Звездни Цивилизации

понеделник, 1 март 2021 г.

 Отровната храна от супермаркета



Защо се разболяваме: токсична храна от супермаркета

Хранителната индустрия прави всичко, за да гарантира, че купуваме все повече и повече. Все повече химически добавки и оцветители се появяват в състава на храната и напитките, които превръщат храната в отрова - причинител на много сериозни заболявания ...

 


Отровна храна от супермаркета или защо се разболяваме


Хранителната индустрия прави всичко, за да гарантира, че купуваме все повече и повече от тези продукти. Съставът на храните и напитките съдържа широка гама от химически добавки, багрила, захар, нитрати. Те могат да причинят много сериозни заболявания, дори при деца.


Ако вземете някой продукт от рафт на супермаркет и прочетете състава му на опаковката, можете да се уверите, че там практически няма естествени съставки . Но хранителните добавки са представени в изобилие . Това са консерванти, емулгатори, багрила и други химикали. Такива компоненти в нашата храна причиняват много сериозни заболявания. Освен това почти всички храни съдържат захар. Но веществата, необходими за нашето тяло, или изобщо не са там, или са много малко.


Хранителната индустрия и нейното въздействие върху нашето здраве


Храните, които ядем, са предимно преработени. Можете да ги изброявате безкрайно: това са колбаси, сладолед, сладкиши и бързо хранене. Всички те са вредни за нашето здраве .


Всяка истинска, естествена храна работи за доброто на тялото. Проблемите започват точно когато започнем да „химизираме“ с храната.


Днес има голям брой деца, страдащи от затлъстяване, диабет, чернодробни заболявания, доста типични за опитни алкохолици. Каква е причината за това? Разбира се, това е въпросът за качеството на консумираната храна.


Разходете се из местния супермаркет. Рафтовете са пълни с цветни опаковки, етикети, виждаме марки, познати по целия свят . Но какво се крие зад атрактивната обвивка?


Какво представляват преработените храни или удобните храни


Тази категория хранителни продукти е обединена от следните характеристики:


- масова продукция;


- едни и същи продукти, независимо от партидата (така че потребителят да свикне с вкуса);


- едни и същи продукти, независимо от държавата;


- някои съставки се доставят от определени компании;


- абсолютно всички микроелементи са замразени (означава пълно отстраняване на влакната, тъй като те не могат да бъдат замразени);


- храната трябва да остане "хомогенна" (вашата лазаня за микровълнова фурна не трябва да се разслоява);


- храната трябва да се съхранява на рафт или в хладилник.


Разлики между преработените и реалните храни


Не достатъчно:


- Фибри (без фибри се оказва, че дори да сте яли, тялото ви не е получило необходимите вещества).


- Омега-3 мазнини (намират се в дивите риби, но не и в култивираните риби).


- Микроелементи, витамини.


Отровна храна от супермаркета или защо се разболяваме


Твърде много:


- Транс мазнини.


- Аминокиселини (левцин, валин). Съдържа се в протеиновия прах, който спортистите използват за изграждане на мускули. И ако не сте спортист, те отиват до черния дроб, разграждат се и се превръщат в мазнини. Те не се влияят от инсулина и водят до хронични заболявания.


- Омега-6 мазнини (растителни масла, полиненаситени мазнини).


- Всякакви хранителни добавки (някои от тях са свързани с рак).


- емулгатори (добавки, които стабилизират състоянието на масата: например предотвратяват разделянето на веществото във вода и мазнини). Такова вещество е способно да разяжда чревната лигавица.


- Сол (консумираме 6,9 g сол на ден, въпреки че се препоръчват 2,3 g). Твърде много сол често води до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.)


- Нитрати (фабрично произведени червени месни продукти). Олово до рак на червата.


- Захар. От 600 000 хранителни стоки в американските супермаркети 74% съдържат захар. Ако добавите захар към даден продукт, те купуват повече от него.


Консумиране на храна от супермаркета


Съдържанието на мазнини в нашата диета остава същото като количество и дори намалява като процент от другите хранителни вещества. Консумацията на мляко намаля. Месото и сиренето останаха на същото ниво. Съвременната ключова идея в храненето: яжте по-малко мазнини.


Защо метаболитният синдром, затлъстяването са толкова чести? Какви са тези калории? Отговорът е въглехидратите.


Консумират се много повече въглехидратни храни, като подсладени захарни напитки. Те съдържат високо фруктозен царевичен сироп , най-нездравословната добавка. Използва се в производството само от САЩ , Канада и Япония. В други страни за тази цел се използва захароза. Захарозата е сладка молекула, това е, което искаме, ние сме пристрастени към нея. И черният й дроб го обработва по различен начин.


Какво се случи с консумацията на захар през последните 200 години?


Преди нашите предци са получавали захар от плодове и зеленчуци, понякога от мед. Те консумираха малко по-малко захар - 2 кг годишно . Сега в САЩ се консумират до 41 кг захар годишно (на човек). Рязък скок в потреблението на захар се случи през 60-те години. Тогава започна масовото производство на храна.


Източник


Популярни храни: ТОП 10 най-вредни


Сега много хора започват да се замислят върху факта, че заедно с храната в нашето тяло влиза голямо количество токсични вещества и канцерогени. Химичните добавки, присъстващи в промишлено преработените хранителни продукти, придават на последните атрактивен външен вид, богат вкус и ароматен вкус. Но как всички тези хранителни добавки влияят на тялото ?


Компетентният подход към храненето е ключът към здравето и дейността. Сега много хора започват да се замислят върху факта, че заедно с храната в нашето тяло влиза голямо количество токсични вещества и канцерогени. Химическите добавки, присъстващи в промишлено преработените хранителни продукти, придават на последните привлекателен външен вид, богат вкус и апетитен аромат.


Как хранителните добавки влияят на организма?


Природата е създала човешкото тяло като солидна и устойчива система. Тялото е пригодено за самостоятелно отстраняване на вредни вещества, които проникват в него чрез храна, вода, въздух. Но когато концентрацията на тези съединения нараства тревожно, тялото няма сили да ги отстрани и за съжаление се натрупва в органи и тъкани. И това вече е сериозен риск за здравето . И не е известно какво заболяване ще сложи край на този процес на натрупване на токсини и канцерогени.


Ето защо първата и решителна стъпка (ако наистина се грижите за тялото си) трябва да бъде избягването на употребата на нездравословни храни, които включват химически добавки . Разбира се, днес е почти невъзможно да закупите напълно екологично чисти продукти, без примеси. А най-популярните (до голяма степен благодарение на досадната реклама) продуктови групи са вредни за здравето. Защо избираме именно тези хранителни продукти на рафтовете на супермаркетите отново и отново? Има обяснение за това явление. Но повече за това по-късно.


Списък на 10-те най-популярни вредни храни с хранителна добавка "Е"


1. Дъвка, сладкиши


Горната категория трудно може да се нарече хранителни продукти, тъй като те се състоят предимно от различни видове хранителни добавки: подсладители и синтетични заместители на захарта, стабилизатори, сгъстители и емулгатори, антиоксиданти и оцветители за храни. Дъвките са почти 100% добавка. Бонбонът съдържа по-малко химически хранителни добавки . Но това не добавя към техните ползи за организма.


Възможни усложнения:

Тази категория храни (по-точно тяхното използване) може да провокира лошо храносмилане, дехидратация, нарушена бъбречна и чернодробна функция, камъни в бъбреците, стомашно-чревни проблеми, алергии, дерматологични усложнения, повишен холестерол в кръвта и дори прогресия на деменцията.


2. Варени колбаси и техните разновидности (колбаси, малки колбаси), кайма.


Посочените продукти принадлежат към един от най-вредните за организма месни продукти, те включват такива добавки във всички възможни варианти: хранителни консерванти, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, антиоксиданти, хранителни оцветители, ароматизанти. Освен всичко друго, около 80% от трансгенната соя присъства в колбасите, които не принадлежат към добавките "Е", но представляват опасност за организма.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания (виновни са оцветителите и стабилизаторите), стомашно-чревни проблеми, зрителни дисфункции, гадене, главоболие, алергични реакции. Антиоксидантите унищожават полезните бактерии в червата, поради което възникват различни храносмилателни патологии .


3. Пушено месо и риба, пушени и полупушени колбаси


Посочената категория продукти превъзхожда варените колбаси и други продукти по отношение на негативното въздействие. Те със сигурност включват: консерванти, стабилизатори, емулгатори, антиоксиданти, хранителни оцветители, аромати и др.


Възможни усложнения:

За да не се повтаря: всичко споменато за готвени месни продукти е актуално и този път. Освен това наличието на пушени и полупушени колбаси в диетата причинява сериозно увреждане на панкреаса, повишава холестерола в кръвта и претоварва сърцето.


4. Кисело мляко


Може да се изненадате, защото рекламата ни казва колко полезни и необходими са тези храни за нормалното храносмилане. Всъщност киселите млека са нездравословни поради наличието на същите стабилизатори, сгъстители, антиоксиданти и други химически добавки в тях.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания (лимонена киселина в състава на киселите млека, в значително количество има канцерогенен ефект), алергични реакции, дисфункция на панкреаса.


5. Чипс, пържени картофи


Тези продукти съдържат значително количество стабилизатори и ароматизанти (те също се наричат ​​подобрители на вкуса). Следователно е буквално невъзможно да се откъснете от чипса и пържените картофи, като започнете да ядете. Но рядко мислим, че „Безплатните“ картофи в точките на т. Нар. Бърза храна са термично обработени в многократно използвано растително масло, което провокира отделянето на канцерогени. Освен това технологията за приготвяне на чипс е такава, че води до образуването на канцерогенни синтетични мазнини и други „патогени“ на рака.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания (вече споменати канцерогени в състава), така нареченият „синдром на китайския ресторант“ (характеризира се с главоболие, зачервяване на лицето, изпотяване и др.). Други заболявания, които могат да бъдат „придобити“, като се отнесат с чипс и пържени картофи, все още дори не са посочени.


6. Сладолед

Днес сладоледът съдържа такива добавки: оцветители, стабилизатори, сгъстители, емулгатори и др. Поради тази причина с чиста съвест го включваме в списъка на 10-те най-вредни храни.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания, чернодробна и бъбречна дисфункция, лошо храносмилане, метаболитно инхибиране, усложнения със зрението, мигрена, сърбеж, тревожност.


7. Напитки


Безалкохолните подсладени напитки (най-популярните от които са добре познатите кока-кола, спрайт, пепси) предизвикват безпокойство, както и енергийните напитки. И все пак те обикновено включват малко по-малко химически хранителни добавки .



„Коварността“ на тези напитки е, че нежеланите съединения се абсорбират по-бързо, когато се поглъщат с течност.


Ето химическите добавки, присъстващи в напитките: подсладители, хранителни консерванти, емулгатори, ароматизанти.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания, чернодробна цироза, сърдечни заболявания, алергии и др. Прекомерната консумация на енергийни напитки провокира изчерпването на нервната система.


8. Сосове


В списъка на съставките за различни сосове можете да намерите: консерванти за храна, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, хранителни оцветители, аромати и др.


Възможни усложнения:

В зависимост от комбинацията от вредни вещества и концентрацията им в посочения продукт са възможни всички споменати по-горе заболявания и проблеми.


9. Крутони


В съставките на този продукт може да се намери голямо разнообразие от вкусове и хранителни оцветители. Освен това има и други, далеч не полезни хранителни добавки.


Възможни усложнения:

Патологии на зрението, нарушения на артериалното налягане, диария, алергии.


10. Шоколад


За съжаление, дори този продукт обикновено съдържа различни аромати, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, консерванти.


Възможни усложнения:

Злокачествени новообразувания, алергии и др.


Защо най-вредните храни са толкова привлекателни за нас и понякога е трудно да се откажат?


Някои химически хранителни добавки предизвикват пристрастяване. По-специално, заслужава да се спомене „легендарният“ мононатриев глутамат (E-621) - популярен и широко използван подобрител на вкуса, който се добавя към широк спектър от храни: бързо хранене, чипс, колбаси, полуфабрикати, сосове , разтворими супи и др. Посочената добавка се отнася до токсини, които стимулират нервната система. Използването на мононатриев глутамат в храни причинява тъжни последици (особено за дете, развиващ се организъм): патологии на зрението и мозъка, различни алергии.


Пристрастяването се предизвиква от синтетичния заместител на захарта аспартам (E-951). Тази добавка (по-точно използването й) е изпълнена с различни здравословни усложнения от болестта на Алцхаймер до мъжкото безплодие.


Все по-рядко можете да намерите месо в месните продукти, а млякото в млечните продукти.


Естествените съставки активно се заменят със синтетични аналогии. Сега става ясно защо все повече хора са склонни към здравословна диета и се опитват да гарантират, че диетата им е доминирана от естествени, органични, непреработени храни.


Единственият разочароващ факт е, че много от споменатите по-горе храни са най-обичани от децата. Говорим за варени колбаси, хот-доги, дъвки, сладкиши, кисело мляко и, разбира се, сладка газирана вода. Последиците от използването на тези продукти от децата вече се усещат. Времето ще покаже с какви други негативни последици ни заплашва храната с хранителни добавки.


Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар