Звездни Цивилизации

сряда, 7 март 2018 г.

ЖИВОТИНСКОТО МЛЯКО НЕ Е ПОДХОДЯЩО ЗА ЧОВЕКА И ОПАСНИТЕ ХРАНИ КОИТО КОНСУМИРАМЕ  ПОЧТИ ВСЕКИ  ДЕНБихте ли пили млякото на плъха?
Не? Че защо, нима намирате нещо различно между него и кравето? Знаете ли какво шета из вас след всяка чаша мляко?
За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. В природата съществуват 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание, имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас – хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини. Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в добитък с тегло между 180 и 800 килограма. Ние хората, от своя страна, не сме такъв добитък и с изключение на определени индивиди с известни изкривявания, сме емоционални и мислещи същества с многократно по-ниско тегло. Затова и кърмата на хората осигурява нужните вещества за развитие на мозъка, гръбначния стълб и нервната система, вместо мощен скелет и мускулатура. По тази причина не бива да ви учудва доказания научно факт, че кърмените бебета развиват по-висока интелигентност от хранените с адаптирано мляко.

Преди 40-те години на 20-ти век добивът от една крава е средно 1 тон годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона. 60 литра на ден. И ако смятате, че всичко това е станало от самосебе си, ей така, в хода на еволюцията и евентуално с „моля ти се“, нека ви представя компанията Monsanto, която вие добре познавате от рекламата на хербицида Раундъп в зората на демокрацията. Компанията създала невероятните постижения на човешкия гений DDT и Agent Orange. Тяхна е и заслугата за синтетичния заместител на хормона BST, създаващ 80% повече IGF-1 в кравата и увеличаващ млеконадоя, разпространяван от 1994 година насам под търговската марка Posilac. Понеже тази част е интересна, ще ви кажа, че нещото се получава от генно модифицирана E. Coli. Пост ефектите от препарата изискват третирането на животното с антибиотици и познайте къде отива целия коктейл. Препаратът моментално е забранен в Канада, Япония, Австралия и Нова Зенландия, а от 1 януари 2000 година и в ЕС. Последното означава, че фермерите в България са имали на разположение още 7 допълнителни години за използването му и предвид състоянието на земеделието и законите ни, един дявол знае колко млекопроизводители спазват забраната днес.

Но прясното мляко е бизнес за милиарди и заради свързаните с него второстепенни продукти, които носят дори още по-голяма печалба. Ако прясното мляко не се продаваше в такива количества, нямаше да съществуват всички настоящи видове корнфлейкс, криспита и подобните им боклуци. Помислете още за сладоледа, млечните десертчета, йогуртите за деца, готовите кремове, картофени пюрета, и всички останали ненужни и лишени от каквато и да е хранителна стойност и полза за консумиращия ги продукти.

Какво има в млякото?

Физическият състав на прясното мляко е: вода – 87%, мазнини – 3.25%, казеин – 4%, протеин – 4.75%, други – 1%. Наглед безобидните цифри няма да ви кажат най-важното, а именно, че всичко, което е в района на хранене и местообитание на кравата става част от прясното мляко. В това число влизат пестициди, хербициди, диоксини, 52 антибиотика, кръв, фекалии, бактерии и вируси, включително вирусът причиняващ левкемия. Отделно по чисто природни причини кравето мляко съдържа 59 активни хормона, алергени и холестерол.

Прясното мляко представлява бяла кръв. В един литър в Европа и Канада се съдържат 400 милиона бели кръвни телца и 20 милиона живи бактерии. В САЩ картината е потресаваща с разрешените 750 милиона бели кръвни телца на литър.

В този ред на мисли, консумацията на био мляко тук няма никакво значение.

Тъй като един килограм сирене се приготвя от около 10 литра мляко, всяка хапка сирене вкарва в тялото ви десет пъти по-концентрирано съдържание, отколкото глътка мляко. Сладоледът прави същото, но умножено по 12, а кравето масло по 21. Единственото преимущество на кравето масло пред останалите субпродукти е, че при приготвянето му всички алергени изчезват, но се запазват антибиотиците, диоксините и пестицидите.

Заради екскрементите млякото се пастьоризира многократно преди да се пусне в продажба. Целта на пастьоризацията е да намали броя на живите патогени до приемилви нива, които статистически погледнато не могат да причинят заболяване. За това е важно продукта да се съхранява правилно и консумира преди датата на изтичане. Може би в тази светлина ще ви се стори интересен факта, че бактериите в прясното мляко се удвояват на всеки 20 минути при стайна температура. Стандартния процес на пастьоризация, известен като HSTS протича при 72 градуса и отнема 15 до 20 секунди. Алтернатива е UHT, при който млякото се загрява до температура от 135 градуса за време между 1 и 2 секунди. Този процес удължава така наречения shelf-life до 6-9 месеца. UHT млеката също така не изискват престой в хладилна витрина. Следствие от високо температурната обработка може да е промяната в цвета, аромата и вкуса им.

Обратно на пастьоризацията, стерилизацията има за цел да избие всички патогени. В ежедневието тя протича при поставяне на предметите във вряща вода за няколко минути. В хранителната индустрия стерилизация не се практикува, тъй като тя променя вкусовите качества на продукта. А когато един продукт няма приятен вкус, той е непродаваем, нали така?

В последните години пастьоризацията е обект на засилена критика, тъй като се откриват все повече издържащи на температурата микроорганизми, като например MAP, свързана с болестта на Крон. В процеса на пастьоризация също така загиват много от полезните микроорганизми и се разрушават някои от ензимите.

Всички останали глупости, които ще чуете за калций, укрепване на костите и прочие, са единствено маркетингов трик, имащ за цел да провокира желанието ви да купите най-доброто за децата си. Във връзка с тях нека си зададем най-очевидния въпрос – откъде възрастната крава получава калций за едрите си кости, щом не пие мляко? Отговорът е близко до ума. От растенията. Млеко производителите ще се опитат да ви убедят, че растенията не са източник на достатъчно калций и че е необходимо да изконсумирате несметни количества зелена маса, за да набавите калция, който само една чаша прясно мляко съдържа. Това на практика е невярно. Добре балансираната хранителна диета, съдържаща достатъчно количество зелени листни зеленчуци и ядки набавя нужното количество калций без изобщо да е нужно човек да консумира прясно мляко. И докато е истина, че е много по-удобно и лесно просто да цапнеш една чаша, има един друг момент, който някак се пропуска: когато не е комбиниран с магнезий, калция е безполезен. Съдържанието на магнезий в прясното мляко е пренебрежимо, за разлика от същото в зеленчуците.

Млякото и болестите

Нека започнем с непоносимостта към млечния протеин. Тя засяга около 70% от световното население. Почти 100% от индианците и азиатците, между 50 и 80% от южноамериканците и между 60 и 80% от чернокожите и евреите страдат от нея. Излиза, че само европеидната и американоидната раси са що-годе окей.

Казеинът е мощен хистаминов алерген, стимулиращ производството на слуз. Особено сериозно това оказва въздействие върху хора с белодробни заболявания.

Млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини, причинител на инфаркти.

Препоръчителната дневна доза от 3 чаши мляко се равнява на 53 резена бекон. Нека ви попитам – някога яли ли сте повече от 10 резена дневно?

Противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата, нациите с най-висока консумация на мляко в света САЩ, Великобритания и Швеция имат и най-висок процент заболеваемост от нея. От друга страна, страните с най-ниска консумация на мляко – Китай и Япония са с най-малко регистрирани случаи. Синтез на резултатите от световно изследване по въпроса.

Хормонът IGF-1, който е идентичен в кравите и хората, се счита за един от катализаторите на рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.

При 89% от млечните крави в САЩ е изолиран вирусът на левкемия.

Протеинът лакталбумин е изолиран като един от основните причинители на диабет и една от причините да не давате прясно мляко на подрастващите си деца. Други причини могат да са коликите, анемията и алергичните реакции.

Една от бактериите, които не умират при пастьоризацията е MAP. Тя причинява болестта на Крон. Лудата крава се пренася и чрез млякото. Инкубационния период е между 5 и 30 години.

Така наречения whey (суроватъчен протеин), особено популярен сред спортистите, представлява прясно мляко с отстранени мазнини и казеин. Той е един от причинителите на диабета и автоимунните заболявания.

Митове и легенди за млякото

Мит: млякото е полезно за здравето.
Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци поглъщани с него.

Мит: млякото подпомага изграждането на детските кости.
Донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година. Твърдението, че калция в млякото е полезен за костите е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване.

Мит: млякото днес е безопасно за пиене от кутията.
Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да е преминало през UHT процес и даже да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат.

Мит: млякото не може да разболее човек.
Всъщност може. От туберколоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава.

Мит: млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването.
С холестеролната равностойност на 53 резена бекон от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден.

Алтернативите

Aко въпреки всичко вие обичате мляко и ще ви е трудно да се откажете от кравето, алтернативите са растителни – бадемово, соево, оризово.

При соевото мляко е много важно да се търси органично, тъй като соята е една от най-брутално помпаните с ГМО култури. Избягвайте и подсладени, шоколадови и по друг начин допълнени растителни млека, тъй като те съдържат редица допълнителни боклуци от рода на Carrageenan.

Бадемовото мляко се приготвя елементарно в домашни условия. Чаша бадеми се накисват за 24 часа във вода. Обелват се и се слагат в блендер заедно с 2 или 3 чаши вода, в зависимост от това колко гъста консистенция желаете. Блендират се няколко минути. Като опция течността може да се прецеди.

Лъжливите „здравословни“ храни


В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем и се самозалъгваме, че храната ни е полезна за нас и децата ни. Какво точно имам в предвид? Ето пример – преди година-две бях убедена, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Те заемаха основна част в менюто ми. И тогава все се чудих защо имам лениви черва и силно акнеична кожа. Толкова силно ми влияеше рекламите и общоразпространената информация, че въобще не подлагах под въпрос дали те не са причина за това ми състояние. Причините ги търсих във външните дразнители (замърсен въздух, неподходяща козметика), отколкото да се замисля, какво вкарвам в тялото си. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори се приемат умишлено в повече, заради предполагаемата полезност (само на кратко ще ги спомена, понеже всяка една заслужава да й се обърне внимание в отделна тема).


* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни – една статия от многото и най-вече коментарите към нея ясно указват защо е вредно прясното мляко. А рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се разбират от него като нещо чуждо и непознато и дори утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвонсните съдове и органи.

* протеините в животинските продукти – високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни), губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.

* маргарин с фибри – маргаринът представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите, и дори свързват маргарина със сърдечно-съдови болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри – отново маркетингов трик – всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.

закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко

* „засупи глада“ – чаша с порция зеленчуци – няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци и то само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам) дори напротив – от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.

* кремчета от нишесте и кисели – още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги – защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, дори така обилно поливаме с тях салатите си, че ползите са даже отрицателни. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (ако четем етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името й), започна да предлага в менюто си салати, за да „уравновеси“ останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата – 50 калории, сос – 300 калории).

* ежедневното кафе сутрин и следобед – кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед – идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.

* черен пълнозърнест хляб – голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.

* натурален сок – натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ година дори.

кетчуп и лютеница – вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна – Как може да сте сигурни? – направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печелбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница – надали.) Производството на кетчуп е съвсем добило изкуствени измерения – бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.

* разтворимо кафе с витамини от група В – не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.

* салам с орехи – отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.

* консерви – консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране – особено това се отнася за риби, меса, пастети.

* шоколад с мляко – особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и „здраве“ на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки (ето един такъв). Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялото ни физическо и емоционално тяло.

Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение.

източник -https://www.yoga108.info/zdravoslovno-hranene/za-mlyakoto

 http://www.zemianazaem.com/archives/119

Няма коментари:

Публикуване на коментар