Звездни Цивилизации

понеделник, 6 май 2024 г.

 КОКОСОВОТО МАСЛО – ЧУДНИЯТ ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ



Според резултати от изследвания кокосовото масло е един от най-добрите хранителни продукти днес, освен отлично козметично средство, което се отразява благоприятно на кожата и косите. То укрепва зъбите и костите, премахва стреса, поддържа нормално ниво на холестерина, намалява теглото, повишава имунитета, подобрява храносмилането и обмяната на веществата, облекчава работата на бъбреците, справя се с високото кръвно налягане, диабета, СПИН и рак.

Един от компонентите в кокосовото масло е сярата. 

В миналото бяха рекламирани активно царевичното и соевото масло. Кокосовото масло беше обвинявано, че съдържа високи нива от наситени мазнини, които са вредни за здравето. В същото време то беше използвано широко на Филипините, Индия (в Аюрведа), Тайланд и др. без вреда за местното население. Кокосовото масло беше много популярно в САЩ и Канада, но те се поддадоха на пропагандата и намалиха употребата му до 2000 г., когато пропагандата беше подложена на съмнение, а обвиненията срещу кокосовото масло бяха добре изучени. Онова, което изследователите откриха, върна популярността му.

Кокосовото масло е полезно заради съдържащите се в него лауринова, капринова и каприлова киселина, както и с неговите  антимикробни, антиоксидантни, противогъбични и антибактериални му свойства.

Човешкият организъм преобразува лауриновата киселина в монолаурин, който се бори с вирусите и бактериите, които причиняват херпес, грип, СПИН, листериоза и др.

Въпреки че кокосовото масло съдържа повече от 90% наситени мазнини, лауриновата киселина е основен фактор в усвояването им. То е богато още на линолева и олеинова киселина, полифеноли, витамините Е и К, желязо и органична сяра.

За косите

Кокосовото масло укрепва косите, запазва ги блестящи, премахва пърхота, помага да се възстановят увредените косми. Използва се за мазане след миене.

За кожата

Кокосовото масло овлажнява отлично кожата, предпазва я от сухота и бръчки, помага в лечението на псориазис, екземи и други кожни инфекции.

За болести на сърцето

Въпреки високото съдържание на наситени мазнини и лауринова киселина, кокосовото масло предпазва от сърдечни проблеми, включително висок холестерин и високо кръвно налягане. За разлика от други растителни масла наситените мазнини в кокосовото масло не са вредни и не увеличават нивото на лошия холестерин, а намаляват уврежданията в артериите и така предпазват от атеросклероза.

За намаляване на теглото

Мастните киселини в кокосовото масло помагат срещу излишни килограми. То се усвоява лесно, подпомага доброто функциониране на щитовидната жлеза, подобрява обмяната на веществата, намалява натоварването на панкреаса, изгаря повече енергия, което води до намаляването на теглото.

За храносмилането

Кокосовото масло се използва за пържене. То подобрява храносмилането, предпазва от синдрома на раздразненото черво; наситените мазнини, с техните антимикробни свойства помагат в борбата с бактериите, гъбичките и паразитите, които предизвикват разстройство на стомаха; това помага в усвояването на другите хранителни вещества.

За имунната система

Антимикробните мазнини, лауриновата, каприновата и каприловата киселина чрез техните противогъбични, антибактериални и противовирусни свойства, укрепва имунната система. 

В лечението на инфекции

Кокосовото масло защитава заразената част от тялото, като образува защитно покритие, което пречи на проникването на прах, въздух, гъбички, бактерии и вируси. 

Според изследвания кокосовото масло убива вирусите, които предизвикват грип, хепатит, херпес, атипична пневмония и др., бактериите, които предизвикват язви, инфекции на гърлото и на пикочните пътища, пневмония, гонорея, кандидоза, микози, млечница и пр. За предпазване от синини и инфекции се използва външно.

Кокосовото масло намалява натоварването на черния дроб, пречи на натрупването на мазнини, помага да се разтворят камъните в бъбреците, полезно е в лечението на панкреатит, помага при умствена умора, ефективно помага в усвояването на захарта, поради което се използва в профилактиката и лечението на диабет.

Не загрявайте кокосовото масло в микровълнова печка. Микровълновото излъчване  променя молекулярния му състав, което влияе негативно върху организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар