Звездни Цивилизации

сряда, 31 януари 2018 г.

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ  - ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИ ХРАНИ  И УЧЕНИЕТО
НА ПЕТЪР ДЪНОВІ. ХРАНИТЕ

*Добре е яденето да започва първо със сурова, а после с готвена храна.
*Суровата храна осигурява чиста вода на организма и предпазва от прекомерна упот-реба на сол. Организмът не се претоварва, защото си осигурява витамини и всякакви други хранителни вещества от малко количество сурови продукти. Запекът се изключ-ва, болестите – също. Понеже суровите плодове, зеленчуците, ядките, семената и пр. не само хранят човека, но го чистят и лекуват без да задръстват.
*Разнообразието при човека предполага разнообразие и в храната. Ето защо хората проявяват нееднакво предпочитание към храните. Това обстоятелство зависи и от зо-диакалното предопределение.
*Ензимите не са вещества. Те са принципът на живота в атомите и молекулите на всяка жива клетка. Ензимите се разпадат при температура над 540С и организъм, лишен от тези жизнени елементи, започва да страда и заболява.
*Храната трябва да е жива, тя не бива да е термично обработена, т.е. да не е мъртва. Организмът се нуждае от много по-малко количество храна, ако тя е жива.
*Всяка храна трябва да е прясна. Престоял хляб, престояло мляко (то започва да се разлага 40 минути след сваряването); старо сирене и т.н. трябва да се избягват. Всяка храна и всеки плод, още в началото започва да деградира. И този процес продължава правопропорционално на престоя.
*Най-добре е човек да се храни с ония продукти, които природата му е предвидила на това място, където той се е родил и отрасъл.

Х л я б

*Според Учителя житното зърно е дошло от Венера и хлябът, а не месото, е доприне-съл за повдигането на европейците.
*Учителят препоръчва да не се мели житото, а да се яде цяло – сварено, или покълна-ло. Недоузрялото жито той препоръчва при диабет, а покълнатите житни зърна, т.е. су-ровото жито издига в култ.
*Житената вода (от сварено жито) е чудесно средство за лекуване на кръвта, кръво-носните съдове и много още болести. Буквата “Ж”, с която започва названието на това свещено растение не е случайна. Тя символизира двата принципа като всемирен за-кон. Представена графично, в горната си половина “Ж” изразява и символизира расте-жа нагоре (клоните), а в долната – стремежа надолу (корените).
*Черното брашно (1 кг ) съдържа 8 пъти повече желязо, 2 пъти – магнезий, 2 пъти – калций, 4 пъти – калий, 6 пъти – витамин В1, 2 пъти – витамин В6, 3 пъти – провитамин А, 2 пъти – витамин Е.
*Всеки ден трябва да се вари прясно жито.
*Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важното е да се дъвче много добре и да се яде с любов, благодарност и разположение.
*От всички храни най-хубавото е житото и хлябът. Всички други храни идват да допъл-нят хляба.
*Когато ядеш сухия хляб, ти ставаш нервен, а като ядеш влажния – ставаш по-разполо-жен…Ако хлябът е сух, попари го с вряла вода.
*Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвър-лят.

Вода

*За предпочитане е прясната, т.е. не застоялата вода, както и (според Учителя) тази, която е от извор обърнат на юг. Учителят препоръчва пиенето на много вода – по 1 до 2 литра дневно.
*Човек трябва да пие повече вода и да я обича.
*Вода може да се пие половин час преди ядене, и два часа след ядене, като темпера-турата й да бъде близка до тази на тялото.
*Вода, която е огрята от слънце, особено до обяд, е лековита, както за пиене, така и външно.
*С вяра и гореща вода може много болести да лекувате.
*Водата да се пие бавно, на глътки, а не да се излива в стомаха.
*В момента на вренето трябва махнете от огъня завиращата вода. Една вода, колкото повече се вари, толкова повече земни вещества отделя от себе си.

Плодове и зеленчуци

*Плодовете са най-съвършената храна и те нямат друго предназначение освен да пос-лужат за ядене. Единствено семките имат друга функция и те трябва да бъдат посадени, а не да се ядат.
*Плодовете са идеалната храна за човека, понеже те са завършили своята еволюция, докато другите растителни храни носят още живот в себе си. Унищожаването на този живот от човека, дори и за насъщните нужди се заплаща със страдания. Такива са за-конните и принципите на справедливата природа. Дори и за житното зърно човек трябва да плаща с нещо (болести, страдания, смърт).
*Плодовете не задръстват, а почистват и лекуват тялото.
*Добре е плодовете да се ядат на гладен стомах, а останалата храна – след като се смелят плодовете.
*Плодовете съдържат най-много слънчева енергия, т.е. прана. Ето защо Учителят пре-роръчва плодове, които зреят на южната страна на дървото.
*Листата на зеленчуците крият тайни на живота и храната. Те съдържат минерали, ви-тамини, белтъчни вещества, всякакви лековити и чудодейни сокове.
*Както плодовете, така и листата на зеленчуците съдържат натрупани лъчисти и свет-линни енергии, без които животът е невъзможен. Без целулозата, която съдържат, не е възможна изправна храносмилателна система. Най-богати са картофите, морковите и лукът. Възможно е дълго време да се живее само с тях.
*Зеленчуците имат универсално и всеобхватно действие – те въздействат благоприят-но и стимулиращо на всички системи и органи в човешкия организъм. Препоръчва се да се приемат в сурово състояние, когато това е възможно. Те могат да се ядат според се-зона, пролетно време листни, а по-късно през лятото, есента и зимата – коре-ноплодни.
*Препоръчва се там, където е възможно, зелените листа да се сушат и употребяват в сурово състояние, като прибавка към ястията. Това се отнася за подправките и билките – магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, дивесил, риган, босилек, мащерка, жълт кантарион, равнец, коприва, лапад и др.

**Възхвала на картофите и лука:
*Картофите разтварят пикочната киселина и варовитите соли, като лекуват подагра и ревматизъм.
*Методът на Алма при артритни заболявания – пиенето на картофена вода.
*”Ангелската супа” на Учителя: вода, картофи (цели или на две), магданоз и сол; може да се прибави чер пипер и лимон.
*Значението на лука:
Подпомага храносмилателните процеси; притежава инсулиноподобно действие, като намалява кръвната захар; действа на простата; приет вечер като храна действа сънот-ворно; стимулира функциите на бъбреците, черния дроб и нервната система; действа антиревматично и диуретично; изобщо е средство против всякаква склероза – приет с мед (по 1 супена лъжица три пъти дневно в продължение на два месеца) той чувстви-телно облекчава тежки случаи на мозъчна артериосклероза; помага сериозно при анги-ни, фарингити, хреми, грип.
*Роднината на лука – празът – също има многопластова вътрешна структура. Учителят споменава и за него, като го препоръчва както лука, без никакви резерви. Докато за че-съна той казва, че последният трябва да се яде при нужда от лечение, след като упот-ребата му се прекрати.

Мед

*Медът се отразява благоприятно на всички системи. Установено е, че от 24 микроеле-мента, които съдържа кръвта, 22 влизат в състава на пчелните продукти.
*Препоръчва се вечер, при нужда, за сън (половин час преди лягане).
*Ако имате на разположение мед и масло, праз не трябва да ядете, ако нямате мед и масло, праз ще трябва да ядете… Обаче празът не заслужва масло.
*Ако човек яде много мед има опасност да се развали стомахът му. Ако не яде мед, пак има опасност за неговия организъм.
*В захарта има лъжа.

Олио, маслини

*Да не се пържи олиото, а да се прибавя заедно с вода.
*При загряване (пържене) температурата на олиото достига 300 градуса и естествено, при такава температура продуктите в олиото, пък и самото то, претърпяват нежелателни промени.
*Вместо олио може да се употребява маслинено масло ( зехтин ), но да се знае произ-хода му, понеже има и недоброкачествен зехтин.
*Маслините се препоръчват заради кондензираната слънчева енергия в тях и са много добра храна. Разбира се, зелените маслини трябва да се избягват.

Риба

*Учителят допуска употребата на риба в преходния период към вегетарианството. Тя е по-лека храна от обикновеното месо, защото рибата е по-низша в еволюцията си от жи-вотинските видове на сушата.
*Учителят: ”Рибата има особена магнетична сила, от която човешкият организъм се нуждае. Същата магнетична сила се намира и в растенията, дори в по-голямо количес-тво, отколкото в рибите. При изключителни случаи човек може да яде риба, няма нищо престъпно в това”.

Яйца и мляко

*Яйцата трябва да са от кокошки, живели на свобода в дворове, на открито, които ядат. зърно и трева. Да не са престояли повече от десет дни. Заедно с боба те заместват месото. Рохко сварените яйца се всмукват в червата изцяло.
*За млади хора се допускат до 2-3 бр. на ден, най-много, а за възрастни до 2-3 седмич-но. Възрастните хора трябва да се ограничават при употребата на яйца. Голямото ко-личество холестерин в жълтъка пречи на черния дроб и допринася за появата на ате-росклероза.
*Черупките на яйцата – при слаби кости и зъби, рахит, хроничен стомашен и чревен ка-тар, киселини, косопад, нарушена функция на черния дроб, глисти. Доза: черупки на 21 яйца (от селски двор) счукани и пресети се смесват с 0,5 кг мед; взема се 21 дена, сут-рин на гладно, по чаена лъжичка; съхранява се в хладилник, като се разбърква.
*Млякото е храна за децата, а не за възрастни (употребявано прясно).
*Учителят прави изключение за киселото мляко, като го допуска в известни случаи, но изтъква, че то съдържа низши животински организми – бактерии. Не трябва да е прес-тояло! Все пак млякото е за предпочитане пред месото, особено като кисело или сире-не ( прясно, непрестояло ).
**Учителят за млякото:
*Козето мляко е по-безопасно за децата и по-здравословно.
*Млякото е добро за малкото дете и зло за възрастния.
*Киселото мляко продължава живота, но ако прокисне го разваля.

Сол

*Солта трябва да се употребява умерено, за да не се привиква с нея, и да не се притъ-пява естествения вкус на човека. Употребата на солта е индивидуално зависима и всяка крайност носи рискове. Без нея не може.
*Масажирането на венците със сол ги заздравява и укрепва.
*Смъркането на подсолена вода помага сигурно при хрема.
Учителят: “Ще готвите с много малко сол. При нужда се добавя!”

Кафе

*Всяка неестествена напитка уврежда бавно но сигурно и натоварва отделителната система.
*Кафето крие опасности и е в състояние да наруши функциите на всяка една система в човешкия организъм.
*Следователно, жаждата да се утолява само с вода, билков чай и плодове (плодови сокове). Кафето, газираните напитки, алкохола и цигарите са съмнителни и вредни.
*Кафето активизира мозъчната и сърдечната дейност и в резултат, умствената яснота и нервната възбуда погрешно се възприемат като приток на енергия. Но трябва да се знае, че това изкуствено стимулиране нарушава функциите на централната нервна система, с всички негативни последици в случай на пристрастяване.
Учителят за кафето: “Питам сега: Кое е по-хубаво, една чаша кафе или една чаша вода? Аз бих предпочел една чаша отлична балканска вода, отколкото бъркано кафе. Кафето вземам като дойде някой път хремата или треската. То е лечебно. Ако искате да се лекувате, пийте кафе. То е лечебно растение. Стимулира.”


Консерви

*Учителят въобще не одобрява консервите, в това число зеленчуковите и плодовите. * Консервирането на храните говори за израждане на човечеството.
* В днешните кратки зими не е никак необходимо да се презапасяваме с консерви от плодове и зеленчуци. Човек трябва благоразумно да следва хода на сезоните и да яде ония плодове и зеленчуци, които природата предлага през съответния сезон. Твърде-нието, че организмът имал нужда от плодове през зимата е несериозно, защото приро-дата е предвидила всичко и фактите показват колко излишни са тези страхове.
*И през зимата хората не са лишени от храна, при това прясна. Трябва ли да изброява-ме традиционните картофи, лук, моркови, зеле, ряпа, алабаш, гулия, салатно цвекло, чесън, тикви, захарно цвекло, орехи, царевица, боб, леща, млечни продукти, жито, пу-канки, сушени плодове, ябълки и на всичкото отгоре – южни плодове.
*Все пак, ако трябва да избираме, най-добрите начини на консервиране, неоспорени от никого, това са сушенето и замразяването.

Храни, които трябва да избягваме

1. Бял хляб и такъв, в който има набухватели..
2. Бяла рафинирана захар и всички продукти, в които тя доминира. Захарта и сладкото не се комбинират с друга храна. В съединение с нишесте или белтък захарта води да гнилостно разлагане.
3. Маргарини.
4. Консерви. Консервите от месо са най-опасни поради отровите. Плодове и зеленчу-кови консерви да се използват само в краен случай; допускат се отчасти от зелен грах и зелен фасул.
5. Всички колбаси, пушена риба и пушено сирене.
6. Всичко пържено, в това число и фабрично приготвените хрупкави измислици.
7. Храни, които съдържат консерванти, с продължителни срокове за съхранение, бис-квити, вафли, сухи супи и пр.
8. Пилета – бройлери, поради неестествения им начин на хранене.
9. Старо сирене и престояло прясно и кисело мляко.
10. Стари яйца и такива от ферми, в които птиците живеят затворени.
11. Престояла храна и такава, която след изстиване се сгрява отново, при което се гу-бят почти всички полезни вещества.

Храни за всеки ден от седмицата

Неделя (Слънце). Оранж. Ориз, леща, ръж, овес, ечемик, грозде, мандарини, портокали, стафиди, зеле, слънчоглед.

Понеделник (Луна). Зелено. Лапад, зеле, фасул, марули, краставици, зелена царевица, картофи, домати, бамя, тиквички, пиперки, гъби, дини, всички листни зеленчуци и салати.

Вторник (Марс). Червено. Коприва, лук, чесън, люти и червени чушки, хрян, бяла ряпа, репички, спанак, коприва, храни, съдържащи желязо.

Сряда (Меркурий). Жълто. Моркови, круши, зряла царевица, леща, жълто обагрени плодове, пъпеши, лимони.

Четвъртък (Юпитер). Синьо. Картофи, масла от животински и растителен произход, мляко, фъстъци, орехи, бадеми, банани, маслини, жито, праскови, тиква.

Петък (Венера). Розово. Грах, сусам, череши, ябълки, сини сливи, смокини, вишни, ягоди, малини, диня, пшеница.

Събота (Сатурн). Виолетово. Черупкови плодове, лешници, кестени, син патладжан, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, грудкови растения, плодове с голяма калоричност, маслини, боровинки, шипки.


Въздържане от храна

*Тук става дума за въздържане и пост, а не за лечебно гладуване. Въздържането от храна е метод, чрез който природата лекува и предпазва. Няма по-ефикасно средство от въздържането за изхвърляне на отровите.

*Учителят казва, че постенето за очистване и лекуване трябва да се приема при разпа-дане на Луната, защото тогава и в организма на човека става разпадане на излишните вещества, отслабване и очистване. Знае се обаче, че има и въздържане от храна за духовно повдигане. В такъв случай пост се предприема, когато Луната започне да нараства.

*Учителят препоръчва всеки пост да се предшества от вземане на рициново масло, което има терапевтично действие, а не само механично; спомага за работоспособ-ността на червата след почистването на стените им; (смесва се с гореща вода, малко лимонов сок и мед и лъжичка ръжено кафе). След рициновото масло се пие изобилно гореща вода или чай, може и пуканки.

*Накрая е необходимо извънредно голямо внимание при възстановяването на нормал-ното хранене. Грешките тук са не само опасни, но и фатални. Важното е захранването да започне с малки количества, храната да е лесно смилаема и да се дъвче добре.

**Учителят: - Ако можете да постите така, че да бъдете весел, с добър дух и никой да не те познае, този пост има смисъл. Така може човек да пости десет и повече дни. Който не може да пости по този начин, да не се заема за голям пост, а да пости само един два дена.
- По време на поста можеш да пиеш вода и то само гореща. Можеш да пиеш сок от портокали в малки количества, а не с чаши, за да подобриш стомаха си.

Слънце

*Според Учителя материята е сгъстена енергия, енергията е сгъстена светлина, а свет-лината – сгъстена мисъл. (По нататък обясненията на Учителя излизат вън от матери-ялните ни представи, т.е. светлината произлиза от космичния разум.)

*Слънцето лекува само до обед, когато човекът, като част от земята, е във възприема-телно положение. Защото до обед Земята е в отрицателно състояние и също възприе-ма. Слънцето, както и Земята, имат два вида енергии – положителна и отрицателна. Но Слънцето е предимно положително, а Земята – предимно отрицателна. От съприко-сновението на тези две енергии възниква животът на земята. Посредникът, който съе-динява и трансформира тия енергии, е така нареченият етер (животворна плазма, дух). Слънцето черпи енергия от друго централно слънце, като я задържа, а малка част от нея разпределя за планетите.

**Приливът на енергии е от 12 ч. в полунощ до 12 ч. по обед, през останалото време има отлив.

***Най-голям прилив на енергии към земята има от 22 март до 22 юни.

*Учителят препоръчва да излагаме гърба си на слънчевите лъчи. По този начин то въз-действа на чакрите. Ето защо е за предпочитане сутрин да се излагаме на слънцето, да дишаме прана, да работим на открито, а най-силно въздействат при изгрев слънце; дори един час преди изгрев имат психическо действие.
* * * Според Учителя, в основата на Битието стоят числата, буквите и цветовете.
*Според Учителя “да изучаваш цветовете, това означава да изучаваш азбуката на жи-вота”. Но, за да боравим с цветовете трябва да ги наблюдаваме разложени от призма, защото тогава са в най-чист вид. Така те остават в паметта ни., за да си ги представи-ме при нужда и лечение. “Сутрин ще започнете с червен цвят, на обяд с жълтия, а ве-чер със синия. Това е най-добрият метод за лечение”. “Ако сте болни, можете да си помогнете чрез портокаловата краска.”


ІІ. ПРАВИЛА И СЪВЕТИ

1. Добре е преди ядене да се съсредоточим и да поставим в съответна нагласа ми-сълта и целия си организъм. Да благодарим за благата, които природата и работни-те хора са доставили за нас. Благодарността е разновидност на молитвата.

2. Не е добре да яде човек, когато е разтревожен.
3. Веднага след ядене устата трябва задължително да се изплаква.
4. Учителят: Да се яде след изгрев и преди залез слънце.

5. След приключване на храненето не бива да се слага нищо в уста до смилането на приетата храна, понеже храносмилането е един химичен процес от последователни и взаимно обусловени етапи. Внезапното прибавяне на нова храна нарушава после-дователността на химическите процедури.
6. Учителят: Когато човек се нахрани, всяка хапка след това е отрова.

7. Особено вредно е преяждането или яденето на трудносмилаеми храни вечер късно.

8. Продуктите да се слагат в кипяща вода. Ястията се варят на умерен огън.
9. Стъргани моркови, изложени на светлина, след 7 минути се разлагат.
10. Доматите да се варят 3 - 5 минути. Да не се прекалява с тях – съдържат оксилати.

11. Спанакът не бива да се вари, а да се прибавя накрая като подправките. Най-целе-съобразно е той да се яде на салата, особено през зимата, заедно с праз, лимон и зехтин.

12. Лукът да се прибавя цял (ако е по-дребен) във вряща вода, а не да се пържи.

13. Бобът е храна за шестата раса. Първата вода на боба се изхвърля. Залива се със студена вода и се прибавя лук, може и сушени чушки; за по-лесно смилане не се прибавя излишно олио. Веднъж в седмицата (събота) да се яде боб.
14. Бобът, царевицата и други зърна увират по-бързо, ако предварително се накиснат за една нощ във вода, която после се изхвърля.
15. Джодженът е много витаминозен.

16. Един път седмично да се готви леща, без мазнини, с много коренчета, накрая чесън.

17. При печене олиото се прибавя 10 минути преди смъкването.
18. При задушаване олиото се прибавя след като яденето заври.

19. Картофи и ориз се заливат с гореща вода.

20. Копривата се употребява леко попарена и поръсена със зехтин и лимон. Зимата мо-же да се употребява сушена.

21. Без мазнина салатите не могат да се асимилират от червата.
22. Къдравата салата с една китка магданоз действат отлично на сърцето, но да се дъ-вче добре. Салатите и марулите пречистват кръвта.

23. Краставичките заместват салатите, репичките – също.

24. Сиренето е полезно за черния дроб и зъбите, но изкиснато и прясно.

25. Вечер една глава лук тонира нервната система и регулира половата енергия. Вече-рята да става между 6 и 7 часа. Това улеснява сърцето и дава спокоен сън.

26. На супата се слагат корени от магданоз, пащернак, целина и моркови.

27. Никога храните не стоят на огъня след като се сварят. (Морковът се вари ½ час.)
28. Не трябва да се отваря капакът, докато яденето ври.
29. Яденето не трябва да се затопля втори път, защото се губят витамините.

30. Да се предпочитат ястия, съставени от малко (2 – 3) вида продукти.

31. Кравето масло за възрастни да бъде 400 – 500 г месечно.

32. Ножът по-малко да влиза в съприкосновение с плодовете и зеленчуците.

33. На праза най-витаминозни са външните зелени листа. Да се прави салата от праз, настъргана ряпа и моркови.

34. За салата се препоръчва единствено ябълковия оцет и лимон.

35. Ядките да се купуват с черупките, като се чупят преди употреба,за да не гранясват. Най-ценни са орехите и бадемите, след това са слънчогледово, тиквено и сусамово семе, фъстъците.

36. Плодовете могат да се приемат с хляб, като самостоятелно ядене.
37. Плодовете и плодовите сокове трябва да се консумират на гладно, а не по време на основното ядене, нито веднага след това.

38. Според Учителя, след житото за нас най-важни са оризът и царевицата.
39. Покълнало жито. Използва се обикновено жито. Житото се измива и залива с вода в съд, където престоява около два дни при стайна температура. При по-ниска тем-пература покълването се забавя. По време на кълненето водата може да се смени веднъж, като зърното се изплакне. След набъбването се появяват бели кълнове. От този момент житото е годно за ядене. Кълновете бързо растат и при дължина пове-че от половин сантиметър житото губи качествата си. * То повишава тонуса на орга-низма, забавя стареенето, стимулира сърдечносъдовата система и дихателните пъ-тища.

40. Учителят: специален метод от десет дневен режим на хранене само с покълнало жито. Провежда се при разпад на Луната (февруари – март), като се приема дневно по 100 г жито – сурово, покълнало или в краен случай варено. По желание може да се прибавят мед (1 кг), орехи (90 бр), ябълки (30 бр) и 1 лимон, съответно разпреде-лени за 10 дни. * Не се употребява сол, захар и др.


* * *


М И С Л И О Т Б Е С Е Д И


І. УЧЕТЕЛЯТ ЗА ХРАНЕНЕТО

1. Начинът , по който човек яде, определя какъв е той в умствено и в духовно развитие. Процесът на яденето представлява свещен акт, към който трябва да се пристъпва с нужната сериозност.

* Наблюдавайте се как ядете. От начина, по който ядете, можете да познаете ка-кво ще излезе от вас.

2. Българинът страда от преяждане. Ако яде по-малко, всичко ще се оправи. Ка-то яде, да стигне до 20 хапки и там да спре.

* Децата трябва да изядат по 21 хапки на едно ядене, а възрастните по 12 хапки.

3. Иска ли да стане красив, човек трябва да яде грах, Яде ли боб, ще стане здрав, ще развие твърдост.

* Надали има друго растение, което да има толкова хранителни материали като боба.
4. Човек придобива качеството на това, което яде.

5. Ръцете дават и възприемат едновременно. Щом поставите ръцете си встрани, от една страна се дава, от друга се възприема. С двете ръце не можем да възприема-ме едновременно. Общо казано от дясната се дава, от лявата се приема. Ние сега с дясната вземаме, а с лявата даваме. Това е неправилно. Като приготовлявате яденето с дясната ръка ще слагате, като почнете да ядете, ще употребявате лявата ръка. С ля-вата ръка ще ядете.

6. Като седнете да се храните, първата ви работа е да кажете: “Господи, благо-дарим ти за хляба, който си ни дал, благодарим ти за живота, който внасяш чрез него у нас”.

* Мотото, което се казва при ядене: “Благославяш ни, Господи, и ние опитваме изобилието на твоята благост” (три пъти).

7. Хората ядат по три-четири пъти на ден и всяко ядене стомахът трябва да ме-ли тази храна по 4 часа. Това значи, че той работи по 12 часа. Стомахът трябва да ра-боти по 3 часа най-много.

* Според мене здравословната храна се смила за 1 час и 20 минути. Всяка хра-на, която се смила за повече от това е вредна.

* Казвам: праведният човек яде само веднъж през деня. Обикновеният човек яде 2 пъти през деня, а онези хора, които ядат постоянно мязат на животните.

8. Яж малко, за да бъдеш здрав и силен.
* Яж малко, за да бъдеш красив, за да не изгубиш красотата си.
* Яж малко, за да имаш топло сърце, красиви и чисти чувства.

* Яж малко, за да можеш да мислиш, да можеш да обичаш, да можеш да чувстваш.

* Яж малко, за да бъдеш истински човек, да вземе надмощие в тебе, в твоя живот – Духът; за да преместиш центъра на живота си от стомаха в ума, в сърцето, във волята, в душата, в духа.

* Яж малко, с любов, яж с радост и благодарност, обикни храната – тя е тялото, живота, жертвата на Бога за теб, тя е въплъщението, материализацията на Божията Любов на земята, тя е жертвата на Любовта, на Божията Любов за теб.

9. Ако яде малко и не мисли, човек не се ползва от яденето, ако яде много и не мисли, той пак не се ползва. Изобщо, ядене без мисъл не допринася никаква полза.

* Следователно, искате ли да бъдете здрави, мисълта ви трябва да присъства във време на храненето. Яжте и мислете за това, което ядете, яжте и благодарете, че има какво да ядете.

* Като ядете, не бързайте. Яжте бавно, дъвчете добре и мислете върху процеса, който става във вас.
* Когато ядете, не приказвайте. Мислете за храната.
* Малко храна давайте на вашето дете. Малкото се благославя в природата. Многото пресищане в света – това е един грях.
* Многото ядене изтощава човешкия организъм. Колкото по-малко яде човек, толкова повече животът му се удължава.

10. Ще ядете малко, ще дишате много, ще мислите постоянно. Ще се учите да ядете малко, защото ще дойдат години, когато по веднъж или по два дни само в седми-цата ще ядете. Ще се научите да извличате необходимата храна от въздуха, от светли-ната и водата.

*…Забелязали ли сте, че хора, които работят усилено умствено, които се подви-зават духовно, никога не затлъстяват.

* Човек трябва да яде точно на време, не в определен час, но когато силите в не-говия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

* Правило е, човек трябва да яде след изгрев слънце и преди залез слънце.

11. Когато станете сутрин, не бързайте с тези мисли, какво ще правите и какво ще ядете. Най-първо кажете: “Сила, живот, здраве. Сила на ума, живот на сърцето и здраве за тялото”. Сутрин ще го кажеш веднъж, на обяд, преди да започнете да ядете ще си кажете същото. После с първата лъжица ще кажете: ”Сила за ума ми”, с втората - “Живот за сърцето ми”, с третата лъжица - “Здраве за тялото ми”.

12. Водата ще я пиете затоплена или гореща, на глътки по един литър вода не е много; ще дишате дълбоко през носа. Като се научите да ядете, пиете и дишате както трябва, другото само по себе си ще дойде.

13. Картофите намаляват температурата, действат благоприятно върху мозъка, съдържат мозъчен екстракт.

14. Домакинята като реже лука, да го реже на едро и да му пее. Най много на де-сет парчета може да се реже. Като се готви, всичко наведнъж да се сложи да ври и лу-кът и картофите и маслото – всичко заедно и най-много 25 минути да трае тази проце-дура. Добре е картофите да останат малко недоварени, да не се разваряват. Дори най-добре е да се ядат сурови или съвсем леко сварени.

15. Сладката храна придава мекота на характера. Киселата – придава активност, енергия. Киселата храна усилва волята на човека.

* Детето трябва да употребява сладка храна, възрастният – кисела, а старият чо-век – горчива.

16. Деветият ден от месеца ще го посветите целия на Господа. Този ден ще се храните с плодове.

17. Според мене 24 часа съзнателен пост се равнява на 10 дни механичен пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си. Постете 24 часа и бъдете весели и радостни. Пейте и благодарете на Бога за всичко.

* Радвай се, че си гладувал един ден, за да ядеш по-сладко на другия ден. Който е гладувал три дни, яде по-сладко от оня, който никак не е гладувал, или е гладувал само един ден. Колкото повече гладуваш, толкова по-щастлив ще бъдеш, когато ядеш.

* …Познай глада, за да разбереш смисъла на живота!
18. Главната идея в поста е да събужда скритата енергия в клетките и да обно-вява организма.

19. Защо в петък трябва да се пости? Най-опасно място е.

* В петъчен ден няма да готвите и да ядете готвено. Може само хлебец с малко маслинки или хлебец с малко плод. Можете да изберете един от петъците в месеца, в който нищо да не ядете. Ако някому се наложи, че не може да пости един петък, тогава следващия месец ще пости два петъка. Никому няма да съобщавате.

20. Мнозина ядат гроздето бързо, като гълтат цели зърна. В люспицата на гроз-дето се намират много витамини, които могат да се използват само при дъвкане. Добре е семките да не се гълтат.

21. …Житото трябва да се вари и в този вид, докато е топло още, да се яде. Ако остане житото от днес за утре, то не трябва да се яде.

* Всички храни произлизат от житото. Житото представлява първичната материя, която е дала подтик на органичния свят. Този подтик е Божествен. Следователно, който иска да приеме този подтик в себе си, той трябва да се храни с жито…

22. Онзи, който иска да се реформира, да преорганизира своето тяло, най-първо трябва да се храни с жито, ориз, царевица, плодове. Чистата храна, като жито и ориз няма нужда от захар, от мляко, от орехи. Ако човек яде чиста храна без приправки, ще има ли диабет? Разнообразявайте храната си, защото всеки вид храна съдържа специ-фични енергии, необходими за организма им.

* Добре е да не си дояждаш. Заболее ли човек от артериосклероза трябва да яде по-малко, и то проста храна. Да се храни с варено жито, варен ориз и плодове.

* Царевицата съдържа органично злато.
* Царевицата ще я ядете цяла, сварена или на зърна, но не и смляна.

23. Яжте само пресни плодове! Яжте само пресен хляб! Няма ли пресни плодо-ве, няма ли пресен хляб, не яж! Не яж никакви консерви. Яж пресни, свежи плодове…
* Презрели плодове не яжте.
* Добре е плодовете да се ядат с малко хляб.
* Ще ядете плода, но семката няма да ядете…

24. Пет-шест ореха на ден – това ви стига за мазнина. Лешници, бадеми, орехи – ето ви мазнините. Оставете това рафинирано олио. По-добре орехи да сложите в яде-нето или слънчогледово семе. Като смелите с една машинка малко орехи или 150 гр. слънчогледово семе, това е достатъчно.

25. Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд. Вечер да не се яде. Въобще вечер ако не ядете, ще бъде сто пъти по-добре.

26. Боровинките са особено полезни за стомаха. Те поправят стомаха, регулират неговите енергии.

27. Никога не яжте боб, който е стоял в избите ви повече от година.
* Ти трябва да вариш фасула най-малко в 2 води, за да извадиш нещо от него. Първата вода на фасула трябва да се хвърли, защото е опасна.
* Не свареният боб дори и свинете не бива да го ядат, той е опасна храна.

* Не е добре да се яде много боб. Добре е да употребявате праз лук, обикновен лук, прясно зеле, за които има начин да се запазват и през зимата.

* Добре ли е да се яде кисело зеле? Добре, но не за всички. Ами зеления боб? Той е по-добър от сухия.

28. От ябълката, орехите, житото, хляба, зехтина, всички плодове няма по-хубава храна за човека. Житото е много важно, то дава много неща на човека и го прави устойчив.

* Повече от един лимон на ден не се употребява и то изцеден в чаша гореща вода.
* Лукът е необходим, но ще го туряте във вода гореща, за да убиете лютивината

29. Яжте повече спанак и коприва и косата ще ви се почерни.

30. Хлябът, който ядете, трябва да го издухате отгоре… знаете ли как се духа? Нали сте виждали как се отвява житото? Духате го. По същия начин ще духате хляба. Нещо повече: ще купите хляба от фурната, ще вземете една чиста кърпа, ще я нато-пите в гореща вода и ще я прекарате отгоре върху двете страни на хляба, да изчистите кората му. Купите си някакъв плод, направете и с него същото. По този начин вие ще продължите живота си най-малко с 10 години. Ако не спазвате тези правила, ще скъси-те живота си най-малко с 10 години.

* …Железният нож, с който се реже хляба, оставя своите отрицателни енергии и влияние в хората, които го ядат.

31. Когато ядеш, трябва да правиш избор на храните. Природата е създала мно-го храни, но ти ще избереш най-чистата и доброкачествената, която действа благопри-ятно върху твоя организъм. Това е човек с висок идеал.

32. Не е хубаво да се изяжда всичкото ядене в паницата, нека остане малко. Съ-щото се отнася до чая и кафето.
* Не яжте лакомо, но сдържано и винаги да оставяте малко от яденето в чинията.

33. Храносмилането се отразява върху кръвообращението; кръвообращението се отразява върху дихателната система; дихателната система се отразява върху нерв-ната система, а тя – върху мозъка, седалища на мисълта.

34. Преди да говорите, измийте устата си много добре, да не остане нищо от храната. Това е алхимия. Никога не говорете с немити уста.

35. Като ядете, не напълвайте чинията с ядене и не режете големи парчета хляб.

36. Никога не готви, когато си болен, не пипай хляба, когато си болен, и никому нищо не носи, когато си болен. Никога не яж нещо, което не обичаш.

7. Носители на Божествена сила от Божествен произход са: Светлината, Водата, Пчелата, Розата, Липата, Ябълката, Портокалът, Златото.
38. Правите ли операция, не сте от най-умните. Остарявате ли, не сте от най-ум-ните. Страдате ли, не сте от най-умните.

39. Господ казва: Не яжте месо и не преяждайте. Господ казва: Яжте чиста, пряс-на, слънчева храна. Вие си ядете каквото ви падне. После ви казва: Тесни обуща няма да носите, под силна електрическа светлина не стойте, не носете очила, не спете, кога-то слънцето свети. Вие си знаете своето, не слушате Господа. Мъчно се върви по пра-ви пътища.ІІ. УЧИТЕЛЯТ ЗА ЗДРАВЕТО И ЛЕКУВАНЕТО


1. Който не мисли правилно, не диша правилно, който не чувства правилно, не се хра-ни правилно, който не постъпва правилно, не може да бъде здрав.

2. Болестите не са създадени от Бога. Човек сам създава условия за болестта и сам става болен. Следователно ти, който сам създаваш болестта, можеш сам да я леку-ваш. Бог никога не лекува болести, които той не е създал.

3. Няма по-силна отрова от гнева, омразата, завистта, лъжата, подозрението. Това са утайки, които се наслояват в кръвта и я тровят.

4. Ревността е една от причините за състаряването на човека.

5. Сръднята е една разточителност. При всяка голяма сръдня умират хиляди клетки, по четири-пет милиона кръвни телца стават жертва на гнева.

6. Колкото и да те предизвикват, ще се въздържаш, няма да се гневиш, ще търпиш, за-щото при разгневяването, не само че умират хиляди клетки, но цялото тяло се за-мърсява.

7. Всеки разгневен човек е окраден, защото е извън тялото си и духовете го обират. Затова всеки да пази своята къща.

8. Когато сте нервни, възбудени, концентрирайте ума си към края на носа или към центъра на веждите, вътре във веждите в началото на космите има празнина, наре-чена “празнина на безмълвното наблюдение”. Ще се концентрирате докато дойде просветлението.

9. Духовете ни завземат чрез прозявката и чрез гнева. Първите не са толкова опасни, но все пак винаги затуляйте устата си, когато се прозявате. При гневно състояние, когато разсъдъкът спре да действа, духът се изтласква навън, тялото остава празно и в такъв момент може друг дух да се загнезди в кръвта, който мъчно после се из-гонва. Лошите духове, които са те обсебили, могат да излязат с пост, молитва, сила и знание.

10. Ако човек сам не може да живее, той с никого не може да живее. Ако сам може да живее, с всички ще може да живее. Да живееш сам, това значи да живееш с Бога, който пребъдва в твоята душа. Божията Любов включва всичко. Ако не можеш да живееш с Бога, свършено е с тебе.
11. Съдбата дебне човека всеки момент. Като знаете това, непрестанно се молете. Без молитва не сядайте да ядете. Молете се на Бога да ви пази от лошата съдба, която всеки момент ви преследва.

12. Умният човек, като вижда, че организмът му е лишен от известна енергия, той я съ-бира от Слънцето. Той знае, че Слънцето може да набави всеки недоимък от енер-гия в човешкия организъм. Когато се парализира известен орган, или крак, или ръка, или отслабнат очите, или отслабне паметта - всичко това се дължи на недоимък на енергия, недостатъчно приижда кръв, храна в този орган. Умният и разумен човек няма да каже: Такава е волята Божия, но ще си набави веднага необходимото, ще събере енергия, ще се изцери.

13. Особена атмосфера ще се създаде около вас, ако знаете как да произнасяте думите – живот, благост, Любов, Мъдрост, Извор, Христос, Дух. Използвайте силата на думите и за лекуване – метод прост и евтин. Трябва да ги произнасяте със сили, концентрирано, за да има резултат.

14. Облаците пречат да видите слънцето, но неговите жизнени енергии минават през тях. Никаква външна сила не е в състояние да противодейства на слънчевата енер-гия. Ето защо на всички анемични и слаби хора препоръчвам при всякакво време да излизат вън половин час преди изгрев слънце, да възприемат ранните слънчеви лъ-чи и после да отидат на работа. Зората дава на човека такива енергии, каквито ни-коя друга сила не е в състояние да му я даде.

15. Всичко, каквото може да се вземе и което може да се ползва, е преди и при изгрева на слънцето.

16. Слънчевата енергия минава всеки ден през 4 периода: от 12 часа среднощ до 12 часа на пладне има прилив на слънчева енергия, а от 12 часа на пладне до 12 часа среднощ – отлив. Приливът дохожда до най-високата си точка при изгрева на слън-цето. Този прилив е най-силен и животворен. Той постепенно намалява до пладне. След това започва отлив, който е най-силен при залез.

17. Един час преди изгрева на слънцето, неговата енергия има психическо влияние.

18. Преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. Във време на изгрева лъчите на слънцето, които идват по права ли-ния, имат влияние върху дихателната система и върху нашата чувствителност. А колкото наближава към пладне, същите лъчи имат влияние върху храносмилател-ната система. Затова лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев слънце – за подобрение на мозъчната нервна система; при изгрев слънце – за уяк-ване на дихателната система, а от 9 до 12 часа – за уякване на стомаха. След обед, изобщо, слънчевата енергия има малко целебни резултати. Причината на тази разлика се крие в различната възприемателна способност на земята и на орга-низма.

19. Като се излагаш 2 – 10 дни направо на слънцето, почерняваш. Това дава нещо, но и взема нещо. Понеже ние още не сме склонни да го разбираме, нашето естество е та-кова, че още не знаем как да възприемаме слънчевите лъчи, то ни хапе, гори. Причината за това е, че около нашата земя се образува един червен пояс от изпа-рения на нашите мисли, на нашите чувства, на нашите желания, и вследствие на това се образуват тия палещи лъчи на слънцето. Тъй че ние възприемаме слънче-вите лъчи чрез отражение.
20. Ако можеш от сутрин до обед да издържиш на слънцето, ти си здрав човек. Ако не можеш да издържиш дълго време на слънцето, ти не си здрав човек.

21. Пролетно и лятно време от 22 март всяка година, препоръчително е да се ляга и да се става сутрин рано, за да посреща слънцето и да приеме човек своя дял от него, тъй като пчелите събират нектар от цветята. Всеки трябва да прави опити ред годи-ни, за да се убеди в тази истина.

22. Посрещайте светлината с любов, за да се ползвате от нея. Не гледайте слънцето, когато грее силно. Гледайте го сутрин, когато изгрява. При това има особен начин за възприемане на слънчевата светлина, не само чрез очите. Малко хора могат да използват правилно светлината, въздуха и водата. Повечето хора дишат само с дробовете си. Има друг начин на дишане – чрез астралното тяло или чрез етерния двойник.

23. Съвременният човек малко спира вниманието си на слънчевата енергия. Ще посре-щнем слънцето гологлави, за да възприемем слънчевата светлина. Ако децата са ти слаби, ще ги излагаш на слънце.

24. Хора, които не почерняват от слънцето, не могат да се лекуват от него.

25. Когато се правят слънчеви бани, добре е да сте облечени в бели или ясно зелени дрехи.

26. Когато правите слънчеви бани, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено, да не мислите за странични неща.

27. Когато искате да се лекувате със слънчеви лъчи, най-добри часове са от 8 до 10 часа. Пазете се от следобедните слънчеви лъчи.

28. Няма защо да стоите с часове пред слънцето; щом то изгрее, обърнете си гърба и кажете: искам да ми направиш една разтривка. Няма по-добри масажи от тези, кои-то слънцето прави на гръбначния стълб. Като се разболееш, не бързай да викаш лекар. Излез навън, изложи гърба си на слънце, концентрирай ума си, попей си ти-хичко и болката ще мине без лекар и лекарство. Като седнеш да се печеш на слън-чевите лъчи, така ще се нагаждаш към лъчите, че те да те стоплят хубаво, и ще съ-средоточиш слънчевите енергии към болното място. Малко или никаква храна няма да ядеш. Може малко топла водица в термос, хем ще се печеш, хем от време на време по една глътка си пийвай. Тази вода привлича енергиите, които идват от слънцето.

29. Ако имате екзема, ако ви падат косите, ако имате ревматизъм в ставите си ли пък някакви подутини в корема, ако сте богат, направете си някаква веранда, тераса, из-ложена към слънцето и оградена от стъкла, хвърлете ризата си до пояса, легнете на един креват с глава на север, а краката на юг, изложете гърдите на слънцето, като пазите главата си от него и стойте така ½ час; после ½ час гърба, ½ час пак гърдите и т.н. докато се изпотите. Ако направите 20 – 30 – 40 – такива бани, всичко ще ви мине – и екзема и ревматизъм ще изчезне.

30. …Има часове през деня, когато слънчевите лъчи не се отразяват благотворно вър-ху организмите. Това са тъй наречените черни, негативни лъчи. За да не попаднете под влиянието им, пазете се да не спите през деня. / 11:20 – 11:50 и 17 – 18 часа /.
31. На главата си може да носите бяло, на краката – тъмни цветове, на врата – чер-вено и синьо. Светложълто също може на главата да слагате.

32. Някои от вас се възхищават само от някои цветове. Нямат еднаква любов към вси-чки цветове. Ще обичате всички цветове еднакво, защото здравето зависи от тези седем лъчи. Ако сте пристрастени и обичате само един цвят, нарушавате хармони-ята. Заедно съединени, тия цветове образуват светлината. Цветовете са кредитори. Цветовете се кредитират един друг. Червеният цвят кредитира портокаловия. Пор-токаловият кредитира жълтия, жълтият – зеления, и т.н. Трябва да изучавате свет-лината, както музиката се изучава. Човек, който няма ясна представа за червения цвят, никога не може да вземе правилно тона “до”. Между червения, аления цвят и основния тон на живота има отношение. Има един червен цвят като огън. Гледаш ли или се обливаш с червения цвят, ще оздравееш. Гледаш ли разгорял се голям огън, ще оздравееш.

33. Всеки ден ще изучавате по един цвят от спектъра. Следете кои цветове през кои часове на деня преобладават. Това е работа за вас. Червеният цвят за пример дей-ства върху личния живот на човека, прави го голям индивидуалист. Жълтият цвят дава простор и успокояване на ума. Колкото повече навлизате в тъмните цветове, например тъмносиния, вие усещате тъга, скръб в душата си. Светлите цветове – ясносиният, ясно жълтият, действат успокоително на нервната система. Синият цвят е среда на духовния живот на човека.

34. Зеленият цвят регулира магнетичните и електрически течения в човешкия органи-зъм. Той е свързан с растението. Който иска да расте и здрав да бъде, той трябва да се свързва със зеления цвят. Виолетовият цвят има отношение към волята на човека.

35. Ако са ви нужни пари, приложете зелената краска, т.е. четене на съответните сти-хове и обливания с тази краска. За свежест, за благоухание, за растене, използвай-те този цвят.

36. Белият цвят е здравословен, той е цвят на щедростта. Докато косата е черна, човек събира само в себе си. Щом побелее косата му, той започва да раздава. Хората с черни коси са нетърпеливи, избухливи. Те изразходват много енергия напразно. Хората с бели коси са кротки.

37. Всеки цвят има органическо и психическо въздействие. Чистият червен цвят произ-вежда оживотворяване, но ако се възприеме нечист червен цвят, той произвежда дразнене в човека. Чистият портокален цвят произвежда благородно индивидуали-зиране, а нечистият – подхранва егоизма. Чистият жълт цвят произвежда вътрешно равновесие на чувствата: уравновесяване, мир, тишина, спокойствие. Ако е приет в нечист вид, образува болестно състояние. Чистият зелен цвят произвежда растене във всяко отношение. А в нечист вид произвежда съхнене – и физическо и психи-ческо. Синият цвят в голямо количество и в чист вид причинява подем, разширение на чувствата, проявление на най-възвишените чувства в човека. В малко количес-тво и в неестествен вид, произвежда съмнение, безверие. Тъмносиният цвят в чист вид дава твърдост, решителност, устойчивост в убежденията в чувствата. А в не-чист вид – непостоянство. Моравият цвят в чист вид произвежда сила на характера, а в нечист – малодушие.

38. Анемичният трябва да се облича в червени дрехи. Той трябва да взема червения цвят от листата, а не червената боя, с която бояджиите си служат.
39. Най-красивите шарки ще намерите в растенията. Растенията представляват най-великиката художествена изложба. Те представляват страници от великата Божес-твена книга.

40. Страхът се лекува само чрез жълтия цвят. Гневът с какво се лекува? С розовият цвят. Това показва, че тъмночервеният цвят трябва да се превърне в розов или в син.

41. С виолетовата краска се извършва спасението на човечеството. Силата, смирение-то, благостта са нейни.

42. Упражнение: Отначало ще получите цветовете чрез призма, и ще вземете черве-ния цвят, за да си го припомните. След това ще махнете призмата и мислено ще си представите, че се обливате с този цвят, като че ли един душ от червена светлина ви облива отгоре. Това ще правите в понеделник три пъти,сутрин, на обяд и вечер. След това същото във вторник с портокаловия цвят. В сряда с жълтия, четвъртък със зеления, петък с ясно синия, събота с тъмносиния, неделя с виолетовия.

43. Човек, като е дошъл на Мусала, продължава му се животът с една година. А една
година колко много струва. Вие все сте приели тук, колкото и да са примитивни ва- шите апарати. На Петровден Мусала приема специфични енергии от слънцето.

44. Ако искате да ликвидирате по-скоро с кармата, ще пеете сутрин “В началото бе словото”, на обед - “Бог е Любов”, а вечер - “Духът Божи”.

45. Казвам: Пейте на болестите и на страданията си. Болестта обича спокойствие, като разбере, че при тебе няма спокойствие, тя хуква да бяга и те напуща. Щом наруша-ваш мира й, тя казва: - Тук не се живее.

46. Музиката е мощно средство за изгонване на злите същества от вас.

47. Всички стари мантри от най-дълбока древност са вложени в песните, които съм ви дал. Ако ги пеете както трябва, ще се ползвате. Тези песни са създадени по закони-те на бъдещата музика. Това са песни, които не умират. Сега ли мислите се създа-ват?

48. Който пее, малко боледува. Ако заболее, лесно се лекува.
49. Който пее, се подмладява; който не пее – остарява.

50. Песента “Благославяй, душе моя, Господа” действа лечебно, тя лекува. Ако се нау-чите да пеете както трябва песента “Зора се светла зазорява”, то всички възмож-ности ще дойдат у вас.
51. Песента “Фир фюр фен” е за ума. “Махар-Бену” е за сърцето. “Давай-давай” е за тя-лото. Здравето се възстановява чрез човешката мисъл, а се поддържа чрез човеш-ките чувства.
52. “Киамет” да се пее за разрешаване на мъчнотиите, да излезете от безизходни по-ложения.
53. Вкъщи накарайте болния да пее и той ще се излекува. “Сладко-медено” го нака-райте да пее, после другите упражнения. Така може да се лекуват с музика не вси-чки болести. Само дето е възможно
54. Има едно просто средство против ревматизъм: изпей му песента “Мога да постигна,
що желая”. Болестите се страхуват от песните.
55. Жизненият елексир – праната – се намира във въздуха, истински цяр за всички бо-лести. От този жизнен елексир може да се вземе сутрин, тогава праната е в изоби-лие, особено от 14 януари до 14 юни. Вечер тя е най-малко, а през нощта отново почва да се набира.

56. Когато болният иска да се излекува от болестта си, да гледа луната, когато се раз-пада, и да се свързва с нея. Пълни ли се луната, той трябва да затваря кепенците на прозорците, да не прониква светлина в неговата стая.

57. Когато се лекувате, понякога ще употребявате магически формули и то през време-то, когато луната се празни. Някой страда от ревматизъм, нека вземе половин кило-грам сол но бучки, морска или каменна, и в един съд с чиста изворна вода да туря всеки ден по една бучка от тази сол. Ще стане рано, преди изгрев слънце, ще тури бучката сол във водата и ще каже: “Както солта се разтопява във водата, така да се разтопи и да изчезне моят ставен ревматизъм”. Този опит ще правите, докато се празни луната – две седмици. Може опита да се прави и при залязване на слънце-то. Докато трае опитът, никой не трябва да ви вижда и да знае това. Може от чет-върт килограм да мине, може от половин, важното е да се постоянства, докато оз-дравеете. Вяра и постоянство имате ли, със солта ще се излекувате.

58. Малките импулси, всеки ден вложени в душата, ще допринесат някога своите пло-дове: “Ще стане това”. “Ще оздравея”. “Ще направя това, ще постигна “.

59. Когато се чувствате зле и в безизходно положение, произнесете името на Господа Исуса Христа, защото то съдържа равновесие, и с произнасянето му съзнателно и с благоговение повиквате деветте ангелски чина да работят всички заедно.

60. Ако някой път нещо ви е тъжно, или ви боли нещо, правете си разтривки. Ако вика-те хора да ви разтриват, не би имало такъв резултат, който би се получил, ако вие сам се разтривате. Правете разтривки на лявата ръка и раменете, после правете разтривки с лявата върху дясната. Сами да сте, да няма никой около вас, за да се концентрирате по-добре.

61. Ако ви атакуват отвред, вие начертайте мислено един светъл кръг около себе си, после един кръг отпред назад, като стоите неподвижно. Застанете в центъра на тези кръгове и си кажете: “Със силата на Духа Божий, всички лоши мисли да се разсипят и разпръснат”.

62. Когато ходите в планината, подпрете се на някое дърво, здраво, изправено. Дърво-то ще внесе във вашия организъм известен род енергия, която може да пречисти кръвоносната ви система.

63. ** Ако искаш да бъдеш здрав, не свършвай работата си докрай. Във физическите работи, трябва да остане малка част незавършена.

64. Всяка сутрин ще правите упражнения, но така, че цялото тяло да се раздвижи, кле-тка да не остане нераздвижена.

65. Добре е да се правят частични измивания на тялото. /Луи Куне: единият ден да се измива само едната половина от тялото, а другата да остане суха; на другия ден – долната част на тялото, а горната да остане суха./ Понякога те са за предпочитане пред целите бани. Изобщо природата обича разнообразието. При това, като миете краката си, не бързайте изведнъж да ги измиете. Потопете краката си във водата и поседете в това положение малко време.

66. Който е болен да пее и свири, а който е само недоволен, да започне да рисува.

67. Всеки, който спи много, е изложен на болести.

68. От време на време е необходимо човек да остане сам, без допир външен с когото и да е, за да уякне душата му.

69. Боси трябва да ходите лятно време, особено месец май, за да може краката ви да се свързват със земята и у вас да преминава електричество и земен магнетизъм. Но това да става извън градовете, по тревата, пясъка, камъните, водата.

70. Ще избягвате много лютите чушки, киселото, студената вода, дишането през устата, спането денем, пиенето на течности по време на ядене, смесването на храните.

71. * Ако си болен, дръпни долната част на едното и на другото си ухо и кажи: Да оздравея.

72. За да се неутрализира силата на греха, хората се принуждават да ядат чесън. По-добно с подобно се лекува. Чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да де-зинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха си или гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния може да се предпише чесън, но не и на здра-вия.
73. Чесънът е добро средство, защото увеличава вибрациите на организма.
74. Против безсънието също вземайте чесън.

75. Когато в стомаха се отделят повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Тези лютиви български пиперки са за препоръчва-не.
76. Ако стомахът е слаб, пий по една чашка чисто домашно вино.

77. …Хубаво е да пиете житена вода, царевична вода, проста картофена супица, зех-тин да се пие по една чаена лъжичка на гладно. Да се яде препечен хляб.

78. * Ако ви боли корем или стомах, турете дясната си ръка на слънчевия възел, може и на стомаха, а лявата на кръста.

79. Водата е едно от мощните средства за лекуване. Аз препоръчвам водата да се упо-требява по една лъжичка на минута. Ако те боли стомах, употребявай в продълже-ние на 3 – 4 часа по една лъжичка вода на минута, като участва и мисълта, ще има резултати. Ще вземеш чиста планинска вода.

80. Ако имате разстроен черен дроб, ще изяждате на ден по два лимона. В лимоните – в корите, има витамини. Ще пиете по кило и половина вряла вода – сутрин, обяд и вечер.
81. Ще лекувате черния си дроб, постоянно ще го разтривате. Който почва да отслабва физически, да прави разтривки на стомаха си. /Луи Куне препоръчва във вода./

82. Ще дам един метод, чрез който да си въздействате при разстройство на черния дроб. Турете дясната ръка отпред на корема, с длан към корема, а лявата на кръс-та, пак с длан към тялото и мислено прекарайте енергиите на слънцето към центъра на земята. След 10 – 15 минути състоянието ви ще се подобри.

83. Който страда от очи, да реже лук. Ако очите на някого се зачервяват, също да реже лук.
84. Взирайте се в тъмните нощи, взирайте се в небето, за да усилите зрението си. Тър-сете нощем в стаята мислено разни предмети. После ходете на високи върхове, постойте там един месец, очите ви ще се засилят и нервната система ще укрепне.

85. За всички нервни заболявания яжте много ябълки, круши; варете си царевична и житена вода.
86. Нервните хора да правят екскурзии, да правят гимнастически упражнения и да се лекуват с музика. Студена вода да не пият и малко да ядат.

87. Неврастеникът да яде по три кюфтета, направени от праз – сутрин, обед и вечер – така 10 дни и неврастенията ще изчезне. Праз лук, брашно или галета, масло, яйца.

88. За нервната система много добре е да се подложите на грахова диета.

89. Ако се чувствате нервен, неразположен, изяжте две круши или две ябълки, малки или големи, законът действа еднакво. Силата не седи в големината, а в числото две, като принцип. Числото две е магнетично, смекчава енергиите.

90. На онези от вас, които минават за неврастеници, препоръчвам в продължение на един месец да употребяват препечен хляб на добре разгорещени въглища. Хлябът трябва да се препече хубаво, да не остане в него никаква влага.

91. Ако сте нервни, правете опити да гледате спокойно, без да мигате. Така ще концен-трирате мисълта си и ще регулирате нервната си система.

92. Когато сте неразположени и не знаете какво да правите, хващайте последователно с дясната си ръка първо палеца, после показалеца, средния, безименния и малкия пръст. След това следете какви промени стават у вас.

93. За да си възстанови здравето, човек трябва по няколко пъти на ден да тегли пръстите. Първо ще хване големия пръст. Ако не оздравее, ща хване втория. Ако болестта му е сериозна, той трябва да изреди всичките си пръсти, на ръцете и на краката. Като теглите пръстите си по няколко пъти на ден, в десетина дни ще оздравее напълно, или ще подобри състоянието си.

94. Ако си неразположен, иди в гората и започни да обикаляш дърветата. Обиколи ед-но дърво и подскочи; обиколи второто, третото и подскачай около тях. Като обико-лиш 20 – 30 дървета, състоянието ти ще се измени.

95. Когато стоите на камъни, трябва да стоите около 1 – 2 часа. Хубавите места за ле-куване са каменистите, защото като стоите върху камъните, намагнетизирвате се. Те не трябва да са ръбести, защото през ръбовете им ще изтичат магнитните сили. Камъните са особено лековити през септември.

96. Когато човек се обезсърчи, нека стои прав и да не ляга. Да се изправи добре и да стои като свещ.
97. Ако искате да бъдете здрави, правете често екскурзии през късната зима и ранната пролет, докато растенията не са развити и докато няма животни по планината, за да се ползвате от праната, която е в изобилие.

98. Когато един човек бива обсебван, дишането му е много ускорено; затова дишайте дълбоко, да гоните от вас онзи дух, който иска да ви обсеби. А щом го изгоните от физическото поле, то в другите, по-висшите полета още по-лесно е да го изгоните. Един лош дух никога не може да влезе през носа, а винаги през устата, и като влезе в стомаха ви, по течението на кръвта, връща се в сърцето чрез вените, а не чрез артериите. Ако кихнете, изхвърляте духа от устата. Когато усетите, че някой дух се е загнездил у вас, ще дишате дълбоко, ще си представяте, че светлосиният цвят прониква у вас, слизайки отгоре; може да ползвате и някоя формула, и по този на-чин ще се освободите. Оставите ли се лош дух да ви командва, той ще ви демагне-тизира, ще ви нападат какви ли не мрачни мисли и по този начин ще изгубите бла-гословението, което е определено за вас.

99. Правилното и дълбоко дишане е лекарство за болестта, а не инжекциите. Това е ключ на здравето. Дишането е хвалене на Господа. Онзи, който не може да диша, нито себе си хвали, нито Господа хвали. Ако дишате правилно, вие сте оградени с Божието благословение.

100. Като дишате, казвайте в себе си: “Да се прослави името Божие в мен”. Като задържате въздуха, казвайте: “Да се въдвори Царството Божие и Неговата Правда в мене”. Когато издишвате, кажете: “Да бъде волята Божия”. Може много да знаете относно дишането, но този метод никъде няма да го намерите.

101. Божественият живот прониква в нас чрез въздуха. Въздухът е склад на Божест-вени енергии. Понеже въздухът е наситен със светлина и прана, като диша човек приема тези два елемента, необходими за кръвта.

102. Знаете, че Бог е във въздуха, и трябва да се държите пред Бога с всичкото си уважение. Следователно като дишаш, ще мислиш само за дишането.

103. При вдишване ще изговаряте мислено “Отче наш”, също при задържане, един път и при издишване още един път. По 10 пъти сутрин, обед и вечер.
104. Гледайте поне две минути да задържите въздуха в дробовете си.
105. Колкото повече задържате въздуха в дробовете си, толкова повече енергия при-емате от него.

106. Когато сте нервни, разгневени нещо, направете следното упражнение: запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите до седем. След това не поемайте повече въздух и мислено бройте до десет. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпущайте въздуха бавно, ритмично като броите мислено до девет. Това упражнение помага за регулиране на нервната възбуда, за успокояване на мозъка или за усилване на паметта. Това е особено не-обходимо, когато изучавате някакъв предмет. Сутрин и преди обяд ще поемате въз-дух през лявата, а ще го изпущате през дясната. Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще издишвате през лявата. Ще правите упражнението по 21 пъти на ден: сутрин, преди обед и вечер по седем пъти.

107. За да не изпадате в мрачни състояния трябва да подобрите дихателната си сис-тема и черния дроб…
108. Ако дишате добре, може да останете на земята до дълбока старост.
109. Ако човек не диша правилно, никое лекарство не може да му помогне.

110. Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, а друга която се усвоява през дясната; през лявата ноздра се приема магнетичното течение, което има връ-зка със слънчевия възел и се нарича слънчево течение. А през дясната ноздра се приема електричното течение, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Първото има връзка със сърцето, а второто с ума. Когато искаме да раз-виваме повече сърцето, приемаме с лявата ноздра и издишваме с дясната. А когато искаме да развиваме повече ума, приемаме въздуха с дясната ноздра и го изпуска-ме през лявата.ІІІ. ДРУГИ МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ ЗА ЗДРАВЕТО


1.Тези болести, които не можете да премествате от едно място на друго в организма си, мъчно се лекуват.

2. Правила за спане: мисли правилно. Яж малко и рано. Ще имаш определено време за ядене – то да е ритмично, а не безразборно. Дъвчи много добре храната. Не оставай в ума си никаква излишна мисъл. Не приемай мисли, дошли отстрани и отвън. Преди да си легнеш, леко овлажни тялото си, главно слабините, с влажна кърпа. Нека остане та-зи малка влага. Лягай в 20 часа или в 22 часа и то десет минути преди тези часове.

3. Нужна е дълбоко вътрешно единство, хармония, бани със слънчева вода, обливане с виолетовия цвят, всеки ден да се яде кромид лук.

4.Ако ви се разтупа сърцето неравномерно, сложете си ръката върху него и се помо-лете.

5. Който яде без да дъвче, съкращава живота си. Храната трябва да се задържа по-дълго в устата, за да може част от енергията й да се всмукне от езика. Чрез езика енергията се предава на мозъка, а оттам – на сърцето. Езикът възприема духовната енергия от храната, която по друг начин не може да се възприеме.

6. Изобщо, най-малкото бяло петно на ноктите е признак на някакво болезнено състоя-ние.

7. Когато човек повдигне ума си в култ и мисли как повече знания да придобие, стома-хът в него ще пострада. Когато пък той повдигне стомаха си в култ, главата му ще пос-трада.

8. Ако искаш да оправиш работите си и да бъдеш здрав, легни на топлата земя и от-правяй погледа си нагоре, отдето иде светлината. Когато земята е студена, обърни гърба си на слънцето, а погледа си към земята.

9. Някой път сте неразположени, цяла нощ не можете да заспите. Какво да правите? Станете от леглото си, застанете на един крак, като гъска, а другият – подгънат под прав ъгъл. Легнете след това. Ако неразположението ви още не е минало, пак станете, подгънете 3 – 4 пъти ту левия, ту десния крак и отново си легнете. Краката на човека означават неговите добродетели. И тогава човек, като съедини своя ум-главата със своите крака-добродетелите, образува едно колело, което се завърта. Завърти ле се това колело, цялото небе работи за него. Голяма е енергията, която може да се при-добие чрез това упражнение.

10. Искаш ли да добиеш спокойствие, иди при дърветата. Искаш ли промяна на съзна-нието, иди на планината, качи се на някой аероплан. Има 10 – 20 метода за добиване на магнетизъм, но вие седите и казвате: Не ми върви. Всички богати хора са магнетич-ни. Всички учени хора са магнетични. Всички здрави хора са магнетични.

11. Когато някой е в подтиснато състояние на духа, трансформирането, обновление-то на духа може да дойде по много начини: първо, чрез вдишване на въздух; второ, чрез ядене на малко плодове; трето, чрез ядене на малко хляб; четвърто, чрез пиене на една чаша гореща

1 коментар:

  1. Моето име е д-р Ogbidi, роден съм в малко селце в Африка, достоен син или майстор Kebbi. Баща ми ми повери свещения дар на семейството ни, преди да умре. Всеки ден, откакто бях на 10 години, посветих живота си на изпълнението на моя дълг и помагам на всички, които идват при мен за помощ. Поради това моите силни умове увеличават подаръка ми за това или "Свещеното ръководство" с разрешението на моите предци. Ето защо трябваше да пътувам извън Африка и извън нея, за да поставя подаръка си в служба на нуждаещите се. В случай, че се нуждаете от моята помощ за следното: любовна магия, бременност и всякакви други типове или помощ, не се колебайте да се свържете с мен на имейл: ogbidihomeofsolution1@gmail.com или обадете / whatsapp чрез: +2348052523829
    Докато най-накрая изпълня дълга си и съдбата си.

    ОтговорИзтриване