КИТАЙЦИТЕ ВЕЧЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И ЯЙЦАТА
Изобретателните китайци вече започнаха да фалшифицират и кокошите яйца. Технологиите за производство на изкуствени яйца там стигнаха такова съвършенство, че по вкус и вид те не се отличават от истинските. Защо китайците прибягнаха до производството на изкуствените яйца? Защото им е изгодно. Един килограм натурални яйца струват 6,5 юана, а един килограм изкуствени – 0,55 юана. За един ден се произвеждат хиляди изкуствени яйца, без трудоемкото хранене на кокошките.
Какви съставки съдържат изкуствените яйца
За черупката – въглероден калций, парафин и гипс.
За жълтъка и белтъка – калиев алгинат, желатин, калциев хлорид, калциев карбид, лизин, оцветители и други химически съставки.
Тези заместители на яйцата не са полезни за здравето.
Как да различен оригинала от ментето?
1. Черупката на ментето е по-блестяща и по-чуплива от натуралните кокоши яйца.
2. При пържене белтъкът на изкуственото яйце образува повече мехури от естествения продукт; чувства се миризмата на химикали.
3. Белтъкът и жълтъкът на разбитото изкуствено яйце след известно време образуват еднородна маса, тъй като са произведени от един материал.
Полезни факти
Цветът на жълтъка зависи от това с какво са хранените кокощи; ако са хранени с трева и царевица, жълтъкът е оранжев.
Яйца с бяла черупка несът по-скоро бели кокошки, а с тъмна черупка – тъмни. По хранителна ценност двата вида яйца не се различават.
Размерът на яйцата зависи от възрастта, теглото и породата на кокошките. По-зрелите кокошки не са по-големи яйца. Върху размера на яйцата влияят и стресовите фактори: повишаване на температурата, ограниченото пространство, лошото хранене.
През 1996 г. Международната яйчна комисия обяви втори петък на октомври за Международен ден на яйцата. Този ден оттогава се празнува в цял свят.
Напълно е възможно и на българския пазар да има фалшиви китайски яйца. Нямаме информация дали Комисията по безопасност на храните се е занимавала с този въпрос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар