Звездни Цивилизации

неделя, 19 май 2024 г.

 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ПРОДУКТА ПРИ АРТРИТ



Артритът е автоимунно заболяване, свързано с възпаление на ставите. Той е няколко вида. Остеоартрозата е възпалителен процес, който засяга не само хрущяла, но и цялата става със свръзките и мускулите. Ревматодоидният артрит е състояние, при което имунните клетки в организма атакуват и разрушават ставите.

Едно изследване показва, че тежестта на артрита пряко зависи от храненето на пациента. Спазването на специален хранителен режим може да подобри самочувствието на болните с артрит.

1. Джинджифилът отслабва симптомите на артрит. Той съдържа вещества, които потискат възпаленията в организма.

2. Киселият вишнев сок. Резултати от изследвания показват, че вишневият сок ефективно отстранява симптомите на остеоартрит и намалява възпалителния процес.

3. Мазни видове риба. Сьомга, пъстърва, херинга и други риби са богати на омега-3 мастни киселини, които  имат противовъзпалителни свойства. Употребата им намалява ставните болки и сковаността в ставите сутрин. Рибата е богата на витамин Д. Според резултати от едно изследване, една от причините за ревматодоидния артрит е ниското ниво на витамин Д в организма. Американската кардиологична асоциация препоръчва две порции мазна риба седмично.

4. Спанак. Той е богат на антиоксиданти, които помагат на организма в борбата с болестите. Антиоксидантът кемпферол в спанака намалява влиянието на възпалителните агенти, които предизвикват ревматодоиден артрит; това вещество дори спира развитието на остеоартрит.

5. Зехтинът. Той съдържа противовъзпалителни вещества, които намаляват неприятните артритни симптоми.

6. Чесънът. Установено е, че той има противоракови свойства, намалява риска от деменция и болести на сърцето и съдовете. Изследвания откриха, че чесънът обезпечава противовъзпалителния ефект в организма, който намалява симптомите на артрит. Той подобрява функциите на имунните клетки и помага да се засили имунитетът в организма.

7. Орехите снижават маркерите на възпалението в организма. Съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини отстраняват симптомите на артрит.

8. Ягоди и горски плодове. Те са богати на кверцетин и рутин, които блокират възпалителните процеси, които причиняват артрит.

9. Броколи. Това е един от най-полезните зеленчуци, с противовъзпалителни свойства. Веществото сулфорафан  в него намалява проявите на артрит.

10. Грозде. То е полезно в лечението и профилактиката на артрит. Съдържа антиоксиданта ресвератрол, който потиска удебеляването на ставите при артрит  и блокира клетките на ревматодоидния артрит. Гроздето съдържа проантоцианидин, който притежава перспективи в лечението на артрит. Той премахва възпалението при това заболяване.

Не яжте тези храни при артрит

Захар – предизвиква възпаления;

Натриев глутамат – съдържа се в сосове, готови супи и др.

Алкохолни напитки;

Рафинирани въглехидрати;

Червено и пушено месо;

Млечни продукти;

Готварска сол;

Храни, приготвени в микровълнова печка;

Царевично масло;

Соя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар