САЛАМИ, КРЕНВИРШИ, НАДЕНИЦИ, ЛУКАНКИ – НАТЪПКАНИ С ХИМИЧЕСКИ ДОБАВКИ И ГМО
В магазин „Фантастико” тази вечер видях едно момиче и едно момче, които услужливо предлагаха на клиентите парченца от нарязана евтина наденица от известен производител.
Допустимо ли е в магазин с добра репутация да се допускат такива заблуждаващи потребителя мероприятия, които по същество са реклама на нискокачествен продукт менте, който дори е опасен за здравето?
Почти всички колбаси съдържат ГМ-соя и нишесте. ГМ-соята в тях може да стигне до 80%. Останалите 20% са кашица, произведена от смлени кости, жили и хрущяли. Соята се влага, за да се икономиса от месото и да се увеличи количеството на продукцията, тъй като соевият белтък задържа водата в колбасите. Така заедно със салама, вие плащате и водата. Така се получава един евтин продукт, който не съдържа никакви ценни вещества, необходими за жизнената дейност на организма.
Специалисти отдавна бият тревога, че консумацията на салами, наденици, кренвирши и други преработени меса увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет (представете си какво става в организма на един диабетик, когато консумира тези ментета, натъпкани с нишесте).
До този извод стигнаха американски учени от Харвардското училище за обществено здраве. Освен това в тези колбаси се влагат много химически добавки: консерванти, оцветители, емулгатори, ароматизатори, подобрители на вкуса и др., които влошават още повече здравето на потребителя. Изследователите установили също, че преработените меса съдържат четири пъти повече натрий и с 50% повече нитрити, които в организма се превръщат в нитрозамини, причинители на ракови заболявания. Те твърдят също, че непреработените меса не увеличават риска от диабет и сърдечно-съдови болести.
Във вид на влагосвързващ агент в колбасите се използват фосфати – добавките Е450-452. Те стабилизират цвета и подобряват консистенцията. В производството на колбасите се използва размразено месо, което има по-ниска влагопоглъщаемост. За да се поправи този факт, в саламите се добавят фосфати. Излишъкът от фосфати обаче може да наруши баланса между фосфора и калция в организма, нарушава се усвояването на калция, което води до болести.
Освен соя, нишесте и синтетични добавки саламите може да съдържат хидролизат от свинска кожа, което по същество също е фалшификация. Излишната сланина също намалява качеството на продукта и увеличава риска от повишен холестерин и риск от сърдечно-съдови болести.
В колбасите се добавя още специалното вещество карагинан – Е407, който „попива” водата. С тази добавка саламът става по-тежък с десет процента.
Саламите, кренвиршите и надениците не дават на организма нужните хранителни вещества, които се съдържат в месото. Те могат да предизвикат опасни заболявания – от болести на стомашно-чревния тракт до онкология. Категорично е забранено да се дават колбаси на децата.
Някои експерти по храненето включват колбасите в списъка с най-вредните храни.
Не е ли вече време специалистите от БАБХ да влязат в големите супермаркети, да си свършат професионално работата и да прекратят заблуждаващата практика да се рекламират храни фалшификати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар