Звездни Цивилизации

вторник, 19 март 2024 г.

 ГЪШИ ПУХ – ТОПЛИНА, УДОБСТВО, КРЪВ…



Топлина, снежнобяла мекота, семеен уют – това цели да ни внуши приветливият глас от рекламите за изделия от естествен гъши пух. Преди да им повярвате, научете повече за истинската цена на този лукс.
Пухът и перушината се ползват за изолация и вата на якета, спално бельо, спални чували и възглавници.
Топлим се с тях благодарение на водолюбиви птици като патици и гъски, т.е. отнемаме тяхното естествено средство и право да се топлят, за сметка на собствения ни комфорт... От къде идват?
1. От кланиците. Перата от патици, гъски и пилета са печеливш страничен продукт от птицекланиците. Отнемат се по-лесно като пилетата се заливат с гореща вода за 1-3 минути и се скубят с машина или на ръка. Накрая перата се изсушават и сортират. Само че перата от мъртвите птици са 10 пъти по-евтини от тези на живите...
2. Скубане от живи птици. Така и така патици и гъски се отглеждат заради месото и черния им дроб, защо междувременно да не вземем перушината им, докато са още живи?! Обикновено се отнемат по време на естествената смяна на перата, т.е. на всеки 6-7 седмици. Денят, преди да се скубят, птиците се държат гладни, за да се избегне евентуално изцапване на перата с птича тор. Самото скубане се извършва като главата на птицата се поставя между коленете на работника, което често предизвиква задушаване или нараняване, ако не се извършва правилно. С едната си ръка работникът държи птицата, а с другата скубе. Птиците се оголват по шията, гърдите и гърба.
3. Скубане и зашиване. Когато перата се отстраняват от живите птици, обикновено се разкървавяват фоликулите, а заедно с перата се отскубват парчета кожа. Не винаги тя се зашива, но ако това се направи, е с огромна игла и груб конец.
4. „Производители”. Най-големите износители на пух и перушина сред 25-те държави в света, са Китай и Унгария.
5. Пера от щрауси. Ще ги видите в домашни декорации, пухената боа, маски, костюми или метлички от пера. Повечето щраусови пера на пазара са боядисани. До преди няколко години щраусите се отглеждаха предимно заради перата им, но сега и заради месото и кожата им. Тъй като във фермите щраусите се отглеждат в групи от хиляди, всяка птица се затваря в тясно ограждение, за да не може да се обръща или рита, докато се скубе. Процесът при тях се извършва на всеки 7 месеца на живи птици, но както и при другите птици, пера се добиват и от закланите.
6. Алтернативи. Птиците не могат с нищо да подобрят или избегнат мизерния си живот, но ние можем да го направим за тях. Интересувайте се преди да купите завивка, възглавница или яке. Не бъдете безразлични и не влагайте парите си в тази жестокост! Вече съществуват синтетични алтернативи на пуха и перушината, не по-малко качествени и комфортни. Не само, че са по-евтини, но и с по-ниска водопропускливост - естествената перушина понижава изолационните си качества, когато е мокра или смачкана.
7. Видео, в което сами може да видите по какъв начин се добива птичият пух: https://www.youtube.com/watch?v=kZNV7n8bMAU

Няма коментари:

Публикуване на коментар