Изкуствени подсладители и диабет
Изкуствените подсладители водят до диабет, увреждане на ДНК и мускулен разпад
За да се обогатят, фармацевтичната мафия изобрети изкуствени подсладители, рекламирайки ги като полезни за здравето. Но проучванията показват, че напротив, те са много вредни за здравето и разболяват...
Пазете се от най-новата диетична мода: изкуствени подсладители, обогатени с витамини и минерали
Автор: д-р Меркола
Според последните статистически данни близо 40% от възрастните американци, повече от 18% от тийнейджърите и почти 14% от децата сега са не само с наднормено тегло, но и със затлъстяване, а преработените храни и подсладените напитки са очевидно движещи фактори.
За съжаление много хора грешат, като смятат, че изкуствено подсладените храни са здравословен избор, който намалява калориите. Това изобщо не е вярно.
През годините нарастващ брой проучвания показват, че изкуствените подсладители увеличават риска от затлъстяване и диабет тип 2, може би дори повече от захарта. Скорошен пример е изследване върху животни, представено на конференцията по експериментална биология в Сан Диего през 2018 г.
Той разглежда как различните подсладители влияят на това как храната се използва и съхранява в тялото и как влияят на съдовата функция. Установено е, че захарта и изкуствените подсладители причиняват проблеми, макар и по различни начини.
Изкуствените подсладители водят до диабет, увреждане на ДНК и мускулен разпад
След диета с високо съдържание на изкуствени подсладители (аспартам или ацесулфам калий) или захари (глюкоза или фруктоза) в продължение на три седмици, отрицателни ефекти са отбелязани във всички групи. Липидите (мазнините) в кръвта на всички се повишават, но изкуствените подсладители също се натрупват в кръвта на животните, причинявайки повече увреждане на лигавицата на кръвоносните съдове.
Най-новата мода: обогатени с хранителни вещества изкуствени подсладители
Въпреки тези доказателства, пазарът на изкуствени подсладители продължава да процъфтява. Според Food Navigator, Merisant пусна нов безкалоричен подсладител, наречен Sugarly Sweet ексклузивно в Amazon в края на януари 2019 г., и също така създаде изцяло нова линия изкуствени подсладители, обогатени с витамини и минерали.
Обогатените подсладители се продават под марката Equal Plus на компанията и се предлагат в три вкуса: витамин С и цинк, витамини В3, В5 и В12 или витамини С и Е. Продуктите се рекламират като „добър източник“ на тези хранителни вещества , като един пакет осигурява 10 процента препоръчителна дневна доза добавени витамини и минерали.
Метаболитни ефекти на подсладителите с нулево съдържание на калории
Важно е да разберете, че въпреки че изкуствените подсладители нямат (или имат много малко) калории, те все пак са метаболитно активни. Както е обяснено в статията от 2016 г. Метаболитни ефекти на нехранителни подсладители, много проучвания ги свързват с повишен риск от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Статията представя три механизма, чрез които изкуствените подсладители допринасят за метаболитната дисфункция:
Те нарушават условните рефлекси, които насърчават контрола на глюкозата и енергийната хомеостаза.
Те разрушават чревната микробиота и причиняват непоносимост към глюкоза
Те взаимодействат с рецепторите за сладък вкус, експресирани в храносмилателната система, които участват в усвояването на глюкозата и задействат секрецията на инсулин.
В допълнение към сладките вкусови пъпки на езика ви, в червата ви има и такива, които освобождават сигнални молекули в кръвта ви в отговор на сладкия вкус, карайки панкреаса ви да освобождава инсулин в подготовка за скока на глюкозата (което ще се случи, ако яжте захар).
Изкуствените подсладители са токсични за чревните бактерии
Изкуствените подсладители също имат значително различни ефекти от захарта върху микробиома на червата. Докато захарта е вредна, защото храни увреждащи здравето микроби, изкуствените подсладители са още по-лоши, защото са основно токсични за вашите чревни бактерии.
В проучване от 2008 г. сукралозата (Splenda) намалява чревните бактерии с до 50 процента, специално насочени към тези с важни ползи за здравето. Само седем малки пакетчета Splenda може да са достатъчни, за да повлияят негативно на чревния ви микробиом.
В допълнение към безбройните странични ефекти, свързани с нарушаването на чревния микробиом, сукралозата е свързана и с широк спектър от други ефекти върху здравето. За извадка от проучванията вижте „Проучванията разкриват шокираща информация за страничните ефекти на Splenda“, където ще намерите и дълъг списък от проучвания, показващи, че изкуствените подсладители причиняват наддаване на тегло и метаболитни проблеми.
По-нови проучвания потвърдиха и разшириха тези констатации, показвайки, че всички одобрени в момента изкуствени подсладители нарушават микробиома на червата. Проучване върху животни, публикувано в списание Molecules през октомври 2018 г., установи, че аспартам, сукралоза, захарин, неотам, адвантам и ацесулфам калий-К причиняват увреждане на ДНК и пречат на нормалната и здравословна активност на чревните бактерии.
Въпреки че е установено, че всичките шест вида изкуствени подсладители имат токсични ефекти върху чревните бактерии , има индивидуални разлики в вида и размера на увреждането, което причиняват:
Захаринът причинява най-големи щети, проявявайки цитотоксични и генотоксични ефекти, което означава, че е токсичен за клетките и уврежда генетичната информация в клетката (което може да причини мутации).
Неотамът причинява метаболитна дисфункция при мишки и също така повишава концентрациите на няколко мастни киселини, липиди и холестерол. Някои чревни гени също намаляват в изобилие с този подсладител.
Аспартамът и ацесулфамът калий-К - последният от които често се срещат в спортните добавки - причиняват увреждане на ДНК
Изкуствените подсладители могат да причинят мускулен разпад
Други скорошни проучвания, които бяха споменати в началото на тази статия, показаха, че освен че увреждат кръвоносните съдове и увеличават риска от затлъстяване и диабет тип 2, изкуствените подсладители причиняват и мускулен разпад.
Както обяснява водещият автор и докторант Брайън Гофман, асистент по биомедицинско инженерство в университета Маркет и Медицинския колеж на Уисконсин, „[изкуствените] подсладители подвеждат тялото.
И когато тялото ви не получава енергията, от която се нуждае, защото се нуждае от малко захар, за да функционира правилно, то потенциално намира източник другаде." Мускулите са един такъв алтернативен източник.
Невробиологията на храната за награди и как изкуствените подсладители подмамват тялото ви да яде повече.
Статия, публикувана в Yale Journal of Biology and Medicine през 2010 г., се фокусира конкретно върху невробиологията на глада за захар и ефектите на изкуствените подсладители в контекста на невробиологията на хранителното възнаграждение. Както е обяснено в тази статия:
„Наградата от храната се състои от два клона: сензорен и пост-абсорбционен... Пост-абсорбционният компонент зависи от продуктите на хранителния метаболизъм... Ефектите на този етап съдържат както положителни, така и отрицателни невронни сигнали, които не са свързани с механично засищане .
За умерено концентрирани хранителни вещества плъховете се научиха да предпочитат храна, свързана с редовно хранене, а не "фиктивно хранене", при което погълнатата храна се отвежда от тялото през стомашна фистула.
Въпреки това, плъховете не показват предпочитание, когато се използват силно концентрирани хранителни вещества. Медиираната от хипоталамуса награда след консумация на храна. Хипоталамусът отделя различни невропептиди, за да регулира енергията, осмотичния баланс и поведението при хранене... Все повече доказателства сочат, че изкуствените подсладители не активират пътищата за възнаграждение от храната по същия начин, както естествените подсладители.“
Изкуствените подсладители водят до диабет, увреждане на ДНК и мускулен разпад
Диетични напитки, свързани с повишен риск от инсулт и инфаркт
В свързани новини, скорошно обсервационно проучване от Американската кардиологична асоциация (AHA) установи, че в сравнение с пиенето на една или по-малко „диетични“ напитки на седмица, две или повече изкуствено подсладени напитки на ден повишават риска от инсулт, инфаркт и ранен смъртността при жените над 50 години съответно с 23, 29 и 16 процента.
Рискът е особено висок за жени без анамнеза за сърдечни заболявания, тези, които страдат от затлъстяване и/или афро-американски жени. Проучването включва повече от 81 700 жени от Обсервационното проучване на Инициативата за здравето на жените, надлъжно проучване на здравето на близо 93 680 жени в постменопауза на възраст от 50 до 79 години.
Средният период на проследяване е близо 12 години. Според авторите:
„По-голямата част от участниците (64,1 процента) са били редки потребители (никога или <1/седмица) на [изкуствено подсладена напитка] PPI, а само 5,1 процента са консумирали ≥2 PPI/ден.
При мултивариантния анализ, тези, които са консумирали повече PPI в сравнение с тези, които никога или рядко са го правили... са значително по-склонни да имат всички крайни точки (с изключение на хеморагичен инсулт), след контролиране на множество опции.
Коригираните модели показаха, че коефициентите на риск... са 1,23 за всички инсулти; 1.31 за исхемичен инсулт; 1.29 за исхемична болест на сърцето; и 1.16 за всички причини за смъртност.
При жени без анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или диабет, високата консумация на PPI се свързва с повече от два пъти повишен риск от исхемичен инсулт с оклузия на малка артерия... Високата консумация на PPI се свързва със значително повишен риск от исхемичен инсулт при жени с индекс на телесна маса ≥30..."
В придружаващата статия на редактора „Изкуствени подсладители. Реални рискове“, Хана Гардънър, асистент учен в катедрата по неврология в Университета на Маями, и д-р Мичъл Елкинд предлагат да се пие обикновена вода вместо некалорични подсладени напитки, тъй като това е най-безопасната, най-здравословната и нискокалорична напитка.
Ако искате вкус, просто изстискайте пресен лимон или лайм в минерална вода. Когато готвенето, печенето или пиенето изисква малко подсладител, имайте предвид избора си.
Здравословни заместители на захарта
Двата най-добри заместителя на захарта са стевията и Lo Han Guo (изписва се също Lo Han Guo). Стевия, много сладка билка, получена от листата на растението стевия в Южна Америка, се продава като добавка. Той е напълно безопасен в естествената си форма и може да се използва за подслаждане на повечето храни и напитки.
Lo Han Guo е подобен на стевията, но е моят личен фаворит. Аз използвам аромата на ванилия на Lakanto и е истински деликатес. Плодът Li Han се използва като подсладител от векове и е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта.
Третият вариант е да използвате чиста глюкоза, известна още като декстроза. Глюкозата има 70 процента сладост от захарозата, така че ще ви трябва малко повече за подобна сладост, поради което е малко по-скъпа от обикновената захар.
Той обаче е здравословен, защото изобщо не съдържа фруктоза. За разлика от фруктозата, глюкозата може да се използва директно от всяка клетка в тялото ви и като такава е много по-безопасна от захарта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар