Звездни Цивилизации

неделя, 23 октомври 2016 г.

10 вида духове, които може да са обладали къщата ти Мислите ли, че домът ви може да бъде обладан? Може би мистериозен студ ви сковава под одеялото в някоя юлска нощ? Може би в апартамента ви вратите сами се заключват и странни сенки бягат по стените в полунощ?
  Ако някои събития ви карат да мислите, че къщата ви е обладана от духове, непременно трябва да проучите какъв дух или демонично присъствие точно "живее" с вас. Митове и легенди разказват за безброй различни видове присъствия и духове, но в тази статия ви представям най-известните и вероятни духове и присъствия, които може би са се настинили в дома ви.

 №1: Полтъргайст

  Благодарение на едноименния филм от 1982-а година, този тип дух е добре познат за масовата аудитория, но въобще не изцяло. Името на този дух идва от немски и значи "Шумен призрак".
 Тези призраци са обезпокоителни, защото са много мощни, шумни и яростни. Често местят мебели и всяват хаос. Ако подобни неща се случват в жилището ви, това без съмнение е знак, че е обитавано от полтъргайст.
Голям брой паранормални изследователи не вярват в тези шумни и гневни призраци. Някои вярват, че засечените случаи на полтъргайст-и са ефект от някаква друго психично присъствие в жилището.
 Допълнителни факти: тези духове са толкова известни, че някои магьосници и екзорсисти продават масла и продукти, които според думите им гонят полтъргайста от жилището.
 
    №2: Дамата в сиво

   Има много призраци, известни като "Дамата в...". Съществуват легенди и истории за Дамата в сиво, Дамата в бяло, Дамата в зелено, Дамата в червено и още няколко. Цветът в името обикновено е свързан с някаква черта на характера на призрака. Дамата в сиво е най-известната и често срещана от този тип духове и се появява като сивкава илюзия, силует, плуващ в пространството.
     За разлика от полтъргайст-ите Дамата в сиво може да се види (един полтъргайст не може да се види от обикновено човешко око, но може да се вселява в предмети). Обикновено този дух е капан в тленния свят заради някакво злодеяние приживе. Известни места, където са се появявали Дами в сиво са Бишхопс Сторфорд в Англия, Къмберланд Колидж в Дънидин, Нова Зеландия, замъка Дънбайт в Уелс, замъка Гламис в Шотландия и Ръфорд Олд Хал в Ланкастър, Англия.
     Има дори туристически обиколки на местата, където се е появявал този призрак. Сайтове като "Red Letter Days" предлагат подобни призрачни обиколки. Въпреки това ако продавате къщата си едва ли е добра идея да споменете в обявата, че е обитавана от Дамата в сиво...

  №3: Буут (на английски- Bhoot)

  Известен като Буут или Бут, това е призрак, който е твърде неспокоен, за да се пренесе в задгробния живот, нирвана, ада, рая или небитието. Ако се окаже, че погребението изобщо не е по "вкуса" на душата на мъртвия, отново може да се "роди" Буут.
   Буутовете обикновено могат да изглеждат като хора, но могат да приемат и всяка животинска форма, която пожелаят. Много често те "заживяват" и остават в една къща завинаги. В Индия дори за такива места се използват термини като "Обиталища на Буут" или "Жилища на Буут".
    Една от странните черти на Буут е свързана с млякото. Един подобен призрак може буквално да се всели в мляко и да го направи отровно, а след като човек изпие такова мляко, да бъде обладан от този вид призрак.
     Буут не обичат земната повърхност и затова взимат мерки да не я докосват. Някои се реят, други ходят по стени или тавани. Някои нямат крака, а други имат, но те не хвърлят сянка. Буут се страхуват от желязо и носят със себе си аромата на изгоряла куркума (вид тревисто растение). Понякога този мирис наподобява този на горящ тамян.

 №4: Шуръл (на английски- Churel)

   Шуръл са призраци на жени, загинали по време на раждане. Като такива те са тясно свързани с клиники и болници. В някои части на света думата шуръл  (или шудъл) е означение за вещици.
   В естествения си вид Шуръл изглеждат ужасно, но могат да се преобразяват в красиви млади жени. Те правят това, за да съблазняват мъже: след това изсмукват част от кръвта и енергията им, за да "живеят", а мъжете-жертви започват скорострелно да остаряват (в това отношение Шуръл приличат леко на вампири).
     Твърди се, че Шуръл по някакъв начин са свързани с чистота в дома. И ако сте забелязали признаци, че къщата ви е обитавана от Шуръл, едно добро почистване е първата стъпка към осмиряването или прогонването на призрака.
     Друго твърдение гласи, че четири железни гвоздеи, забити в ковчега, заедно с червени цветя (най-често рози или макове) върху гроба могат да ограничат силите на Шуръл.
 
  №5: Тиколош (от английски-Tikoloshe)

   Тиколош са малки водни духове, които напълно могат да се слеят и вселят в чешмяна, минерална или питейна вода. Твърди се, че почти винаги Тиколош се извикват от някого с цел да сплашат и напакостят на даден човек.
    Обикновено в народните вярвания обидата над вещица или шаман е сигурен път към това в жилището ти да се появят Тиколош-и. Друго поверие гласи, че ако някой магьосник хвърли проклятие върху теб, може да станеш магнит за лоши и пакостливи духове като Тиколош.
       Твърди се, че начина да се отървеш от Тиколош е да постави по една тухла под всеки крак на леглото на човека, към когото са отправени нападенията на тези духчета. Това предпазва човека, спящ на леглото, но не и другите от домакинството (затова е възможно атаките на духчетата да се отправят към някой друг).

  №6: Дай Фу Линг (на английски- Di Fu Ling)

   Дай Фу Линг са вид призраци, обречени да обитават едно и също място дори след смъртта си. Тези духове са непосредствено свързани с обиталищата си. Тази връзка може да е естествена (приживе призракът да е живял цял живот в даденото жилище),
но може и да  е насилствена (място, където приживе духът е бил измъчван или задължен да пази против волята си).
   Смята се, че изгонването на този дух може да се направи като човек се моли в поредица: жужене, бръмчене, жужене, бръмчене. Това трябва да е придружено с молитви и заклинания, за да може духът да бъде свободен да напусне обиталището си и да си тръгне.  Държането на червени свещи на первазите или запалени около къщата е друг метод за укротяването на тези призраци.
     Има твърдения, че много от методите на изкуството за подредба на предмети  Фън Шуи могат да бъдат впрегнати в борбата срещу този тип духове.  Много сайтове посветени на това изкуство предлагат амулети, талисмани или кристали, прогонващи или усмиряващи Дай Фу Линг.

  №7: Фи Тай Хонг (на английски- Phi Tai Hong)

  Фи Тай Хонг са духовете на починали внезапно или неочаквано хора. Често тази смърт е била жестока, болезнена, дори убийство. Тези призраци са едни от най-трудните за прогонване. Най-лошите им превъплащения са Фи Тай Хонг Тонг Глом или Фи Тай Хонг Глом, които са призраци на майки, умрели при раждане, но заедно с тях и децата им. Те имат изключителна сила.
   Тези, които вярват в духове и мислят, че в жилището им се е настанил Фи Тай Хонг- това е един изключително труден за прогонване дух. Ако човек не може да наеме екзорсист или да се сдобие със специален амулет против тези призраци, най-добре просто да напусне жилището си.
 
 №8: Богъли  (единствено число- богъл)

 Името на този тип духове идва от английската дума за "плашило". Тези призраци се появяват с невинни детски лица. Те се държат като непослушни деца, вдигат шум, крият се и се кикотят. Богълите често объркват работата в едно домакинство, разиграват и се подиграват на хората, водят ги до лудост.
  Има хора, които вярват, че богълите са вид феи и следователно не могат да бъдат прогонени от къщата като повечето призраци. Тези хора твърдят, че богълите могат единствено да се усмирят. Методите за усмиряване на богъли са противоречиви. За пример: някои смятат, че оставянето на подаръци би помогнало много, а други- че подаръците само ще подразнят гордите създания.

  №9: Лемури

 

Лемурите са призраците на отмъщението. Те витаят по земята и обладават без ред и мисъл жилищата, които видят.
 Нощните викове и активността след залез на Лемурите са причина за името им. Обичайно лемурите са животни от остров Мадагаскар, който са активни през нощта и по това време викат, бият се и обикалят. Призраците лемури са активни нощем и свързани непосредствено с тъмнината.
      В древното минало, в Древен Рим, главата на семейството е бил задължен всяка вечер да хвърля пред прага зрънца черен боб, за да отвлече вниманието на духовете на отмъщението от жилището му. Вярвало се, че духовете ще изядат боба и ще оставят семейството в къщата на мира.
  Борлотския боб, известен също като римски боб, произхожда от Средиземноморието, но не е естествено черен. Използва се и в латиноамериканската кухня. Така или иначе, ако можете да се доверите на древните римляни и искате да се защитите от духове на отмъщението, купете си няколко чувала боб и всяка нощ ги хвърляте на верандата. Ако не отблъснете духовете на отмъщението, може поне да заситите някое животинче...

№10: Куода Поседеронт (от латински- Quod Possederunt)

 Един груб превод на "Куода Поседеронт" на български би звучал просто като "Обладан обект". Тук става дума за жилище, обладано от неопределено призрачно присъствие, причиняващо хаотични смущения в къщата.
  Такива "обладани обекти" са често срещани. Само в Ebay има хиляди обяви за жилища и предмети тип "Куода Поседеронт". Да- и предмети могат да бъдат "Куода Поседеронт", макар че често обявите в Интернет не предлагат истински обладани обекти.
    В повечето случаи единствения и сигурен начин да се отървеш от "Обладан обект" е просто да го продадеш. Това обаче понякога е нож с две остриета, защото в някои случаи присъствието, обладало жилището или предмета решава да си отмъсти по някакъв начин (да се върне при собственика или при неговите наследници). В други случаи предметът трябва да се унищожи в специфичен ритуал. Ако не желаете или не можете да осъществите някое от тези неща, просто подарете обладания обект на някой случаен или на някой от враговете ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар