Звездни Цивилизации

понеделник, 19 февруари 2024 г.

 КИТАЙЦИТЕ ВЕЧЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И ЯЙЦАТА



Изобретателните китайци вече започнаха да фалшифицират и кокошите яйца. Технологиите за производство на изкуствени яйца там стигнаха такова съвършенство, че по вкус и вид те не се отличават от истинските. Защо китайците прибягнаха до производството на изкуствените яйца? Защото им е изгодно. Един килограм натурални яйца струват 6,5 юана, а един килограм изкуствени – 0,55 юана. За един ден се произвеждат хиляди изкуствени яйца, без трудоемкото хранене на кокошките.

Какви съставки съдържат изкуствените яйца

За черупката – въглероден калций, парафин и гипс.

За жълтъка и белтъка – калиев алгинат, желатин, калциев хлорид, калциев карбид, лизин, оцветители и други химически съставки.

Тези заместители на яйцата не са полезни за здравето.

Как да различен оригинала от ментето?

1. Черупката на ментето е по-блестяща и по-чуплива от натуралните кокоши яйца.

2. При пържене белтъкът на изкуственото яйце образува повече мехури от естествения продукт; чувства се миризмата на химикали.

3. Белтъкът и жълтъкът на разбитото изкуствено яйце след известно време образуват еднородна маса, тъй като са произведени от един материал.

Полезни факти

Цветът на жълтъка зависи от това с какво са хранените кокощи; ако са хранени с трева и царевица, жълтъкът е оранжев.

Яйца с бяла черупка несът по-скоро бели кокошки, а с тъмна черупка – тъмни. По хранителна ценност двата вида яйца не се различават.

Размерът на яйцата зависи от възрастта, теглото и породата на кокошките. По-зрелите кокошки не са по-големи яйца. Върху размера на яйцата влияят и стресовите фактори: повишаване на температурата, ограниченото пространство, лошото хранене.

През 1996 г. Международната яйчна комисия обяви втори петък на октомври за Международен ден на яйцата. Този ден оттогава се празнува в цял свят.

Напълно е възможно и на българския пазар да има фалшиви китайски яйца. Нямаме информация дали Комисията по безопасност на храните се е занимавала с този въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар