Звездни Цивилизации

петък, 28 октомври 2016 г.

Учителя Беинса Дуно за деня и нощтаИзбрани тематични извадки от Словото на Учителя

Денят е създаден за хората, а не за Бога. Денят е създаден за човешкия дух и затова на първо място трябва да се възпитава човешкият ум. Задачата на съвременния човек е да възпита първо своя ум и своите мисли, а после своето — сърце и своите чувства.1

* * *Защо иде нощта в живота? — За да разберем Божествения Живот на Земята. Защо има ден в живота? — За да разберем човешкия живот. Следователно денят и нощта са алегории в живота. Слънцето изгрява за хората, а залязва за Бога. Денят иде за хората, а нощта — за Бога. Или другояче казано: дните идат за хората, за обикновения живот, а нощите — за Бога, за необикновения живот.

Щом изгрее Слънцето, всички хора тръгват на работа и никой за никого не мисли — мъж, жена, деца, всеки се залавя за някаква работа. През деня всички хора се пръскат като пилци, а вечер се прибират. Значи хората се плашат от нощта, затова се прибират по домовете си. Но нощта крие в себе си Любовта, Мъдростта, Истината — изобщо всички опитности в живота.

Какво е нощта? — Денят на Бога. Какво представляват страданията? — Денят на Бога. Хората мислят, че като дойде Бог, ще бъде ясно и светло. Казано е в Писанието, че когато Бог дойде на Земята, ще се явят големи бури и ветрове, ще станат големи наводнения и земетресения, цялата земя ще се разтърси. Частиците на Земята, които от хиляди години не са виждали Бога, ще се разиграят, ще се разтърсят. Учените наричат тази игра на Земята земетресение. Реките ще започнат да плискат и да излизат от коритата си. Това учените наричат наводнение.2

* * *

За да се пробуди човешката душа, нужни са ѝ скърби, страдания. Дойде ли човек до тия скърби, той трябва да се радва, защото Бог ни посещава само вечер, т.е. по време на скърби и страдания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар