Звездни Цивилизации

четвъртък, 11 април 2024 г.

 МАНГОЛДЪТ СТИМУЛИРА ИМУНИТЕТА И Е ОТЛИЧНО ПРОТИВОРАКОВО СРЕДСТВО



Манголдът е листно цвекло, което хората започнали да отглеждат най-напред в Древния Египет и Древна Гърция, но го смятали за морска ряпа. Наричат го още римско зеле. Съществуват два вида манголд. Първият е стъбловиден манголд, който прилича на листата на цвеклото; жилките и стъблата му са червени, жълти или зелени. Вторият вид манголд е шнит-манголд, който прилича на спанак.
Днес манголдът не слиза от трапезата на европейците.
Тази култура придобива все по-голяма популярност, не само защото се отглежда лесно, но и заради лечебните й свойства. Зелените й листа са наситени с витамините – А, Е, РР, С, особено каротин, белтъчини и минерални соли , калий, калций и фосфор, магнезий; повишената концентрация на витамин К осигурява очистване на кръвта и осигурява нейното нормално съсирване. Високото съдържание на калций в зелените листа помага в здравината на зъбите и костите, а желязото е профилактика и лечение на анемия. Растението съдържа вещества, които намаляват кръвната захар, а уникалните му противоракови свойства се дължат на повишеното ниво на антиоксидантите в него. Листата на манголда засилват мозъчната дейност, нормализират зрението и функциите на сърцето и съдовете.
Листата на манголда се добавят в пресните салати; те могат да се смесят с домати, чушки, сирене или моцарела, лук и зелена салата. При топлинна обработка за разлика от спанака не губи обема си и на вкус е по-сладък и по-приятен.
Младите стъбла на растението могат да се сварят, а след това да се забъркат с яйца и сухари, да се пекат със сметанов сос, да се добавят в супите и бульоните. Листата на манголда могат да се използват като пълнеж за сарми, баници, за приготвянето на омлети и десерти.
Как да приготвим супа от манголд
Отделят се стъблата от листата; стъблата се накълцват наситно и се варят до готовност, след това в супата могат да се добавят картофи и други зеленчуци.
Салата от манголд с яйце
Към накълцаните листа се добавя малко зелен лук, прясна краставица, накълцано сварено яйце и сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар