ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗКЛЮЧИМ КОЛБАСИТЕ ОТ МЕНЮТО СИ?
2-3 кренвирша седмично не са опасни
Ако не искате да се разболеете от онкоболести на червата, откажете се от ежедневната употреба на пушени салами, кренвирши и бекон, които са продукти от преработено месо. Така звучи призивът на Световната здравна организация и Международната агенция за изучаването на рака към човечеството. Опасната доза според лекари е 50 грама преработено месо на ден. Днес кренвиршите официално са поставени по вредност до алкохола и цигарите. Те започват да вредят на организма в резултат от неумерената им употреба. Изследователи смятат, че невъздържаността от колбаси е причината за рака на червата.
Не яжте много салами и кренвирши! – призовават ни медици. – Те съдържат много мазнини, холестерин, може да съдържат дори бензопирен. Бензопиренът е полицикличен въгловодород, вещество с първи клас опасност за човека. Такива вещества строго се нормират. Ако в седмицата се изяждат по 1-2 кренвирши, няма нищо страшно, въпросът е да не се прекалява.
Бялото месо например по състав е по-полезно от червеното, тъй като съдържа по-малко мазнини, но не се препоръчва да се дава прекалено често на децата и само то, защото може да развият анемия; в него липсва желязо, на което са богати свинското или говеждото месо.
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ СА НУЖНИ НА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ, НО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА МЯРКАТА
Освен мазнини, сол и бензопирен колбасите може да съдържат:
- Стабилизаторите Е451 (трифосфати) и Е450 (пирофосфати). Те подобряват цвета и консистенцията, увеличават масата на продукта, имат бактерицидни свойства. Но те са силни алергени; отразяват се крайно негативно на храносмилателните органи;
- Усилващият вкуса Е621 (натриев глутамат). Той подобрява вкуса на продукта; понякога с него маскират разваленото месо. Натриевият глутамат е необходим за нормалната работа на мозъка и се изработва в нашия организъм. Излишъкът от него действа възбуждащо върху нервната система, провокира Алцхаймер, главоболие. При продължителна употреба може да предизвика язва на стомаха, диабет и глаукома.
- Натриевият нитрит (Е250) придава на колбасите приятния розов цвят. В организма повишава количеството на нитрозамините, които провокират онкологични заболявания; влияе пагубно на нервната система, особено на детската, повишава възбудимостта.
- Карагинан (Е470); получава се от червените водорасли; когато бухне, се превръща в гел и добре попива водата; така увеличава обема и теглото на колбасите. Въпреки че има природен произход, особено при чувствителните хора, бременните жени и децата може да предизвика алергия дори в малки количества.
Няма коментари:
Публикуване на коментар