система просто спира да ги приема. До какво води яденето на „антибиотично” месо: нечувствителност на човешкия организъм към антибиотици, алергии. Антибиотиците са основните врагове на нашите полезни бактерии, съдържащи се в червата, а това е изпълнено с дисбактериоза и храносмилателни разстройства.
След всички манипулации с хормони и антибиотици, пилето пристига в магазина, където се напомпва с показания по-горе гел. И накрая се озовава на вашата маса.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар