Звездни Цивилизации

понеделник, 1 март 2021 г.

 Развенчаването на митовете за холестерола



Развенчаването на митове за холестерола и неговите опасности

Когато голямата лъжа, изградена около такъв застрашаващ здравето проблем, стане толкова разпространена, че авторите започват да вярват в нея. Живеем във време, когато производителите на ГМО ядат само биологична храна ...

 


Развенчаването на митовете за холестерола


От Ралука Шахтер


Когато голямата, дебела лъжа, изградена около такъв чувствителен и застрашаващ здравето проблем, стане толкова разпространена, че дори авторите започват да вярват в нея, наистина е трудно да се обърне ходът без сериозни последствия.


Живеем във време, в което производителите на ГМО не пипат тази храна, а ядат само биологична храна, дистрибутори и производители на ваксини, които не ваксинират децата си или себе си, и, разбира се, производители на лекарства за понижаване на холестерола и промотори, които не го правят. като им вземат статините или не ги дават на семейството си.


Кара те да се чудиш, нали?


И така, кои са холестеролните „ митове “, с които населението се храни през цялото това време с помощта на интензивен маркетинг? Нека да разгледаме!



Мит # 1: Високите нива на LDL причиняват атеросклероза и сърдечни заболявания


Установено е, че важен фактор за атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания е окисленият LDL, но тази форма на LDL не показва корелация със серумните нива на естествения LDL. По-скоро индивидуалният антиоксидантен статус изглежда е ключов фактор, влияещ върху серумните нива на окислени LDL.


Откъде идва окисленият холестерол? Той идва от изкуствени, частично хидрогенирани масла (транс-мазнини), растителни масла и генетично модифицирани храни, диета с високо съдържание на рафинирана захар, алкохол и тютюн. Увреденият холестерол се намира в сухите яйца, млякото на прах (добавя се към мляко с ниско съдържание на мазнини, за да му придаде вид, от който се нуждае) и месото и мазнините, които са били нагрявани до високи температури по време на пържене и други процеси с висока температура.


Когато тялото има високо ниво на окисление, в тъканите има и активност на свободните радикали. Вашето тяло създава повече холестерол в отговор на възпалителни проблеми в тялото ви. По този начин, холестеролът не е проблем , той е просто решение, което тялото ви използва, за да се опита да се излекува. Възпалението в стените на артериите е реална опасност и ако не бъде отменено, подуването в крайна сметка може да прекъсне притока на кръв към сърцето или мозъка, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Всъщност съотношението на триглицеридите към HDL холестерола вероятно е рисковият фактор номер едно за сърдечно-съдови заболявания.


Във войната срещу "демона на холестерола" често се забравя високото съдържание на вещество, наречено хомоцистеин. Хомоцистеинът е свързан с необичайно натрупване на плака в артериите и тенденция към образуване на кръвни съсиреци, което е смъртоносна комбинация. Хранителните вещества, които понижават нивата на хомоцистеин, са фолатите, витамините В6 и В12 и холинът, които се намират предимно в храните за животни.


Така че наистина ли високият серумен холестерол е безполезен? НЕ! Това определено показва наличието на метаболитен дисбаланс, фактът, че тялото има много щети, които трябва да бъдат поправени.


Тогава кои са истинските причини за инфаркти и инсулти ? Те са:


Високи нива на триглицеридите

Нисък HDL холестерол

Високи нива на хомоцистеин

Хранителен дефицит на наситени мазнини и холестерол

Претоварване на храни, съдържащи окислен холестерол


Мит №2: „добър“ и „лош“ холестерол


Двата най-разпространени липопротеина в тялото са липопротеините с ниска плътност (LDL) и липопротеините с висока плътност (HDL). Основната функция на LDL е да транспортира холестерола от черния дроб до тъканите, които го включват в клетъчните мембрани. HDL транспортира „стария“ холестерол, който се освобождава от клетките обратно до черния дроб за рециркулация или екскреция.


LDL и HDL не са нито „добри“, нито „лоши“, те са просто холестерол.


Нова измислена теория, която трябваше да включва парадигмата за лош и лош холестерол , гласи, че: LDL холестеролът образува „мастни отлагания“ в стените на артериите, които се превръщат в плака, която расте, разкъсва се и стимулира образуването на кръвни съсиреци, които блокират артериите . От друга страна, HDL холестеролът е „сърдечен” липопротеин, който противодейства на действието на LDL, като премахва холестерола от артериите и го транспортира обратно в черния дроб за безопасно отстраняване. Тази парадигма е твърде опростена и не се подкрепя от огромни научни, исторически и клинични доказателства.


Мит №3: Наситените мазнини и богатите на холестерол храни са лоши и повишават вашия “лош” холестерол


През 60-те години средният лекар напълно игнорира високия холестерол, стига той да не надвишава 300!


Всичко над 250 (или дори под това ниво) сега се счита за проблем и обикновено се препоръчва хората да избягват да ядат твърде много яйца или твърде много месо поради риска от сърдечни заболявания от консумация на холестерол.


Смятате ли, че лекарите внезапно са били поразени, тъй като са решили, че холестеролът е опасен? Не! Това беше най- хранително-вкусовата промишленост, която започна голямото движение за борба с холестерол, по-специално, чрез производството на масло от семена !! Archer Daniels Midland искаше да продаде океан соево масло и по този начин да води борбата срещу холестерола в частност и наситените мазнини като цяло. Кокосовите и палмовите масла бяха забранени за внос, консумацията на масло рязко спадна и всички „знаеха“, че маргаринът ще спаси нацията!


Тогава са измислени лекарства със статини, придружени от „промяна на парадигмата“ в лечебното заведение и война с холестерола и наситените мазнини.


Въпреки че са пренебрегнати от „лидерите на мнение “ в медицинската област, проучванията, които потвърждават това погрешно схващане, продължават да бъдат публикувани. Изследвания, публикувани в Journal of the American Medical Association, 1999; 281 (15): 1387-94) показват, че няма абсолютно никаква връзка между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания или инсулт нито при мъжете, нито при жените .


Изследване на Gilman et al. И публикувано в Journal of the American Medical Association на 24 декември 1997 г., показва, че ...


Колкото по-наситени мазнини ядете, толкова по-малко вероятно е да получите инсулт.


Това проучване наистина успя да определи количествено защитния ефект на наситените мазнини:


Рискът от инсулт се намалява с 15% за всеки 3% увеличение на приема на наситени мазнини.


Уилям Кастели, бивш директор на Framingham Heart Study (този, който първоначално предполага, че холестеролът е сърдечно-съдов проблем) отбелязва, че:

Хората с нисък холестерол (под 200) съставляват близо 40% от всички жертви на инфаркт.


Интересно проучване беше проведено от Laddy et al. И публикувано през 1997 г. в „Медицина и наука в спорта и упражненията“, том 29, където участниците бяха мъже и жени, елитни спортисти за издръжливост, поставени последователно на диета с високо съдържание на мазнини и след това на диета с ниско съдържание на мазнини. Резултатите показаха, че атлетите на диета с диета с ниско съдържание на мазнини са претърпели значително намаляване на спортните постижения. Най-интересният обаче беше фактът, че субектите на диета с ниско съдържание на мазнини всъщност страдат от значително намаляване на HDL холестерола, заедно с по-високите триглицериди (и двата са значими сърдечно-съдови рискови фактори).


Царевично масло, соево масло, шафраново масло, рапично масло, фъстъчено масло или всяко друго растително масло (с изключение на зехтин, кокосово или палмово масло) ще ускори процеса на стареене като цяло, ще създаде катаболни увреждания в цялото тяло и по-специално ще причини окислителни щети в стените на кръвоносните съдове и в сърцето, което ще ускори сърдечно-съдовата криза.


Мит # 4: Статините са в безопасност


Първата реална опасност от статините е увреждането на черния дроб . Статиновите лекарства действат, като блокират ензима HMG-CoA редуктаза, така че черният дроб вече не може да синтезира собствения си холестерол. Те пречат на нормалния метаболизъм в черния дроб, възпрепятстват производството на много вещества, необходими за здравето , и увреждат черния дроб в процеса.


Ето защо обикновено се препоръчва след започване на приема на статини пациентите да проверяват чернодробните си ензими на всеки шест месеца.


Нашият черен дроб произвежда 2000 милиграма холестерол всеки ден. Мислите ли, че се опитва да ни унищожи със сърдечно-съдови заболявания? Не, холестеролът е абсолютно необходимо вещество, което изпълнява много важни функции в тялото. Не можем да оцелеем без него.


Втората опасност от приема на статини е болката в опорно-двигателния апарат , която може да бъде силна и много често погрешно диагностицирана. Тъй като повечето лекари не знаят, че това е често срещан страничен ефект на статините, хората с този страничен ефект често се диагностицират с тендинит, тендиноза, теносиновит, тендинопатия, бурсит, синдром на ротаторния маншет и т.н.


Литературата описва много случаи, когато пациенти, претърпели операция за патология на опорно-двигателния апарат, които всъщност не са съществували. Някои пациенти със статини са претърпели бъбречна недостатъчност и дори смърт; други са имали толкова силна мускулна болка и слабост, че в крайна сметка са били в състояние да стоят сами или да дишат.


Статините намаляват нивото на Co-Q10 в организма. Без коензим-Q10 митохондриите на клетките не могат да произвеждат енергия, което води до мускулни болки и слабост. Сърцето е особено възприемчиво, защото използва толкова много енергия.


Производителите на статини също са признали факта, че статините потискат имунната система , ефект, който може да доведе до рак и инфекциозни заболявания, ако статините се препоръчват за възпалителен артрит и като имуносупресивно средство за пациенти с трансплантация.


Значението на холестерола: обобщение


Както Гай Шенкер и Роналд Гризанти обобщиха прекрасно, нелепо е погрешно да вярваме, че холестеролът е вредно вещество, което трябва да бъде „ унищожено “, ако мислите за много жизненоважни, физиологични функции, които той играе в тялото:


™ Вашият мозък се състои от холестерол

™ Вашите нерви са направени от холестерол

™ Вашето тяло използва холестерол, за да произведе всички ваши важни полови и надбъбречни хормони

Майчиното мляко осигурява над 50% от калориите като мазнини, повечето от тях са наситени и осигуряват най-високите нива на холестерол от всяка друга храна!

Без холестерол за подпомагане на храносмилането няма да можете да усвоите нито един от вашите мастноразтворими витамини , като витамин А и витамин Е

™ Всяка клетка в тялото ви е заобиколена от мембрана, която съдържа холестерол и без тази мембрана никоя клетка в тялото ви не може да функционира

Холестеролът е толкова важен, че черният дроб произвежда 2000 милиграма холестерол всеки ден.

На диета с ниско съдържание на холестерол черният дроб компенсира разликата, като прави повече холестерол, само за да е сигурен, че имате достатъчно. (Тогава, статини, разбира се, „пуснете го“ ... и добавете още бензин в горящия огън!)

Високият холестерол в кръвта не се причинява от яденето на храни с високо съдържание на холестерол; това се дължи на метаболизъм, който не е ефективен при обработката на холестерола, от който се нуждаете.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар