Звездни Цивилизации

неделя, 23 октомври 2016 г.

Тайнствената история на Елиза Лам
http://www.vbox7.com/play:5c1f45b30e#

Има мистерии, толкова зловещи и странни, че продължават да объркват ума дни и седмици наред след страховития си завършек. Случаят с Елиза Лам е един от тях.
През февруари 2013-та година 21-годишната студентка от Ванкувър, Канада била намерена мъртва в резервоар с вода на покрива на хотел „Сесил” в Лос Анджелис, Калифорния. Окръжният патологичен департамент отсъжда, че смъртта е „инцидент с удавяне”. По време на аутопсията в тялото на Елиза не са открити опиати или следи от алкохол. Въпреки това, мистерията далеч не е разкрита и събирането на пъзела започва, като много неща са разкрити от полицейски доклади и проучвания. Първото парче от пъзела, което се намерило и било разгледано подробно, е запис, направен от камера в асансьора в хотела. Този запис представлява видеото, на което Елиза за последен път е била видяна жива, ако се съди по аутопсията- минути преди да умре.
В четири минутното видео, публикувано в YouTube Елиза влиза в асансьора и натиска всички бутони последователно и започва да чака асансьора да се задвижи. Виждайки, че вратите не се затварят, сякаш притискани от нещо невидимо, тя започва да се държи изключително странно. За да разберете сами, публикувам и видеото.Първата ѝ, вече спомената странност е, че влиза в асансьора и натиска всички бутони един след друг. След това тя изчаква асансьора да тръгне, но вратите така и не се затварят, сякаш нещо невидимо ги държи. Асансьора така и не тръгва. Тя се оглежда и започва да се крие, притискайки се към ъгъла на асансьора, сякаш чакайки някой да дойде и да я потърси. След това (около 110-тата  (1:50) секунда във видеото) излиза от асансьора и започва да опипва нещо невидимо. Сякаш говори и докосва някой… или може би съзнанието й е размътено? След това тя просто се отдалечава. И чак тогава, след около 2 минути и 25 секунди след натискането на първия бутон в асансьора, вратите най-после се затварят и празния асансьор започва да се изкачва по етажите.
Ако лекарите са отгатнали часа на смъртта правилно, значи само минути след видеото Елиза е получила достъп до покрива на хотела (до който няма достъп дори част от персонала на хотела), изкачила се е до така известния резервоар и някак се е удавила или е удавена в него.


Последната снимка на Елиза в баня в хотела


Нейното тяло е намерено две седмици по късно след многобройни оплаквания на клиенти на хотела от водата, идваща от резервоара на покрива (тя била замърсена и ужасна на вкус).

Виждайки кадрите от асансьора, повечето хора биха заключили, че Елиза е под влияние на опиат. Въпреки това, Елиза никога не е ползвала упойващи средства и аутопсията го доказва. Ако човек се вгледа в детайлите и странните обстоятелства около тази смърт, тя става още по загадъчна. Но дали можем да я разгадаем, търсейки на пръв поглед незначителни отломки от пъзела?

МРАЧНОТО МИНАЛО НА ХОТЕЛ „СЕСИЛ”

Построен през 1920-та година, хотел „Сесил” има за цел да „приютява бизнесмени и джентълмени, дошли в града за нощ-две”. Но за кратко той е засенчен от големите и бляскави многозвездни хотели от онова време. Разположен е в близост до скандалния по онова време градски район Скид Роу (Skid Row).  Хотелът започва да предлага стаи под наем за дълго време на евтини цени, находчива политика, която привлича клиентите от средна класа. Репутацията на хотела бързо се променя от „хотел с находчива политика” на „прокълнат хотел”, след поредицата убийства и самоубийства, случили се зад стените му, а също и заради серийните убийци, вилнели из стаите му. Дали Елиза Лам не е била застигната от проклятието на хотел „Сесил”?

Статия в „Лас Вегас Гардиън Прес” за мрачната история на „Сесил”, гласи:
„Част от гнусната история на „Сесил” е формирана около серийните убийци Ричард Рамирес (Richard Ramirez) и Джак Ънтърведжър (Jack Unterweger).

Днес и двамата са мъртви. Рамирес, наричан „Нощния преследвач”, е живял в „Сесил” през 1985 година, в една от стаите на евтините последни етажи. Дължал е 14 долара на нощ. В хотел, изпълнен с постоянни наематели и техните спорове, Рамирес остава незабелязан и под носа на персонала успява да убие 13 жени.
Ричард Шейв казва относно него: „Той изхвърлял окървавените си дрехи в обикновен контейнер за боклук късно през нощта, и после се връщал обратно в хотела”.
Джак Ънтърведжър е бил журналист, пишещ за различните престъпления в Лос Анджелис за австрийско списание през 1991 година. Обвинен е за убийствата на три компаньонки, настанили се за кратко в „Сесил”. В последствие на 29 юни, 1994 година той се самоубил чрез обесване. Шейв казва за него: „Той е бил повлиян от Рамирес и сме убедени, че заради него се е настанил „Сесил”. Искал е да повтори действията на Нощния преследвач.”
През 50-те и 60-те години на XX век „Сесил” е печално известен с многобройните самоубийства чрез скачания през прозореца от гости на хотела.
Хелън Гърний била в петото десетилетие от живота си, когато скочила от седмия етаж на хотела на 22 октомври, 1954 година.
Джулия Мур скочила от осмия етаж на 11 февруари 1962 година.
И още много такива печални случаи съпътстват мрачната история на хотел „Сесил”. Елиза Лам е поредната жертва на това място и ни кара да се запитаме: „Какво не е наред с този хотел?”

ФИЛМЪТ „МРАЧНА ВОДА” И ДАЛИ ТОЙ ИМА НЕЩО ОБЩО?


История на Елиза Лам поразително напомня на трилър-ужасът „Мрачна вода” (Dark Water), пуснат по кината през 2005 година, цели 8 години преди гибелта на Елиза. Дахила, главната протагонистка в историята, живее в апартамент заедно с младата си дъщеря Сесилия. И двете имена, на майката и дъщерята, носят някакво особено значение. Black Dahila (Черната Дахила) е прякор, даден на Елизабет Шорт (Elizabeth Short)- жена, убита по жесток начин през 1947 година. Говори се, че е станала жертва на религиозен култ. Според  полицията на Лос Анджелис Елизабет е била отседнала в „Сесил”, преди да загуби живота си.

Полицаи от отдела за серийни убийства в полицейската централа в Лос Анджелис казват:

„Черната Дахила, с истинско име Елизабет Шорт, според поне една книга е стояла по цяла нощ в бара на „Сесил” и е пиела преди да бъде убита през 1947 година. Ако се съди по това, тя често е била пияна и е била лесна плячка за убийци. Ала повечето историци казват, че никой не може да изясни случаят с Черната Дахила, тъй като се е случил прекалено отдавна и фактите са мъгляви.”
Във филма името на дъщерята, Сесилия, ясно е свързано с хотел „Сесил”.

Както и да е, отплесвам се. Във филмът Дахила се нанася в апартамента и вижда, че от тавана на банята ѝ (стаята, в която живее се намира на последния етаж на сградата от филма) капе черна вода. В последствие разкрива, че млада жена се е удавила в резервоар на покрива и тялото й е започнало да се разпада и гние, почернявайки водата. Така е открита и Елиза, след оплакване от черна вода в баните на хотела. Дали пък някой луд убиец не е пожелал да повтори „Мрачна вода”?

ОЩЕ СТРАННИ ФАКТИ


Малко след откриването на тялото на Елиза, на Скид Роу избухва епидемия от туберколоза, на пръв поглед странно явление. Но има нещо още по странно- при подобни епидемии за проверяване дали човек е заболял се използва тест, наречен ЛАМ-ЕЛИЗА. Дали е съвпадение? Или пък не?

В КРАЙНА СМЕТКА…
мистерията на Елиза Лам остава неразкрита, но детайлите сякаш никак не помагат. Дали неведомо присъствие се е разгневило и дали то е отговорно за мрака, надвиснал над хотел „Сесил”? Или просто проклятието на хотела отново е задействано? Дали някой е свързал Елиза и туберколозата, разпространявайки я из Скид Роу? Дали просто Елиза не е полудяла и се е удавила, а всичко друго е съвпадение? И което сякаш е най-логично- дали някой луд убиец е пожелал да повтори „Мрачна вода”? Въпроси без отговор. Ала този случай няма да се забрави. Защото коя мистерия оставя забравена, а не гризе човешкия ум?

Няма коментари:

Публикуване на коментар