ЗАЩО СВИНСКОТО МЕСО Е ТОЛКОВА ВРЕДНО?
Всеки, който е запознат с Корана и Библията, знае Бог специално е инструктирал хората да не ядат свинско месо. Освен в свещената книга на мюсюлманите, и в Стария завет на християните, Бог ни предупреждава, че свинята е нечисто животно. Защо? „Тъй като свинята е заквасена и не е предназначена за консумация от човека. (Вижте Leviticus 11-Стар Завет.)”
Защо да избягваме да ядем свинско месо на всяка цена!
Без значение какво мислите за това, прасетата са доста мръсни животни. Те се считат за боклук и елиминиращи отпадъците на фермата, прасето яде буквално всичко, което може да намери. Това включва не само насекоми и боклуци, които се намират около тях, но и техните собствени изпражнения, както и мъртвите трупове на болни животни, включително и малките си. Не са малко случаите, когато фермери излезли, за да нахранят прасетата си и никога не се е връщат. Те просто биват разкъсани и изядени от свинете.
Просто знаейки какво е диетата на прасето, може да се обясни защо месото на свинята може да бъде толкова мръсно. Свинското месо е популярен, но сериозно съмнителен източник на протеини. 1. Проблемната храносмилателна система на свинете
Има причини, поради които месото на прасето става по-наситено с токсини, отколкото на другите селскостопански животни. Първата причина е свързана с храносмилателната система на прасето. Прасето разгражда всичко, което яде доста бързо, до около четири часа. Затова и прасето се угоява бързо. От друга страна на една крава и отнема добре 24 часа, за да усвои храната която е консумирала. По време на храносмилателния процес животните (включително хората) се отърват от излишните токсини, както и от други компоненти на храната, които могат да бъдат опасни за здравето. Тъй като храносмилателната система на свинята работи бързо, много от тези токсини остават в системата си, за да се съхраняват в повече мастни тъкани.
Друг проблем с прасето е, че има много малко функционални потни жлези. Потните жлези са инструмент, който тялото използва, за да се отърве от токсините. Това оставя повече токсини в тялото на свинята. Когато консумирате свинско месо, вие също получавате всички тези токсини, които не са елиминирани от прасето. Никой от нас няма нужда от повече токсини. Всъщност трябва да направим всичко възможно, за да премахнем и да намалим излагането си на токсини.
3. Свински грип при хората
Свинският грип е друг вирус, който е направил скока от прасе до човек. Грипните или грипните вируси могат директно да се предават от прасета на хора, от хора на свине и от хора на хора. 4. Опасност от трихиноза
Знаете ли, че свинете носят в тялото и месото си различни паразити? Някои от тези паразити са трудни за убиване дори при готвене. Ето защо има толкова много предупреждения за яденето на съмнително свинско месо. Една от най-големите притеснения при яденето на свинско месо е трихиноза или трихинелоза. Това е инфекция, която хората получават от яденето на свинско, което съдържа ларвите на трихинеловия червей.
Свинското месо също съдържа Сяра, и допринася за образуването на ракови клетки.
Този паразит на червей е много често срещан в свинското месо. Когато червеят, който най-често живее в кисти в стомаха, се отваря през стомашни киселини, ларвите му се освобождават в тялото на прасето. Тези нови червеи правят домовете си в мускулите на прасето. Следваща спирка? -човешкото тяло, което консумира тази заразена плът на прасето.
Вашите храносмилателни сокове разтварят кистата, но това само отвежда паразита във вътрешностите ви. Ларвите след това проникват в тънките черва, където се развиват в зрели червеи и партньори. Ако сте на този етап от трихинозата, може да получите болка в корема, диария, умора, гадене и повръщане.
За съжаление, тя не свършва там. Приблизително една седмица след консумирането на заразеното свинско месо, възрастните женски червеи, които сега се намират в тялото ви, произвеждат ларви, които навлизат в кръвта ви и в крайна сметка се впускат в мускули или други тъкани. И докато никой не иска да консумира червеи, трихинозата е сериозно заболяване, което трябва да направиш почти всичко, за да избегнеш. Коремни симптоми могат да се появят един до два дни след заразяването, докато допълнителните симптоми обикновено започват от две до осем седмици след инфекцията.
5. Свинете са източник на безброй вируси и паразити
Свинете носят много вируси и паразити с тях. Независимо дали чрез влизането в пряк контакт с тях чрез ферми или чрез хранене на месото им, ние се излагаме на по-висок риск от получаване на едно от тези болезнени, често инвалидизиращи заболявания (да не говорим, че телата ни са на токсично претоварване).
Свинете са първични носители на:
Taenia solium tapeworm
Хепатит Е вирус (HEV)
Синдром на репродуктивния и респираторен синдром на свинете, известен също като свинско заболяване със синьо-ухо
Вирусът Nipah
Вирус на менангле
Вируси в семейството Paramyxoviridae (10)
Всеки от тези паразити и вируси може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които могат да продължат в продължение на години.
Ако всички тези притеснения не са достатъчни или смятате, че ще ги избягвате, като готвите добре свинското месо, тогава трябва да знаете и общите условия на отглеждане на прасетата. Днес 97% от прасетата са отглеждани в затворени силно пренатрупани свинеферми.
Около 70% от прасетата, отглеждани в затворени свинеферми, имат пневмония, когато отиват в кланицата. Неподправените условия на замърсяване на фермата и екстремното пренаселване водят до прекомерна вероятност за сериозни заболявания на свинете. Условията са толкова лоши, че единственият начин да се запазят тези свине едва живи понякога е да се злоупотребява и да се използва прекалено много антибиотици.
Бактериално и химически натоварено свинското месо продължава пътя си към щандовете на магазините. Анализът на потребителските доклади за 2013 г. на свински свинско месо от САЩ и проби от свинско месо намират широко разпространено (69%) наличие на бактерии, наречени yersinia enterocolitica. Тази бактерия инфектира около 100 000 американци годишно, особено деца, и може да причини висока температура, диария и коремна болка при хората.
Еврейските Кошер хранителни закони и Ислямският закон за Хелал не напразно забраняват консумацията на свинско месо. Има много други религии и култури, които също забраняват и избягват свинското.
Християнските религиозни деноминации, които забраняват консумацията на свинско месо, включват:
Обединена Божия Църква
Етиопски православни
Месианските евреи
Адвентистите от седмия ден
По-добри меса за ядене
Вместо "другото бяло месо", нека да разгледаме някои меса, които са богати на протеини и са известни като насърчаващи здравето. Говоря за висококачествен протеин, който е не само вкусен, но и много питателен.
1. Говеждо от животни на свободно паша.
Кравите и телетата на свободно паша имат по-високи нива на витамини А, В, С и Е, бета-каротин. Месото от тревопасни животни също е по-високо на минерали като калций, калий и магнезий. Говеждото също има високи нива на CLA за борба с рака и други добри мазнини като омега-3.
3. Агнешко
Агнешкото е месото на млади овце, които обикновено са на една година или по-млади. Поради клането на животното в такава млада възраст, съдържанието на млечни мазнини е значително по-ниско което допринася за здравето на сърцето и помага за предотвратяване на затлъстяването. Богата на протеини, витамин В12 и минерали, това е може би най-здравото червено месо на планетата.
4.Риба
Месото от риба е изключително здравословно и богато на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, както и селен, ниацин, витамин В12, фосфор, магнезий и витамин В6.
Последни мисли за това, защо трябва да избягвате свинското:
Това, което решите да ядете и да храните децата си, зависи само от от вас. Аз и моето семейство, избрахме да стоим далеч от нечистото свинско месо. Обсъжданите тук причини са само върхът на айсберга, когато става дума за консумацията на свинско месо и поразиите, които може да направи с вашето здраве. Направете свое собствено изследване и внимателно помислете за това, за което преди много години не случайно ни предупредиха Библията и Корана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар