Звездни Цивилизации

сряда, 26 октомври 2016 г.

Исус Христос е можел да променя облика си. Древен текст хвърля нова светлина върху делото на Месията
Изображение с част от текста от ръкописа с различен прочит на историята на Исус. Намерен в Египет през 1910 г. артефактът е бил купен, заедно с други ръкописи от J.P. Morgan през 1911 г. и по-късно е дарен на обществеността.

Изследователи се натъкнаха на древен египетски апокриф, който хвърля нова светлина върху личността, обкръжението и живота на Исус Христос. Текстът е на повече от 1200 години и разказва различна история за живота, залавянето и убийството на Исус. Написан е на коптски език и обрисува Пилат, който бил верен ученик и последовател на Исус, а не предател. Древният египетски документ разказва още и за неизвестна на историята вечеря с Исус, на която присъствал Пилат, който дори предложил да принесе в жертва собствения си син, за да спаси от смърт Месията.

Копия от този текст са били открити в два древни ръкописа – един е бил намерен в Библиотеката – музей Морган (Morgan Library & Museum) в Ню Йорк, а вторият – в музея към Университета на Пенсилвания.


„Това откритие, не означава непременно, че тези събития са се случили. То по-скоро доказва, че е имало хора, които изглежда са вярвали в тази история“, казва Рулоф ван ден Брук от Университета в Утрехт (Холандия), който публикува превод на апокрифа в своята книгата (Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ).

Любопитно е, че според този древен египетски текст, Исус Христос е бил арестуван във вторник, а не в четвъртък, както е официалната версия.

Апокрифът обяснява и каква е причината Юда да идентифицира Христос с целувка, за да го заловят. Според текста, Исус е бил в състояние да променя формата си и затова е било невъзможно да бъде заловен. Цитат от преведения текст гласи: „Евреите казали на Юда: Как можем да Го арестуваме (Исус), ако Той няма определен вид и се променя. Понякога Той е рус, понякога Той е бял, понякога е червен, понякога с цвета на пшеница, понякога бледен, като аскет, понякога е млад, понякога е старец.“


Според текста, Исус е бил в състояние да променя човешкия си облик
Тогава Юда дава предложение да го целуне, за да могат да го разпознаят. Тъй като, ако директно го посочи рискуват той да се промени.

В интервю за LiveScience, Ван Ден Брук също цитира част от превода на древния текст: „Без допълнителен шум, Пилат седна на масата и яде с Исус на петия ден от седмицата. И Исус благослови Пилат и целият му дом“. Тогава Пилат каза на Исус: „Ето, нощта дойде, стани и замини, и когато утрото настъпи и обвинят мен за Тебе, аз ще им дам своя единствен син, да убият него вместо Теб“. А в отговор на Пилат, Исус казал: “О, Пилат, ти се удостои с голяма благодат, защото добре Ме прие.“ Исус ясно показал на Пилат, че може да се скрие по всяко време, ако реши: „ Пилат погледна Исус, и ето, Той стана безтелесен и той дълго време не Го виждаше.“

В египетския текст „Тайната вечеря“ и ареста на Исус са пресъздадени във вторник. В документа е написано, че действително Исус споделя последната си вечеря не с учениците си, а с Пилат, като някъде между ареста на Исус и тази вечеря, Месията бил изправен пред Каиафа и Ирод.

Ван Ден Брук подчертава още, че „в Египет Библията се канонизира през IV-V век, но апокрифните разкази и книги остават популярни сред египетските християни, особено сред монасите.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар