Звездни Цивилизации

събота, 10 юни 2017 г.

РАСТИТЕЛНОТО   МАСЛО  И МАРГАРИНА    СА  ПЪЛНА  ОТРОВА КОЯТО БАВНО НИ УБИВА.


Освен "здравословните пълнозърнести храни", растителните масла и маргарина са някои от най-неразбраните и доста по-препоръчвани храни в здравната общност, отколкото трябва. Вероятно сте чували за тези, посочени като "здрави за сърцето масла", добра алтернатива на онези "запушващи артерии наситени мазнини".

Тези масла се очаква да спомогнат за намаляване на холестерола и кръвното налягане, увеличаване на загубата на тегло и някак си подобряване на цялостното здраве.
Само един проблем .... отново, науката не може да докаже тези твърдения!



Какво са растителните масла / маргарина?

Растителните масла (и маргарина, направен от тези масла) са масла, извлечени от
семена на рапица (рапично масло), соя (соево масло), царевица, слънчоглед, шафран и
т.н. Те са на практика несъществуващи в моята диета, още откакто новите химични
процеси дадоха възможност да бъдат извлечени.

За разлика от маслото или кокосовото масло, тези растителни масла не могат да бъдат
извлечени само, чрез смачкване на растението или чрез естествено разделяне. Те трябва
да се извличат химически, да се дезодорират и променят. Това са някои от най-
химически променените храни в менюто на хората, но те все още се рекламират като
здравословни.

Растителните масла днес се намират практически във всички преработени храни, от
салатен дресинг, през майонеза до конвенционалните ядки и семена. Тези масла са едни
от най-вредните вещества, които можете да сложите в тялото си, но повече за това след
малко!

Как са направени растителните масла

Растителните масла се произвеждат във фабрики, обикновено от генетично модифицирани
култури, които са били силно третирани с пестициди. Следната статия има очарователни
клипове, показващи разликата в производството на растителни масла и на нормално
масло.

Вземете например, общо-разпространеното рапично масло, красивата кралица на
индустрията за растително масло. То е разработено от хибридна версия на рапица и
получава името си през 80-та години като част от маркетингови усилия, организирани,
чрез конференция за наситени мастни киселини.

Рапичното олио съдържа високи количества токсична ерукова киселина, която е отровна
за тялото. Рапичното масло е променена версия, също наречено "Рапица с ниско
съдържание на ерукова киселина (LEAR)" и е често генетично модифицирано и третирано с високи нива на пестициди.

Рапичното масло (модифицирано рапично олио) се произвежда, чрез нагряване на рапица и обработка с петролен разтворител за извличане на олиото. Тогава друг процес на
затопляне и допълнително прибавяне на киселина се използва за премахване на
неприятните вещества (восък), които се създават по време на първата обработка.
В този момент, новосъздаденото рапично масло трябва да се третира с повече химикали,
за подобряване на цвета и отделяне на различните части на маслото. Накрая, тъй като
химичния процес създава сурово миризливо масло, то трябва да бъде химически
дезодорирано за да бъде вкусно.

Ако растителното масло ще се използва за направата на маргарин, то се подлага на
допълнителен процес, наречен хидрогениране, за да става твърдо при ниски температури.
За разлика от наситените мазнини (масло, кокосово масло и др.), растителните масла не
са естествено твърди при тези температури и трябва да бъдат хидрогенирани, за да се
постигне този ефект. По време на този процес на хидрогениране, тези прекрасни транс-
мазнини, за които чуваме толкова много са създадени.

Следната графика от тази информативна статия за историята и производството на рапично масло показва процеса по-подробно:



Нищо подобно на петролно добит, прегряван, окислен и химически дезодориран дресинг за
вечерната ви салата .... нали?

(Сравнете това с процеса на направа на маслото ... Стъпка 1: издояване на кравата,
Стъпка 2: оставяне на крема да се отдели естествено, Стъпка 3: обезмасляване на
крема, Стъпка 4: Бъркане, докато се превърне в масло).

История на производство и консумацията на растителни масла.

Както вече споменах, растителното масло на практика не съществуваше в сегашния си вид
в началото на 90-те години на миналия век. До този момент, повечето хора получаваха
мазнините си от животински източници, като месо, лой, мас, масло, сметана и др. Общият размер на консумирани мазнини не се е променил много оттогава (дори е намалял
малко), но типът се е променил драстично. През 1900 г. размерът на растителни масла,
които хората консумират по същество е нулев. Днес, хората консумират средно около 32
кг. растителни масла през цялата година. (Хм, чудя се какво тези 32 кг. "храна",
която преди не с съществувала в консумация от човека, могат да причинят на нашето
здраве?).

Добавете към това и факта, че животните, които ядем, също често се хранят с генетично
модифицирани пестициди, третирани семена и зърнени храни (кравите се предполага, че
трябва да ядат трева, между другото!). И размера на Омега-6 обогатени масла и семена в
нашето меню е наистина висок!

Въпреки, че растителното масло е съществувало в началото на 20-ти век, използването
му се увеличава толкова много към 1950 г., когато правителствени кампании по света,
целят да убедят хората да ядат растителни масла и маргарин и да се избегнат
"запушващите артериите наситени мазнини."

Като интересно съответствие, проверете темповете на сърдечно-съдови заболявания и рак
оттогава. Както следната статия отбелязва:
"Всичко, което трябва да направите е да погледнете статистиките за да знаете, че това не е вярно. Потреблението на масло в началото на века е било осемнадесет килограма на човек годишно, а използването на растителни масла почти никакво. Рака и сърдечните заболявания обаче са рядкост. Днес потреблението на масло едва достига малко над четири килограма на човек годишно, докато потреблението на растително масло се е повишило и рака и сърдечните заболявания са ендемични".
От 1950 г. тези растителни масла и техни производни, все по-често се използват в
преработените храни и за пържене или приготвяне на храна. Те се продават като
здравословни, защото съдържат мононенаситени мазнини и някакво ниво на Омега-3 мастни киселини.

Какво не е наред с растителните масла?

Има много проблеми с консумацията на растителни масла и по мое мнение никакво
количество не е безопасно. За да разберем защо, нека да разгледаме някои от най-
големите проблеми с растителните масла:

Нашите тела не са предназначени да ги употребяват!

Съдържанието на мазнини в човешкото тяло е около 97% наситени и мононенаситени
мазнини и едва 3% полиненаситени мазнини. Половината от тези 3% е Омега-3 мазнини и
този баланс трябва да бъде там. Растителните масла съдържат много високи нива на
полиненаситени мазнини и тези масла са заменили много от наситените мазнини в нашата
диета от 1950 г. насам.

Тялото се нуждае от мазнини за възстановяване на клетките и производството на
хормони, но то трябва да използва градивните елементи, които ние му дадем. Когато му даваме висока концентрация на полиненаситени мазнини, вместо съотношенията, от които се нуждае, то няма друг избор, освен да включи тези мазнини в регенерацията и създаването на клетките ни.

Проблемът е, че полиненаситените мазнини са много нестабилни и се окисляват лесно в
организма (ако не са вече окислени по време на обработката или при излагането на
слънчева светлина, докато стои на рафта в магазина за хранителни стоки). Тези
окислени мазнини предизвикват възпаление и мутация на клетките.

В артериалните клетки, тези мутации причиняват възпаление, което може да запуши
артериите. Когато тези мазнини са включени в кожните клетки, тяхната мутация
причинява рак на кожата. (Ето защо хората често получават най-опасните форми на рак
на кожата на местата, които никога не са изложени на слънце, но това е тема за друга
публикация!)

Когато тези масла са включени в клетки в репродуктивната тъкан, някои факти сочат, че
това може да стимулира проблеми като ендометриоза и др. Накратко, тялото се състои от
наситени и мононенаситени мазнини и то се нуждае от тях за оптимално здраве.

Растителните масла съдържат високи нива на Омега-6 мастни киселини

Знае се, че тялото се нуждае от Омега-3 и Омега-6 мазнини в баланс, за предпочитане в
съотношение 1:1. Повечето хора консумират много по-високо съотношение на Омега-6
мазнини, а това може да доведе до проблеми.

Растителните масла съдържат много висока концентрация на Омега-6 мастни киселини и
полиненаситени мазнини, които причиняват дисбаланс на тези масла в организма. Омега-6
мазнините лесно се окисляват при топлина или излагане на светлина. Това е друга
причина, че когато тези видове мазнини / масла са включени в тъканта, като клетките
на кожата, топлината и светлината при излагане на слънце могат да увеличат риска от
рак на кожата.

Небалансираните нива на Омега-3 и Омега-6 мазнини са свързани с рака на кожата и
много други видове рак. Както тази статия обяснява:
"В едно проучване, проведено от Университета на Западно Онтарио, учените наблюдават ефектите от десет различни хранителни мазнини, вариращи от най-наситените до най-малко наситените. Това, което откриха е, че наситените мазнини, причиняват най-малък брой от раковите заболявания, а Омега-6 полиненаситените мазнини, причиняват най-голям. Редица други проучвания показват също, че полиненаситените мазнини стимулират рака, докато наситените мазнини не, и че наситените мазнини не се разграждат и не образуват свободни радикали.
В друго проучване, д-р Вивиен Рийв, ръководител на изследователската група за Фотобиология на Университета в Сидни, наблюдава група от мишки по време на хранене, като на различните групи им се дават полиненаситени и наситени мазнини. Тя открила, че мишките, които консумират само наситени мазнини са напълно защитени от рак на кожата. В групата, която консумира полиненаситени мазнини, бързо се развива рак на кожата. По-късно в проучването, на групата от мишки с наситени мазнини им се дават
полиненаситени мазнини. Рака на кожата много бързо се развива."
Тези 3% от тялото ни, които са изградени от полиненаситени мазнини, е приблизително
половин Омега-3 мастни киселини и половин Омега-6 мастни киселини, и нашето тяло се
нуждае от този баланс. Доказано е, че Омега-3 мастните киселини намаляват
възпалението и предпазват от рак, а твърде много Омега-6 мазнини причиняват
възпаление и увеличение на риска от рак.

С течение на времето, потреблението на тези масла с високо съдържание на омега-6 и
полиненаситени мазнини, може да доведе до други проблеми:
Списание Епидемиология публикува проучване, наречено "Приема на маргарин и последващата коронарна болест на сърцето при мъжете." Авторите на проучването са наблюдяавали участниците в проучването на сърцето Фрамингам, в продължение на 20 години и са записвали честотата на сърдечните удари. Те също така са следели консумацията и на масло и на маргарин.
Изследователите открили, че когато потреблението на маргарин се увеличава ...
сърдечни атаки зачестяват. Когато потреблението на масло се увеличава ... сърдечните атаки намаляват.
Проучването също така разделя данните на стъпки от десет години. Това, което откриват е, че през първите десет години е имало малко асоцииране между потреблението на маргарин и сърдечни пристъпи. Въпреки това, по време на второто десетилетие от изследването в групата, която яде само маргарин е имало 77% повече инфаркти от рупата, която не яде никакъв!
Хмм ... наситените мазнини не причиняват болести на сърцето, а растително-базираните
мазнини го правят! Дисбалансът на тези мазнини също може да причини увреждане на
червата и заедно с потребление на преработено зърно, може да превърне тялото в
домакин на хранителни алергии и авто имунни проблеми.

Химикали и добавки в растителните масла и мазнини

Тъй като растителните масла са химически произведени, наистина не е изненадващо, че
те съдържат вредни химикали. Повечето растителни масла и техните продукти съдържат
BHA и BHT (бутилхидроксианизол и бутилхидрокситолуен), които са изкуствени
антиоксиданти, които помагат за предпазване на храна от окисляване или твърде бързо
разваляне.
Тези химикали е доказано, че са потенциално канцерогенни, предизвикващи съединения в
тялото, и също са свързани с увреждане на черния дроб / бъбреците, проблеми с
имунната система, безплодие или стерилитет, висок холестерол и поведенчески проблеми
при децата.
Растителните масла съдържат остатъци от пестициди и химикали, използвани в техния
растеж и производство и най-често идват от генетично модифицирани източници.

Репродуктивни проблеми и проблеми при децата, причинени от консумацията на растителни масла.

Растителните масла са изключително вредни за репродуктивната система и развиващите се
тела на неродените бебета и деца. Тъй като репродуктивната система и при мъжете и при
жените непрекъснато създава и дели нови клетки, има потенциал за мутация и проблеми,
когато тези клетки са създадени от грешен вид мазнини и са окислени.
Същото се отнася и за неродените бебета и деца, чиито клетки се делят с високи
темпове. Има голям потенциал за мутация, защото повече клетки се делят. Според тази
статия:
Това, което научната литература ни казва е, че диети с ниско съдържание на мазнини при деца или диети, в които растителните масла заменят животинските мазнини, като резултат имат неуспех да процъфтяват, изостават в растежа да пораснат високи и силни, както и имат когнитивни увреждания, податливост към инфекции и поведенчески проблеми. Тийнейджърките, които се придържат към такава диета, рискуват репродуктивни проблеми. Ако те все пак успеят да заченат, шансовете им да родят бебе с ниско тегло при раждане или бебе с вродени дефекти, са високи.
Прекомерното потребление на растителни масла също води до проблеми с производството
на хормони, тъй като хормоните са зависими от определени мазнини за производството
им. Растителните масла, които са закалени, чрез хидрогениране за производството на
маргарин, са особено вредни.

Други ефекти на растителните масла върху тялото

Тъй като растителните масла се окисляват лесно, те разрушават тялото от
антиоксиданти, тъй като организмът трябва да ги използва за да се опита да
неутрализира окисляването. Хората с високо потребление на растителни масла и техните
продукти са изложени на риск от дефицит на витамин Е и други недостатъци.
Потреблението на растително масло е свързано с множество други проблеми, сред тях (от
същата статия по-горе):

При експериментални животни, диетите с високо съдържание на полиненаситени мастни
киселини от растителни масла потискат способността да се учи, особено в условията на
стрес, токсични са за черния дроб; компрометират цялостта на имунната система;
потискат умственото и физическото развитие на кърмачетата, увеличават нивата на
пикочната киселина в кръвта и предизвикат анормални мастни киселини в мастните
тъкани; свързани са с понижение на умствените и хромозомни увреждания и ускоряват
стареенето. Излишната консумацията на полиненаситени мастни киселини се свързва с
увеличаващи се темпове на рак, сърдечни заболявания и повишаване на теглото.

В светлината на цялата тази информация, как да решим кои масла са здрави и кои не са?
Още по-важно, как да знаем колко от всяко едно да използватме за да бъдем здрави?

Масла и мазнини, които да се избягват:

Растителните масла и мазнини трябва да се избягват напълно. Има много по-здравословни
алтернативи и няма причина или нужда да се консумират тези видове мазнини. Главните
виновници, от които да се пазите са:
Рапично масло
Царевично масло
Соево масло
"Растително" масло
Фъстъчено масло
Слънчогледово масло
Шафраново масло
Памучно масло
Гроздово масло
Маргарин
Всяко фалшиво масло или продукт и от растителни масла
Няма хранителна необходимост за тези масла и здравословните мазнини могат да бъдат намерени в по-големи количества и в по-добри съотношения в много други видове мазнини. Тази статия има разбивка на полиненаситено, мононенаситено и наситено съдържание в горните масла.

Макар да е достатъчно просто да се избегнат тези масла, по-трудно предизвикателство е да се избегнат всички храни, в които те се съдържат. Проверете практически всички преработени храни и ще намерите най-малко една от тези съставки, често обозначени като "частично хидрогенирани царевица/соя/и т.н. масло" или "Може да съдържа соя или рапично масло". Тези храни в частност често съдържат някое от горепосочените нездравословни масла:
Дресинги за салата
Подправки от магазина
Майонеза
Чипсове
Изкуствени Сирена
Ядки от магазина
Курабийки
Крекери
Снаксове
Сосове
Практически всичко, което се продава на средните пътеки на магазина
Масла и мазнини, които могат да се използват свободно:

Има толкова много прекрасни и здравословни мазнини, които са полезни за организма, така че няма причина да се консумират нездравословните по-горе. Мазнини, които може да се консумират свободно за оптимално здраве са:
Кокосово масло - Изпълнено със средно-верижни мастни киселини и лауринова киселина, кокосовото масло е най-голямата звезда на наситените мазнини. Тъй като състава на мазнините в клетките на организма е до голяма степен наситени мазнини, е важно да се получи достатъчно от тях от здрави източници. Кокосовото масло не се окислява лесно при високи температури и не гранясва лесно, което го прави добър избор за готвене и печене. То също е голям естествен овлажнител и може да бъде заменено за масло.
Месата - месото, особено червеното месо е придобило лоша слава и за съжаление животните, които ядем, са били малтретирани хранително така, както и ние. Месата като тревно-храненото говеждо свободните пилета имат много по-различен хранителен профил, отколкото техните колеги в угоителния комплекс. Така наречените тревно-хранено и свободни меса, имат по-високи нива на хранителните вещества, здрави форми на наситени мазнини и дори омега-3 мастни киселини. Ако е възможно, консумирайте тези форми на месо.
Масло - Тази храна е обикновено храната, която хората са най-щастливи да започнат да използват отново. Масло е вкусни и тревно-храненото масло е отличен източник на мастноразтворими витамини, здрави наситени мазнини и други хранителни вещества. То съдържа съставка, която Уестън А. Прайс нарече Activator X, известна с подобряване на усвояването на хранителни вещества и превантивни мерки срещу болести.
Биологичен Крем - също е добър източник на здравословно наситени мазнини, органичната сметана е по същество течно масло и чудесно се сервира бита на върха на плодове, десерти или сметаново-базирани рецепти.
Зехтин (Маслиново олио) - с високо съдържание на мононенаситени мазнини и ниско съдържание на полиненаситени мазнини, зехтинът е чудесен за салатни дресинги, домашна майонеза и студени рецепти. Той не трябва да се използва за готвене, тъй като неговото високо съдържание на мононенаситени мазнини го прави податлив на окисление при високи температури.

Палмово масло - Има високо съдържание на наситени мазнини и се загрява стабилно. В производството на палмово масло често се нарушава естественото местообитание на редки и застрашени животни, изсичат се гори (особено в Индонезия и Малайзия), макар и устойчиви версии да могат да бъдат намерени най-вече от Африка. Ако се съмнявате, просто използвайте кокосово масло.
Авокадо и Масло от авокадо - добър източник на мононенаситени мазнини и чудесно за салати. Маслото от авокадо има вкус на мляко и може да бъде използвано в салатни дресинги.
Риби - Рибите са естествено богати на Омега-3 мастни киселини и могат да помогнат за подобряване на Omega-3/Omega-6 баланса в организма. Потърсете устройчиви източници за диво уловена риба и се придържайте към малките риби за да сведете до минимум живака.
Яйца - Друга звезда в здравната общност на мазнини, яйцата са заредени с витамини, здравословни мазнини и необходимия холестерол. Консумирайте ги всеки ден от свободно движещи се източници.
Масла и мазнини, които да се консумират в умерени количества:

Някои мазнини са хранителни и полезни за тялото, но все пак трябва да се консумират в умерени количества, ако изобщо се консумират. Много от тях съдържат високи нива на омега-6 мазнини и следователно могат да нрушат баланса на мазнините в тялото.
Ленено масло - Въпреки че съдържа добро количество Омега-3 мастни киселини, също така има много Омега-6 и високото му съдържание на полиненаситени мазнини го прави склонно към окисление при нагряване. Рибеното масло е много по-добър източник на Омега-3 мастни киселини и като цяло аз не препоръчвам ленено масло, макар че със сигурност не е най-лошият вариант.
Орехово масло - също високо съдържание на Омега-6 мазнини, но има богат вкус и може да се ползва от време на време в дресинги или десерти. То също има малко по-висока устойчивост към окисление при по-високи температури в сравнение с други масла от ядки.
Масло от макадамия - Това масло има прекрасен вкус, но е доста скъпо. То е страхотно за салатен десинг или майонеза. Има много на мононенаситени мазнини и ниски нива на полиненаситени мазнини.
Ядки - Повечето видове ядки (не забравяйте, фъстъците не са ядки) са добър източник на протеини и здравословни мазнини и могат да се консумират в умерени количества без проблем. Просто проверете за да се уверите, че те не са били обработени с растителни масла, което често се случва. Ядките съдържат фитинова киселина и консумирането им в излишък може да бъде проблематично за зъбите и здравето на костите.
Какво да правим с растителните масла, които вече имаме?

Ако вече имате някои от нездравословните растителни масла в дома си ... не ги яжте! Аз не съм фен на отпадъците, така че използвайте ги по други начини. Те могат да се използва за направата на домашен пластелин или препарат за почистване на пода. Можете също така да ги съхраните във вашия навес или гараж за обезмаслени инструменти. (Споменах ли, не ги яжте!)

Какво мислите? Готови ли сте да се изхвърлите растителните масла от менюто си? Все още мислите, че рапичното масло е здравословно за сърцето?

източник - https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiZ9rvfyLPUAhVC7BQKHXsHBcwQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fgpetrov.blogspot.com%2F2013%2F01%2Fblog-post_10.html&psig=AFQjCNHggWxpFcnHWAekFbSpjeHWLSzaNg&ust=1497194061877929

Няма коментари:

Публикуване на коментар