ЗАБРАНЕНИТЕ В ЕВРОПА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ С Е-ИНДЕКС
Хранителните добавки са вещества, които производителите добавят в хранителните продукти по време на производствения процес, опаковането, транспортирането или съхранението им. От 1953 г. в Евносъюза е установена система от номера на хранителните добавки.
Добавките от индекс Е-100 до Е-199 възстановяват цвета на продукта (оцветители), който се губи по време на обработката му. Оцветителите могат да бъдат естествени като бетакаротина и химически като татразина.
Добавките с индекси – от Е-200 до Е-299, предпазват продуктите от размножаването на бактерии или гъбички (консерванти).
От Е-300 до Е-399 защитават хранителните продукти от окисление, ограняване и промяна на цвета (антиокислители). Те могат да бъдат природни – като винамините С и Е, и химически (синтезирани).
От Е-400 до Е-499 – запазват консистенцията на продуктите (стабилизатори). Например пектинът Е-440 се използва в производството на мармалади, сладоледи, кетчупи.
От Е-500 до Е-599 са емулгатори.
От Е-600 до Е-699 усилват вкуса и аромата. Най-разпространената и най-опасната добавка от тях е натриевият глутамат.
Добавките от Е-900 до Е-999 предпазват от образуването на пяна, с тях се постига еднородна консистенция на продуктите, подобряват хляма и брашното, като им придават търговски вид.
Някои от добавките, които в миналото се смятаха за безвредни – например формалдехидът Е-240 в шоколадовите десерти или Е-121 в газираната вода, но по-късно бяха признати за опасни и бяха забранени.
В Европа са забранени оцветителят Е-142 и сгъстителят Е-425.
Групата добавки с код Е-1000 и повече се появи неотдавна. Тя включва глазиращи вещества, подсладители, набухватели, регулатори на киселиността и други некласифицирани добавки.
Когато видите изписана добавка с индекс Е върху етикета на стоката, се замислете, преди да купите продукта
В някои страни от ЕС са забранени:
Е-102 – може да предизвика алергични реакции.
Е-103 – може да има канцерогенен ефект.
Е-107 – може да бъде опасен за болни от астма.
Е-110 – може да предизвика алергични реакции.
Е-122 – опасен алерген, особено за астматиците.
Е-127 – може да предизвика хиперактивност на щитовидната жлеза.
Е129, Е131, Е133, Е142, Е153, Е154, Е155, Е173, Е174, Е175, Е180 – могат да предизвикат алергия, вероятност да бъдат канцерогени.
Русия вече забрани:
Е-121 – червен оцветител, възможни алергични и токсични реакции.
Е-123 – червен оцветител, вероятно негативно въздействие върху плода при бременни жени.
Е-128 – червен оцветител.
Е-216, Е-217-консерванти.
Е-240 – формалдехид, консервант.
В развитите страни по различни причини са забранени т.нар. неразрешени добавки, които никога не са тествани или преминават през тестване, но засега няма окончателен резултат. Преди да се получи разрешение за използването им, те не бива да се използват:
Е214, Е215, Е219, Е226, Е227, Е230, Е231, Е233, Е236, Е237, Е238, Е388, Е389, Е424, Е512 (оловен хлорид), Е537, Е557 (цинков силикат), Е635, Е912, Е914, Е916, Е918, Е919, Е922, Е923, E925 (хлор), E926 (хлорен диоксид), Е929, Е952.
ПОВЕЧЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ С Е-ИНДЕКС ЧЕТЕТЕ В НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАСПЕР” – „КАКВО ЯДЕМ: ХРАНА ИЛИ ОТРОВА”
Няма коментари:
Публикуване на коментар