Звездни Цивилизации

петък, 16 юни 2017 г.

Вафлите, кроасаните, чипсовете и повечето бързи закуски са опасни за нашето здраве



Заглеждали ли сте се в етикетите на вафлите, кроасаните, чипсовете и повечето бързи закуски?
Ако да, то сигурно сте видели, че в повечето присъстват т.н. «растителни мазнини». В естествения си вид те дори са полезни, но не и когато са получени чрез химически реакция – т.н. транс-мазнини (хидрогенирани мазнини).
Лош холестерол, запушвания на кръвоносните съдове, затлъстяване, увеличаване на риска от Диабет 2 и сърдечни проблеми. Това са само част от проблемите, които предизвикват така наречените хидрогенизирани мазнини. Те се получават чрез втвърдяване с участието на водород при изкуствени условия. Наричат се още транс мазнини, защото съдържат транс изомери на мастните киселини. Повечето от транс-мазнините се намират в промишлено приготвените храни като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, както и маргарини, хамбургери и др. Приготвените във веригите за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози.
Учени - данни
Учените напоследък са все по-единодушни, че при приемане на хидрогенирани растителни мазнини, които са промишлено създадени и пълни с транс изомери, лошият холестерол се повишава, а добрият спада. Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да повишат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми. Организмът се справя по-трудно с транс-мазнините, защото те не са характерни за хранителния ни режим и имат температура на топене над 40 градуса. Ако поемането на такива мазнини се комбинира пък с гореща напитка - кафе или чай, те се разтопяват и проникват в тъканите, където се задържат.
България
У нас избягването на транс мазнините е почти невъзможно, тъй като не е законово регламентирано тяхното изписване на етикета. Така например, според асоциацията „Активни потребители” транс-мазнините се изписват върху етикетите с различни синоними - хидрогенирани мазнини, втвърдени масла, растителна мазнина, растителни масла и др. Много от производителите ги използват вместо олио или масло, защото са по-евтини. Освен това имат полутвърда консистенция, тоест вафлите не се разтичат в ръцете ни. Те увеличават и срока на годност, дават аромат и вкус на продуктите и намаляват хладилните изисквания. У нас производителите не са задължени да изписват на етикетите колко грама транс мазнини има в продукта, ограничения няма, така че не е ясно къде и колко се съдържат, алармират още от асоциацията. .
По света

Трансмазнините имат основен принос към развитието на сърдечно-съдови заболявания. Този вид мазнини представляват химически изомер на растителна мазнина, а пространствената им конфигурация е различна и трудно се разпознава от човешкия организъм и му причинява затруднения в метаболизма

Изкуствените трансмастни киселини, популярни като трансмазнини, които се влагат при производството на вафли, сухи пасти, бисквити, кексове, са по-опасни дори от животинските,

Многобройни проучвания доказват, че те са рисков фактор за сърцето и артериите, тъй като заради особеност в разграждането им се задържат дълго в кръвта, отлагат се по кръвоносните съдове и образуват плаки, твърдят диетолози.
В света няма допустима норма за съдържанието на транс-мазнини, защото липсва понятие "безопасно количество". Всяко допълнително увеличаване на приема им повишава риска от коронарна болест на сърцето. Възрастните в САЩ поемат около 6-8 г/ден при максимално безвредно количество 1.5 г/ден. В Дания е забранено такива мазнини да се използват в заведенията за обществено хранене, а съдържанието им в пакетираните храни е сведено до минимум. Благодарение на 20 годишните усилия на Дания да ограничи приема на хидрогенирани мазнини, смъртните случаи от исхемична болест на сърцето там са намалели с 50%. Във Великобритания хранителната индустрия се "самосезира" в началото на 2007 година след публикации за вредата от транс мазнините в медицински издания. Най-големите производители обявиха, че ще прекратят добавянето на хидрогенирани мазнини в продуктите си и го изпълниха. На 15 април 2010 г. авторитетен британски медицински журнал призова транс-мазнините "почти да се елиминират в Обединеното кралство през следващата година". В Ню Йорк и Калифорния има пълна забрана хидрогенирани мазнини да се използват в ресторантите и заведенията за бързо хранене. В Чикаго ограниченията са частични, но повечето щати работят активно в посока намаляване на ползването и забрана на транс-мазнините. У нас обаче още няма решение по проблема, въпреки, че хората със сърдечно – съдови заболявания у нас постоянно се увеличават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар