КАКВИ БОЛЕСТИ ЛЕКУВАТ ЗЕЛЕНИТЕ ПОДПРАВКИ
Зеленият лук, копърът, магданозът, кориандърът могат да заменят цяла аптека
Тези подправки са отлична витаминна храна за нашия организъм. По съдържание на провитамин А – бетакаротин, магданозът, лукът и копърът не отстъпват на моркова. Богати са също на витамин С, калий, магнезий, манган и витамин К, който отговаря за съсирваемостта на кръвта и за усвояването на калция, на ферменти, които активират обмяната на веществата, съдържат и вещество, което засилва детоксикиращата функция на черния дроб.
Но ако страдате от камъни в бъбреците, трябва да внимавате със зелените подправки, тъй като в тях се съдържа оксалова киселина, която може да обостри тези заболявания.
Ментата е отлична за храносмилането
Листата от ментата потискат процесите на гниене и ферментация в червата, имат регенериращо, жлъчегонно и противоалергично действие, помагат по-добре да се преработи мазната и белтъчната храна.
Рецепта
Една чаена лъжичка мента се заливат с една чаша гореща вода; сместа престоява 15 минути; употребява се по една трета чаша, три пъти на ден, преди ядене.
Листа от мента се налагат на натъртено място и облекчават болката.
Доказано е, че ароматът от мента снижава апетита и предпазва от преяждане.
Лук против кашлица
Освен голямо количество витамин С, лукът съдържа и фитонциди, които са натурални антибиотици, които едновременно с бактерицидните имат и противовирусни и антигъбични свойства.
При треска се прилага следната рецепта: една средна глава лук се нарязва и се вари в 200 мл мляко десет минути; напитката се употребява гореща. Луковото мляко намалява интоксикацията на организма.
Магданоз против високо кръвно налягане
Отдавна е известно, че магданозът има пикочогонен ефект; той подобрява кръвообращението в бъбреците, затова се използва в борбата срещу високо кръвно и отоци.
Една супена лъжица листа от магданоз се заливат с две чаши гореща вода; сместа престоява два часа, прецежда се и се употребява по половин чаша, два пъти на ден.
Копър против подуване на корема
Една чаена лъжичка копър се залива с една чаша гореща вода; сместа престоява 15-20 минути и се приема по половин чаша, 2-3 пъти на ден.
Зелената салата действа успокояващо на нервната система; при повишена възбудимост има леко сънотворно действие.
Една супена лъжица пресни листа от салата се заливат с една чаша гореща вода; сместа престоява един час; изпива се преди лягане.
Салвия при болно гърло
Салвията е един от естествените антибиотици. Тя има противовъзпалителни, противооточни и антисептични свойства, затова е истинско спасение при болно гърло.
Една супена лъжица салвия се залива с една чаша гореща вода; държи се на водна баня 15 минути, престоява 45 минути, прецежда се и се прави гаргара.
Розмарин за бодрост
Тази чудна билка е истински природен енергетик. Тя помага да придобием бодрост, повишава работоспособността и концентрацията на вниманието ни. Розмаринът тонизира сърцето, притежава невро- и хепатопротекторни и противовирусни свойства.
Една чаена лъжичка листа от розмарин се заливат с една чаша гореща вода; сместа престоява и в нея се добавят едно кръгче лимон и мед на вкус.
ТЪРСЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАСПЕР“ – „АРОМАТНИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ“
Едва ли има българин, който да не познава и да не употребява тези подправки. Вярно е, че мнозина бъркат резенето с копъра, или кориандъра с магданоза, но това не им пречи да ги използват както в ежедневното хранене, така и в приготвянето на туршии. Но малцина знаят, че освен овкусители и ароматизатори, те са и могъщи лечители. Копърът, резенето, магданозът, кориандърът, босилекът, маточината и розмаринът лекуват десетки болести, и най-вече рак.
Руски учени отдавна извличат от семената на магданоза и копъра мощни вещества за борбата с рака. Те са открили веществото “глазиовианин А” и други подобни на него вещества, които не само забавят растежа на раковите клетки, но и ги унищожават.
Информацията от тази книга ще ви помогне да откриете ароматните лечители, които, освен че са евтини и достъпни, са и изключително ефективни в борбата с болестите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар