Звездни Цивилизации

сряда, 1 ноември 2023 г.

 Алкални и киселинни храни



Друга важна предпоставка за добро здраве е алкално-киселинният баланс в организма, който зависи от състава на храните и напитките в ежедневието ни и тяхното pH.
Какво е pH и защо е важно?
Водата е най-често срещаната молекула в тялото и ние имаме нужда от нея всеки ден. В човешкото тяло има около 50трилиона клетки и всяка от тях не може да съществува без вода. Кръвта е 70% вода, мускулите - 75%, костите – 22% и т.н. Водата е и главният преносител на всички ценни вещества и кислород до клетките. Самата вода обаче има алкални и киселинни свойства, които се измерват чрез нейното pH (potential hydrogen) или потенциален водород. Скалата на pH на водата върви от 1 до 14, като 7 се смята за неутрално ниво, под 7 за киселинно и над 7 за алкална.
За да сме здрави, организмът постоянно се стреми да поддържа алкални нива на водата в тялото, което зависи освен от водата, която пием и от храните и другите напитки в ежедневието. Ако нивата на pH станат киселинни, това в повечето случаи означава болест, докато алкалното pH е индикатор за здраве. Разбира се, никой не може да се храни само с алкални храни, но за да поддържа тялото баланс, алкалните трябва да преобладават, като добрата пропорция обикновено е 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки. Водата също задължително трябва да е с алкално pH, като например изворните с около 7,8 pH и минералните с около 9 pH.
За съжаление основната част от храната на българина е ниско до високо киселинна, като например:
Денят започва с КАФЕ (киселинно);
Продължава с ХЛЯБ, приготвен от бяло брашно (киселинно), МАЯ (киселинна), ОЛИО (киселинно) и ТРАПЕЗНА СОЛ (киселинна).
На масата винаги присъстват СИРЕНА (киселинни), КОКОШИ ЯЙЦА (киселинни) и МЕСО (киселинно).
Често присъстват още ГАЗИРАНИ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ и АЛКОХОЛ (киселинни).
Десертите са приготвени със ЗАХАР (киселинна), ПРЯСНО МЛЯКО (киселинно) и отново БЯЛО БРАШНО и ЯЙЦА.
Източник:
👉Надя Петрова "14 дни детокс", издателство Колхида

Няма коментари:

Публикуване на коментар