НАТРИЕВИЯТ ГЛУТАМАТ – КРАЛ НА ПОДПРАВКИТЕ ИЛИ ОТРОВА НА ТРАПЕЗАТА
Ежегодно светът изяжда около 200 хиляди тона натриев глутамат
Натриевият глутамат се смята за най-вредната изкуствена хранителна добавка. Ако прочетете на етикета на продукта изразите „усилвател на вкуса”, „натурален вкус”, „ароматизиращо вещество”, „вкусови добавки”, Е 621, Е631 MSG (върху етикета на стоките в чужбина) или просто „подправки”, без да се уточнява какви, знайте че стоката съдържа натриев глутамат.
Усилвателите на вкуса са ново изобретение на хранителната промишленост. Те днес се добавят във всички храни – от колбасите до полуфабрикатите; съдържат го пилешките, месните, рибните и соевите полуфабрикати, чипсове, сухари, готови супи, но най-много се съдържа във фаст-фуда. Тревожно е, че младото поколение лесно свиква към тези добавки. В азиатската кухня натриевият глутамат е първият компонент във всяко ястие.
Натриевият глутамат може да се нарече кралят на подправките, защото дори малки дози позволяват на хранителната промишленост да икономисва месото, птиците, гъбите и други натурални съставки. Вместо пълноценно парче месо в продукта може да се добавят няколко смлени влакна от месо или дори екстракт от него, а като се добави една щипка глутамат, месният вкус на продукта е осигурен.
Върху езика на човека има специални рецептори, които реагират на натриевия глутамат, които от природата са предназначени да реагират на натуралната глутаминова киселина.
Натуралната глутаминова киселина е основен елемент за хранене на мозъка; тя повишава интелекта, лекува импотентност, депресия, намалява умората, а изкуственият MSG е отрова, която разрушава нервните клетки.
Професор Михаел Херманусзен от Кил, Германия, провел опит с натриев глутамат върху мишки и направил извода, че дори малко количество глутамат в храната им разрушава клетките на междинния мозък, разрушават се и клетките, които отговарят за апетита и насищането.
Учени специално отглеждат дебели мишки, за да открият лекарство за отслабване; след раждането им инжектират MSG (натриев глутамат). Натриевият глутамат увеличава количеството инсулин три пъти, което предизвиква затлъстяване. Според неврохирурга д-р Ръсел Бейлейтър има връзка между внезапната смърт от спирането на сърцето и високите дози изяден натриев глутамат.
Натриевият глутамат може да предизвика слепота, алергия, гастрит, язва, слабост в мускулите, диабет, мигрена, аутизъм, синдром на дефицита на вниманието, хиперактивност, Алцхаймер, инфаркт и ракови болести.
Натриевият глутамат действа подобно на наркотиците, възниква зависимост, както физическа, така и психологическа. За онези, които употребяват натриев глутамат, естествената храна изглежда неинтересна, тъй като рецепторите за разпознаване на вкуса са загубили чувствителността си.
В един експеримент първата група гризачи употребявала нормална доза натриев глутамат, втората – двойна доза, третата била хранена с естествена храна. На десетия ден в стомаха на хранените с двойна доза глутамат гризачи се появили микроскопични язвички. След 20 дни язвичките станали повече и се повишила киселинността в стомаха, в края на месеца язвичките се превърнали в язва. Гризачите, хранени с двойно повече глутамат, станали агресивни, започнали да се самоизяждат. Поведението на третата група мишки, която била хранена с естествена храна, не било променено. Опитите били извършени с гризачи, защото техният организъм много прилича на човешкия. Ако на мястото на гризачите бяха хора, това би довело до язва на стомаха, болести на черния дроб и диабет, но това може да се случи след половин година...
Натриев глутамат съдържат следните продукти: сухи плодове, продуктите на „Данон” , „Нескафе”, „Нестле”, полуфабрикати, месни и млечни изделия.
Натриевият глутамат се отбелязва с Е621, но често производителите крият, че се съдържа в стоките им, други производители наричат натриевия глутамат „растителен хидролизол”, в стремежа си да подчертаят, че продуктът им е здравословна храна.
Натриевият глутамат е много изгоден за бизнеса, защото стоките му се купуват добре и потребителите постоянно се връщат към тях.
Няма коментари:
Публикуване на коментар