Звездни Цивилизации

понеделник, 5 февруари 2024 г.

 Сладкото е вредно



Преди да разгледаме тук ползите и вредите от продуктите, съдържащи захар, е необходимо да кажем няколко думи за захарта. Захарта – захарозата, е чист въглехидрат. В храненето на човека той служи като източник на въглехидрати с ниско молекулно тегло, бързо се превръща в гликоген в тялото и се използва от клетките на черния дроб, мускулите и други органи. Ензимното разграждане на захарта става в червата на хората и животните. Тялото метаболизира захарта само след като тя е била разградена до монозахариди. Когато захарта се въведе в кръвта от тъканите, тя не се използва и се екскретира в урината непроменена. Медът е много по-здравословен от захарта. Лесно се абсорбира в червата и се разгражда, не съдържа вредни хранителни добавки.

Захарта, която се приготвя от цвекло, е вредна, ако се използва често, трябва да се използва с повишено внимание само под формата на добавки към други храни. Факт е, че захарта разрушава зъбния емайл, нарушава секрецията на ензими на стомаха, червата и панкреаса. Гранулираната захар и рафинираната захар не съдържат протеини и мазнини. Но те съдържат съответно 99,8% и 99,9% въглехидрати. Енергийната стойност на захарта е 399 kcal, така че е най-доброто хранително вещество за възстановяване на енергийните разходи на тялото. Захарта, съдържаща се в плодовете и зеленчуците (захароза), е полезна. Хората, без никакви последствия за себе си, ядат по 1-2 кг пресни сливи или ябълки на ден. Но стомахът им може да се разстрои и само след 200 г сладко от сливи или ябълки. При лечение с грозде пациентът изяжда 3 кг грозде на ден, което съдържа 550 г захар, а захарта все още не се появява в урината му, а междувременно вече от 250 г сладко от горски плодове, в което захарта е 3 пъти по-малко, но тази изкуствена захар, човек има болки в черния дроб и се появява захар в урината.

Изкуствената захар в стомашно-чревния тракт се разлага с отделяне на въглероден диоксид, който, освобождавайки се, се свързва със солни основи и по този начин ги отвежда от тялото. Такава деминерализация не води до много сериозни последствия: – до общо изсъхване на всички тъкани на тялото и отслабване на имунната система. Самата органична захар (захарта на зеленчуците и плодовете) винаги е комбинирана със соли – желязо, вар, фосфор, а също така е богата на витамини от група В. Във фурмите например захарта има декстрозна формула, което я прави готова за незабавно усвояване от червата без никаква допълнителна обработка.в стомаха. Захарта също може да влезе в тялото под формата на малтоза и лактоза. Докато зърното покълва, нишестето в него се превръща в малц, специален вид захар. Такава захар – малтозата, се усвоява 3 пъти по-добре от детския организъм [en] от изкуствената захар. Той е много богат на микроелементи и витамини и е полезен за всеки организъм. Тя не е толкова сладка, колкото изкуствената захар (захарно цвекло) и затова може да се консумира в големи количества. Млечната захар – лактозата, в храненето на човека има голямо практическо значение. Тази захар се абсорбира в червата по-бавно от другите захари, част от нея достига до дебелото черво, където служи като добра хранителна среда за полезни микроорганизми, които се борят срещу пиогенните бацили.

В природата няма нито шоколад, нито торти, нито сладкиши. Нашите далечни предци са се хранили предимно с растителна и животинска храна. Сладкото е изкуствена храна и пристрастяването към тях възниква инстинктивно, когато не разполагаме с достатъчно калории, получени от естествената храна. При някои хора това инстинктивно желание за „ядене на сладко“ е потиснато и не се проявява твърде ясно, при други преобладава в храненето. Някои хора изобщо не могат да си представят живота без сладкиши. Не всеки обаче знае, че захарта е фалшив приятел. Сладкото зарежда човек с енергия, но това състояние не трае дълго. Буквално след 1-2 часа настъпва състояние на апатия и униние. Човек се чувства още по-зле, отколкото преди да яде сладко. Той става все по-раздразнен и все повече и повече обзет от състояние на отчаяние и безнадеждност. Още през миналия век учените установиха, че има връзка между храненето и настроението. Те откриха, че захарта и нишестето стимулират мозъка и предизвикват един вид “невронен проводник”, който те нарекоха серотонин. Оказа се, че действието на серотонина е подобно на ефекта на транквилизатор, който позволява не само директно да успокои възбудения мозък, но и да намали желанието за сладкиши и нишестени храни. Той е пряк регулатор на връзката настроение-хранене. Когато съдържанието на серотонин в мозъка е твърде ниско, човек става раздразнителен, появяват се тревожност и нетърпение. Ниският серотонин значително влияе върху желанието за нишестени, брашнени и сладки храни. Веднага след като приемете такава храна, количеството серотонин в кръвта се увеличава и желанието за храна намалява.

По този начин може да се счита, че серотонинът директно определя връзката между настроението и храненето, поне по отношение на сладките и нишестените храни. Поради зависимостта от съдържанието на серотонин, може да се каже с пълна увереност, че депресивното настроение възниква 1-2 часа след изяждане на голямо количество сладкиши, а умереното насищане с тях води до комфорт и удовлетворение. Захарта и сладките храни са популярно наричани “сладка смърт”. Защо такова отношение към него? Захарта е много ценен хранителен продукт, но има редица отрицателни свойства. Известна е много висока способност на захарта да се превръща в мазнини в тялото; захарта допринася за образуването на наднормено тегло и затлъстяване с всички произтичащи от това последствия. Има доказателства, че прекомерният прием на захар, съчетан с недостатъчна физическа активност, причинява повишено образуване на холестерол, което води до ранна атеросклероза. В тази връзка в диетата на хора в зряла и напреднала възраст, както и с ниска физическа активност, трябва да се намали количеството консумирана захар. Дневната му доза за възрастни хора не трябва да надвишава 50-100 грама. При нарушена обмяна на захарта (недостатъчно отделяне на инсулин в организма) възниква захарен диабет. Тъй като инсулинът е хормон, захарният диабет се счита за ендокринно заболяване, причинено от намаляване на функцията на инсуларния апарат. Доказано е, че повишената консумация на сладки храни принуждава панкреаса да произвежда повишено количество инсулин, за да неутрализира захарта. Постоянното натискане на панкреаса води до неговата умора. В резултат на това намалява количеството отделен инсулин, повишава се количеството захар в кръвта и урината – възниква заболяване, наречено захарен диабет. Съвет 1: Защо сладкишите са вредни Съдържанието на статията.

Защо сладкишите са вредни Защо не трябва да ядете бяла захар Как да не ядем брашно и сладко Сладко за любителите на сладкото – като лекарство. Може както да помогне, така и да навреди, особено ако се консумира в излишък. Според проучванията захарта може да предизвика пристрастяване като цигарите с алкохола. Без сладка закуска неговите почитатели могат да изпитат дискомфорт, да се раздразнят без причина, промените в настроението са обичайни за тях. Вредно ли е сладкото за тялото? Наскоро учени установиха, че прекомерната употреба на сладкиши може да причини рак на червата. Това се дължи на повишеното производство на панкреатични ензими. Захарта потиска имунната система и служи като среда за размножаване на гъбички и бактерии. Това може да бъде особено неприятно за жените – такова неудобство като млечница на този фон може да се развие съвсем неочаквано. Във всеки случай любителите на сладкото трябва да бъдат по-внимателни към храненето. Сладките са въглехидрати, а въглехидратите са глюкоза. Ако ядете сладкиши в големи количества, има много неизползвана глюкоза, тялото няма време да я преработи. Постепенно глюкозата се трансформира в мазнини и те започват да се натрупват в черния дроб, сърцето и подкожната тъкан. В резултат на това има много глюкоза и тя започва да създава натоварване върху панкреаса. Това може да наруши киселинността и флората на устната кухина, което причинява кариес и дори да доведе до диабет.

Какво заплашва неконтролираната консумация на сладкиши

Разновидностите сладки продукти са вредни по различни начини. Бисквитките или тортите често се оказват обилно овкусени с маргарин и други мазнини, които са доста вредни и не съдържат захар. Плочките, направени от шоколад, влияят на тялото много по-зле, отколкото под формата на блокчета. Шоколадът в тях се съдържа в минимално количество, а всичко останало са пълнители, които са хем мазни, хем вредни за организма. За дъвченето на сладкиши, карамели, може само да се каже, че те са истински убийци на зъбите. Лепкавите вискозни сладки се придържат към зъбите, запушени в празнините, откъдето не е толкова лесно да ги получите. За развитието на бактериите тук е истински рай – те изпитват голямо удоволствие да ядат емайл. За да избегнете вредното въздействие на захарта върху тялото, можете да използвате различни заместители. Това могат да бъдат например близалки без захар. Имат почти еднакъв вкус, но той се постига чрез компоненти, които са различни от захарта. В аптеките се продават блокчета, които съдържат малко калории и са направени от мед и естествени плодове. Съвет 2: Защо трябва да се откажете от сладкото

“Сладкото разваля фигурата” – известна фраза на известната икономка от съветския анимационен филм. И това всъщност е така. Индустриалните сладкарски продукти съдържат много празни калории, захар и различни мазнини, които рано или късно ще доведат до наддаване на тегло. Но това все още е половината от проблемите. Активната употреба на сладкиши провокира повишено производство на инсулин, което в крайна сметка ще доведе до развитие на диабет. Опасността от сладкиши се крие във факта, че усещането за ситост не трае дълго, 1-2 часа, след което тялото ще изисква нова порция храна или парче сладко. Прекомерната консумация на кифли и сладкарски изделия допринася за размножаването на патогенни бактерии в храносмилателния тракт, нарушава функционирането му и може да доведе до рак на червата.

Състоянието на кожата е в пряка зависимост от правилното и пълноценно функциониране на червата. Ако в него се е развила патогенна микрофлора, това преди всичко ще провокира появата на различни обриви, акне и циреи. Между другото, ранните бръчки се появяват и от излишъка на сладкиши в диетата. Наличието на голямо количество прости захари в кръвта води до отслабване на стените на кръвоносните съдове и намаляване на тяхната еластичност, а там не е далеч от инсулти-инфаркти, а не трябва да забравяте и за лошия холестерол. . В допълнение към захарта и мазнините, сладките съдържат различни аромати, подобрители на вкуса, аромати и т.н. и е доста трудно да се предвиди как тези вещества ще повлияят на тялото. Яденето на сладки храни води до дисбаланс в киселинно-алкалния баланс в устата. Захарта насърчава развитието на бактерии в устната кухина, което означава, че проблемите със зъбите и венците не са далеч. Защо сладкишите са толкова популярни, въпреки очевидната вреда? Работата е там, че сладките са първият доставчик на енергия, който незабавно засища глада и можете да хапнете в движение с кифличка или шоколад, без да се разсейвате от текущите дела. И по-нататък! Малко хора знаят, че структурата на молекулата на захарта прилича на молекулата на кокаина и причинява подобна сладка зависимост. 10 причини да се откажете от захарта и 10 съвета как да го постигнете Повечето експерти по здраве и загуба на тегло съветват да сведете до минимум приема на захар и индустриални сладкиши. И така, защо наистина е по-добре да се откажем от сладкото ? Какво може да замени сладкиши, торти и шоколади? А как да намалим вредното въздействие на захарта върху организма?

Вреда от сладкото или 10 причини, поради които трябва да се откажете от сладкото Постоянно се говори за опасностите от сладкиши за фигурата, но съдържащите захар храни не само се отлагат върху стомаха и бедрата, но и причиняват значителна вреда на тялото. И така, защо е по-добре да се откажете от сладкишите или да сведете до минимум консумацията им:

1. Основната вреда за отслабването е, че сладкото провокира наддаване на тегло и дори затлъстяване. Индустриалните сладкиши съдържат много мазнини и прости въглехидрати , които отиват за изграждането на мастната тъкан. 2. Сладките са висококалорични храни, например 100 г торта или шоколад съдържат 400-500 ккал. Това е енергийната стойност на пълноценното хранене, но ако задоволите глада си за няколко часа с гарнитура и месо, тогава няма да сте сити за дълго време с десерт. 3. Захарта причинява повишаване на нивата на кръвната захар и кара панкреаса да произвежда повече инсулин. Следователно честата консумация на сладкиши може да доведе до диабет . 4. Друга вреда от сладкото следва от това: кратко насищане . В рамките на 1-2 часа след ядене на шоколад или бисквитки апетитът ви отново ще се почувства. 5. Консумацията на голямо количество сладкиши води до размножаване на болестотворни бактерии в стомашно-чревния тракт и нарушаване на чревната микрофлора. Освен това захарта увеличава вероятността от улцерозен колит и дори може да провокира рак на червата . 6. Влошаването на кожата е друга вреда на сладкишите. Първо, нарушението на чревната микрофлора се отразява негативно на качеството на кожата, причинявайки обриви по лицето, гърба, шията и гърдите. Второ, захарта ускорява стареенето на клетките и допринася за появата на бръчки. Това е още една добра причина да се откажете от сладкото. 7. Сладките причиняват сериозни щети на зъбите . Захарта подхранва бактериите, провокира разрушаването на зъбния емайл, причинява кариес и заболяване на венците – пародонтоза. Особено вредни за зъбите са карамел, шоколад, карамел и други карамели. 8. Тялото не получава никакви полезни вещества и витамини от индустриалните сладкиши. Това са празни калории , които не дават на тялото ви нищо полезно, освен енергия за 1-1,5 часа. 9. Отрицателното влияние на захарта върху сърдечно-съдовата система е още една причина да се откажете от сладкото. Наличието на излишна глюкоза в кръвта отслабва стените на кръвоносните съдове. Освен това честата консумация на сладкиши повишава нивата на холестерола. 10. В промишлените сладки, в допълнение към захарта, се добавят различни химически добавки : подобрители на вкуса, аромати и багрила, които имат непредвидими ефекти върху човешкото тяло, вариращи от алергични реакции до появата на ракови клетки. Ако сладкишите имат толкова негативен ефект върху тялото, защо са толкова популярни? Първо, съдържащите захар храни са бързи въглехидрати, което означава, че те незабавно се абсорбират в кръвта и осигуряват енергия . Това е особено вярно в съвременния ритъм на живот, когато не винаги има достатъчно време за пълноценно хранене. Второ, сладките са пристрастяващи, така че са много полезни за производството. Човек лесно се пристрастява към шоколадови бонбони, блокчета, бисквити, торти и сладкиши, купувайки ги все повече и повече . Поради тази зависимост е толкова трудно да се откажем от сладкото. 10 практични съвета как да се откажете от сладкото.

Но ако все пак решите да тръгнете по пътя „без захар“, тогава може би редица съвети ще ви помогнат как да се откажете от сладкото. 1. Често пристрастяването към сладкото се крие в небалансирана диета . Ако ви липсват много калории или въглехидрати през деня, тогава тялото изисква бързо гориво от вас, за да получи енергия. А сладките са най-хубави. Ето защо, в процеса на отказване от сладкото, избягвайте нискокалорични и нисковъглехидратни диети. 2. Винаги дръжте плодовете под ръка, те трябва да са измити, обелени и лесно достъпни. Опитайте се да ги вземете със себе си на работа, училище или дори на обикновена разходка, това ще ви помогне да преминете покрай магазина, без да искате да купите шоколад. 3. Друг съвет как да се откажете от сладкиши е просто да спрете да ги купувате . Не трябва да подлагате на изпитание силата на волята си и да държите сладкиши и шоколадови бонбони у дома с надеждата, че днес определено ще се въздържате от прекомерната им консумация. 4. Още един съвет следва от последния съвет: никога не пазарувайте, когато сте гладни. Много по-вероятно е да се откажете от сладкишите и да подскочите ярките рафтове с „десерти“, ако сте сити. 5. Когато ви се прияде сладко, опитайте да хапнете мента, да дъвчете дъвка или да си измиете зъбите . Това ще ви помогне да убиете вкусовите си рецептори и да забравите за десерта. 6. Ако се задръствате със сладки негативни емоции и разочарования, опитайте се да измислите друга „психологическа котва“ за себе си. Може да е музика, книга, филм, общуване с приятен човек, обучение. Откажете тялото си от захарта като лек за лошо настроение. 7. Ако безкрайно се лекувате със сладкиши от роднини или колеги, обърнете се към забраната на лекарите за консумация на сладкиши. Обикновено в такива ситуации хората се стараят да не предлагат забранени продукти. 8. Използвайте естествени подсладители вместо захар. Просто изберете естествени подсладители (стевия, фруктоза) и не злоупотребявайте с тях безмерно. 9. Ако ви е трудно да се откажете от сладкото за един ден, дайте си 2 седмици, за да намалите постепенно захарта в диетата. Намалете броя на лъжиците захар в чая и кафето, намалете порциите сладкиши, не яжте най-сладките бисквити, заменете белия и млечния шоколад с черен и т.н. 10. Занимавайте се със спорт. Обучението допринася за производството на хормони на щастието , което означава, че не е нужно да търсите утеха в сладкиши.

Мнозина твърдят, че не могат без сладко, но повечето дори не са се опитвали да се откажат от тях. Навикът се формира дълго време, така че е невъзможно да се откажете от сладкото и да се отървете от зависимостта за 1 ден. Дайте си срок – например 30 дни без индустриални сладки. Просто се обзаложите със себе си, че можете. Един месец не е толкова много време, но след това време ще разберете, че животът без сладко е възможен. Разбира се, в началото ще ви бъде трудно и дори ще почувствате леко „разбиване“ в любимите си сладкиши. Това е абсолютно естествено. Но ако липсата им се компенсира с други продукти, тогава ще ви бъде много по-лесно да се откажете от сладкото. Дори и за 1 месец без индустриални сладки ще промените вкусовите си навици, ще подобрите фигурата си и ще създадете здрава основа за добро здраве и дълголетие. Какво може да замени сладкишите? Но ако плодовете не ви вдъхновяват и е много трудно да се откажете от сладкото, ние ви предлагаме най-щадящите продукти, които да заменят висококалоричните сладкиши и сладкиши. Сушени плодове. Сушените плодове запазват всички полезни свойства на плодовете. Всъщност това е концентрат, богат на фибри, калций, желязо и магнезий. Сушените плодове са полезни за кръвоносните съдове, сърцето и стомашно-чревния тракт, те са добро диуретично и противовъзпалително средство. Съдържание на калории в 100 g: 250-280 kcal. Пчелен мед. Съдържа много желязо и калций. Има антибактериално и противовъзпалително действие, укрепва имунната система, подобрява храносмилането. Внимавайте обаче, медът е много алергенен продукт. Съдържание на калории в 100 g: 300 kcal. мармалад. Мармаладът се произвежда главно от пектин, който понижава нивата на холестерола, премахва токсичните вещества от тялото и възстановява въглехидратния и липидния метаболизъм. Ако мармаладът е на базата на агар-агар, тогава с него нормализирате работата на черния дроб и получавате необходимата доза йод за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Съдържание на калории в 100 g: 250 kcal. Зефир . Зефирът съдържа голямо количество желязо, фосфор и други компоненти, полезен е за ноктите, косата и кръвоносните съдове. Полезните свойства на marshmallow ще се различават в зависимост от съставните компоненти на този продукт. Калории на 100 g: 300 kcal Пастила . Зефирът подобрява храносмилането, почиства червата от токсини, а също така укрепва чревната подвижност. В допълнение, бялата ружа забавя усвояването и асимилацията на холестерола, като същевременно защитава сърдечно-съдовата система на тялото. Съдържание на калории в 100 g: 310 kcal внимание! Проверете съдържанието на калории на опаковката на продукта, числата са приблизителни и могат да варират в зависимост от конкретната рецепта. Как да сведем до минимум вредата от сладкото.

Ако не планирате да се откажете от сладкото, но искате да сведете до минимум вредата от яденето му, препоръчваме ви да използвате следните съвети: Не замествайте десерти за пълна закуска, обяд или вечеря. Това няма да ви осигури дълготрайна ситост, нито оптимален прием на хранителни вещества. Освен това по този начин гарантирано ще изядете повече от нормалното сладко . Искате да отслабнете, без да се отказвате от сладкото? Това се прави лесно. Просто яжте в рамките на дневния калориен прием с дефицит от 10-20%. В тази фигура можете да въведете продуктите, които желаете. Дори любимото ви сладко може да намери място там. По-добре е да ядете сладкиши сутрин, преди 11-12 часа. Първо, сутрешните бързи въглехидрати са най-безопасни за фигурата. Второ, ако ядете любимото си сладко сутрин, вече няма да изпитвате такова остро желание за сладко през деня. За добра функция на червата яжте много фибри . Един от лидерите по съдържание на фибри са триците. Ако държите на зъбите си, но не искате да се откажете от сладкото, не забравяйте да измиете зъбите си или да изплакнете устата си старателно след консумация. Хранете се балансирано през целия ден, не гладувайте и не похапвайте. Ако е възможно, използвайте плодове, сушени плодове, marshmallows, мармалад, marshmallows като десерт. Ако правите десерт у дома, опитайте се да добавите по-малко захар, отколкото е в рецептата, като всеки път намалявате количеството. Предпочитайте гювечета с извара и други здравословни десерти. Не пийте сладки напитки. Напитките измиват сладостта от вкусовите ни рецептори и в крайна сметка изяждаме повече десерт, отколкото трябва. Не всеки може напълно да се откаже от сладкото, но всеки може да сведе до минимум количеството консумирана захар . Анализирайте диетата си, избягвайте нездравословни храни и се опитайте да напълните диетата си с питателни ястия, богати на витамини. Вредата от сладкишите за тялото, просто ще бъдете шокирани, когато откриете друга, не толкова красива страна на красивите сладкиши Вредата от сладкото за тялото не е очевидна за всички, а закупените от магазина сладкиши са съкровищница за тези, които искат да развалят здравето си, но ще се опитам да хвърля светлина върху красиви и вкусни бисквити, сладкиши, торти и останалото . Съдържанието на всички тези продукти не е много красиво, ще покажа отвътре навън, а това е само малка част, надявам се да сте ужасени и поне да се замислите дали си заслужава. От тази статия ще научите за опасностите от захарите, за компонентите на закупените от магазина сладкиши, от какво са направени и защо са опасни за здравето. Какво е вредно сладко Захарта е хранителен наркотик, пристрастява 8 пъти повече от пристрастяването към хероин , а последствията са не по-малко опустошителни, само помислете за това! Лошата новина е, че това лекарство е легализирано, никой не контролира хранителните компании, колко захар добавят към храната, като по този начин ни поставят на тази хранителна игла. Как започна всичко Реших да се замисля, да отслабна ( свалих 15 кг ), да подобря здравето си, да повиша енергийното си ниво, т.к. Напоследък се усеща остър недостиг именно на енергия. Мързеше ме да направя нещо отново, исках да спя през цялото време, особено след като хапна нещо сладко, да се насиля да раздвижа мозъка си, като цяло трудна задача, бях в толкова сладка мрежа, също ям на бъчва…. Имаше достатъчно енергия за просто съществуване (ядене, сън, ходене на работа), акне по лицето, мазна кожа, киселини и болки в стомаха през нощта, постоянен zhor, апатия, но все още имаше амбиции и желание да се измъкнем от уеб. Тъй като имам непоправим пристраст към сладкото, разбрах, че трябва да приключа със сладкиши от магазините и за да се откажа по-лесно от този навик, реших да разбера какво слагат там, по-лесно ми беше да спра да ям сладкиши и нишестени храни. Вреда от сладкото за тялото В допълнение към захарта, към закупените от магазина сладкиши се добавят маргарин, бяло брашно, нишесте и хранителни добавки – това са най-вредните компоненти, така че нека поговорим за тях, нека да разберем какво всъщност ядем. Какво е вреден маргарин Маргаринът всъщност е растително масло, което е превърнато в твърдо състояние, но процесът на производство на маргарин се разделя на 2 вида. Компетентен и безвреден без трансмазнини, както и икономичен и вреден, който включва трансмазнини. Какво представляват трансмазнините и какви храни съдържат? Трансмазнините са изкуствени мазнини (синтетични), които при натрупване причиняват опасни заболявания в човешкия организъм. В Русия основните потребители на маргарин са сладкарската промишленост (33,7%), хлебопекарната (32,6%) и млечните продукти, включително производството на сладолед (24,1%). Населението консумира само 7,7% от общото, както се вижда, по принцип населението съзнателно се доближава до употребата на маргарин. Но не трябва да се мисли и да се надява, че индустриалците ще използват безвреден маргарин.

Друга изненада е, че в Русия няма ограничения за количеството добавен маргарин, съдържащ трансмазнини в храната. Защо трансмазнините са вредни, какви заболявания възникват Рак на гърдата при жените, рак на простатата при мъжете, кърмещи и бременни майки, консумиращи продукти, съдържащи трансмазнини, ги предават на децата си с мляко – и това води до факта, че броят на алергичните реакции при децата се увеличава драстично. Освен това трансмазнините провокират захарен диабет, допринасят за затлъстяването и причиняват безплодие при мъжете. Всъщност има много повече вреда, ако се задълбочите. Защо захарта е вредна за тялото Захарта е отделна и голяма тема, която е посветена не само на книги и филми, някои учени са прекарали целия си живот в изучаване и доказване на вредата от захарта за живия организъм. Ще се опитам да го направя кратко. Подобно на трансмазнините, количеството захар не се контролира, добавяйки повече захар към продуктите, ние сме научени като кучета към храната, тези, които са се опитали да прехвърлят животно от индустриална храна към естествена храна, ще ме разберат. Фруктоза, ползи и вреди Захарта е отрова, която носи празни калории, кара ни да купуваме и ядем все повече и повече. Забелязали ли сте, че след ядене на сладки започва zhor? Когато захарта попадне в тялото, тя почти моментално се разпада на фруктоза и глюкоза. Глюкозата премина през тялото, т.к. мускулите, мозъкът и другите тъкани са в състояние да я усвоят, но фруктозата е “неядлива” – само черният дроб може да я преработи и затова тя остава там. В процеса на преработка на фруктозата се образуват вещества, които причиняват повишаване на кръвното налягане, но основното е, че по-голямата част от нея се превръща в мазнини, провокирайки неалкохолна мастна хепатоза – т.е. Не са пили алкохол, но са засадили черен дроб. Как се нарича вещество, което не се усвоява и причинява огромни проблеми на тялото? Ние го наричаме отрова, а фруктозата е идеалният кандидат за това определение. Нищо ли не ви напомня? Може би думата етанол ще ви каже нещо? Фруктозата и алкохолът имат подобен ефект върху тялото. Единствената разлика е, че алкохолът бързо изважда мозъка и последствията от употребата му са видими моментално, фруктозата е по-хитра в това отношение, тя не проявява веднага такива реакции, но се натрупва в черния дроб, причинявайки хронично отравяне, което от своя страна води до такива последствия като: затлъстяване, хипертония, инфаркт на миокарда, панкреатит, както и зависимостта, същата зависимост, която е 8 пъти по-силна от хероина. Да ядеш много сладко е като да пиеш алкохол всеки ден! Налагат се известни ограничения за алкохола – часове за продажба, лицензи, марки, продажбата на алкохол е строго регламентирана, защото разбират, че е отрова, и никой не следи консумацията на захар. Така че не може да се говори за полза, фруктозата е само вреда. Какво е вредно нишесте.

Друг продукт, широко използван в хлебни и сладкарски изделия, както и се добавя към колбаси, всякакви сосове, консерви и подобрители на вкуса. Честно казано, подцених вредата от нишестето, докато не започнах да търся и изучавам материал за статия. Ето какво разбрах За човешкото тяло е трудно да абсорбира нишестето, за неговата обработка, разделяне и последващо асимилиране е необходимо да се извършат много химични реакции, този процес е не само отнемащ време, но и отнемащ време (2-4 часа). Но не всичко е толкова просто, за да може нишестето да се разгради до прости захари, са необходими определени вещества – витамини, минерали и микроелементи. Уловката е, че почти никой не ги притежава в нужното количество. Витамините са склонни да се консумират в процеса на живот, невъзможно е да се попълнят резервите им с храна, освен ако не ядете предимно сурови плодове и зеленчуци и освен това пиете допълнителни витамини под формата на добавки, смея да предположа, че има са минимален брой такива хора в целия свят. Е, тъй като няма достатъчно витамини, това означава, че нишестето в човешкото тяло не се усвоява, започва да ферментира, гние и запушва капилярите. Как става това Вероятно всеки знае какво е паста? И така, точно същото се образува в нашия стомашно-чревен тракт. Дванадесетопръстникът е изцяло облицован с микровласинки, които абсорбират хранителните вещества от постъпилата в тялото храна и след това те вече се разпределят в тялото. Нишестето слепва и запушва тези въси, като по този начин ги изключва от процеса на храносмилане, което води до лошо усвояване на витамини, минерали и микроелементи, както и на йод (нишестето го прави практически несмилаемо). Липсата на йод в организма води до много заболявания, включително онкология. Хипотиреоидизмът е най-често срещаното заболяване, причината е нишестето, което запушва съединителните тъкани и щитовидната жлеза нараства. В дебелото черво нишестето се натрупва и дехидратира, образувайки фекални камъни. Тези отлагания спират кръвоснабдяването на онези органи, за които е отговорна запушената област. Усвояването на хранителните вещества е нарушено, поради което тялото умира, атрофира и започва да боли. Какво е вредно брашно Какво е бяло брашно и как се произвежда, мисля, че не е необходимо да обяснявам. Само ще добавя, че брашното е химически обработено, слагат се бензоил пероксид, хлор диоксид, алоксан, калиев бромат и амониев персулфат, за да стане по-бяло, по-вкусно и т.н. Е, колко впечатляващо? И по ефекта си върху тялото той е подобен на нишестето. Вреден Eshki Хранителните добавки могат да оцветят колбасите в зелено, да утроят теглото на изварата и да запазят консервираната храна за потомството – това е спасение за производителите. Има естествени добавки, синтетични добавки и напълно синтетични добавки. Какви са добавките: Сгъстители, стабилизатори и емулгатори в хранително-вкусовата промишленост Увеличете теглото на продукта с 1,5-2 пъти, т.е. буквално върши чудеса. Сами по себе си сгъстителят и емулгаторите са без вкус и мирис и не променят вкуса на храната, повечето от тези добавки са с естествен произход. Те придават на продуктите правилната форма, текстура и консистенция. Но има и минуси, когато купуваме продукти с тези добавки, плащаме за въздух, а те също слагат багрила с тях. Бои в хранително-вкусовата промишленост Много от тях са синтетични, така че е по-безопасно да купувате продукти, обозначени като естествени багрила. Понякога производителите посочват името на багрилото, сред тях можете да изчислите естествените, изберете онези имена, които са ви познати. Например куркуминът, червеното цвекло или бета-каротинът са естествени оцветители, докато тартразинът или еритрозинът са изкуствени. Консерванти в хранително-вкусовата промишленост Помага за запазване на продуктите възможно най-дълго. Те могат да бъдат намерени в абсолютно всеки продукт – от магданоз и ябълки до буркан кисели краставички. Обърнете специално внимание на плодовете и зеленчуците, купувайте такива продукти само през сезона и измивайте старателно преди консумация. Подсладители – придават на храните сладък вкус. Списък на вредните Е добавки:

Тъй като не всички производители пишат код, а само посочват името на добавката, направих списъци с вредни Е добавки под формата на снимки с код и име, които можете да изтеглите от тук . Ефектът върху тялото на хранителните добавки Нитритите са опасни, защото при взаимодействие с човешкия хемоглобин се образува съединение, което има намалена или дори никаква способност да пренася кислород, т.е. кръвта престава да изпълнява основната си функция. Нитритите включват: Е249, Е250, Е251, Е252, които се използват главно в колбаси от всякакъв вид, месни консерви. Консервантите се отлагат в мастната тъкан, костната тъкан, черния дроб, те не могат да отидат някъде, можете само да спрете да ги натрупвате. Необходими ли са консерванти, оцветители и емулгатори? На този въпрос е трудно да се отговори. Без хранителната химия просто нямаше да има модерна хранителна индустрия, но за да имате безвредна храна в чинията си, помнете: ако продуктът съдържа много хранителни добавки, помислете дали си струва да го купите? Колкото по-невзрачни изглеждат сушените плодове, толкова по-малко вредни химикали съдържат. Зелените са особено опасни, те съдържат много консерванти, изплакнете обилно в разтвор с лимонена киселина. Признак за високо съдържание на консерванти е дългият срок на годност. В бизнеса всичко опира до пари. Разбира се, може да се инвестира в качество, да се сложи захар вместо подсладител, обикновени плодове вместо аромати, трансмазнините да се забранят изобщо. Но е по-изгодно да спестите от качеството и да инвестирате в реклама, както се казва – нищо лично, просто бизнес. Надявам се, че след като прочетете статията, вредата от сладкишите за тялото ви е съвсем очевидна, просто прочетете състава на опаковката, това е просто. Защо сладкото е вредно и има ли компромиси? Близалки, торти, крем торти, захаросани плодове от екзотични плодове – тези сладкиши са станали толкова твърдо в живота ни, че вече не можем да си го представим без друга порция десерт. Но замисляли ли сте се за опасностите от сладкото? Че захарите увреждат нашите зъби, кожа и органи? Ако не, тогава тази статия е за вас. Днес ще говорим за предполагаемите опасности от сладките храни.

За какво са сладкиши? В училищните години в часовете по биология ни учеха, че сладките храни са източник на въглехидрати. А въглехидратите са източник на енергия, необходима за работата на човешкото тяло. Съответно ползата от сладкото е, че с негова помощ човек получава енергия за живота си. Това означава ли, че захарите са полезни вещества? Този въпрос има свои собствени нюанси. Като начало си струва да разберете разновидностите на въглехидратите и тяхната цел. Всички въглехидрати могат да бъдат разделени на два вида. Прости – вещества, състоящи се от една или две захарни молекули. Монозахаридите включват глюкоза, галактоза и фруктоза. Дизахаридите включват захароза и лактоза с малтоза. Простите съединения се усвояват доста бързо и насищат човешкото тяло с енергия в най-кратки срокове. Такива вещества са необходими на спортистите (под формата на подсладители) за синтеза на мускулен гликоген и за децата, за да осигурят енергия на растящото тяло. Комплексни – представени от клас полизахариди. Те се състоят от стотици хиляди монозахарни молекули, при поглъщане осигуряват енергия и подпомагат метаболизма. Понякога фибрите се отделят като отделен вид – те се означават като неразтворими въглехидрати. Необходимо е тялото ни да го насити и да регулира метаболитните процеси. Намира се във фибрите на зеленчуците и плодовете. Помислете за ползите и вредите от всички видове захари, като използвате таблицата. Вид на връзката Ползи за човек Възможна вреда Монозахариди Глюкозата е основният елемент на всички видове захари. Той допринася за бързото доставяне на хранителни вещества до клетките, регулира енергийния метаболизъм. Галактозата допринася за запълването на тъканите с енергия, което е особено важно за хората, занимаващи се с физическа активност. Освен това може да доведе до бърза загуба на тегло, а за възрастното население може да служи като средство за предотвратяване на диабет. Фруктозата може да доведе до храносмилателни нарушения и повишаване на количеството на липидите в кръвта. дизахариди Увеличете производителността и подобрете паметта. Повдигнете настроението. Лактозата подобрява усвояването на калций в кръвта. Малтозата помага за усвояването на витамини от група В и аминокиселини в кръвта. Нарушават метаболизма, допринасят за разрушаването на зъбния емайл. В детството излишъкът от дизахариди може да доведе до неврози. Лактозата може да провокира тежки алергии при малки деца. полизахариди Поради факта, че сложните съединения се усвояват бавно в тънките черва, човек се чувства сит по-дълго. Излишните въглехидрати могат да доведат до наднормено тегло. Целулоза Поради факта, че фибрите не се усвояват от тялото, те помагат за прочистване на червата от хранителни остатъци и токсини. Прекомерната консумация на богати на фибри плодове и зеленчуци може да причини лошо храносмилане и проблеми с изпражненията.

Вреда от сладко за възрастен Всеки от нас поне веднъж в живота си се е поглезил с вкусни продукти – сладки, торти или мармалад. След като ги хапнете, получавате наслада, еуфория и усещане за спокойствие. Но прекомерната консумация на такава храна е изпълнена с пагубни последици за тялото на възрастен. Разтворимите захари в големи количества могат да нарушат доста силно функционирането на органи и системи. За да се предотврати развитието на сериозни патологии, струва си да знаете до какво може да доведе неконтролираната употреба на сладкиши. Диабет. Болестта възниква като отговор на постоянното натоварване на панкреаса. При прекомерна консумация на сладкиши панкреасът започва да произвежда голямо количество от хормона инсулин, който интензивно обработва глюкозата. Получава се порочен кръг. Въпреки това, диабетиците винаги се съветват да носят сладки бонбони със себе си, за да възстановят баланса на кръвната захар след инсулинови инжекции. Кариес и други заболявания на устната кухина. Сладката храна е най-добрият хранителен източник за микроорганизмите. Ако постоянно използвате сладкиши и сладки напитки, тогава кариесът е гарантиран. За да предотвратите развитието на бактерии, измийте зъбите си, преди да изядете следващото си сладко, след това изплакнете устата си или хапнете морков. Голямо количество сладки храни води до развитието на патогенна микрофлора в червата. Под въздействието на сладка среда микрофлората активно се размножава и започва да влияе неблагоприятно на чревните стени, причинявайки храносмилателни разстройства. В тежки случаи неконтролираният прием на сладкиши причинява развитие на улцерозен колит. А колитът без подходящо лечение може да провокира раков тумор. Появата на тежки алергични реакции. Факт е, че съвременните сладкиши, особено популярните, се правят с добавяне на различни химически съединения – оцветители, консерванти, сгъстители. Те са много вредни за органите и тъканите, могат да провокират алергии, нарушаване на органите. В някои случаи използването на такива добавки може да се превърне в спусък за образуването на ракови клетки. Кожни проблеми. Патогенната микрофлора, която се появява с излишък от брашно и сладкиши, причинява обриви и гнойни образувания по кожата. Постоянно подхранвани от „вредността“, бактериите само засилват възпалението на кожата. Аптеките и традиционната медицина няма да се справят с тях. Само преразглеждане на диетата и специална диета може да се отърве от този проблем. В допълнение, прекомерното количество прости захари забавя образуването на колаген и хиалуронова киселина, като по този начин ускорява процеса на стареене в клетките на дермата. Как един възрастен може да се справи с тези патологии? Трябва да следвате прости правила. Ограничете сладките храни до една дневна порция. Разрешеното количество е около 30-50 г захар. Това количество сладост се съдържа в 5-10 чаени лъжички кристална захар или една бутилка газирана напитка. Приблизително същото количество чиста захар се съдържа в 500 грама сладки плодове или половин шоколад. Пийте достатъчно чиста вода. Водата е най-добрият катализатор на метаболитните процеси в човешкото тяло. Занимавайте се с физическа активност. Спортът е най-добрият начин за премахване на излишните калории и нормализиране на метаболитните процеси в организма. Изберете качествени естествени сладкиши пред евтини карамели и млечни блокчета. Ако тялото е предразположено към патологии на вътрешните органи (например, ако родителите са имали хипертония или диабет), си струва да ограничите консумацията на сладкиши. С такава наследственост вероятността да се разболеете е доста висока.

Вреда от сладкиши за деца Тялото на детето е по-чувствително към патогенни фактори, отколкото възрастен. При децата вредното влияние на околната среда и веществата бързо провокират развитието на различни заболявания. Излишъкът от сладко за детския организъм може да доведе до сериозни проблеми. затлъстели. Поради невежеството на родителите и други роднини за реалните опасности от сладкарски изделия и сладкиши, можете да доведете бебето до ужасно състояние. Това е особено вярно в случаите, когато детето се учи от ранна детска възраст на сладкиши или шоколад. Бързите въглехидрати ще отидат в допълнителни калории, които ще се превърнат в мазнини. Лечението на такива деца е доста проблематично, така че родителите не трябва да пренебрегват здравето на бебето си. Превъзбуда, до нервни сривове. Това се дължи на способността на захарите да действат върху нервните влакна. И в детството нервната система не е достатъчно силна, което води до такива явления. Този факт е научно доказан, така че не позволявайте на децата да ядат много сладки храни, за да поддържате психо-емоционалната хармония на трохите. Кариес и заболяване на венците. Излишната захар провокира активното образуване на плака върху зъбите и размножаването на патогенни бактерии. Те нарушават структурата на емайла, провокират възпаление на венците, езика, предизвикват свръхчувствителност на нервните окончания. Тежки алергични реакции поради големия брой вредни добавки в сладкишите. Тези добавки причиняват не само алергии, но и развитието на ракови клетки. Те също могат да причинят пристрастяване към сладкото. Много педиатри съветват да не се дават сладки храни на деца под една година. Оптималната възраст за въвеждане на сладкиши в диетата на детето се счита за 2-3 години. По това време можете постепенно да въвеждате сладкиши, направени независимо от доказани продукти. Нека вашето бебе опита смути от горски плодове или домашно приготвени млечни сладки – детето ви със сигурност ще хареса такъв десерт.

Какво може да замени нездравословните сладкиши? Разбира се, всеки разбира, че е доста трудно да откажете на себе си или на детето си друга порция сладкиши. За да не изпитвате мъчителен дискомфорт от желанието да опитате вкусен продукт, просто заменете вредните масово произвеждани бонбони с нещо полезно. Следните опции са налични като алтернативи. Мед и сушени плодове. Сини сливи, сушени кайсии, фурми са доста сладки и не изискват допълнителна порция захар. От тях могат да се приготвят кисели млека, гювечи, пудинги и домашен сладолед. Захаросани плодове. Сушените парчета плодове и плодове съдържат достатъчно количество хранителни вещества. Залепете. Сладостта се приготвя от пасирани пресни плодове с минимална добавка на захар. Зефир. Най-деликатният десерт от протеини и ябълково пюре ще зарадва и най-малките гастрономи. Единственото предупреждение е, че не се препоръчва на бебетата да дават блатове, направени от сурови протеини. мармалад. Този десерт е познат от стотици години. Плодовият му освежаващ вкус е популярен по целия свят. А домашните вариации на тема мармалад няма да оставят никого безразличен. Трябва да сте изключително внимателни при избора на сладкиши. Не забравяйте, че сладките храни могат не само да ви ободрят, но и да причинят заболявания. Предпочитайте естествените сладкиши и бъдете здрави. Какъв е ефектът на сладкишите върху тялото?

Трябва да знаете за ползите и вредите от сладкиши, внесени в тялото, за да се предпазите от възможни негативни последици, развитие на болести. Общоприето е, че употребата на сладкиши и торти може да има само отрицателен ефект, но всъщност има и положителни аспекти в яденето на тези деликатеси. За да вземете решение за дела на сладките храни в диетата, трябва да претеглите плюсовете и минусите и да разберете дали си струва да се откажете от сладкото завинаги.

Ползите от сладкото Първо, трябва да разберете, че има вредни сладкиши (наситени с трансмазнини, оцветители, консерванти и аромати) и здравословни (тези, които съдържат естествена глюкоза и фруктоза, естествени подсладители). Всички експерти единодушно съветват да замените сладкото, което е вредно за тялото, максимално, като намалите вредата за здравето, доколкото е възможно. Най-известните алтернативи на нездравословните сладкарски изделия са: пчелен мед; бяла ружа; мармалад; горчив шоколад; плодове и сушени плодове; халва и кози. Освен това учените отдавна са доказали, че дори неестествените сладки компоненти на храната са полезни: сладките са особено полезни за жените, тъй като играят роля в нормализирането на хормоналните нива; с висока калорична и хранителна стойност, сладките могат да бъдат добра помощ в екстремни ситуации, свързани с висока физическа активност – често спортистите получават допълнителна енергия и сила по време на тежки състезания по този начин; сладкото подобрява настроението, облекчава депресията.

Ако подчертаете полезните качества на естествените сладкиши, тогава ще има много повече от тях: Продукт полза Пчелен мед Помага за справяне с вирусни, гъбични и инфекциозни заболявания, укрепва костната и мускулната тъкан, успокоява нервната система. бял шоколад Има противовъзпалително действие, помага за справяне със заболявания на дихателните пътища, подобрява мозъчното кръвообращение. горчив шоколад Привежда в тонус е отличен антидепресант подобрява метаболизма, препоръчва се за профилактика на атеросклероза, стимулира мозъчната дейност. халва източник на протеини, предотвратява сърдечно-съдови заболявания, благоприятен ефект върху кожата и косата Плодове Като цяло плодовете са източник на голям брой микроелементи, витамини, укрепват имунитета, подобряване на работата на червата. Зефир Продуктът на базата на агар-агар насърчава загуба на тегло, премахва токсините и тежките метали, понижава нивата на холестерола. мармалад Нормализира метаболизма, благоприятства черния дроб и панкреаса, намалява апетита.

Вреди сладко Преди да определите степента на вреда, причинена от сладкиши, трябва да имате предвид, че се има предвид голямо количество храна. Без да надхвърляте допустимата норма, вредата ще бъде минимална. Въпреки това е възможно да се откроят отрицателните аспекти на ефекта на сладкишите върху човешкото тяло: има ефект върху фигурата, има увеличение на телесното тегло, като резултат – развитие на затлъстяване; вредата от сладкиши се проявява в отрицателен ефект върху състоянието на зъбите; яденето на сладкиши увеличава риска от развитие на диабет; резки и постоянни скокове в нивата на кръвната захар причиняват апатия, умора; сладкото е вредно за работата на сърцето и кръвоносните съдове; оцветителите и консервантите, включени в състава, могат да причинят алергични реакции под формата на сърбеж, кожни обриви или зачервяване; много видове сладки десерти могат да влошат атеросклерозата или да провокират появата й; Честото ядене на сладкиши в големи количества води до пристрастяване.

Не е необходимо да злоупотребявате и със здравословни лакомства – плодовете могат да предизвикат алергии, белият шоколад повишава кръвното налягане, а халвата е вредна за черния дроб. Във всичко, което трябва да знаете мярката, разпределете продуктите равномерно върху цялата дневна диета, яжте порция сладкиши след основното хранене. Въздействие върху тялото на детето Децата са възрастовата група, която е най-изложена на въздействието на захарта върху тялото поради развитието на тялото. Понякога е трудно да принудите детето да се откаже от сладкиши и не е възможно да се обясни степента на причинената вреда. В този случай може да се препоръча да се сведе до минимум делът на сладкиши в диетата на бебето поради естествени подсладители – горски плодове, плодове или мед. Таблицата изброява както ползите, така и вредите, нанесени на тялото на детето от сладкиши: полза вреда Здравословните плодове могат да компенсират липсата на витамини и минерали, да укрепят имунната система; мармаладът укрепва костите; настроението се подобрява; подобрява производството на енергия. Заплахата от затлъстяване; влошаване на мозъчната дейност – памет, внимание, мисловен и говорен процес; от сладко при деца, стомахът може да боли, което показва увреждане на стомашно-чревния тракт; алергични реакции; увреждане на здравето на зъбите. Има и някои характеристики на въвеждането на сладкиши в диетата на децата: до 3 години не се препоръчва да се храни детето с компоненти, съдържащи захар, и е необходимо да ги въвеждате в менюто постепенно. Трябва да започнете с мармалад (на базата на агар-агар) и плодово пюре, след това да преминете към домашно сладко, сушени плодове; не давайте сладкиши преди основното хранене; не замествайте обикновените напитки със сладка сода; Най-вредни за децата са онези сладкиши, които се състоят половината от бързи въглехидрати, а другата половина от мазнини. Те включват глазирани извара, торти, сладкиши – трябва да се опитате да предпазите детето от тях, като изберете по-здравословни алтернативи (вече споменатите естествени заместители или същите продукти, но на базата на леки кремове – извара, кисело мляко).

Ефекти от сладкиши, когато се приемат през нощта Яденето на сладкиши през нощта може да донесе само вреда. Това твърдение е категорично и се потвърждава от много факти. Освен това се препоръчва да се сведе до минимум консумацията на сладки заместители вечер. Това се обосновава по следния начин: най-голямата активност на храносмилателните органи се проявява сутрин (по-точно от 6 до 11 сутринта), способността за тяхното разделяне е по-висока, скоростта на метаболизма е по-висока; сладкиши, които се консумират като заместител на основното хранене, предизвикват апетит; ако се яде вкусна храна след обичайните ястия, тогава има усещане за тежест в стомаха, това може да провокира безсъние; през нощта трябва да дадете възможност на тялото да си почине, а сладкишите са тежък вид храна, която кара храносмилателния тракт да работи усилено.

Не трябва напълно да се отказвате от сладкото, достатъчно е да намалите количеството му в диетата или да го замените с по-здравословни сушени плодове, мед, черен шоколад или плодове. Но винаги трябва да знаете кога да спрете и да опитате да ядете сладко сутрин. Това е единственият начин да се възползвате от вкусните продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар